fbpx Skip to content

Ahogyan az Apple a WWDC fejlesztői konferencián megígérte, a héten elkezdték kiküldeni a lelkes, de fejlesztői regisztrációval nem rendelkező felhasználóknak az ősszel megjelenő Mac OS X Yosemite nyilvános béta verzióját.

yosemite-beta-entry-image-3-100360694-large

Ez azt jelenti, hogy bárki, aki előzetesen feliratkozott az Apple honlapján tesztelőnek, feltelepítheti a készülő félben lévő rendszert, azonban néhány dologgal nem árt tisztában lenni, mielőtt telepítenénk az OS X Yosemite béta változatát.

Mit jelent a nyilvános béta verzió?

Az Apple OS X Beta Program – a nyilvános béta program hivatalos neve – lehetővé teszi, hogy néhány felhasználó telepítse az új, hivatalosan ősszel megjelenő OS X Yosemite operációs rendszer fejlesztői verzióját annak érdekében, hogy a visszajelzései által segíteni tudja az Apple fejlesztőinek munkáját. Az Apple szavaival fogalmazva: “segíts elkészíteni az OS X következő, valaha készült legjobb verzióját.”

yosemite-beta-icon-580-beta-tag-100360685-large

Mit jelent a “béta” szó?

A “béta” kifejezést a fejlesztők azon szoftverekre szokták használni, amelyek közel állnak már a végső verzióhoz, azonban még mindig vannak bennük hibák és hiányosságok, amelyek javításra szorulnak, illetve amiket pótolni kell. Természetesen minden vállalat másképpen ítéli meg, hogy a szoftvere melyik stádiumtól számít “béta” változatnak: van, ahol a “béta” kifejezés gyakorlatilag egyenlő a kész változattal, de vannak cégek, ahol a “béta” változat a használhatatlan verzióval egyenértékű.

Az Apple értékrendjében a “béta” kifejezés egyértelműen a használható szoftver kategóriájába esik, azonban apróbb hibák és hiányosság előfordulhatnak. Gyakran újraindulhat vagy lefagyhat a rendszer mindenféle különösebb ok nélkül, valamint a külső fejlesztők által készített alkalmazások sem működnek megfelelően sok esetben.

Az Apple így nyilatkozik a Yosemite béta állapotáról: “Mivel a béta verzió egy befejezetlen változat, ezért a rendszer néhány olyan új jellemzője, mint például a telefonhívások, SMS, Handoff, Instant Hotspot és iCloud Drive még nem működik megfelelően. A Spotlight által kínált javaslatok kizárólag a Egyesült Államok területén működnek. Továbbá néhány alkalmazás és szolgáltatás valószínűleg nem működik majd megfelelően a béta szoftverrel. Abban az esetben pedig, ha az iCloudban tárolt dokumentumaidat szerkeszted, a változások csak Yosemite, illetve iOS 8 operációs rendszert futtató készülékeken fognak megjelenni.

yosemite-beta-entry-image-2-100360693-large

Még nem jelentkeztem béta tesztelőnek, hogyan jelentkezhetek még?

Az Apple elmondása szerint az első egymillió regisztrált felhasználót fogják regisztrálni a béta programba. A regisztrációhoz mindössze annyit kell tenned, hogy ezen az oldalon rákattintasz a “Sign up” gombra, majd miután megerősítetted az Apple ID fiókodat és elfogadtad a béta felhasználókra vonatkozó feltételeket, vársz az Apple levelére, melyben tájékoztatnak róla, ha letöltheted a Yosemite béta verzióját. A másik opció, ha erre az oldalra látogatsz el, és kérsz egy redeem kódot hozzá:

Screen Shot 2014-07-25 at 0.30.01

Már rég feliratkoztam béta tesztelőnek. Hol és mikor fogom megtudni, hogy elfogadták-e a jelentkezésemet?

