fbpx Skip to content

Állok a bristoli Currys-ben és nézegetem a hordozható hangszórókat. Bose SoundLink Mini, Jawbone Jambox, Beats Pill stb. Ekkor odalép hozzám egy eladó és bemutatja a UE BOOM-ot. Nem hallottatok még a UE BOOM-ról? Addig a percig én sem. A UE (ejtsd: jui), avagy Ultimate Ears egy professzionális hangtechnikai cég.

kep-1

For almost 20 years, Ultimate Ears has been the go to in-ear monitor (IEM) for the world’s top touring musicians. Each pair is handcrafted, precision-tuned and molded to custom fit the unique contours of the musician’s ear, isolating it from any external noise. Our IEMs deliver the ultimate sound experience for serious musicians and music lovers alike–a perfect balance of highs, mids and lows with unparalleled detail and clarity. Today, we’re the industry standard, trusted by more touring artists than any other brand.”

Azaz,

Ha fülmonitor akkor Ultimate Ears. Majdnem 20 éve a világ legjobb turnézó zenészeinek szolgálatában. Minden egyes darab kézzel készül, professzionálisan hangolt és a zenész fülének mintájára egyedileg öntött, így szűrve ki minden külső zajt. A mi fülmonitoraink tökéletes hangminőséget biztosítanak profi zenészeknek és zenekedvelőknek egyaránt – példátlan részletességgel és tisztasággal, tökéletes egyensúlyt biztosítva a magas-, közép- és mély hangok között.

Ma mi vagyunk az ipari szabvány, melyet mi sem bizonyít jobban, hogy több turnézó művész szavazott nekünk bizalmat, mint bármely más márkának.

Na ezt a céget vásárolta fel a Logitech még 2008-ban, és így született meg a UE Boom, követve a Boomboxot és Mini Boomboxot. Ellentétben a Boomboxokkal, az Ultimate Ears Boom nem viseli a Logitech nevet, saját márkás termékként fut. Nézzük is a tudnivalókat.

Design

Méretét és alakját tekintve egy hagyományos sörösdobozhoz hasonlít legjobban: 18cm magas, 6,5 cm kör alapú hasáb. Súlya kicsit több, mint fél kiló. Elég kicsi, hogy megkönnyítse a hordozhatóságot.

kep-4

Kialakításának köszönhetően használhatjuk állítva, fektetve, valamint az alján elhelyezkedő akasztót igénybevéve egy karabiner segítségével fellógathatjuk bárhova. Az akasztó menetes, ezáltal kivehető. A menet szabványos 1/4-es állványméret, így akár egy gorillapodra is feltehetjük. Speciális plazma hálós borításának köszönhetően a UE BOOM csepp- és foltálló. A hangszórót részben gumi borítja, melynek tapintása kellemes.

kep-5

kep-5

Inkább vízálló, mint cseppálló – a sajátomat azért nem mertem megfürdetni:

Vezérlők terén az eszköz minimalista, letisztult. Gombokból 4 darab van: 1–1 nagy +- gomb a készülék oldalán, mely értelemszerűen a hangerőszabályozást hivatott biztosítani. A hangszóró tetején található a ki- és bekapcsoló gomb, illetve a Bluetooth párosításra szolgáló gomb, 1–1 okosan elhelyezett LED kíséretében. Az eszközt megfordítva megtaláljuk az állványmenetet, benne az akasztóval. Mellette a töltéshez és firmware frissítéshez használatos microUSB, illetve egy 3.5 jack bemenet.

kep-2

Sajnos a gumiborítás a kellemes fogás ellenére hajlamos a koszolódásra világos szín esetén, a sötét színen pedig a kézről rákerülő zsír hagyhat nyomot. Aggodalomra viszont semmi ok, a nedves törlőkendő megoldja a problémát.

Nézzük, mit tud a kicsike

Én nem vagyok a technikai részletek megszállottja, noha a legtöbb ilyet megértem. Mégis, ha audiotechnikáról van szó, kicsit elveszettnek érzem magam. Nekem nem sokat jelentenek az Ohm-ok és frekvenciatartományok. Aki erre kíváncsi, megtekintheti ezeket a gyártó honlapján. Ami viszont a képességeit illeti, mint már említettem, USB-n tölthető és a hivatalos leírás szerint 15 órát bír. Nálam 1/3-ad hangerőn megy már 6 órája, és jelenleg még mindig 80%-os töltöttségi szinten van. Szóval erre nem lehet panasz.

A csatlakozás Bluetooth-on keresztül történik. A legutolsó 8 eszközt megjegyzi és automatikusan csatlakozik hozzájuk, ha be van kapcsolva és a közelben vannak. Egyszerre 2 eszközt csatlakoztathatunk, ennek köszönhetően gyorsan tudunk zenét és eszközt váltani. Ezt teszteltem és a gyakorlatban is elég jól működik. Ha elindítottam valamit az egyik eszközön, a másikról való lejátszást megállította, majd szinte azonnal játszani kezdte az újat.

