fbpx Skip to content

Még szerdán, május 14-én jelent meg a BKK Info alkalmazás, amivel a BKK forgalmi információban történő változásokról kaphatunk percre kész információkat, akár push üzenetben is. Így ha például baleset vagy egyéb közlekedési esemény miatt járatváltozás vagy egyéb zavar következik be, arról azonnal értesülhetünk az app segítségével.

bkkinfo_banner

A BKK Info alkalmazás elődje a nagyjából másfél éve működő bkkinfo.hu oldal, ahol a regisztrált felhasználók email-értesítéseket kérhetnek a forgalmi zavarokról. Ezt már kissé idejétmúlt megoldásnak nevezte Nagy Levente, a BKK üzletfejlesztési és ügyfél-kommunikációs igazgatója, és mivel a budapestiek közel fele már rendelkezik okostelefonnal, így gyakorlatilag kézenfekvő volt lépni ebbe az irányba, és kihasználni a push nyújtotta azonnali értesítés lehetőségét.

Az alkalmazás jövőjét illetően azt közölték, hogy az iPades felület már fejlesztés alatt áll, illetve hamarosan érkezik majd a FUTÁR szolgáltatáshoz kapcsolódóan az akár akadálymentes közlekedést is lehetővé tévő útvonaltervezés lehetősége, az adott megállóra vonatkozó, valós idejű kijelzés, de tervezik még a közúti lezárásokról és torlódásokról szóló információk közlését is. Természetesen ezek az információk a menetrendekhez hasonlóan elérhetőek a külső fejlesztők számára is. Emellett hamarosan érkezik majd a BUBI alkalmazása is, amiben lehetőség lesz regisztrációra, az állomások telítettségének ellenőrzésére, valamint azok elhelyezkedésének megmutatására. De most nézzük, mit is nyújt jelenleg a BKK Info app.

BKKInfo_01 BKKInfo_02

Az alkalmazás indítása után azonnal láthatjuk az éppen aktuális forgalmi változásokat, az érintett járatok megjelölése mellett az adott esemény típusával, illetve kezdeti és záró időpontjával együtt. Itt a listában lejjebb görgetve a későbbi, tervezett változások is megjelennek, az elkövetkezendő héttől egészen a már ismert, jövőbeni eseményekig.

BKKInfo_05

Egy-egy hírt kiválasztva az app a GPS segítségével interaktív térképen megjeleníti az aktuális helyzetünket és a forgalmi zavarokat. Itt a képernyő közepén helyet foglaló nagyító ikonnal módosíthatjuk a térkép vagy a leírás rész méretét: ha azt lehúzzuk, akkor nagyobb lesz a térkép, és így jobban átláthatjuk az aktuális események helyszíneit, és azokat már előre ki tudjuk kerülni. A térkép természetesen tovább nagyítható, forgatható, valamint az egyes jelzésekre rányomva pedig kiírja az érintett hely információit is.

BKKInfo_03 BKKInfo_04

Természetesen lehetőség van szűrni járattípusokra is. Tehát ha mondjuk sosem járunk a HÉV járataival, akkor annak forgalmi hírei sem érintenek minket, így akkor azt felesleges bepipálni a listában. A beállításokat a bal felső sarokban található fogaskerék ikonra nyomva hozhatjuk elő. Amennyiben a listában nem teszünk pipát egy kategóriára sem, alapértelmezetten az összes hír megjelenik, adott kategóriát kiválasztva pedig csak az ahhoz tartozó.

Az alkalmazás alapértelmezetten a készülékünk nyelvén szól hozzánk, illetve ha azt nem magyarul használjuk, akkor angol felülettel. Szerencsére ezt ugyanitt egyetlen mozdulattal magyarra állíthatjuk.

BKKInfo_06

A push értesítésekhez regisztráció szükséges, amihez egy email címet és egy jelszót kell megadnunk. A regisztráció elvégezhető rögtön az alkalmazáson belül, akár a beállításokban, akár pedig a nyitóképernyő jobb felső sarkában található profil ikonra nyomva, illetve ha az Értesítések fülre megyünk (később ezen a fülön jelennek majd meg a kiválasztott járatainkhoz tartozó események). Ha már van regisztrációnk a BKK Info weboldalán, akkor azzal rögtön be is léphetünk, illetve az alkalmazásban megtett regisztráció után az adatainkkal a weboldalon is be tudunk lépni.

BKKInfo_07

Regisztráció és/vagy bejelentkezés után pedig már teljesen testre szabhatjuk, miről és mikor is kérünk értesítést, ha valami forgalmi változás történik. Megadható a kiválasztott járat esetén, hogy mely napokon, mettől meddig kérünk értesítést a kiválasztott útszakaszra. Így mondjuk ha az M4-et csak hétfőn, szerdán és pénteken vesszük igénybe, de ott is csak reggel 9 és este 6 óra között, és csak a Kelenföld vasútállomás – Kálvin tér útvonalon, akkor nem kapunk értesítést olyan eseményről, ami más napokon, más időpontokban, pláne a Kálvin tér utáni szakaszon történik, hiszen ez minket nem érint.

BKKInfo_08

Amennyiben viszont a megjelölt járat esetén bármi változás következik be, arról a BKK közlése szerint 1 percen belül megérkezik a push üzenet. Emellett mivel a beállításainkat a szerveren tárolja a rendszer, így másik készüléken az alkalmazásba bejelentkezve azok arra is érvényesek lesznek, így nem kell újra beállítanunk a járatokat és az időpontokat sem.

