fbpx Skip to content

Ming-Chi Kuo, a KGI Research elemzője újra hallatott magáról. Elemzésében vannak triviális dolgok, de hajmeresztő elképzelések is. Nézzük végig, miről is fantáziál a jóember 2014-et illetően.

Ming

Az előző évben nyilvánvalóvá vált, hogy az Apple termékei a második félévben frissülnek. Ezt a részvényárfolyam is megsínylette, de aki türelemmel kivárt, az nem csalódott, mert tényleg jó termékek jöttek ki tavaly szeptembertől.

Ming-Chi Kuo szerint az első félévben mindössze az iMac-ből jön ki egy olcsóbb változat. Az úthenger a harmadik negyedév végétől indul be az iPhone frissítésével. Az már nyilvánvalónak tűnik, hogy az Apple enged a trendnek és méretben nagyobb verzióval jelenik meg, de rögtön nem is eggyel, hanem kettővel. A 4.7 colos lenne a mostani 5s utódja, míg az 5.5 colos phablet lenne, átmenet a telefon és a tablet között. Ming-Chi Kuo tudni véli, hogy ez utóbbinál gyártási problémák léptek fel, ezért csak az év vége felé lehetne megvásárolni. A 4.7 colos felbontása 1334*750 326 ppi-vel, míg az 5.5 colosé 1920*1080 401 ppi-vel jönne. Mindkét telefon A8 chippel, 1 GB memóriával, Touch ID-val, 10-20%-kal vékonyabb kerettel, 6.5-7 milliméteres vastagsággal jelenne meg. Az 5.5 colos modellben a méretből fakadóan jóval nagyobb lenne az akkumulátor, azonban az üzemidő a nagyobb képernyő miatt nem nőne. A hátlapi kamera marad 8 megapixeles, a záridő lesz hosszabb, ezzel javítva a fénykép minőségén.

Kuo szerint emellett még változik a bekapcsoló gomb elhelyezkedése is. A gomb a 2007-es megjelenés óta a készülék tetején található, azonban a nagyobb méret miatt már egykezesen nem lehet elérni, ezért átkerül a készülék oldalára. Az iPhone 6-ban lesz NFC chip is.

iPhone6

Az elemzésben megjelenik az iWatch is. Ez is rögtön két méretben jönne, hangsúly a designon és a divatosságon lenne, ezért a drágább változat több ezer dollárba kerülne. A változatosság kiterjed magára a házra és a szíjra is. Az Apple versenytársai ebben a termékkategóriában nem a konkurens technológiai cégek, hanem az óragyártók lennének.

Ming-Chi Kuo nagyobb iPadet is prognosztizál. Szerinte az Apple dolgozik egy 12.9 colos változaton, ami teljessé tenné a palettát. A készüléket idén még nem jelentik be, mivel egy vadonatúj felhasználói interfésszel jelenik meg, amin keresztül olyan könnyű lesz az információ-bevitel, mintha billentyűzeten történne. Ezeken kívül a negyedik negyedév elején még jön egy MacBook és az Apple TV frissítés is.

Ming-Chi Kuo jóslatai eddig viszonylag elég nagy pontossággal bejöttek, az időzítéssel voltak problémák.

Jómagam úgy gondolom, hogy a két új iPhone eltalálása nem egy nagy durranás, a paraméterekben sem hiszem, hogy jelentősen tévedne. Az iWatch már más tészta, nem tartom valószínűnek a több ezer dolláros órát, mivel azt az ár miatt alig vennék. Még rosszabb lenne, mint az iPhone 5c fogadtatása. Az óriási iPad egy kicsit szürrealisztikus, nem hiszem, hogy a méret a lényeg. Jelenleg ez a méret abszolút kiesik a mainstreamből és nem az Apple fog új termékkategóriát teremteni. Mindenesetre háromnegyed év múlva okosabbak leszünk. 🙂

Ti mit gondoltok? Mi várható idén ezek közül?

Olvasd el a hozzászólásokat is

21 Comments

  1. "a záridő lesz hosszabb, ezzel javítva a fénykép minőségén"

    ez így értelmetlen…

  2. @kutitomi: a hosszabb záridő nem feltétlen ront a kép minőségén, sőt, kevés fény mellett nagyon is sokat számít. nyilván tűző napfényben felesleges a hosszú záridő, mert van elég fény.

  3. Sosem tetszettek a tepsi telefonok…….

  4. @Jadeye Kevés fényben a minél hosszabb záridő pedig annál több zajt jelent, pláne ezeken a tücsökp*csnyi érzékelőkön. Szóval az idézett mondat még mindig nem túl kerek.

  5. @Dr.Input: érzékelő függvénye, a zajszűrés megoldható. de nagyjából mindegy is, ha ez Ming-Chi Kuo jóslata, nem pedig tény.

