fbpx Skip to content

Múlt hétvégén megpakoltuk a kocsit, majd a dél-nyugat angliai Bristolból felkocsikáztunk Észak-Walesbe, Snowdonia Nemzeti Parkba. Célunk a legmagasabb csúcs, a Snowdon volt, mely kicsivel magasabb, mint a Kékes. A túrán kívül még egy szenvedélynek hódoltunk, ami nem más, mint a fotózás.

2014-07-07-at-14.21.43

A túra során aktívan használtam az iPhone-om, de nem csak fotózásra: kiegészítőket és különböző alkalmazásokat vettem igénybe. Az előző cikkemben bemutattam az UP24-et, ami természetesen végig a csuklómon volt. Elég sokat mászkáltunk, 30 ezer lépés felett teljesítettem. Az elsődleges kiegészítő és app tehát az UP volt.

Photo 140

A másik kiegészítő, amit a túra során aktívan használtam, az az újonnan vásárolt akkus tokom, a Mophie Juice Pack Air. Ez a nagyobb, 1700 mAh-s verzió, amit az Amazon jóvoltából áron alul megkaptam. Nagy segítségemre volt, mert a telefon folyamatos igénybevételnek volt kitéve (erről kicsit később).

_DSC7757

Nagy előnye, hogy a tok megduplázza az üzemidőt, kompromisszumként a telefon fizikai méretét is megnöveli, viszont ergonomikus és kényelmes fogást biztosít. Sok dolgot nem tudok elmondani róla, a mindennapokban nem használom, kivéve, ha tudom, hogy szükségem lesz az extra töltésre. Az összerakás, szétszedés egyszerű. A visszajelző LED-eknek köszönhetően saccra tudom, hogy hogyan áll a külső akku töltöttsége. Egy kapcsoló szolgál a ki-be kapcsolásra.

_DSC7759

Nézzük a hátrányokat. Nehezen megközelíthető a jack aljzat. Egyenes kábel esetén, mint például a gyári füles, nincs probléma, könnyen behelyezhető, viszont nekem egy régi Beats fejhallgatóm van, L alakú jack csatlakozóval, amit már nem tudok a mellékelt hosszabbító nélkül csatlakoztatni. Ezeket még mind lenyelném, mert ugye a túrázás során nem volt szükségem a fülesre, viszont a nagyobb bajom az a micro USB csatlakozó. A tok rendelkezik MFi tanúsítvánnyal, ez esetben nem értem, miért kényszerítenek arra, hogy a Lightning kábelen kívül még egy micro USB-t is cipeljek magammal, hogy a tokot is fel tudjam tölteni. (Ugyan eddig is micro USB átalakítóval használtam egy kábelt, mert strapabíróbb, mint az Apple, de a szétszedegetésnek meg is lett az eredménye, elhagytam az átalakítót…) Ezeken az apróságokon kívül semmi bajom a tokkal, szeretem és bátran ajánlom mindenkinek, viszont nem árt még kiegészíteni egy nagyobb, külső akkuval is. Én is így tettem. Biztonsági tartaléknak volt még nálam egy párezer forintos, 6000 mAh-s akku is.

Említettem, hogy a telefon folyamatos igénybevételnek volt kitéve. Ez a GPX Master alkalmazásnak volt köszönhető, mely egy GPS tracklogger. Segítségével rögzíteni lehet a megtett útvonalat.

[appstore id=”406096613″]

A kimeneti adatok között szerepelnek a koordináták, a hozzájuk tartozó tengerszint feletti magassággal, az útvonal során megtett távolság, és a megmászott magasság, ami összegzi az emelkedést és süllyedést az útvonal során.

Photo 141

Az adatokat egy .gpx fájlba exportálva meg tudjuk jeleníteni térképen. Személy szerint én a DSLR gépemmel (Nikon D90) készített képekhez adok geolokációt a Lightroom segítségével, így ha feltöltöm például Flickr-re, akkor pontosan elhelyezi a képet a térképen.