Ahogyan az előbb is említettem, az első egymillió regisztrált felhasználót automatikusan elfogadja az Apple. Miután elkészült a rendszer nyilvános béta változata, automatikusan kapni fog minden jóváhagyott tesztelő egy emailt, benne a szükséges redeem kóddal, aminek a segítségével a Mac App Store-ból letölthetővé válik a Yosemite beta. Egyszerűen csak letöltöd és elkezded használni. (Természetesen a valóságban ez azért egy picit bonyolultabb lesz, de erről majd később.)

yosemite-beta-signup-100360686-large

Már előzetesen feliratkoztam az OS X Beta Seed programjára. Automatikusan részese lettem a Yosemite nyilvános béta programnak is?

Nem. Az OS X Beta Seed program a Mavericks frissítéseinek előzetes verziójának tesztelését teszi lehetővé, a Yosemite béta programtól teljesen függetlenül. Mindkét csoportba külön kell jelentkezni.

Tagja vagyok a OS X fejlesztői programnak. Nekem is jelentkeznem kell a Yosemite béta verziójának tesztelésére?

Valószínűleg nem. Az Apple állítása szerint “nincs garancia arra, hogy az OS X Beta Program résztvevői automatikusan hozzáférnek ugyanazon verziókhoz, mint a Mac Developer Program résztvevői.” Valószínűleg az OS X fejlesztői program tagjai sokkal gyakrabban és hamarabb fognak frissítéseket kapni, mint az átlag, nyilvános béta tesztelői.

Kapok valamit, ha részt veszek a béta programban?

Az elégedettségen és tudaton kívül, miszerint te is hozzájárultál az eddigi legnagyszerűbb OS X operációs rendszer elkészítéséhez, nem. A Yosemite, akárcsak a Mavericks, ingyenesen elérhető lesz az összes Mac felhasználónak világszerte.

Beszélhetek nyilvánosan a béta állapotáról?

Az Apple hivatalos álláspontja szerint a licenc feltételeket az összes béta felhasználónak egységesen el kell fogadnia, miszerint “a Yosemite az Apple bizalmas információi közé tartozik.” Azáltal, hogy elfogadtad ezen a feltételeket, nem vitathatod meg a béta szoftver állapotát senkivel, aki nem részese az OS X Beta Programnak, nem írhatsz róla blog bejegyzéseket, nem oszthatsz meg képernyőfotókat a Twitteren, sőt még szomszédodnak sem mutathatod meg, hogy milyen nagyszerű operációs rendszer fut a gépeden.

Ugyanakkor minden olyan információt szabadon közölhetsz, amelyeket az Apple már nyilvánosan közzétett, hiszen azok többé már nem “bizalmas információk”. (Tehát gyakorlatilag már szinte nincsen semmilyen bizalmas információ a rendszerrel kapcsolatosan.)

Rendben, már feliratkoztam a béta programra. Fel szabad telepítenem az új rendszert?

Ez teljes mértékben csakis rajtad múlik, azonban nem árt tisztában lenni néhány tényezővel, mielőtt feltelepítenéd a Yosemite béta változatát a Mac számítógépedre.

Ahogyan korábban is említettem, a “béta” kifejezés nem véletlenül szerepel mindenhol a Yosemite-vel kapcsolatosan. A Yosemite egyelőre még csak egy félkész rendszer, amely a működőképes kinézet ellenére továbbra is számtalan hibával rendelkezik, amelyek rendkívül megnehezíthetik a mindennapos, rendszeres használatot. Emellett fontos észben tartani, hogy a rendszer legtöbb újdonságának használatához iOS 8 rendszert futtató készülékkel együtt kell használni a Mac-et, valamint számos újdonság, mint például az iCloud Drive csak ősszel lesz elérhető.

Mivel a béta rendszerben szokatlan hibák is felmerülhetnek bármelyik pillanatban, ezért mindenképpen érdemes felkészülni egy nem várt adatvesztésre is, hogy ne utólag érjen bennünket váratlanul, ha az összes adatunk eltűnt a kedvenc eszközünkről.

Hogyan küldhetek visszajelzést az Apple fejlesztői számára?

