fbpx Skip to content

A 2014-es WWDC egyik nagy bejelentését az iOS 8 egészségügyi vonatkozásai képezték. Mind a felhasználók, mind a fejlesztők sok új, színvonalas lehetőséget kapnak majd arra, hogy egészségükre iOS-készülékeik segítségével is ügyeljenek. Ennek az egyik megtestesülése a beépített “Health” app. Az alkalmazás egyik leghasznosabb szolgáltatása az, hogy lehetővé teszi egy “Medical ID” létrehozását.

InCaseOf-Lock-Screen

Ez egy olyan felület, ahol megadhatjuk az alapvető személyes adatainkat (például név, cím), valamint olyan fontos egészségügyi információkat, mint az allergiáink, vércsoportunk, rendszeresen szedett gyógyszereink, valamint a vészhelyzet eseté értesítendő személyek elérhetőségét is.

A Health app ezeket az ismereteket — amennyiben engedélyezzük — más alkalmazásokkal is meg tudja osztani fejlesztői API-kon keresztül, illetve baleset, vészhelyzet esetén a kiérkező mentősök vagy az először segítségünkre siető járókelők megtudhatják a telefonunkból, hogy mit szabad, szükséges vagy éppen tilos tennie a minket ellátó orvosnak. (Ez a valóságban nem pont így működik, de ennek jogi hátteréről egy kicsit később.)

Ezt, illetve egy ehhez hasonló funkciót hoz el az InCaseOf névre keresztelt cydiás tweak is azok számára, akiknek nincs kedvük vagy lehetőségük iOS 8-ra váltani (vagy egyszerűen csak nem bírják kivárni a hivatalos megjelenést :P). A program fejlesztője a CP Digital Darkroom csapata.

A tweak leírása rávilágít egy nyilván elég gyakori, ám semmiképpen sem kecsegtető problémára:

A másodperc törtrésze alatt is találhatjuk magunkat olyan helyzetben, amely, habár nem terveztük be, mégis súlyos hatásokkal lehetnek az életünkre. Csak egy szempillantás, és máris benne vagyunk egy balesetben, amikor is egy mentős a mobilunkból próbálna meg információt szerezni az egészségi állapotunkról.

Általában két dolog történhet ilyenkor: vagy le van zárva a telefon jelszóval (így a mentős nem tehet semmit), vagy csak kevés információt tudnak leszűrni az orvosok, például az SMS- és e-mail-váltásainkból. Az InCaseOf segítségével biztosíthatod, hogy bárki, aki vészhelyzetben segíteni próbál rajtad, megkapja a szükséges adatokat ahhoz, hogy biztosan a megfelelő ellátásban legyen részed.

A lezárt és/vagy egészségi állapotunkról adatokban szűkölködő telefon problémáján próbál tehát ez a kiegészítő segíteni. Az InCaseOf ugyanis egy kis, “ICE” feliratú gombot helyez el a lezárt képernyőn. Ez az angol “In Case of Emergency”, azaz “Vészhelyzet esetére” kifejezés rövidítése. Ezt a gombot megérintve a segélynyújtó még akkor is láthatja az általunk előre beállított adatokat, ha a telefonunk többi része amúgy jelszóval van védve.

InCaseOf-Settings-2-1024x877

Az előbb már felsorolt adatok mellett megadhatunk még egy vagy több olyan személyt is, akiket szeretnénk, ha balesetünk esetén értesítenének. Családtagjainknak, háziorvosunknak például mindenképp érdemes ebben a listában szerepelniük.

InCaseOf-Settings

Egyetlen probléma van az egyébként még bétaverziós tweakkel. Amennyiben valamelyik egészségügyi adatunkra vonatkozó mezőt nem töltjük ki, a program magától kitölti egy alapértelmezett, de természetesen valótlan adattal. Ez nyilván demonstrációs céllal került bele a tweakbe, azonban például vércsoportok esetén akár fatális kimenetelű is lehet egy tévedés, tehát ezt a hiányosságot a fejlesztőknek még feltétlenül javítaniuk kell.

Az InCaseOf egy érdekes és hasznos koncepció megvalósítása. A biztonságot kedvelők 0,99 dollárért tölthetik le a Cydiából.

Az ICE-ről más szemszögből

Az ICE-típusú megoldásról korábban már körlevél is terjedt, és mind az egész kapcsán érintett mentősök, mind az Urbanlegends.hu oldal leírta, mit érdemes tudni erről. Most ezt foglalnánk össze.

Az első, és legfontosabb, hogy egy baleset helyszínén mentést végezve a mentősök nem foglalkoznak a távollévők informálásával, mert az a rendőrség, illetve a kezelést végző kórház feladata. “Ráadásul a beteg mobiltelefonjának eseti felhatalmazás nélküli használata bizonyos esetekben konfliktushelyzetet teremthet, vagy akár jogi aggályokat is felvethet” – tájékoztatta a hazipatika.com oldalt korábban Győrfi Pál, az OMSZ kommunikációs és PR vezetője.

