fbpx Skip to content

Command gomb (⌘), más néven cmd vagy alma gomb egy úgynevezett módosító billentyű az Apple billentyűzeteken. A Command gomb célja, hogy biztosítsa a felhasználó számára, hogy billentyűkombinációkat (keyboard shortcut) használjon a grafikus felhasználói felület alkalmazásainak használata során. A kiterjesztett Macintosh billentyűzet legelterjedtebb típusán két command gomb van, a szóköz billentyű két oldalán, de a kompakt típusú billentyűzeteken csak a szóköz bal oldalán található meg.

cmd_gomb

A “⌘” szimbólum (“hurkos négyzet”, “looped square”) azután került kiválasztásra, amikor Steve Jobs meglátta, hogy a menüben a billentyűkombinációk esetén túlzottan sokszor fordul elő az Apple logó. Az Apple adaptációja a szimbólumot illetően részben a skandináv országokban használt, érdekes helyek jeléből származik, amelyet tartalmaz már az Unicode (és HTML) szabvány is: U+2318 (HTML: ⌘). A szimbólum sok más néven is ismert, többek között “Saint John’s Arms” és “Bowen csomó”.

Története

Az Apple számítógépei egészen az 1979-ben megjelent Apple II Plus-szal bezáróan nem rendelkeztek a Command gombbal. Az első olyan modell, amelyik esetén megjelent a gomb, az 1980-as Apple III volt, ahol két command is volt a szóköz két oldalán, a billentyűzet legalsó gombsorában. Két másik korai számítógép, az 1982-es kiadású Apple IIe és az 1984-es Apple IIc is rendelkezett két hasonló gombbal (üres és teli alma), szintén a szóköz két oldalán, ám ezeken a gépeken a gombokhoz egy, a számítógéphez kapcsolódó joystick első két tűzgombja volt mappelve. Ez pár extra vezetékkel és a ROM megváltoztatása nélkül később lehetővé tette a különböző billentyűkombinációk (így például az üres alma és C a másoláshoz) használatát a módosító billentyű és az alapbillentyű kombinálásával, az Apple II ugyanis egyszerre csak egy billentyű lenyomását tudta kezelni (például a Shift vagy a Control billentyűket a billentyűzet feldolgozó hardvere kezelte, ami ezeket felismerve generált ASCII kódot). Ezekben az esetekben a bal oldali alma gomb egy körvonalas, “üres” Apple logót, míg a jobb oldali egy kitöltött, “teli” almát tartalmazott. Az Apple Lisa csak egy, teli Apple logós billentyűvel rendelkezett. Amikor 1984-ben bemutatkozott a Macintosh, annak billentyűzetén csak egy command gomb volt, már az új, “hurkos négyzet” alakú szimbólummal (⌘, U+2318), Steve Jobs döntésének megfelelően.

1986-ban bejelentették az Apple IIGS-t. Ez a gép már az új Apple Desktop Bus (ADB) csatlakozót használta a billentyűzet és az egér kezelésére, ahogyan a később megjelent újabb Macintosh számítógépek, így mondjuk a Macintosh SE is. Ettől függetlenül ez még mindig csak egy Apple II volt. Az Apple megváltoztatta a IIGS billentyűit Command és Option billentyűkre, ahogyan az már a Mac billentyűzete esetén volt, de a Command gomb esetén üres almát hagyott, hogy az kapcsolódjon a korábbi Apple II-es gépek billentyűzetéhez. (Az Option gombon ugyanakkor nem volt teli alma, valószínűleg azért, mert az Apple II-es alkalmazások sokkal gyakrabban használták az üres alma gombot, mint a telit, így kevésbé volt szükséges azt megtartani.) Mivel bármely ADB csatlakozós billentyűzet használható volt a IIGS-ekkel is, az összes ADB-s billentyűzet, így a Mac-esek esetén ott kellett legyen az üres alma gomb is – ami több mint húsz évig ott is ragadt, összezavarva így a felhasználókat még sokáig azután, hogy az Apple II-es gépek gyártása befejeződött.

Az alma szimbólum a billentyűzet 2007-es újratervezésekor tűnt el a gombról, helyet adva így a billentyű nevének. Az amerikai kiosztás esetén így a “command”, míg az európai kiosztásokon a “cmd” felirat szerepel a gombon.

