fbpx Skip to content

Az Apple mindig büszke volt arra, hogy a legújabb iOS főverziót a felhasználók döntő többsége előbb-utóbb telepíti. Az iOS 7-tel sincs másképp. Már többször írtunk arról, hogy az iOS 7-et a kezdeti fanyalgás után rengetegen telepítették. A tavaly szeptemberi megjelenést követő egy hónapon belül a felhasználók 71%-a már az új operációs rendszert használta.

ios-7-logo

Akkori nyilatkozat szerint az iOS 7 volt a leggyorsabban elterjedt iOS frissítés, ami többek között az OTA, Over-The-Air típusú disztribúciónak is köszönhető. Ez azt jelenti, hogy a frissítéshez nincs szükség számítógépre, hanem Wi-Fi-n keresztül lehet frissíteni az operációs rendszert. Ráadásul nem kell az általában több mint 1 GB-os firmware fájlt lehúzni, hanem csak a módosítások kerülnek telepítésre.

A rendszer elterjedése töretlenül folytatódott, decemberre 74%-ot, áprilisra 87%-ot ért el. Az Apple időnként közzéteszi az aktuális állást. Jelenleg a kompatibilis készülékek 90%-a futtatja az iOS valamelyik verzióját.

ios7penet

Ez nagyon komoly arány, főleg annak a fényében, hogy a rivális Android rendszer sajnos rendkívül töredezett. Ez annak tudható be, hogy a készülékek jelentős részét a mobilszolgáltatók adják el, akik a gyártókkal közösen felelősek a szoftverfrissítésért, de az esetek döntő többségében maximum egy verziófrissítés történik, több nem. Ezzel arra késztetik a vásárlókat, hogy az általában kétéves hűségidő lejárta után újra cseréljék régi készüléküket.

androidpenet

Az iOS 7 elterjedését az Apple az App Store-os látogatások alapján méri. Ez nyilván csak megközelítő értéket ad, mivel nem mindenki megy fel az App Store-ba, de azért nagyot nem tévedhetnek. Az iOS 6 a készülékek 9%-án, míg a korábbi verziók 2%-on tartózkodnak. (Kerekítések miatt nem jön ki a 100%).

Az iOS 7 igen magas elterjedése kedvez a fejlesztőknek is, hiszen tulajdonképpen elég csak erre a főverzióra kompatibilissé tenni az alkalmazásukat, nincs nagy felháborodás, ha az iOS 7 előtti verziókat kihagyják.

Persze érdekes lenne a helyzet, ha vissza lehetne rakni valamelyik korábbi iOS verziót a készülékre. A korábbi hozzászólásokat olvasva jó néhányan megbánták az iOS 7 felrakását és inkább visszamennének iOS 6-ra. Azonban erre csak iPhone 4 és mentett SHSH esetén van lehetőség, mivel az Apple a rendszer visszaállításakor csak a legújabb verziót írja alá, a régebbieket nem. Így marad az iOS 7, vele az összes pozitívum és negatívum is.

Olvasd el a hozzászólásokat is

21 Comments

  1. Én muszájból raktam fel a 4S-emre, miután megadta magát a 6.1.2.-őm. Zokszó nélkül mennék rá vissza, jb-vel is sokkal kevésbé használható számomra, mint a 6 volt. Lassú, az animációk szaggatnak. Kár, hogy ide jutott az IOS

  2. 90+9+2=101

  3. @sanyibazi: “Az iOS 6 a készülékek 9%-án, míg a korábbi verziók 2%-on tartózkodnak. (Kerekítések miatt nem jön ki a 100%)

  4. hat nekem a ceges telom i4s es egyaltalan nem szaggat nem lassu… probalj reatoret nyomni es jólesszaz, nekem is akor javult meg

  5. Nekem sem szaggat a 4s en a ios7, na az ios8 az mar igen igy beta 3 ban.

  6. Ha menne a FT a 6-n, soha nem váltottam volna a 7-re.

  7. Azért az elég ciki, hogy az Apple nem írja alá a régebbi iOS-t. Mondjuk van egy 4-essem, amin már nem fog menni az iOS 8. Akkor ezzel nem tudok majd restore-t csinálni? Ez így elég ciki. Mégis csak azokmak van igaza, akik azt állítják, hogy az Apple kényszeríti a váltásra a felhasználókat. Ja, így könnyű statisztikát csinálni!

  8. @Jan: miert ne tudnal restoret csinalni?

  9. @Jan: nem kényszerít: a Beállítások / Visszaállítás / Összes tartalom és beállítás törlése opcióval bármikor “lenullázhatod” a készüléken aktuálisan fent lévő rendszert, ami után olyan lesz, mintha frissen vetted volna ki a dobozból. ez az opció összesen jailbreakelt készülékeken nem alkalmazható technikai okokból, de minden más esetben probléma nélkül működik, így nem kényszerít senki a frissítésre.

    nyilván amelyik készülékre már nem jelenik meg az új rendszer, azt pedig bármikor restore-olhatod az arra utolsóként elérhető verzióra, lásd az iPhone 3GS-t bármikor újrateheted 6.1.6-ra, mert noha arra nem jelent már meg az iOS 7, az utolsó hivatalos verziót természetesen aláírja az Apple.