A vércsoport feltüntetése például nagyjából felesleges, mert még ha meg is nyitná bárki az így hozzáadott adatok “kártyáját”, az abban szereplő információkat nem kezelheti tényként, hiszen nem tudhatja, pontos-e, amit lát, a vér esetén egy tévedés pedig elég komoly problémát is okozhat. Vérátömlesztés előtt ezért mindig kell új antianyag szűrés, és ahhoz keresnek kompatibilis vért, és nem csak AB0/Rh(D)-t néznek, hanem még 6-8 másik antitestet is.

Több, ebben a munkakörben dolgozó is egyetért azzal, hogy a legjobb megoldás jelenleg erre a helyzetre a TAJ-kártya vagy a személyi igazolvány mellé betett papírlap, betegségekkel, gyógyszerekkel, allergiákkal, értesítendő személyekkel és telefonszámaikkal. Külföldi tartózkodás idejére pedig angol nyelvű kis kártyát is nyomtathatunk.

Olvasd el a hozzászólásokat is

12 Comments

  1. Szép és jó, de melyik mentős fog Magyarországon (vagy akár bárhol máshol) nekiállni hegedülni az iPhone-on, ahelyett hogy pl a beteget megmentené, bevinné, vércsoportját vizsgálná? Ha lenne is ekkora vészhelyzetben idejük, akkor sem tudják, hogy az ott van.

  2. igen, bennem is ugyan ez mertült fel.

  3. Ha a rendőr ér ki előbb a helyszínre (ez a gyakoribb), akkor ha hozzáfér, át tudja vizsgálni a beteget, hogy mi van nála. A mentősök mire kiérkeznek már tudhatják az esetleges gyógyszerallergiákat, korábbi műtéteket, betegségeket. Ezekkel az információkkal adott esetben könnyebben dolgoznak.
    A használatához nem kell sok minden, egyszerűen ki kell adni egy utasítást, hogy nézzék meg a telefont is, az legalább mindenkinél van igazolványok helyett.
    A legjobb része amúgy az, hogy ha valakinél vannak ilyen ICE számok, papíron, telefonon tök mindegy, akkor ha egy esetleges baleset után magához tér és nincs nála igazolvány, akkor nem az az első kérdés, hogy ki vagy és kit értesíthetünk.

  4. dögcédula cicababák… persze nem egy piaci, eredeti… de gondolom nektek az nincs,,,,

  5. @aggressor: de vért még az alapján sem fognak adni, csak feltudnak készülni a megfelelő vérrel.

  6. Koszonjuk agresszor.. Ulj bele a dogceduladba

  7. Szerintem olyan alkalmazást ami esetekben életet menthet, nem szabadna pénzért adni.

  8. @ef-dani: “nézzék meg a telefont is, az legalább mindenkinél van igazolványok helyett”
    egy baleset helyszínén senki nem fog nekiállni turkálni a sérült zsebében, már feltételezve, hogy a készülék ott van. ha kirepült a kezéből, akkor nem fog nekiállni keresgélni. ha összetört a balesetben, akkor eleve nem használható. a személyi azonosításra alkalmas igazolvány magadnál tartása legjobb tudomásom szerint jelenleg is kötelező, így annak mindig ott kell lennie mindenkinél – míg egy telefont bármikor ellophatnak még egy baleset helyszínéről is. személyi igazolványt meg jellemzően kevesebbet lopnak.

    @Molesz: ha végigolvastad a cikket, láthatod, hogy nemcsak ez a tweak, de még az iOS 8-as gyári funkció sem használható több szempontból sem. itt a fejlesztő által befektetett időt fizeted meg, ha nem tudsz várni ezzel a funkcióval az iOS 8 megjelenéséig.

  9. @Jadeye: A beteget nem mozgatják, de amihez hozzáférnek, megnézik, mert nekik is érdekük, hogy minél előbb megtudják kiről van szó. Igazolványt meg az emberek kb. fele nem hord magánál.

  10. @ef-dani: nézd meg a linkelt urbanlegends.hu cikket, egyszerűen felejtős a telefon használata erre, több szempontból is.

  11. @Jadeye: Az a cikk a mentősök és az ICE számok szemszögéből közelíti meg, én viszont rendőri oldalról és elsősorban nem a telefonszámokkal, hanem az egyéb élettani dolgokkal kapcsolatosan. Az iOS8 esetén érkező Medical ID-t én magam adom meg pont ilyen helyzetekre, nagyon elvetemült ügyvédnek kellene lennem ahhoz, hogy egy adatvédelmi pert zúdítsak Kovács II. r. főtörzsőrmesterre, hogy milyen alapon szedett ki információkat a telefonomból… Nem feltétlen van fénykép, meg elromlik a telefon… Ez egy plusz lehetőség az embereknek nem akarja senki erre helyezni a mentési műveletet.


Add a Comment