Funkciója

A Command gombnak egyetlen célja van: lehetővé tenni a felhasználó számára a billentyűkombinációk használatát. A Macintosh Human Interface Guidelines dokumentum mindig is javasolta a fejlesztők számára, hogy használják a Command (és ne a Control vagy Option) gombot a billentyűkombinációkhoz. Egy kisebb utasításkészlet (így például a kivágás, beillesztés, megnyitás, mentés) szinte minden alkalmazásban alapértelmezetten elérhető, sok más pedig bevett standard lett (így például a keresés). Ha egy alkalmazásnak több billentyűparancsra van szüksége, mint amennyi a latin ábécé 26 betűje lehetővé tesz, akkor kétszeres módosítás, így például a Command+Option kombináció használatos.

Ennek a megoldásnak egyik előnye a Windows kevert Control és Alt használatával szemben, hogy a Control billentyű esetén továbbra is elérhető annak eredeti funkciója: lehetővé teszi vezérlőkarakterek beírását terminál alkalmazásokban. (A Control gomb ugyan hiányzott a legelső Macintosh esetén, de nem sokkal később hozzáadták, lehetővé téve a kompatibilis terminál alkalmazások használatát.)

A Macintosh billentyűzet másik “szokatlan” módosító billentyűje, az Option módosítóként szolgál mind a billentyűparancsok, mind a szövegbevitel során, és legtöbbször külföldi karakterek, tipográfiai szimbólumok vagy más, nem standard karakterek beírásánál használatos. Az Option gomb felirata a nem angol nyelvű kiosztások esetén általában “alt”.

A szimbólum eredete

A ⌘ szimbólum Susan Kare jóvoltából került a Macintosh projektbe, annak vége felé. Így csak néhány nap állt Susan rendelkezésére, hogy megfelelő jelet találjon az alma helyett. Éppen egy szimbólum-könyvtárat böngészett, amikor szembe jött vele egy négy levelű lóhere formájú szimbólum, amit Észak-Európában a kulturális és egyéb szempontból érdekes helyek megjelölésére használnak az 1960-as évek óta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az észt kulturális örökségi értékek jelzése – forrás: Wikimedia Commons

Ez a jel a hivatalos közúti jelzése a turisztikai látványosságoknak Svédországban, Finnországban és Izlandon, és a számítógép billentyűzetén a gombot a svéd felhasználók gyakran Fornminne (ősi műemlék), a dánok pedig Seværdighedstegn néven nevezik.

Sweden_road_sign_H22

A svéd H22-es közúti jelzés – forrás: Wikimedia Commons

Amikor megmutatta a jelet a csapat többi tagjának, az mindenkinek tetszett, így került ez a szimbólum az 1984-ben megjelent Macintosh Command billentyűjére. Susan Kare állítása szerint a szimbólum azért került alkalmazásra a skandináv országokban, mert hasonlít egy felülről nézett, négyzet alakú kastélyra, amelynek a négy sarkában egy-egy kör alakú vártorony van. Ennek viszont ellentmond az, hogy a szimbólum már az ilyen várak megjelenése előtt is képviseltette magát.

A szimbólum számos ősi tárgyi emléken feltűnik egész Észak-Európa szerte. A legkiemelkedőbb ábrázolása talán a Svédországban, Hablingbo községben (Gotland megye) található képeskő (image stone), ami az időszámításunk szerinti 400 és 600 között készült:

Fornsalen_-_Bildstein_mit_Bowen-Knoten

Népvándorlás kori képeskő, Havor, Hablingo község, Svédország – forrás: Wikimedia Commons

Finnországban a szimbólumot házak vagy csűrök oldalára, illetve evőeszközökre festették vagy karcolták fel, hogy az megóvja a ház vagy eszköz tulajdonosát a gonosz szellemektől és a rossz szerencsétől. A legrégebbi megmaradt emlék erről néhány darab 1000 éves, a finn korai kereszténység idejéből származó fa síléc, amelyeket szintén ezzel a szimbólummal díszítettek, de használták még sajtkészítő formákon is. Ennél kicsit újabb emlék a finn 5 pennis érem hátoldala (emlék, hiszen a finn márka, és váltópénze, a penni 2002-ben, az euró bevezetésével kivezetésre került).

Finlandia_5_pennia

Finn 5 pennis érem – forrás: Wikimedia Commons

Ezen felül ez az ábrázolás az amerikai kontinensen is felbukkant egy, a Mississippi-völgyi őslakosoktól fennmaradt emlék tanúsága alapján, amelyet nagyjából időszámításunk szerint 1250-1450 között készítettek.

Cox style gorget_HRoe_2012

Cox-stílusú gorget – forrás: Wikimedia Commons

A szimbólum másik megjelenése a Bowen csomó, ami valójában nem is igazi csomó, és amit heraldikai csomóként ismernek a szimbolizmusban.