    @ef-dani: az iTunes kizárólag a legfrissebb iOS-verziót tudja feltenni, amivel így van, hogy frissítenie kell. ez alól összesen a mentett SHSH-s megoldás kivétel, de az is csak iPhone 4 esetén, de az már önmagában az iTunes-szal nem megy csak úgy.

  10. Nekem borzasztóan szaggatott i4 en az ios7. Vissza is tettem 6osra, azóta gyönyörűen fut. Mondjuk az Apple azzal jutalmazott ezért, hogy nagyon sokszor nem lehet felvenni a csuszkával a hívást. Nem mozdul. Előtte nem csinált ilyet sosem. Bennem is felmerült, hogy ilyen kifinomult technikákkal érik el, hogy mindenki cseréljen oprendszert, ha akar, ha nem.

  11. @Jadeye: Most, akkor lehet majd decemberben az i4-re iOS7-et tenni vagy sem? Mert amit Jannak meg nekem irtal mintha kicsit utne egymast. 🙂

  12. @ef-dani: nem üti egymást. egy adott készülékre az arra hivatalosan legfrissebb verziót akkor teszed fel iTunes-szal, amikor akarod.

  13. @Jadeye: En is igy gondoltam, amikor feltettem a kerdest neki, hogy miert ne tudna restoret csinalni az i4-en miutan megjelent az iOS8.

  14. Nekem van i4-em iOs 7.1.1-el,de nem szaggat,és rendesen működik vele.Persze egy komolyabb játék már fogja rendesen,de az a hardver miatt van,nem az ios miatt.
    Telefon,sms,net,mail,zene…..ezek használhatóak,aki többet akar annak váltani kell készüléket sajnos.

  15. @Jadeye
    Előbb felmerült itt a kérdés a hozzászólásokban, hogy bizonyos esetekben iOSen nem lehet felvenni a hívást mert a csúszka megindul majd visszaesik. Nekem is volt mar ilyen, ritkán és kb eddig összesen 6x egész iOS pályafutásom alatt, de mit kellene csinálni ezzel/ ez ellen hogy menjen mindig?
    Ilyenkor nyomtam neki egy home gombot aztán alapvetően ment már a csúszka.
    Mit tanácsolsz ?

  16. A tiszta restore általában megoldja a gondokat. Az adatok lementhetőek/visszatölthetőek külön is pl ifunboxal

  17. Én azt mondom: iOS7 ide vagy oda, a flatdesign egy fos. Mint itt, mint win8on, mint mindenhol… Az uj osx miatt majdnem elsirtam magam, mert eddig legalább az szép volt… Ios 6, soha sem feledünk (hacsak ai ios 9 nem lesz részletgazdag ikonokkal dolgozó oprendszer)

  18. @AnonimGamer: az asszony mobilján, a gyerek ipadjén is 7-es iOS van, egyszerűen rosszul vagyok tőle. Nem csak ronda, egyenesen ormótlan, zavaróan ocsmány. Hiába a minimál, így túlzásba víve sokkal összehánytabb kinézete van, mint a régi dizájnnak. A win8 sokkal szebb és sokkal következetesebb. Arra jó ránézni (használni nem, de az már egy másik kérdés), a 7-es iOS-re förtelem. Nagyon remélem, hogy 1-2 verzión belül nagyon óvatosan kihátrálnak ebből. Nekem tökéletes a flat és a minimál, csak legyen normális.

    Egyébként ilyen csúszkaproblémám, amit többen is írtak, nekem is van néha, halál idegesítő és teljesen következetlen. Van, hogy el se moccan a csúszka, máskor meg hiába húzom végig, visszaugrik… Nem csak hívásoknál jön elő, hanem egyéb értesítéseknél is (levél, viber)…

  19. Én is a FaceTime miatt mentem fel 7-re, de nem bántam meg. Nekem sem tetszett elsőre a dizájn, de használat közben rájöttem, hogy az eddigi legátgondoltabb, leglogikusabb és legegyszerűbb kezelőfelületű oprendszer az összes mobil és nem mobil rendszer közül. iPad esetén még mindig túl “flat”, de iPhone-on egész szépnek találom már.

  20. En iPhone 5-re raknam vissza az iOS 6.1.4-et sokkal jobban tetszett annak a kinezete mint ez a minimal white.

  21. @egyket: ez valószínűleg valami bug. nálam is előfordult már párszor, ha pedig bug, azzal maximum ennyit tudsz tenni, hogy nyomsz egy home-ot.


Add a Comment