  6. Majd meglátjuk! De szerintem nem csökken a felbontás, tehát marad a retina kijelző.

  7. Hova kellene még növelni a telefon méretét? Azért telefon, mert elfér a zsebemben és egy kézzel kezelhető. Ha nagyobbat akarok, ott a tablet vagy köztesnek a Mini. Ekkora hülyeséget összehordani.

  8. Azért remélem, hogy az ipod touch frissítése sem marad el, ugyanis az is az idei évre esik, ha jól tudom!

  9. Ipod Touch 6g esélytelen hogy kijöjjön, mondjuk A7-es chippel és touch id-vel? 😀

  10. Igazából már a 4, is, de az 5-től kezdve pláne az összes szifon tudott mindent, ami csak igényként létezhet… Úgyhogy azóta minden újítás és módosítás csak hab a tortán… Szerintem 1-2 éve az összkép 80%- a szoftveren múlik, a hardver lényegében nem tud már jobb lenni, maximum apróságokban modernebb, de gondoljátok csak bele, hogy már a 4i is klasszisokkal többet tud mint amiről valaha is álmodni mertünk 5-10 évvel ezelőtt! 🙂

  11. Jajj félek én ezektől a nagy iPhone-októl, és sajnos egyre inkább azt érzem hogy tényleg ilyen méretekben jönn majd ki a piacra! 🙁 Nagyon nem akarom én ezt! Pont mondtam már havernak minap hogy ha tényleg ekkorák lesznek akkor lehet nem is kell majd nekem a 6 inkább cserélek egy legnagyobb tárhelyű 5s-re. Maximum amit befogadna a gyomrom az a 4.3 kijelzőméret! De hát puding próbája az evés, azonban félek hogy ez a méret megüli majd a gyomrom!
    A másik dolog pedig ez a két méretben való megjelenés! egy éven belül úgy kb 1-2 hónap eltéréssel, valahogy olyan ócskán hangzik ez nekem. De ha már tényleg két méret akkor a kissebbik az lehetne igazán valahol 4 col környékén, és az jelenjen meg elsőnek! 😀

  12. Megint mindent év.végén dobnak piacra, hogy semmit ne lehessen kapni? 😀

  13. @csabaidav:

    “de az 5-től kezdve pláne az összes szifon tudott mindent, ami csak igényként létezhet…”
    Ez elég merész kijelentés. Attól, hogy neked nincs igényed valamire az emberek jelentős hányadának lehet olyan, amire te nem is gondolnál.
    Én például hiányolom az NFC-t az iPhone-okból, mert rengeteg felhasználási lehetősége van.

  14. Ha ez igaz. Remélem még évek multán is használható lesz az iphone 4s em, ennél nagyobb telefon nem kell.

  15. 1. kizárt hogy phablet jelenjen meg, erre van az iPad mini.
    2. kizárt hogy NFC legyen az iphoneban direkt ezért van a saját bluetoothos beacon megoldása az applenek, nem elsz NFC.
    3. kizárt hogy 1000 méretben adja ki a telefonokat, maximum lesz standard 4″-os és esetleg egy 4.5″-os.
    4. a 12.9″-os iPad is kizárt

  16. Ez a Kuo … Nostradamus2 😉

  17. @JEROME:
    én is ezt remélem mert botrányos lenne ha ilyen idióta és hasznáhatatlan méretben jelennének meg iphoneok….

  18. Bár én 5 évig iPhone használtam csak idén tértem át Note 3 -ra de ha lesz 5,5 ös méretben akkor visszatérek. De azért ez elég ciki lenne az Apple-nek, hogy ők követik a trendet és nem ők diktálják….

  19. 4,7 col még bejön nekem. 5,5 mar hatalmas. I6 ra biztos nem valtok. Kivárom a 6s -t.

  20. Aki már fotózott, az tudja, hogy a hosszabb záridő nem megoldás, mert minden ami csak egy kicsit is megmozdul, az elmosódik.

    Az NFC megint hülyeség. Semmivel nem jobb, mint az iBeacon. Van pár cucc, ami NFC-t használ, de semmi olyan funkciót nem ismerek, amit ne lehetne kiváltani pár gombnyomással.

    Remélem az Apple nem olyan idióta, mint az elemzők és ha lesz is nagyobb telefon, azzal nem nyírja ki a 4"- ost. A Samsungnak is mindig van minije, gondolva azokra, akik nem pénisznövrsutésr vettek telefont.

  21. @jarodfree:

    Budapesten nem találkoztam még olyan hellyel, ahol iBeacon-el lehetne fizetni. De még ha lehetne is, tényleg mennyivel jobb, ha egy ~10 méter hatósugarú gömbben aktív, mintha oda kéne érintened. Ennyi erővel a homlokodra is írhatnád a bankkártya adataidat.


Add a Comment