fbpx Skip to content

Az Apple az iOS 7-ben vezette be az aktivációs zárolást. Ennek segítségével az iCloud bekapcsolása után a készüléket az Apple ID-nkhoz kapcsoljuk. Így az iTunes csak úgy nem állítja vissza a készüléket, illetve ha ezt ki is cselezné bárki mondjuk DFU-ban, aktiválni akkor sem fogja tudni azt a beállított Apple ID ismerete nélkül, ezzel használhatatlanná és így kevéssé vonzóvá téve a készüléket a nem becsületes megtalálók számára.

TS4515_01-icloud-activate-iphone-001-hu TS4515_02-icloud-activate-iphone-001-hu

Mi történik az aktivációs zárolás bekapcsolásával?

Korábbi cikkünkből tisztán látszik, hogy ha jelkódot használunk a készüléken, akkor azzal a tolvaj nem tud mit kezdeni, mert a jelkódot nem tudja kikerülni. Így nagy valószínűséggel megpróbálja majd a készüléket újratelepíteni. És noha ezt megteheti recovery vagy DFU módban, ettől függetlenül a készülék nem aktiválható a korábban az iCloud és így a Find my iPhone (iPhone keresése) szolgáltatáshoz használt Apple ID ismerete nélkül.

Korábbi videónk az aktivációs zárolás működéséről:

Persze ha nem használunk jelkódot a készülékünkön, akkor a “nem becsületes megtaláló” nem fog azzal foglalkozni, hogy újratelepítse a készüléket, hiszen azt anélkül is tudja használni, így az aktivációs zárolásba sem fut bele. Maximum az fog emiatt szentségelni, aki megvett egy ilyen készüléket, és valami miatt azt restore-olta, és így utána nem tudja aktiválni.

Mégis folyamatosan bukkannak fel olyan videók, amelyek azt ígérik, hogy mindez megkerülhető, és az így zárolt készülék használhatóvá tehető. Lássunk párat ezekből.

Megtudható-e az iCloud fiók címe?

Ez a becsületes megtalálók esetén szokott felmerülni, akik így kapcsolatba lépve az eredeti tulajdonossal, visszajuttatnák a készüléket hozzá. Viszont mivel a készülék már restore-olva lett, így csak itt a cikkben a legelső képen látható, “cenzúrázott” email címet látják, ami alapján nyilván biztonsági okokból nem derül ki, mi is az az email cím.

Egy korábbi videó azt állította még februárban, hogy némi hókuszpókusz után az eszköz maga árulja el, hogy milyen email címmel lett bekapcsolva a zárolás még a restore előtt:

Ezt még a videó megjelenésekor próbáltuk ki, és noha valóban megjelenik a SpringBoard, de utána kizárólag a videóban is bemutatott appok hajlandóak csak elindulni, így gyakorlatilag semmihez nem férünk hozzá. De ami miatt gyakorlatilag semmit nem ér az egész, az az, hogy a FaceTime app egy restore után nyilván nem fogja tudni, milyen ID-val volt korábban bekapcsolva, ráadásul mivel a restore minden adatot és beállítást törölt a készülékről, így az Apple ID mező itt is teljesen üres volt. (A videóban a kollégának valószínűleg azért volt ott Apple ID, mert az iTunes-szal aktiválva az a saját ID-nkat teszi be az iCloud, valamint az iTunes és App Store esetén, nem pedig az előző tulajdonosét.)

Becsületes megtalálóként érdemes megnézni elsőként a BeszeljukMac elveszett készülékek fórumát átnézni, hátha az eredeti tulajdonos már feltette oda – ha pedig elhagytunk egy készüléket, azt ugyanezen okból mi magunk is tegyük fel oda, veszteni valónk nincs. Ha pedig a készülék bekapcsolt állapotban van, és benne van a SIM-kártya is, időnként érdemes töltőre dugni, mert ilyenkor várhatóan megpróbálja majd felhívni azt az eredeti tulajdonos. Illetve jegyzőkönyv felvétele mellett természetesen leadhatjuk a legközelebbi rendőrségen is.

