fbpx Skip to content

A múlt héten megrendezett WWDC fejlesztői konferencián bemutatott újdonságok mellett talán kicsit elhalványult a készülőfélben levő iOS 8 egyik óriási újítása, a bővítmények használatának lehetősége, amelynek köszönhetően sokkal nagyobb mértékű lesz a különböző alkalmazások közötti kommunikáció az operációs rendszeren belül.

1402068118-Screen Shot 2014-06-06 at 05.20.12 PM

Az iOS eredetileg egy zárt rendszer volt, amelyre a fejlesztők csak nagyon szigorú és merev feltételek mellett fejleszthettek csak. Ennek következtében az iOS felhasználói sosem élvezhettek olyan megoldásokat, mint például az Android esetén, akik kétes eredetű és biztonsági problémákat felvető megoldásokat is használhattak akár. Ennek következtében az átlagos felhasználóknak mindig úgy tűnt, hogy az Apple “lemaradásban” van a versenytársaival szemben.

6011.fileType1

Gondolom, senkinek sem kell részleteznem azt a folyamatot, amikor egy egyszerű, Instagram előtti képszerkesztés előtt számtalan másolatot kell készítenünk ugyanazon fotóból, miközben egyik applikációból a másikba kívánjuk áthelyezni az adott képet. Erre a problémára kívánt megoldást nyújtani az Apple a “Megnyitás ezzel” (Open in) opcióval, ami azonban minden egyes fájlunkat megduplázta, ha ezt a megnyitási módot választottuk.

Bár időközben az Apple számtalan egyéb fejlesztéssel is el volt foglalva, többek között a saját Térkép (Maps) applikációjuk elkészítésével, valamint az iOS kinézetének teljes mértékű újragondolásával, lehetővé tette a fejlesztők számára az URL sémák (URL schemes) használatát, amely gyakorlatilag nem teljes mértékben ugyan, de nagyban kiterjesztette az alkalmazások egymás közötti kommunikációját, aminek következtében olyan automatizált, Python parancsértelmező szövegszerkesztő készülhetett el, mint az Editorial.

1401200350-2014-05-27-at-16-18-24-

A fejlesztők rendkívüli kreativitással használták ki az URL sémák által felkínált lehetőséget, amelyet eredetileg az Apple nem az alkalmazások közötti kapcsolatra és adatcserére talált ki. Az iOS 8 elkészítése során azonban már kitűzött cél volt, hogy létrehozzanak egy olyan megoldást, aminek a segítéségével a különböző applikációk úgy tudjanak egymás között adatokat cserélni, hogy az biztonságos, titkosított, akkumulátorkímélő és gyors legyen.

Bővítmények

Ahogyan Craig Federighi a WWDC-n elmondta, az alkalmazásbővítmények segítségével a felhasználók óriási mértékben kibővíthetik és személyre szabhatják az operációs rendszer funkcionalitását. A bővítmények nem side-loaded applikációk lesznek, azaz nem lehet majd őket internetről letölteni, általánosságban véve olyan specifikus alkalmazás-funkciók lesznek, amelyek az adott applikáción kívül helyezkednek el és egy másik “fogadó” (“host”) alkalmazásban lesznek integrálva.

1402069046-Screen Shot 2014-06-06 at 05.32.08 PM

A bővítmények külön érdekessége, hogy mind az iOS 8, mind pedig az OS X Yosemite rendszerben integrálva lesznek, valamint különböző típusba sorolhatóak majd, mint például iOS és OS X megosztásra képes bővítmény, vagy csak iOS- vagy OS X-specifikus bővítmény.

A WWDC során az Apple ezeket, a különböző feladatokra dedikált bővítményeket mutatta be a fejlesztők számára:

  • Mai nap (iOS és OS X): widgetek használatának lehetősége az Értesítési központban található Mai nap nézetben.
  • Megosztás (iOS és OS X): tartalom közzététele internetes szolgáltatások vagy egyéb alkalmazások számára.
  • Actions (iOS és OS X): alkalmazásbővítmények, amelyek képesek megjeleníteni és módosítani más applikáción belüli tartalmat.
  • Képszerkesztés (iOS): az Apple gyári Fotók alkalmazásában történő szerkesztés során tudjuk más, külső fejlesztők által készített képszerkesztő applikációk funkcióit használni.
  • Finder szinkronizáció (OS X): távoli fájlok tárolása a Finderben, szerkesztési funkcióval ellátva.
  • Tárhely szolgáltató (iOS): egy felület a több alkalmazás közötti fájlok számára.
  • Egyedi billentyűzet (iOS): rendszerszintű egyedi billentyűzet készítésének lehetősége.

A bővítmények használata során azonban a fejlesztőknek olyan szigorú szabályokat kell követniük, mint például a bővítmény csakis egy adott applikációval egyszerre tölthető le, illetve nem lehet külön frissíteni csak a bővítményt, ahhoz a teljes alkalmazás frissítése szükséges majd. Az Apple célja, hogy teljes mértékig felügyelni és kontrollálni tudja a bővítmények sorsát, ezért minden egyes bővítmény külön aktiválható és deaktiválható lesz a rendszeren belül, akárcsak az alkalmazások háttérben történő frissítésének lehetősége. Továbbá a fejlesztők nem készíthetnek az operációs rendszer bármelyik része számára bővítményt, csak az úgynevezett specifikus bővítménypontok helyére.

Apple bemutatók

A WWDC konferencián élőben is láthattunk néhány funkciót a bővítmények működését illetően, mint egy inspirációképpen, hogy mire is számíthatunk a közeljövőben.

1402068164-Screen Shot 2014-06-06 at 05.20.24 PM

A színpadon láthattuk, hogy hogyan fognak működni az Értesítési központ Mai nap nézetében elérhető különböző widgetek, amelyek a felhasználó számára mindig olyan releváns információkat fognak megjeleníteni, mint például a sporteredmények vagy az eBay-en éppen folyamatban lévő aukciók. Ezeket a widgeteket bármikor kikapcsolhatjuk, valamint tetszés szerint átrendezhetjük őket.

1402069109-Screen Shot 2014-06-06 at 05.33.06 PM-2

A megosztást elősegítő bővítményeknek köszönhetően láthattuk, ahogyan Craig Federighi az alap Fotók alkalmazásban történő szerkesztés során a VSCO Cam és a Waterlogue filtereit is tudta alkalmazni az Apple által készített filterek mellett. Ebben az esetben a fejlesztők használhatják majd a saját felhasználói felületeket a Fotó alkalmazás felülete felett.

1402069085-Screen Shot 2014-06-06 at 05.32.57 PM

Talán a leglátványosabb bemutató a bővítményekben rejlő lehetőségeket illetően az volt, amikor Federighi bemutatta, hogy hogyan tudják a tartalmat módosítani egyes kiegészítők, mint például egy fordító bővítmény a Safari esetén.

1402069135-Screen Shot 2014-06-06 at 05.33.36 PM

Az Actions típusú bővítményeknek köszönhetően olyan funkciók is elérhetővé válnak majd, amelyek az URL sémák használatával lehetetlenek lettek volna. Ilyen munkafolyamat például, ahogyan képesek leszünk majd egy képet közvetlenül a Safariban szerkeszteni, majd azt az adott képet szintén visszahelyezni a többi tartalom közé. Valamint az iOS Safari böngészőjében is használhatjuk majd a Mac esetén már megszokott Evernote Web Clipper vagy Pocket bővítményeket.

1402069190-Screen Shot 2014-06-06 at 05.34.35 PM

Az egyedi billentyűzetek alkalmazásának lehetősége egy óriási meglepetés volt az konferencia során, amelyre véleményem szerint csak nagyon kevesen mertek gondolni előtte. Az iPhone mindig is híres volt a saját billentyűzetének kiváló működéséről, még akkor is, ha az utóbbi időben a Shift és a Caps lock billentyűk funkciói kicsit összezavaróak is lettek dizájn szempontból. A külső fejlesztők által készített billentyűzet használatának természetesen lesznek bizonyos korlátai, mint például titkosított mezőbe (egy bizonyos alkalmazásba vagy honlapra történő belépés során) íráskor nem lesznek használhatóak, annak érdekében, hogy elkerüljék a bizalmas adatok hozzáférésének lehetőségét azáltal, hogy a külső billentyűzet figyelné és rögzítené az adott felhasználó minden egyes leütését. Továbbá annak érdekében, hogy egy külső billentyűzetet jóváhagyjon az Apple, rendelkeznie kell egy olyan megoldással (például egy dedikált gombbal) annak érdekében, hogy a felhasználó azonnal tudjon váltani az elérhető billentyűzetek között. A biztonság további növelésének érdekében alapértelmezetten a külső billentyűzet nem fog internet-hozzáférést kapni, csak abban az esetben, ha azt a felhasználó külön engedélyezte.

1402069166-Screen Shot 2014-06-06 at 05.33.44 PM

Jelenleg már a Swype, SwiftKey, valamint a Fleksy be is jelentették, hogy folyamatban van az iOS 8-ra optimalizált billentyűzet készítése, ráadásul a Fleksy már egy korai képet is közzétett a várható végleges verziót illetően.

5S-mock-02

Összességében elmondhatjuk tehát, hogy az Apple hallgat a felhasználói véleményekre és visszajelzésekre, így egyre inkább személyre szabhatóvá teszik az iOS rendszert, azonban mindig szem előtt tartják a fontossági sorrendet, a hatékonyságot és a könnyű kezelhetőséget. Az új iOS 8 és OS X Yosemite operációs rendszerrel az Apple-nek egy olyan ökoszisztémát sikerült létrehoznia, mint ezelőtt egy versenytársnak sem a piacon.

Egyébként ha valamivel elégedetlenek vagyunk az Apple által fejlesztett rendszerek kapcsán, mindenképp érdemes visszajelzést küldeni nekik, mert ha minél többen küldenek ilyet, annál valószínűbb, hogy foglalkoznak az adott kérdéssel. Ezt a következő oldalakon keresztül tehetjük meg:

Te várod már a bővítmények megjelenését az iOS készülékeken?

Olvasd el a hozzászólásokat is

2 Comments

  1. Jo cikk! Gratula! Szerintem sok elorelepest fog hozni az iOS 8.

  2. Nagyon szuper lesz!:-)


Add a Comment