fbpx Skip to content

Az utóbbi hetekben már nem csak iPhone 6 koncepciók, hanem állítólagos alkatrészek is előkerültek, és a kínai gyártók már el is készítették az állítólagos készülék gyatra másolatát. Mivel rengeteg a pletyka, és már a csapból is az állítólagos készülék darabjai potyognak, ezért idén is készült egy infografika az új iPhone kapcsán, amiben pár iPhone-os oldal szerkesztője összefoglalja, szerintük mennyi esélye az adott pletyka megvalósulásának.

iPhone-6-knockoff

Az idei infografika elkészítésében Steve Hemmerstoffer (nowhereelse.fr), Sébastien Page és Christian Zibreg (idownloadblog.com), Brad Reed (bgr.com) valamint Mikey Campbell (appleinsider.com) vett részt, és összegezték gondolataikat az új készüléket érintő pletykák kapcsán.


Az infografika alapján a felsorolt oldalak szerzői az alábbi pletykákra a következő valószínűségi százalékokat adták:

  • dinamikus érintés-visszajelzés (haptic feedback), ezzel az érintéseket a készülék például vibrálással visszajelezné – 25%
  • 4,7 hüvelykes kijelző – 100%, 1704×960 képpontos felbontással – 75%
  • zafírkristály-üveg előlap – 60%
  • jobb előoldali kamera – 75%
  • legalább 8Mpx-es hátoldali kamera – 55%, optikai képstabilizátorral – 45%
  • jobb Touch ID – 85%
  • legalább 2GHz-es A8-as processzor – 50%, és több mint 1GB RAM – 80%
  • 128GB-os modell – 40%
  • NFC támogatás – 20%
  • jobb akkumulátor-élettartam – 45%, akár vezeték nélküli töltéssel – 20%
  • világító Apple-logó – 10%
  • ultravékony, iPod touch-jellegű készülékház-design – 95%

Infographie-Rumeurs-iPhone-6

A mi véleményünk szerint a dinamikus érintés-visszajelzés nem valószínű, bár az szoftveres támogatással könnyen megoldható. A nagyobb kijelző és felbontás összekapcsolódik, és a pletykák alapján egyre valószínűbb, noha annak idején az Apple azért nem növelte a kijelző méretét, mert úgy egy kézzel, a hüvelykujjunkkal is elérjük a kijelző bármelyik átellenes sarkát. Ez az iPhone 5 óta a nagyobb magasság miatt már nehezebb, ha most pedig még a szélesség is nő, akkor ez még nehezebbé válik. A kijelző változása ráadásul a platform töredezettségét is növelheti, ha a felbontás is változik.

A zafírkristály használata kapcsán kissé szkeptikusak vagyunk. Az órák üvege esetén már bevett technológia esetén elképzelhetőbbnek tartjuk, hogy azt majd az iWatch kapcsán használná fel az Apple, de persze a pletykák itt is meglehetős valószínűséggel kezelik ezt.

Az előoldali kamera az iPhone 5s-ben jelenleg 720p-s videóra képes például a FaceTime esetén, itt nagyon könnyen elképzelhető, hogy ez 1080p-re nő az új készülékben. A hátoldali kamera felbontása is nőhet, illetve itt nem csak az optikai képstabilizátor az, ami valószínű, hanem tovább javíthatnak a kamera rekeszértékén, aminek köszönhetően még a fényszegény környezeti fotózás minősége is javulhat, sötétben jobb képeket eredményezve.

A Touch ID felismerési képességei kapcsán mi nem tapasztaltunk problémákat, itt esetleg az képzelhető el, hogy javítanak azon, hogy valóban csak élő bőrről fogadjon el lenyomatot – ezzel akár pulzus- vagy hőmérséklet-érzékelést is kaphatna mondjuk a frissített leolvasó.

Az új processzor és a több RAM szinte adja magát, a 128GB tárhely is időszerű lenne már. Az NFC valószínűsége szerintünk elhanyagolható, hiszen az Apple egyértelműen az iBeacon felé hajlik.

A jobb akkumulátor-élettartam némileg valószínű lehet, ha a készülék mérete nagyobb lesz, mert azzal az akkumulátor mérete is nő némileg, ugyanakkor kérdéses, hogy a nagyobb kijelzőnek nem nő-e annyival a fogyasztása, ami a nagyobb akku által nyújtott nagyobb kapacitást el is fogyasztaná. A vezeték nélküli töltés valószínűtlen, ahogyan a világító Apple logó is. A vékonyabb, iPod touch-szerű design elképzelhető, de az eddig kiszivárgott hátlapok nem igazán meggyőzőek.

