fbpx Skip to content

Tegnap tette közzé az Apple az elmúlt negyedéves eredményeit. A számokban szinte az összes fronton javulás tapasztalható, egy kivételével, ez pedig az iPad.

apple_dollar_sign

A cég negyedéves eredményei számokban:

  • 37.4 milliárd dollár bevétel. Egy évvel ezelőtt ez a szám 35.3 milliárd dollár volt.
  • 7.7 milliárd dollár nyereség. Tavaly 6.9 milliárd dollárt értek el.
  • 35.2 millió iPhone. A szám az iPhone 6 pletykák ellenére nagyon jó.
  • 13.2 millió eladott iPad. Ez elég gyenge.
  • 4.4 millió értékesített Mac, növekedés az egy évvel ezelőtti 3.8 millióhoz képest. Ez annak ellenére történt, hogy csak gyenge frissítés történt a MacBook Air és az iMac esetében. (A Mac Pro-t nem vesszük bele, mert a gépnek nincs komoly részesedése.)
  • 2.9 millió iPod;
  • nyereséghányad 39.4%. Ez jóval meghaladja az egy évvel ezelőtti 36.9%-ot.
  • 164.5 milliárd dollár van készpénzben vagy könnyen értékesíthető értékpapírban.
  • az iTunes Software and Services a leggyorsabban növekvő üzletág a cégen belül;
  • az App Store-ból már több mint 75 milliárd letöltés történt, 20 milliárd dollárt fizetve ki a fejlesztőknek.
  • 5 vállalatfelvásárlás történt az elmúlt 6 hónapban. Ebben nincs még benne a Beats, mivel az a mostani negyedévben zárul le. 2013 eleje óta 29 céget vásároltak fel.
  • a Carplay 29 autómárkában lesz elérhető.
  • a júniusi WWDC bemutatót 20 millióan nézték.

A számok az iPad kivételével megfeleltek az elemzői várakozásoknak. Ebből a cég 1 millió darabbal kevesebbet értékesített a vártnál. Itt mindenkinek meg kell értenie, hogy a vásárlók termékciklusa nem egyezik meg a telefonok termékciklusával. Míg egy iPhone-t általában kétévente cserél az ember, addig egy táblagépet később, mivel működik, nem avul el olyan hamar, így semmi sem kényszeríti a váltásra. Úgy látszik a tabletek piaca telítődött, aki akart venni, az már megvette a magáét. Tim Cook elmondta, hogy jelentős fejlesztés történik a közeljövőben az iPad piacán. Talán egy iPad Pro?

Külön figyelmet érdemel a nyereséghányad növekedése. Az elmúlt másfél évben ez a szám folyamatosan csökkent, ami betudható a Mac-árcsökkentésnek, illetve az olcsóbb iPhone 5c és az iPad mini megjelenésének. Az elemzők emiatt a szám miatt aggódtak a leginkább, de az Apple rácáfolt félelmeikre.

A lenti diagramból látható, hogy a bevétel jelentős részét a mobilüzletág hozza, azon belül is az iPhone. Tehát ha az Apple domborítani akar, erre kell ráfeküdnie és fejlesztenie. Hiszen húzótermék, ami indukálhat egyéb termékvásárlásokat is.

piechart2

Tim Cook vezérigazgató is elégedett volt az eredményekkel. Elmondta, hogy az egy részvényre jutó nyereség az elmúlt 7 negyedévben most volt a legmagasabb és már izgatottan várják az iOS 8 és az OS X Yosemite valamint az új termékek őszi megjelenését.

Az eredményekből látszik, hogy a pénzgyár továbbra is teljes kapacitással termeli a részvényeseknek a pénzt. Az év második felében már termékbemutatók is várhatóak: szeptemberben megjelenik az iPhone 6, októberre várhat az új iPad és már sokan várják a hivatalosan ugyan meg nem erősített, de biztosra vehető iWatch premierjét is. A lendület tehát nem csökken, így az elkövetkező negyedévekben is kiemelkedő számokat várhatunk az Apple-től.

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment