fbpx Skip to content

Hétfőn kezdődött az Apple idei fejlesztői konferenciája, a WWDC (World Wide Developer Conference), amiről mi is élőben közvetítettünk. Bemutatták az OS X legújabb verzióját, a Yosemite-ét és az iOS 8-at. Ezekről külön cikkekben írunk, most azonban foglalkozzunk a körítéssel.

wwdc_banner_promo

A két órás prezentációban nagyon sok adat hangzott el, ezekből szemezgetünk.

  • Az első WWDC-t 1990-ben tartották, így ez a 25. konferencia. Szép kis jubileum, sokak szerint az utóbbi idők legjobb keynote-ja volt. Mintegy hatezer résztvevő hallgatta a helyszínen az előadást.
  • A konferenciára 69 országból jöttek fejlesztők, 70%-uk először van jelen. Őket 1000 Apple-mérnök segíti.

  • Az Apple kiemelten támogatja a fiatalok programozásra tanítását, a legfiatalabb résztvevő 13 éves.
  • Az öt napos rendezvényen nem kevesebb, mint 100 panelelőadás lesz.
  • 4000 új API segíti a fejlesztők munkáját.
  • Dinamikusan nő a platform fejlesztőinek száma: jelenleg 9 millióan vannak regisztrálva, ez 47%-kal több mint egy évvel ezelőtt.
  • A számítógép-eladások éves szinten 5%-ot csökkentek, de a Mac eladások 12%-kal nőttek.
  • 40 millió felhasználó telepítette az OS X legutolsó nagy verzióját, a Mavericks-et, ez a teljes felhasználói bázis 51%-a. Összehasonlításképpen a csaknem egy évvel korábban megjelent Windows 8 elterjedtsége most még csak 14%-on áll.
  • Az Apple eddig 200 millió iPadet, 500 millió iPhone-t és 100 millió iPod touch-ot adott el.
  • 130 millió új iOS felhasználó lett 1 év alatt, ezek közül sokan Androidról váltottak.
  • 1.2 millió alkalmazás található az App Store-ban, 300 millió látogatója van hetente, 75 milliárd letöltés történt a 2008-as indulás óta.
  • Az iOS 7-tel a felhasználók 97%-a elégedett, az összes felhasználó 89%-a telepítette a rendszert, míg az Android legutóbbi verzióját, a KitKatet csak 9%.
  • Az összes malware 99%-át Androidra írják.

Összefoglalva: a tegnapi bejelentések után joggal várhatjuk, hogy ezek a számok még tovább nőnek, mivel egyre többen használják majd az Apple eszközeit. Az utóbbi időben jónéhányan vészharangot kongattak az Apple felett, mondván Jobs után kiveszett az innováció a cégből. Erre tegnap alaposan rácáfoltak, az Apple DNS-ében van a folyamatos fejlődés. De ez nem meglepő, mivel azok az emberek vezetik a céget, akiket még Jobs nevelt ki, így örökösének tekinthetők.

A teljes keynote közvetítés videója már letölthető az iTunes-ból is.

Olvasd el a hozzászólásokat is

4 Comments

  1. Aranyosak ezek az erősen marketing szagú szagú számok. Bár azt nem gondoltam volna, hogy pont a szifon.com lesz, aki ezeknek még hírértéket ad.

  2. @vargabali: ez elhangzott így a WWDC keynote-on, és ahogy írtuk, az egész keynote-ról lesznek összefoglaló cikkeink. ez is egy ilyen összefoglaló. ha megírjuk, az a baj, ha nem írjuk meg, akkor meg az?

  3. Nem az a gond, hogy mik a számok, tisztában vagyok vele, hogy elhangzottak a Keynote-on, es leírjátok annak, aki épp nem olyan jártas az angolban, vagy csak egyszerűen nem nézné végig.
    Enyhe kirohanásom abból adódik, hogy egy elvakult hipszter Apple fan stílusában lett megírva az összefoglaló. Akármilyen jó is az Apple, és a bejelentett technológiák, akkor tegyük már hozzá azt legalább, hogy ezek a számok csak marketing számok, nem kell ám olyan komolyan venni. Mindenki olyan kimutatást mutat, amiben az ő számai a nyerők. Az MS-t meg fikázzuk folyton, ha mondjuk egy olyat ki mer írni, hogy Apple szoftver összesen 20 fajta hardveren fut, a Windows meg 20millio. Vagy mondjuk hogy az iOS telefonok 100%-án fent van a Google Maps, és ezt használják az Apple Maps helyett. Sorolhatnám, de nem az én feladatom. Akármennyire is ez egy Apple oldal, a ti kötelességetek lenne felhívni az olvasok figyelmét arra, hogy ez a sok szám csak marketing, nem jelent semmit. De ha a cél az Apple fanatizmus mélyítése, akkor elnézést, egyszerűen csak én járok rossz helyen, képzeltem mást.


Add a Comment