fbpx Skip to content

Pásztor Lénárd keresett meg minket 1 hete azzal kapcsolatban, hogy egy fergeteges ötletük van, ami több mint valószínű, hogy a világon is híres lesz. Az ő ötletük segítségével könnyedén irányíthatjuk iPhone-nal bármelyik LEGO járművünket.

Screen Shot 2014-07-26 at 11.29.28

Természetesen rögtön megkérdeztem tőle, hogy mégis honnan indult az ötlet és mi a tervük ezzel az egésszel a jövőben.

A Vengitnél házon belül indult pár startup projekt. Ezek kükönböző fázisban tartanak. Épp az egyiken dolgoztunk karácsony és szilveszter között az irodában, és meséltem a srácoknak, hogy a kedvesemtől LEGO-t kaptam ajándékba. Az a projekt, amin éppen dolgoztunk, egy Bluetooth-os kis kütyü volt, így adta magát az ötlet, hogy nem lehetne-e ezzel irányítani a LEGO-t is?

A válasz perce az, hogy de, és már egy héttel ezután volt működő prototípus. Mindenki nagyon lelkes volt a témával kapcsolatban. Beszélgettünk LEGO fanokkal, mindenkinek tetszett az ötlet, elmondták mi a panaszuk a mostani megoldásokkal, mint az infra, adtak javaslatot mi lenne jó formavilágban, és így tovább…

Ekkor kezdtünk el hinni abban, hogy ez nem csak egy személyes játékunk, hanem van esély arra, hogy erre reális piaci igény lesz. Március környékén már rendelkeztünk 3D-nyomtatott vázas prototípusokkal. Kivittük két LEGO-s rendezvényre is, hogy megmutassuk az embereknek.

Persze mindenki azt kérdezte, hogy mennyibe kerül és hogy mikor lehet kapni: egyszóval sikerünk volt. Nagyon vicces látni, ahogy a felnőttek visszakapnak egy kis fiatalságot, mikor ezt elkezdik próbálgatni, újraélik vele gyerekkorukat. Egy másik problémát is nagyon fontosnak tartok, mégpedig hogy a mai srácok inkább játszanak a telefonjukkal, mint a LEGO-jukkal. Ez látszik a LEGO stratégiáján is, hisz már számtalan játékot adott ki mobilra, csinált mozifilmet, stb.

Úgy gondolom, hogy az is jó ebben a projektben, hogy összeköti a műanyag építőjátékot és a telefont, így a gyermek újra “visszatalál” az építéshez, és egyúttal megkapja a mobillal való játékot is, ami egy komplexebb élmény lehet az egy karos LEGO távirányítónál.

borito

Az SBrick esetén a telefon, mint távirányító azért nagy előny, mert magát a felületet (azaz magát a távirányítót) is lehet designolni, a felhasználó a saját egyedi építményéhez (MOC) saját egyedi távirányítót is csinálhat, amelyet megoszthat (vagy épp eladhat) másoknak. Tehát a LEGO-építés élménye kiegészül a távirányító összerakásához végzett kreatív munkával. Ezzel kapcsolatban megemlítenék egy példát, amit az új 42030-as LEGO technic készlethez raktunk össze. A készletet kiegészítettük irányjelzővel, fényszórókkal és féklámpával is, mondtatni kicsit “felturbóztuk”. Az üzenet az lehet, hogy hozz ki többet, tedd jobbá, komplexebbé a LEGO-dat az SBrick segítségével.

photo1

Most az iOS verzió van terítéken, az Android és többi platform várat magára – feltéve, hogy sikerül a kickstarteren befutni.

Aztán persze a jövőbeni tervek:

  • profile market – ez már most is van, itt lehet feltölteni/cserélni távirányítókat;
  • profile designer, ami egy webes felület lesz, ami segít a távirányítók szerkesztésében;
  • social site, ami összeköti az SBrick felhasználókat;
  • …és sok más, amit a kickstarter oldalon is láthattok.

Amit még érdemes megemlíteni, hogy létrehoztunk egy URC platformot (universal remote controller) is, amiről a kickstarter oldal alján olvashatóak részletek, illetve ezzel kapcsolatosan folyamatban van egy szabadalmunk.

A cél az lenne, hogy ezt a platformot, amire az SBrick is épül, kiterjesszük és más kütyükbe szabadon, nyitott módon segítsük a bekerülését. Elérkezett az IoT (Internet of Things) világa, mi pedig szeretnénk ennek egy általános célú platformot adni és az egyes termékeknél segíteni a hardveres integrációt.

hirdetes3

Érdemes felnézni a Kickstarter oldalukra, mert számos lehetőség nyitott még az Sbrick fejlesztésénél. Mi nagyon reméljük, hogy befut és a közeljövőben már tesztelhetjük is ezt a magyar fejlesztést. Egyébként a kitűzött cél közel felét már el is érték a srácok, ami majdnem 12 millió forint. Tehát az emberek hisznek ebben. Támogassátok Ti is őket, akár csak 1 fonttal!

Természetesen készítettek egy videót is, nézzétek meg, valójában hogy működik ez a kis kütyü:

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment