fbpx Skip to content

Grafikusként mikor a megrendelővel az árról egyezkedem, két opció szokott előfordulni: projekt ár, órabér. A projekt árral az a probléma, hogy nagyon pontosan meg kell szabni, mi van benne az árban, mert a megrendelő szeret mindig többet kérni, meg esztelenül módosításokat szeretne, illetve ha túl bonyolult, akkor lehet több időnk megy rá, mint amit gondoltunk és akkor már nem is éri meg annyira.

hours_main

Az órabérezéssel pedig az a probléma, hogy nehéz pontosan követni, hogy mennyit foglalkoztam a projekttel, ugyanis sokszor jön egy-két kérés máshonnét, hogy ezt meg azt gyorsan csináljam meg szintidő alatt, így könnyen elveszhet, hogy mivel mennyit foglalkoztam. Ahhoz, hogy tisztán tudjam követni, mire mennyi idő ment el és így mennyit kell számláznom, a nemrég megjelent Hours Time Tracking alkalmazást kezdtem el használni.

A Hours segítségével az összes, idő alapján számlázó ember könnyedén tudja naplózni, mire mennyi időt fordított és végre nem kell papírfecnikre, excelbe, vagy a Jegyzetek alkalmazásba rögzíteni ezeket az adatokat. Megnyitás után egyből a mai nap képernyője fogad minket, aminek tetején egy idővonalon lehet majd visszanézni, hogy mikor mivel foglalkoztunk. Az idővonal alatt láthatóak az aktuális projektjeink, illetve itt hozhatunk újat is létre. A projekteket színekkel jól megkülönböztethetően jelölhetjük, megadhatjuk a projekt nevét, a megrendelőt, és a feladatot. Miután létrehoztuk a kívánt munkákat, a mellettük található óra jellel el is indíthatjuk a számlálást, de ha éppen elkezdünk mással foglalkozni, akkor elég a másik projekt melletti órára koppintani és az előzőt automatikusan leállítja, hiszen egyszerre úgyse tudunk két dolgon munkálkodni.

hours3 hours4

A projekt színes dobozára (lista nézetben) koppintva megjegyzéseket is hagyhatunk, és akár extra időt is megadhatunk, ami már előre jelzi az idővonalon, mennyi időt szánunk még a melóra. Amennyiben az idővonalon koppintunk a projektre, akkor a munka kezdetét és végét akár utólag is tudjuk módosítani, így nem kell attól félni, hogy ha nem indítottuk el időben, akkor hogyan fogjuk naplózni a rögzítetlen időt. Ugyanitt törölhetjük a munkát, vagy szét is választhatjuk kisebb blokkokra, de akár a kávé-, cigi- és ebédszünetet is tudjuk a ‘Took Break’ segítségével rögzíteni.

hours5 hours6

A bal felső sarokban található egy naptár ikon, melynek a segítségével visszanézhetőek az elmúlt napokon végzett munkák. A jobb felső sarokban lévő fogaskerék gombbal jutunk a menübe, ahol sok hasznos dolgot állíthatunk be. Kapásból exportálni tudjuk a naplózott óráinkat alapbeállításban heti bontásban, de a chevron segítségével ezek közül választhatunk: egyéni, 30 napos, heti, havi, éves, összes. Az exportálásnál kiválaszthatjuk, hogy az összes vagy csak egy adott megrendelőnek végzett munkaórákat szeretnénk PDF-ben vagy CSV-ben kinyerni.

hours7 hours8

Emlékeztetőket is beállíthatunk, hogy biztosan ne felejtsük el naplózni a munkaórákat. Beállíthatjuk, mely napokon szoktunk dolgozni és ha nem kezdtünk el semmit se rögzíteni, mikor szóljon, hogy ideje lenne dolgozni és naplózni is azt, illetve a munkamániások beállíthatják azt is, hogy mikor szóljon a Hours, hogy ideje lenne befejezni mára a melót, de akár bizonyos idő tétlenség után is szólhat az app, hogy ne lustálkodj, dolgozzál. Hangokat, tippeket és időformátumot is itt állíthatunk be, de ezek annyira nem lényegesek. Viszont amit nagyon hasznosnak találtam, hogy beállítható, hogy milyen egységek szerint számlázol, és a Hours tud ehhez kerekíteni (15 perces egység esetén 6 perc munkát sajnos 0-nak rögzíti, de a 8 percet már 15 percnek). Ez jó kis funkció, viszont azt sajnos nem tudja még az app, hogy ha minden megkezdett órát te kiszámlázol, akkor ő is úgy rögzítse, mintha azt az órát végigdolgoztad volna.

Rá kell szoktatnia magát az embernek, hogy ilyen formában rögzítse a munkaórákat, de ebben segítenek az emlékeztetők. Ha ez sikerült, akkor sokkal kényelmesebb lesz a számlázás és minden könnyen visszanézhető és kinyerhető is. Én ezetúl mindent ebben fogok naplózni.

[appstore id=”895933956″]

A számomra tökéletes megoldás az lenne, hogy a grafikai programokban végzett aktív időt tudná valamilyen Mac-es program rögzíteni, de sajnos még nem találkoztam ilyennel. (Ha valaki ismer ilyen okosságot, kérem írja meg hozzászólásban!)

Olvasd el a hozzászólásokat is

4 Comments

  1. Na ez megint egy okos ember megokosabb hulyesege 🙂

  2. Hasonlóra nekem is szükségem lenne, de ami tud túlórát is számolni %-an emelni bizonyos idő után, szombatra és a vasárnapra is külön %-ot lehessen beállítani. Extra fix jutalékot is lehessen hozzárendelni napokhoz. Androidon van ilyen : My Work Clock

  3. Hat, a maga 6.99£os araval szerintem draga…


Add a Comment