A béta tesztelői lét egyik legfontosabb eleme, hogy visszajelzést biztosítsunk az Apple fejlesztői számára az előforduló hibákról, hogy azokat még a végső verzió megjelenése előtt ki tudják javítani. A visszajelzések megkönnyítése érdekében, az összes béta verzió rendelkezik egy úgynevezett Feedback Assistant alkalmazással, amelyen keresztül jelenthetjük, ha bármiféle hibát tapasztalunk a működés közben.

screenshot-2014-04-23-15-04-46-620x450

Természetesen ilyenkor az Apple nem egy-egy személy véleményét nézi, hanem a nagy átlagban előforduló hibákra figyel elsősorban. Ne várjuk tehát, hogy pont a mi általunk egyedül felfedezett hibát fogják leghamarabb orvosolni. Abban az esetben pedig, ha nincs kedved utána járni minden egyes felmerülő hibának és nem szeretnél ilyen jelentéseket írogatni, akkor valószínűleg jobb, ha megvárod a rendszer végső, szinte hibátlan változatát ősszel.

Milyen gépre van szükségem, hogy kipróbáljam a Yosemite béta változatát?

Ahhoz, hogy telepíteni tudd a Yosemite előzetes verzióját, a számítógépeden OS X Mavericks operációs rendszernek kell futnia. Az általános javaslat szerint tehát nem árt, ha rendelkezel legalább 4 GB RAM-mal és legalább 15-20 GB szabad területtel. (Értelemszerűen olyan gépre nem fog felmenni a Yosemite, amire a Mavericks sem telepíthető.)

Ne feledd azonban, hogy mi egyáltalán nem ajánljuk, hogy az elsődleges Mac számítógépedre telepítsd a Yosemite béta változatát.

overview_design_hero

Ha rendelkezel egy másodlagos Mac számítógéppel, akkor mindenképpen azon próbálgasd az új rendszert, ha pedig nem rendelkezel ilyen számítógéppel, akkor célszerű egy külső meghajtóra telepíteni a Yosemite bétáját, így ha bármi probléma is fellép, a mindennapi számítógéped rendszere és adatai biztonságban maradnak. Természetesen az USB kapcsolatnak köszönhetően a rendszer talán egy kicsit lassabb lesz, mint ha közvetlenül a gépedre telepítetted volna a rendszert, de úgy vélem, ennyi áldozatot mindenképpen megér az adatok biztonsága.

Végül pedig, ha nem rendelkezel külső meghajtóval, vagy nem szeretnéd arra telepíteni a rendszert, akkor még mindig lehetőséged van virtuális gépként telepíteni azt, a Parallels vagy a Fusion alkalmazások segítségével.

Ha meggondolom magamat, akkor van lehetőségem visszatenni az OS X Mavericks-et?

Az iOS rendszerrel ellentétben bármikor vissza tudod telepíteni a számítógépedre a Mavericks operációs rendszert viszonylag “fájdalommentesen”. A Yosemite telepítése előtt célszerű, sőt mondhatni kötelező biztonsági mentést készítened, így amikor vissza szeretnél térni a Mavericks használatához, egyszerűen csak letörlöd a meghajtód, frissen telepíted rá a Mavericks operációs rendszert, majd az OS X Migration Assistant segítéségével visszatöltöd a korábbi biztonsági mentésed adatait. A különböző biztonsági mentésekről bővebben egy korábbi cikkünkben tudsz részletesen tájékozódni: “OS X: hogyan mentsd az adataidat otthon?”

Összefoglalás

Remélem hasznos volt ez a részletes összefoglaló az OS X Yosemite előzetes verziójáról, melyben megpróbáltam az összes lehetséges, felmerülő kérdésre válaszolni a béta verzióval kapcsolatosan. Személy szerint én már rendkívül várom a Yosemite végső verziójának megjelenését, mert bár külső meghajtón használom ugyan a rendszer béta változatát, mindennapi munkát nem végzek rajta a fellépő hibák és a véletlenszerűen bezáródó alkalmazások miatt.

Csak saját felelősségre és megfelelő biztonsági mentés elkészítése után telepítsd a Yosemite béta verzióját!