Én egyelőre ezeket a dolgokat használom, amikor kirándulni megyek. Biztosan vannak köztetek is természetjárók. Amennyiben te is használsz hasonló alkalmazásokat, kiegészítőket, írd meg hozzászólásként!

Olvasd el a hozzászólásokat is

7 Comments

  1. GPS Kit a kedvencem, mert a turistautak.hu ingyenes turistaút térképeit remekül kezeli és geocaching ládádákar is fel lehet tölteni rá. Maga az alkalmazás fizetős, de nincs más, ami kezelni tudná ezeket a térképeket.
    Maps 3d Lite Magyarország hegyeit is meg tudja jeleníteni 3D-ben.

  2. MotionX-gps-t használok. Ebbe is fel lehet tölteni a túristautak.hu térképet, és meg is tettem. (A plusz térképek betöltéséért ujra a pénztárcába kell nyúlni.) Nem a legolcsóbb program de én szeretem.

  3. Én a Galileo-t használom, ez is kezeli a külső térképeket és az online térképek szelvényei cache-elhetők. GPX nyomvonalakat előre is le lehet tölteni és halvány színnel megjeleníteni, így látom a tervezett útvonaltól való eltérést. Kiegészítő akkus tokot használok én is, MFi-s és szintén mUSB. Nagyon nagy segítség és jó móka a szifonnal túrázni, de főleg kietlen, hegyes vidéken (és itt főleg nem Magyarországra gondolok) mindig legyen térkép és iránytű is és tudjuk is azokat használni. És nézzünk a lábunk alá, mert a kijelzőre tapadt szemekkel könnyen a szakadék alján találhatjuk magunkat!

  4. Kérdés (Kisjakab)!
    Letöltöttem az Iphone 4S-re GPS Kit applikációt, de a turistautak térképeit (pl. Dobogókő) hogyan töltöm fel a programba. A hozzászólásokban hivatkoztak erre http://#abc#.map.turistautak.hu/tiles/turistautak/#Z#/#X#/ Y#.png, de hiába másolom az URL címre semmi reakció. A turistautak.hu-n sem találtam semmi segítséget. Offline turista térképem a GPS Kit-ben hogy lehet????

  5. Én is a MotionX-GPS-t használom, geoládázáshoz. iTunes-on belül bemásolom a .gpx-t és már mutatja is az alkalmazás merre menjek. A RunKeeper-t használom még.

  6. Szetef Turistautak beállítása: Jobb felül beállítások gomb, majd Map Type. Jobb felső gombbal hozzá adhatsz egy új térképet. Neve lehet bármi, az URL-hez ezt írd: http://#abc#.map.turistautak.hu/tiles/turistautak/#Z#/#X#/#Y#.png Az offline módot kapcsold be. A Map Type részben természetesen ennél legyen a pipa. Működnie kell, mert én most is éppen azt böngészem.
    Offline térkép lenentése: Jobb felül beállítások gomb, Manage Offline Maps. Itt kattints az Add New Cache Region részre. Válaszd a turistautakat, majd különböző akakú területet jelölhetsz ki. Én a legfölsőt szoktam választani és a High felbontást. Next gomb jobb fölül. A térképen nagyíthatsz, kicsinyíthetsz és jobb felső Cache gomb. És már tölti is le. Ha akarod át is tudod nevezni.

  7. Én is a Galileo-t használom, kicsit sokkaltam annyi pénzt a GPS Kitért (igaz a Galileoban megvettem az extra packot 😀 ) viszont tökéletesen kezeli a turistautakat. Itt megemlítem szégyenszemre a magyar Outdoor Navigation-t anno mikor még androidot használtam szerettem ezt a programot, mikor meglett az iphone-om elsők között vettem meg persze a kinézet még most is iphone4-es felbontásra van, magyarán leszarják a fejlesztők az egészet. Nem is fogják frissiteni tuti mert 2 éve igérik de változás nem történt.


Add a Comment