Ti mit gondoltok? Szerintetek is ilyenek az esélyek, mint az infografikán?

Olvasd el a hozzászólásokat is

14 Comments

  1. A nagyobb kijelző biztos, de szerintem a felbontás ugyanúgy fog változni, mint a 3,5″->4″-ra váltásnál, a jelenlegi ppi mellett megtoldják pár sorral és oszloppal a képernyőt. Az 1704×960-as 3x-os felbontásnak semmi értelme, csak a betűk meg az ábrák nőnek a kijelzőn, nem a rendelkezésre álló terület.

  2. Nem értem mit kell ezen ennyire görcsölni, hogy milyen lesz az új iPhone. Majd lesz amilyen lesz.

  3. ez a haptic feedback mar tavaly is volt 😀 jo vicc 😀

  4. kell a nagyobb kijelzo, meg lehetne vegre mar vizallo, ha samunak sikerult az s5 nel nemhiszem hogy applenek ez gondot okozna

  5. Talan ismet mi leszunk a reprezentativ tesztkornyezet es erdemes lesz megvarni belole az "s" szeriat…
    Ahogyan a passziv hutesu Macbook Airbol is…
    Az idei evben a megbizhato technikai szinvonalat leginkabb az iPad Air 2 fogja kepviselni 😉

  6. Én továbbra is várnék egy Mac Mini frissítésre. Tuti beruháznék egyre ha kijönne 🙂

  7. Esetleg Mac Miniről nem tudtok valami pletykát? 🙂

  8. Nekem azért van problémám a touchid-vel. Olykor ha kicsit nedves a kezem, akárcsak azért, mert meleg van, már nem ismeri fel a lenyomatot, pedig 4 ujjam is rögzítve van. Esetleg egy állítható limit is jó lenne, hogy hány próba után váltson csak jelkódot elfogadó módba.

  9. @Jecy: a Touch ID nedves ujjat nem igazán kezel, ami nem is csoda, de azt nem tudni, hogy ezen mennyire fognak tudni változtatni. 5 hibás próbálkozás után már jelkódot kér, de ettől függetlenül a képernyő elhúzásával bármikor be tudod írni a jelkódot. újraindítás után az első feloldásig, illetve 24 órai folyamatos lezártság után is csak a jelkódot fogadja el.

  10. A lenyomat olvasó egy szar. Ezt én is megerősíthetem. Mi a fenének ennyi túlbiztosítás. Csak a felhasználó életét keserítik vele. Legalább egy cseppálló tok nem ártana, mert 36 fokban ha az emberről ömlik a víz a hangszóró simán beszarik. Kb 4x cseréltem már.

  11. @Jadeye: Mivel kapacitív elven működik a Touch ID a nedves (vagy a nagyon száraz) ujj hibás azonosítást vonhat maga után. Ezen akkor tudnak változtatni, ha másik technológiára állnak át, de nem azért fejlesztgették ennyi éven keresztül, hogy a következő modellfrissítésnél már kukázzák. (és a többinek is van valami hibája, ami egy telefon esetén nagyobb problémát jelenthet)

  12. Én sem értem minek ezen az ujjlenyomat olvasón ennyit görcsölni. Ha nem sikerül belépni 1-2 próbálkozásra, akkor beírom a jelkódot, és kész. Alapvetően tökéletesen működik, olyan sosincs, hogy rendszeresen nem lép be. Max, ha nedves, vagy nagyon kiszáradt/kirepedezett az ujjam. Átlagosan két hétben egyszer van ilyen.

  13. Ha az En ujjam nedves, akkor altalaban nem a Touch ID-n van 🙂

  14. Na, megtörlitek előtte a kezeteket, nagy kaland. Hihetetlen miken akadnak fenn az emberek. Szerintem marha jó dolog a touch id. Azért az sem véletlen, hogy a 4.7 collos kijelző már most biztosra mindható. Az apple így akarta már jó időben tudatni az emberekkel, hogy ne legyen kellemetlen meglepetés. Aki nem akart, az addig megbarátkozik vele, aki meg hiányolta a nagyobb kijelzőt, az kivárja az iphone-t, nem vesz addig androidot. Nem mindegy.


Add a Comment