fbpx Skip to content

Aki mobiltelefonnal rendelkezik, annak igen nehéz elrejtőznie a kíváncsi szemek elől, a cellainformációk alapján tulajdonképpen méteres pontossággal bárkiről meg lehet mondani, hogy éppen hol tartózkodik. Éppen ezért időnként felröppennek pletykák, hogy az NSA/FBI/A(V)H figyel minket, lehallgatják telefonbeszélgetéseinket, olvassák emailjeinket és az Angry Birds-ön keresztül adatok jutnak el a szakszolgálatokhoz. A héten újabb rémhír jelent meg, ezúttal Kínából. De az Apple hamar rövidre zárta a dolgot.

privacy

A múlt héten a kínai állami televízió, a China Central Television (CCTV) sugárzott egy riportot, melyben az iPhone-t nemzetbiztonsági kockázatnak nyilvánították, mivel gyakran gyűjt helyzet-jellegű adatokat.

Az Apple a felhasználók mozgásáról gyűjtött adat miatt korábban egyszer már kellemetlen helyzetbe került. Három éve robbant ki a botrány, miszerint az iPhone a háttérben az Apple-nek továbbítja a telefon közelében lévő Wi-Fi hotspotok és mobiltornyok helyét, így kémkedve a felhasználók után. A cég közleményt adott ki, melyben cáfolta a rosszindulatú adatgyűjtést, mindez a minél hamarabbi GPS-jel fogása érdekében történik. A félelmek eloszlatása érdekében módosították az adatgyűjtést: nem egy évig, hanem csak hét napig tárolja a készülék az adatokat és az iTunes-backupból is kivették az adatok tárolására szolgáló fájlt.

Kína az Apple stratégiai piaca, ezért most is hamar reagáltak és közleményben cáfolták az aggodalmakat, az adatgyűjtés csak a navigációt használó alkalmazások működéshez szükséges. Részlet a közleményből:

Az Apple mélyen elkötelezett a felhasználók magánéletének védelmében. Az összes termékbe és szolgáltatásba már a design kezdeti szakaszában beépül ez a védelem. Fáradhatatlanul azon dolgozunk, hogy a világ legbiztonságosabb hardverjét és szoftverjét állítsuk elő. Más társaságoktól eltérően a mi teljesítményünk nem függ a felhasználókról gyűjtött nagymennyiségű személyes adattól. Erősen elkötelezettek vagyunk, hogy tiszta és egyértelmű lehetőséget biztosítsunk ügyfeleinknek az információk ellenőrzése felett és hisszük, hogy termékeink ezt egyszerű és elegáns módon oldják meg.

Örülünk, hogy a CCTV segít a felhasználók oktatásában (sic!, a szerk.), olyan ügyben, amit mi is fontosnak tartunk. Minden kínai ügyfelünket biztosítani akarjuk, hogy mit teszünk és mit nem teszünk, amikor személyes adatok kerülnek szóba.

Felhasználóink akarják és elvárják, hogy a mobilkészülékek gyorsan meghatározzák a helyzetüket olyan tevékenységnél, mint például vásárlás, utazás, a legközelebbi étterem megtalálása vagy a kívánt helyre történő eljutás idejének számítása. Ezek a műveleteket csak a készülékszinten történnek, az Apple nem követi a felhasználók pozícióját. Az Apple sohasem tett ilyet és nem is tervezi, hogy a jövőben ilyet tegyen.

Továbbiakban leszögezik, hogy a cég egyetlen országból sem működött együtt semmilyen kormányzati szervvel annak érdekében, hogy hátsó kaput (backdoor) nyisson bármilyen termékben vagy szolgáltatásban. Továbbá a szervereihez sem adott hozzáférést. És a jövőben sem fog. Ebben nagyon erősek és elkötelezettek.

A CCTV nagyon befolyásos médium. Tavaly megvádolták az Apple-t, hogy diszkriminálja a kínai vásárlókat a termékgarancia beváltásában. Maga Tim Cook vezérigazgató volt kénytelen bocsánatkérő levelet írni és felül kellett vizsgálni addigi garanciára vonatkozó politikájukat is.

Remélhetőleg az Apple mostani válasza eloszlatja a kételyeket. Bár lehet, hogy a kínaiak azért háborodtak fel, mert nem ők ellenőrizhetik saját polgáraikat…

Olvasd el a hozzászólásokat is

8 Comments

  1. Azért mert az apple az állítja hogy nem tevékenykedik egyik kormány szervvel sem még nem jelenti azt hogy ez valóban így van… Nyilván nem fogja bevallani a médiában.

  2. Nyílván nem a balkáni ork hozzáállásból kellene kiindulni, hogy márpedig mindenki hazudik, mert "mi-én" is ezt csináljuk.. Szerintem érdekük igazat nyilatkozni és azt is tenni, vannak még akik hűek az elveikhez, akármennyire hihetetlennek tűnik. Ha pedig az elvi hűség a professzionalista/maximalista termékelőállításban és profitmaximalizáló magatartásban tör fel mint a talajmana, akkor nem értem mi ezzel a gond.

  3. Az amerikai törvények értelmében márpedig köteles kémkedni a felhasználók után és ezt megosztani a kormányzati ügynökségekkel. Ezután minden sajtóközlemény csak rizsa.

  4. @nullzero: tudnád linkelni az erre vonatkozó törvényeket? megnézném. köszi!

  5. @Jadeye: Konkrét törvényt nem tudok linkelni, viszont az biztos, hogy megtehetik. Nézz utána a Lavabit-ügynek, ott talán valahol lesz linkelve maga a törvény is.

  6. @nullzero: A Patriot Actre hivatkozva kötelezhetik az Applet, hogy egy-egy felhasználóról adjon ki adatokat. De nincs olyan törvény, hogy nekik “kémkedniük kell a felhasználók után”. Van olyan cég aki ezt önkényesen, a saját érdekei miatt megteszi, de még ő sem adja oda az összegyűjtött adatokat a kormányzati szerveknek, csak bírósági engedéllyel.
    A cikkben említett pozicióadatokat egyébként sem a gyártótól szokás elkérni…

  7. @ef-dani: Akkor mégiscsak vannak adatok a felhasználókról? Hmmmm.

  8. @Ugyankerem: Amikor megcsinálod az Apple ID-det, megadsz nekik egy-két adatot. Amikor használod a szolgáltatásaikat pl. az iCloudon keresztül, akkor vannak olyan adatcsomagok, amik megvannak nekik. De ebben a Google sokkal durvább, nekik aztán mindenük megvan rólad, mert érdekük fűződik hozzá, az Applenek nem.


Add a Comment