A csatlakozáshoz használhatunk NFC-t is, amennyiben rendelkezünk NFC-s eszközzel: az NFC-chip a hangerőszabályzó alatt helyezkedik el, nagyjából az eszköz közepén.

A csinos szövetborítás alatt 2db, közel 4cm átmérőjő, teljes sávszélességű hangszóró, valamint további 2db, 5cm átmérőjú passzív sugárzó található.

kep-6

És mi a helyzet a címben szereplő 360∘-kal? Az Ultimate Ears mérnökei úgy tervezték a hangszórót, hogy 360∘-ban sugározzon. Ez olyan jól sikerült, hogy tökéletesen mindegy, hogy a hangszóró melyik oldalán állsz.

Hasonlóan sok gyártóhoz, a UE is készített appot, UE Boom néven, mely elérhető iOS-re és Androidra is. Az alkalmazás segítségével módosíthatod a magas és mély hangokat. Sajnos saját equalizer beállítások létrehozására nincs lehetőség jelenleg. Az alkalmazásban beállíthatjuk, hogy a kedvenc zenénkkel ébresszen a Boom, valamint ha jól el vagyunk eresztve anyagilag vagy valamilyen egyéb oknál fogva 2 Boom van a közelünkben, összekapcsolhatjuk őket, hogy azonos zeneforrást használjanak. Itt két opciónk van: az egyik a duplázás, melyet egy nagyobb szoba esetén érdemes használni, vagy beállíthatjuk, hogy az egyik boom a jobb, a másik a bal csatorna hangjai játssza csak, ezáltal elérve a valódi sztereó hatást.

A gyári leírás szerint a hatósugár 15 méter, ez körülbelül fedi is a valóságot.

Tartozékként jön egy neonsárga töltő és kábel, UK és EU szabványos fejekkel, valamint AUX és USB tömítőgumi.

kep-7

Verdikt

Minél többet használod ezt a cuccot, annál jobban fogod szeretni. Jó idő hiányában a laptophangszóróként üzemel, egyszerűen imádom.

Sok helyen olvastam, hogy vannak hiányosságai a mély hangok terén, de ahogyan a cikk elején is írtam, nem vagyok audiofil, ezért én ilyet nem érzékelek. Az igényeimet tökéletesen kielégíti, és simán veri az olyan vetélytársakat, mint a Jawbone vagy a Beats Pill (ez utóbbi számomra egy üveghangú laptophangszóróra emlékeztetett).

Ezen “hiányosságán” felül csak pozitív dolgokat tudok elmondani. 15 óra üzemidő, cseppállóság, ébresztő, két eszköz összekapcsolása. Amit kiemelnék még, hogy NAGYON hangos, ugyanakkor teljes hangerőn sem torzít.

Még egy dologról kell szót ejteni, ez pedig az ár. A UE BOOM nem olcsó: 56.690Ft az Apple Online Store-ban, viszont kategóriájában szerintem a legjobb a piacon. Amennyiben szoftveresen fejlesztik, tehát például kapunk testreszabható equalizert, akkor talán az audiofil emberek igényeit is tökéletesen ki fogja tudni elégíteni.

[appstore id=”632344648″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

4 Comments

  1. A cikk írójával teljes egyetértésben én is csak dícsérni tudom, nekem kb. 1 hónapja van meg. Lakásfelújítás közben iPad-ről mentek róla a youtube-os megamixek, egy élmény volt így festeni 🙂
    Tényleg nagyon hangos, nem torzít, viszont az élénk vagy világos színű kiadásait én kerülném, a fekete-piros változat talán a legkorrektebb, ha a koszolódást vesszük. Az ára viszont tényleg lehetne kedvezőbb is, de azért megéri így is, a 20-200 dolláros kategóriákban mindent ver.

  2. Ha valaki majd erről azt mondja, hogy azért nem jó mert nem eléggé “audiofil” az nem tudja hogy ez a szó mit jelent. Minden valamire való, és ez a kis ügyes vacak a kertbe, tengerpartra, balatonhoz jó.
    Hálás vagyok a cikk írójának, köszönöm az információt, mert pont ilyesmit keresek már egy ideje.
    Keresni fogom, meghalgatom.
    És ha jó lesz megveszem, mert kell egy ilyen. Nem a nappaliba (mert ott van egy “HiFi tornyom”) hanem a kertbe tök jó lesz.

  3. Köszi a pozitív fogadtatást.

    Igen audiofilek meg se hallgassák. Nem nekik való. Az ő kategoriájukat talán a Bose megüti, viszont cserébe nem ennyire “mobil”.

  4. hello
    nagyon megtetszett a cikk alapján ez a termék
    szerintetek hol lehetne megnézni ezt a hangszórót?
    lehetőleg pesten belül várom a tippeket
    előre is köszönöm


Add a Comment