Bowen-knot-in-rope

Bowen csomó – forrás: Wikimedia Commons

Elnevezését az 1629-ben meghalt walesi James Bowenről kapta, és “az igaz szerelem csomójának” is nevezik. A csomó egy folytatólagos kötélből áll, ahol az egyes hurkok esetén a kötél az óramutató járásával megegyezően mindig az azt alkotó hurok felett halad el, és így négy hurkot képez a négyzet négy sarkában, majd önmagába tér vissza. Mivel ez nem eredményez valódi csomót, így topológiai értelemben úgynevezett triviális csomónak (unknot) tekinthető.

A szimbólum elérhető volt az eredeti Macintosh Chicago nevű betűtípusában, illetve tartalmazza az Unicode (és HTML) szabvány is: U+2318  (HTML: ⌘).

Olvasd el a hozzászólásokat is

15 Comments

  1. Jó cikk! Köszi

  2. Ez tenyleg jo cikk 🙂

  3. Grr… Olyan szépen akartam megfogalmazni a hsz-t, de mivel Windows felhasználó voltam világ életemben (most párhuzamosan használok PC-t és Mac-et), és most Mac-ről írok, így már kétszer is sikerült elnavigálni az oldalról a hozzászólás írása közben (cmd+vmi gombra egyszer az iCloud-ot, majd a LinkedIn-t hozta be: ki a ….. kérte meg a Safarit, hogy bármilyen oldalhoz is hozzárendeljen gyorsbillentyűt?!?!?!?!), amin persze a Vissza gomb nem segített, mert eltűnt az addig beírt szöveg.

    Tehát harmadjára, elég nyersen, ám továbbra sem a cikk vagy a szerző ellen szólóan:

    Ctrl+X, C, V, T, Tab működése:
    Windowson van a Ctrl, és azzal működik “minden”.
    OS X-en? X, C, V a cmd-vel működik, akárcsak az új lap nyitása is (T). Ellenben ha a nyitott lapok között szeretnék váltani, akkor már a Control+Tab-hoz kell nyúljak…
    Persze rájöttem, hogy a cmd+Tab mást csinál, amihez az öreg motorosok nyilván már “ezer éve” hozzászoktak, de switcherként rettentően zavaró, hogy más rendszeren megszokott 1, azaz egy darab funkcióbillentyűt Mac-en két funkcióbillentyűvel lehet csak kiváltani. Kérdezem: miért?
    Miért nem maradhatott a lapváltás is cmd+Tab, és a futó appok közötti váltás meg Alt+Tab, mint Windowson?

    Option? Az mi? Nekem egy 2008-as magyar billentyűzetes MacBook-om van és ha nagyítóval nézem se találok ráírva Option-t. ___Pedig megnéztem mikroszkóppal is, és 0,00001-es betűmérettel sem találtam sehol se. :D___
    Nem értem, hogy az Apple miért nem egységesen ugyanazt írja a billentyűzeteire… Az amerikai kiosztáson alt/option, a magyaron alt/”sávszűkülés” szimbólum – mint ahogy az illusztrációként berakott képen is látszik.
    Support oldalon is magyarban Alt-ként említi, az angol verzión pedig Option-ként, pedig az angol kiosztásra is rá van írva az Alt.

    Aki Windows-on nőtt fel, annak további furcsaság a Home, End, Page Up/Down, Delete gombok hiánya, a szavankénti ugrás lehetősége és társai. Próbálgatással vagy Google segítségével kideríthetőek ezek, csak macerás.
    És akkor arról még szó sem esett, hogy pl. a @ jel rá sincs szitázva a 2008-as gép billentyűzetére, pedig már akkoriban is elég gyakori szimbólum volt. Persze azóta ezt a hiányosságot már korrigálta az Apple (az angol billentyűzeten biztosan), de ha próbálgatás és külső segítség nélkül szeretnénk különböző zárójeleket (szögletes, kapcsos, kúpos “kacsacsőr”) írni, akkor meg van lőve az ember – míg ezek bármely PC billentyűzetén fel vannak tüntetve.

    A szimbólum változásának története érdekes, csak az előbb említett pár dolog az, ami nehezíti az átállást számomra.

  4. @vikitirony: “Home, End, Page Up/Down, Delete” – billentyűzete válogatja. A normál nagy billentyűn ezek megvannak, igaz, kicsit másképpen működnek, mint Windows alatt. Pl. a sor elejére, végére ugrást nehezen szoktam meg én is, de ezt is meg lehet szokni, és utána a Wines megoldásk a fura.