Akik tehát szeretnének percre kész információkkal rendelkezni a BKK járatainak esetleges forgalmi változásairól, azoknak érdemes feltenni az appot, és regisztráció után beállítani a kívánt járataikat.

Az alkalmazás ingyenes, és mivel a minimális követelménye iOS 5.1, így még az iPhone 3GS tulajdonosok is használhatják.

[appstore id=”805583018″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

11 Comments

  1. azt hittem, végre a bpmentrendet törölhetem, de nem (nincs benne menetrend)…
    jól megcsinálták, de nincs túl sok gyakorlati haszna… sztem

  2. @Józsi: BPmenetrend helyettt addig használd a SmartCity alkalmazást…

  3. Személyre szabott beállításoknál a menetirányt aikerült vkinek megfordítani?

  4. @kissbp: a kívánt járat kiválasztása előtt a cella jobb oldalán ott az oda-vissza nyíl, azzal lehet.

  5. @Jadeye: Mondjuk ez is egy értelmetlen funkció, azon túl, hogy még nem sikerült eltalánom a nyilat, hisz ha egy járat érdekel, az valószínűleg mindkét irányba érdekel 🙂

    Amúgy jó cucc lesz, ha összekötik a FUTÁR-ral és megkapjuk a menetrendeket is. 🙂

  6. @ef-dani: nem feltétlen jár oda-és vissza is végig ugyanazon az útvonalon egy-egy járat, így nem feltétlen érint, ha nem jársz az adott szakaszon.

  7. @Jadeye: Jogos. Abból indultam ki, hogy én végállomástól végállomásig használom a járatokat, vagy elég gyakran megfordulok mindegyik szakaszán valamelyiknek, így nem szórakoztam a szakaszok beállításával.
    Ettől függetlenül az mondjuk érdekelne, ha a TEK lezárja a Diószeghyt, mert éppen keresnek valakit akkor, ha végre rá tudnék kattintani a nyílra, a 99-esről két értesítését kapnék, hogy egyik irányba sem közlekedik?

  8. @Jadeye: jaja azt làttam, nekiestem, röpke 100 próbálközásból megvolt. Monjuk azt, hogy ezt lehetne jobban…

  9. Várhatóan mikor lesz benne futár? Addig semmit se ér, a bkkinfo eddig is mobiloptimalizált oldal volt, és eddig se használtam, bezzeg a menetrend oldaluk még mindig nem mobiloptimalizált..
    A bpmenetrend, meg hasonlók pedig nem érnek egy kalap kakit se. Múltkor mentem volna hajóval, a menetrend vígan írja, hogy hány óra hány perckor van ott, azt ott derül ki h március óta abban a megállóban nem áll meg… Meg amikor várok 20 percet a 99esre, ami elvileg 10 percenként közlekedik és utána beesik két járat egymás után, és ezt rendszeresen csinálják, akkor megint csak az derül ki, hogy semmit se érnek a menetrend alkalmazások.. Ez is csak akkor lenne jó, ha valós időben mutatná a menetrend infót is.

  10. @Jecy: azért azt gondolom, te is érzed, hogy az nem a menetrend appok hibája, hogy egymás után két busz jön ugyanabból, mert az egyik valami forgalmi ok miatt késett? erről nem a menetrend appok tehetnek, ez egyszerűen előfordul.

    a menetrend appok szintén a BKK nyilvános adatbázisát használják, így ha a Bpmenetrend azt írta, hogy megáll ott a hajó, akkor a BKK is azt írja, mert ugyanazt az adatbázist tölti le.

    a BKK Info weboldala nem küld push-t, míg az alkalmazás igen. ez erre való jelenleg, hogy adott forgalmi zavarról a lehető legrövidebb időn belül értesítést kaphass. a FUTÁR nyújtotta adatok elérése fejlesztés alatt áll, a cég nem közölt pontos megjelenési időpontot, talán nyár, de ennél többet nem tudni egyelőre.

  11. @Jadeye: Persze, tudom, hogy nem a menetrend hibája, hogy sose tartják a menetrendet a buszosok, de épp erre vonatkozott az első kérdésem, hogy nem tudjátok-e mikor lesz futár benne, mert úgy már nagy szám lenne a dolog.

    Viszont az, hogy egy forgalmi változás március 15 óta ki van táblázva és ennyi idő óta nem voltak képesek belerakni az adott alkalmazásba, az már az ő hibájuk. A bkkinfo-n fenn is van, hogy a hajójáratok kihagyják az adott megállót, úgyhogy nem a bkv sara a dolog, Csak nem tartom praktikusnak egy funkcióra sok alkalamazást tartani. Ha valaki fejleszt valamit, igazán csinálhatná jól. Főképp, hogy a bpmenetrendes srácoknak van képük három havonta megújuló előfizetést kérni a prémium szolgáltatásukért, pedig az alap sincs rendben.. Írtam nekik levelet, természetesen nem válaszoltak 🙂

    És sajnos több menetrend alkalmazást is kipróbáltam, de mindenütt volt valami gáz, vagy nem mutatta rendesen az éjszakai buszokat, vagy bugos volt, stb.. Úgyhogy maradok a nem túl felhasználóbarát weboldalnál egyelőre, aztán bízzunk a mielőbbi frissítésben.


Add a Comment