Te feltetted már? Vagy inkább megvárod a Yosemite végleges verziójának megjelenését?

Olvasd el a hozzászólásokat is

18 Comments

  1. Sziasztok. En feltettem. A 21.ei frissites ota egesz használhato a yosemite. Elotte fagyott a safari es akad az ertesitesi kozpont. Most egyenlore egy hibat talaltam: nem fut a filezilla. Üdv

  2. Második Macre feltettem, elsőre legkorábban a hivatalos megjelenés után, ez még nagyon béta.

    Ami tetszik:
    – a Helvetica Neue a híresztelések ellenére semmivel sem olvashatatlanabb nem retina kijelzőn, mint a Lucida Grande volt. Más, szokni kell, de teljesen jól olvasható.
    – mind a Dockon (beleértve az ikonokat is), mind a fejlécen eszközölt változtatások nagyon jól sikerültek. Hogy szépek-e, ez relatív, viszont a jelenlegi fényes felületekkel szemben, az élénk színek ellenére, abszolút nem vonják magukra a figyelmet, hasonlóan az iOS-hez, lehet a tartalomra koncentrálni.
    – A Notification Centerben van fantázia, azonban én a Dashboardon baromi sok jegyzetet tartok, így azt nálam nem fogja kiváltani.
    – A Spotlight baromi jó.

  3. Hogy lehet feltenni? Regisztráltam, kaptam reedem kódot, de nem tudom honnan lehet letolteni.
    Segitene vki?

  4. Adtatok egy ötletet a Parallels appal

  5. @bangoheifetz: App Storeban jobb oldalt a Redeem menü és megadod a kódot.

  6. Sziasztok. Aki mar felrakta a public betat probalta mar az adobe photoshop cc-t rajta ki? Es ha igen hogy mukodik mert dp4-en szaggatott es fagyot le.

  7. A telefonhívás működik ezzel a bétával? Persze ha iOS 8 van a telefonon.

  8. A legelso beta -t felraktam, es kb masfel oraval kesobb szedtem is le. Megbizhatatlan, lassu, bugos volt.
    Egy hete kb DP4 -nel feltelepitettem es egy (szinte) kesz OSX -t de produktivitasra is jol hasznalhato, szeretheto rendszert kaptam.

    A frissitesek heti rendszeresseggel jonnek.

    Amin hasznalom:
    Retina Mbp 15″ 2013 – 16g ram / i7
    iMac 2013 – 32g ram / i5
    iMac 2011 – 12g ram / i5

    Nyugodtan ajanlom barkinek
    Amin hasznalom: Retina MBP 15″

  9. Köszi a segítséget. Már töltöm is 🙂

  10. Azt nem tudja valaki hogy a dark mode-ot hol lehet bekapcsolni?

  11. Zsilett a beta, a public verziót most raktam fel délután. Három pici bug report volt eddig. Meglepően jó a rendszer. Már nem raknám vissza a régit.

    Btw valaki tudna szerkeszteni egy flat dizájnú darth véderes fejű kukát. A mavricksen volt egy nem is tudom melyik apple fan oldalról lett behúzva, és az új dizájnhoz nem passzol, de úgy megszerettem. Biztos sokan használnák egy ilyet. Ha lenne valaki aki ért is az ilyenhez és társadalmi jófejségből megcsinálná a community részére az gigalájk lenne! digitális káfféra az a lelkes drukker a vendégem 😉

  12. Köszönöm!
    Még egy utolsó kérdésem lenne.
    Mavericksen ha három ujjal húzom a track padot, előjönnek a mini alkalmazások. Yosemie alatt ezt nem találom. Esetleg nincs még benne a bétában, vagy én vagyok a béna?

  13. Ha nekem eddig nemjött redeem code, akkor már nem is fog? Vagy azóta is folyamatosan küldik?

  14. @Dawee21: Nekem sem küldtek mailben. Menj fel az AppleSeed oldalára és ott kérj.

  15. Sikerült. Köszi.
    Elég jó lett ez a yosemite. Mar most jobb és stabilabb mint a win 8.1


Add a Comment