  5. @Vikitorony: az option az az európai kiosztáson alt felirattal van, amit azért nem részletez a cikk, mert az a command billentyűn lévő jelről szól. de most kiegészítem egy fél mondattal, biztos, ami biztos alapon. 😉

    szavanként ugrani az alt+jobbra vagy balra nyíllal tudsz, a delete az a fn+backspace, teljesen a legelejére típusú (ctrl+home?) home a cmd+fel, teljesen a végére (ctrl+end?) end a cmd+le, sor elejére cmd+balra, sor végére cmd+jobbra, page up az az alt+fel, page down meg az alt+le. asszem ezek így a leggyakoribbak.

    a kukac az sokáig a legelső kérdés volt az újdonsült Mac-esek között, és meg kell szokni, hogy az alt+q a kukac, a cmd+q az meg a bezárás, és sz elején bizony megy a szentségelés, mert sokszor mellényom, és cmd+q lesz, amivel bezárja, amit épp csinál. 🙂

  6. Kiváló a cikk, köszönet érte!

  7. Jadeye: úgy van! 😀 Tavaly augusztus óta van macbook pro-m, akkor furcsa volt ezeket megszokni. Azóta meg már az is zavar ha winen dolgozok a munkahelyemen, hogy miért nem ugyanúgy görget a win mint a mac. LoL

    A cikk nagyon hasznos volt! Köszi.

  8. mostmár van “@” is a billentyűzeten,
    ez a sok switchernek köszönhető… 😀

  9. @Vikitorony: nem tul korrekt dolog szamon kerni, hogy miert nem olyan mint Windowson. 🙂 Mas a rendszer, mas logika menten epulnek fel a billentyukombinaciok is. Ez kb. olyan szintu, minthogy miert nem zarja be az alkalmazast, ha a piros stoplight gombra kattintasz, holott WInen az tortenik, Macen csak az ablakot zarja be.

  10. Na ez a cikk nekem is nagyon tetszett! 🙂

  11. @Jadeye: Bár tapasztalati úton már megtaláltam ezeket a billentyűkombinációkat, de köszönöm, hogy összeírtad őket. 🙂
    Na igen, az alt+q-val akadtak problémáim, amikor cmd+q-t nyomtam helyette. 😀 De ez a kezdők hibája, majd átáll a kezem.

    @Józsi: Szerintem is támogatni kell a switchereket, legalább ilyen kis apróságokkal, mert ha valaki nem tud és nem is akar tudni, akkor könnyen feladhatja és marad a korábbi rendszernél.

    @ef-dani: Megértem a te nézőpontodat is és van is benne valami. 🙂 Viszont egy switcher (legalábbis én) a korábbi rendszer dolgait próbálja meg megtalálni az új rendszerben. Benne van, hogy nincs elég tapasztalatom, de kerestem volna az OS X-en egy beépített Paint-nek megfelelő alkalmazást, amivel rá tudok írni két képre összesen 9 karakternyi szöveget. Nem sikerült, mert nem szériatartozéka. Persze utána letöltöttem a GIMP-et (ami egyébként több Linux disztribúcióban is alapból benne van, ill. Win-en is használom), és megoldottam a problémát.
    Csak van pár dolog, amit alapnak gondolnék, aztán kiderül, hogy Apple-nél majd csak 5 év múlva lesz a rendszer része és mekkora feature-ként fogják bemutatni. 😀

    Félreértés ne essék, kedvelem az Apple termékeket, egyre többet használok is, de mindig is szeretett különcködni, szeretett sokat várni a más gyártóknál már sztenderd dolgok bevezetésével. Lásd: SD-kártya olvasó, DVD-író, VGA/HDMI helyett MiniDisplay Port.
    Ezzel szemben meg ott van, amikor olyan hihetetlen dolgokat újítanak be, amire más még valószínűleg nem is gondolt, pl. egy ujjal felnyitható laptop; 10.10-ben hívás fogadása a gépen iOS 8 használata esetén; stb.

  12. Mivel en napi 10 orat dolgozom a munkahelyemen windowson otthon meg a Macen ezert nem szivatom magam a billentyuzetkiosztassal. Szepen felraktam a Macre egy windowsos kiosztast azt jo napot. Szegyenlem de ez van 🙂

  13. Csak a lényeg nem látszik :(. Nincs rajta angol kifejezés. Help->Segíts, Numlock->Számzár stb.

  14. @Vikitorony: Vegtelen ideje tudsz kepet feliratozni a Preview nevu beepitett alkalmazassal 🙂 De nem csak kepet, hanem akar pdfet is.


Add a Comment