Kikapcsolható-e az iPhone keresése a jelszó ismerete nélkül?

Még szintén februárban írtunk arról, hogy egy hiba miatt adott esetben kikapcsolható az iPhone keresése opció, de ezt azóta már az iOS 7.1-ben az Apple javította. Így aki frissítette a készülékét, azt ez a hiba sem fenyegeti.

Ebben az esetben ez így nézett ki:

Ezt a hibát tehát egy huszárvágással orvosolhatjuk, ha frissítjük a készülékünket 7.1-re, vagy legalább beállítunk jelkódzárat, vagy iPhone 5s esetén használjuk a Touch ID-t.

Persze sajnos a 7.1 sem tökéletes

A 7.1-ben is van azért még hiba, amit várhatóan a 7.1.1-ben javít majd az Apple. Erről az új hibáról április 2-án került fel a YouTube-ra egy videó, aminek a lényege mindössze annyi, hogy az iCloud fiók beállításainak aljára görgetve egyszerre kell rányomnunk mind az iPhone keresése opció gombjára, mind a fiók törlése gombra. Ekkor a Beállítások app látszólag lefagy, amikor is a készüléket kikapcsolva majd vissza az iPhone keresése opció már kikapcsolt állapotú, és így a fiók törölhető a készülékről.

Persze ahogyan a fenti esetben, a jelkód vagy a Touch ID használata gyakorlatilag itt is védelmet nyújt a hiba kihasználhatósága ellen.

Konklúzió

Látható, hogy gyakorlatilag az összes esetben megvédi a készüléket a Beállításokban való turkálástól, ha jelkód van rajta, vagy iPhone 5s esetén használjuk a Touch ID-t, így ezeket mindenkinek szinte kötelezően ajánlott bekapcsolni.

Mivel az aktiválás zárolása szerver oldalon kapcsolódik be, így azt a bekapcsoláshoz használt Apple ID ismerete nélkül nem lehet csak úgy kikapcsolni, kivétel ha igazoljuk az Apple számára számlával, hogy a készülék a mi tulajdonunkat képezi, csak elfelejtettük az Apple ID jelszavát és azt nem tudjuk visszaállítani, vagy ha valaki csak viccből állította be a zárolást a saját adataival.

Jelenleg gyakorlatilag nincs ténylegesen használható szoftveres megoldás az aktiválási zárolás kikerülésére, így amennyiben iPhone 4s vagy újabb készülékünk van, amin legalább 7.1 fut, addig nincs igazából mitől tartani, de mindenképpen használjunk jelkódot vagy iPhone 5s esetén a Touch ID-t, hogy a lehető legjobban megnehezítsük a tolvaj dolgát adott esetben. Bár erre leginkább sose kerüljön sor.

(Azt is érdemes egyébként beállítani, hogy a lezárt képernyőn ne jelenjen meg az üzenetek és emailek előnézete, mert így akkor az esetleges banki azonosítókat, 2-step jelszavakat, és hasonlókat sem látja majd az illető. Ezt az Értesítési központ beállításain belül az Üzenetek vagy a Mail alatt tudjuk módosítani.)

Olvasd el a hozzászólásokat is

28 Comments

  1. Mi a helyzet az alaplap cserével?

  2. Ha már az iOS 7.1 hibáinál tartunk: a personal hotspot-on kívül a bluetooth-t is sikerült elbarmolni…

  3. Én már tapasztaltam,de van Touch ID úgyhogy annyira nem para!

  4. @trigmegistos: ha kiszeded belőle a letiltott, és egyben legdrágább alkatrészt, akkor egy új alaplappal nyilván menni fog, hiszen ez az alaplapot teszi használhatatlanná. de most komolyan, csak az alkatrészekért ellopni egy készüléket, amiből épp a legfontosabb rész lett használhatatlan? eléggé nonszensz. de 5s esetén ezzel egyúttal akkor a Touch ID-t is ki kell cserélni, mert az másik alaplappal nem megy, stb. nem éri meg ellopni, és épp ez az Apple célja.

  5. Hogy raktátok vissza a régi szoftvert? Volt shsh? Vagy van valami megoldás? Mert ha shsh val csináltátok akkor ritka lesz a régi szoftver visszaállítási lehetőség hiszen egy "tudatlan" felhasználó még a jailbreak-ről sem hallott. Ha shsh nélkül állítottátok vissza akkor megköszönném ha leírnátok higyan tettétek vissza mert az iPhone 4 emen visszq tenném akkor a régi szoftvert 🙂 köszi!

  6. *hogyan

  7. @Jadeye: meg régebbi iTunes-al. Legfrissebbel nem fog menni.

  8. @ToniSlow: mármint ha az SHSH-s visszarakásra gondolsz, akkor igen, ahhoz a korábbi iTunes is kell (mert ugye anélkül, tehát ha az Apple még aláír valamit, az bármilyen iTunes-szal megy, tehát ha most aláírná még a 6.1.x-et, azt a legújabb iTunes is feltenné).

  9. Nekünk pár hete lopták el az iPhone-t.
    Minden be volt kapcsolva rajta. Sajnos nem ér semmit, mert azzal kezdték, hogy kikapcsolták, azóta sem ment netre, nem kaptam visszajelzést a Find My iPhone-től. Valószínűleg szétbontották alkatrésznek.
    Az lenne a jó, hogyha a a jelkód ismerete nélkül a készüléket sem lehetne kikapcsolni.
    10 perccel az ellopása után már ki volt kapcsolva.

  10. @Csapszi: nekünk már fordult elő olyan, hogy 3 hónappal az eltűnése után életjelt adott egy eltűnt készülék. nyilván meg kell tenni a feljelentést, stb. viszont ha azonnal küldtél rá elveszett módot, akkor azzal lezártad, hogy egy esetleges újrahúzás után aktiválható legyen, még akkor is, ha közben nem volt bekapcsolva.

    ha nem lehetne kikapcsolni, a kártyát akkor is ki lehet venni belőle, illetve resetelni, majd restore-olni is lehet. ha ezeket letiltanák, akkor meg abból lenne gond, ha valami ok miatt összeomlik, és nem tudnád újraindítani, vagy újrahúzni.

    sajnos ez a megoldás nem előzi meg a lopást, illetve tőlünk nyugatabbra jellemzően sokkal valószínűbbé teszi, hogy visszakerül a készülék, mint nélküle. az időtényező pedig sajnos nagyon fontos.

  11. @Jadeye: Kb 10 percen belül észrevettük, azonnal küldtem rá elveszett módot, de azóta nem volt bekapcsolva.

  12. @Jadeye: jogos, lehet hogy csak a cfw-hez kell a régebbi.

  13. @Csapszi: Abban bízhatsz, hogy nem alkatrésznek lopták el, hanem valami gsm boltban tovább akarják adni és ott csücsül a kirakatban kikapcsolva. Ha valaki meg akarja venni, akkor az Activation Lock miatt jelezni fog.
    Illetve, ha tettél feljelentést, akkor akár egy razzia során is előkerülhet.

    A kikapcsolás blokkolása egyébként nem oldana meg semmit. Sokkal radikálisabb dolgok kellenének, pl. amivel a Tolvajkergetők is dolgoznak (Spybike). Ezt szorosan integrálni az alaplapra, processzorhoz, külön kommunikációs csatorna, stb, úgy hogy gyakorlatilag eltávolíthatatlan legyen. Ezt viszont sajnos jogszabályok nem teszik lehetővé.

    ps: Feljelentést mindig tegyetek, akármiteket lopták el! Nem azért, hogy “úgyse keresik”, hanem azért, hogy amikor valaki lebukik és találnak nála 20 másikat, akkor ne csak amiatt az 1 miatt kelljen felelnie, hanem a 20 másikért is és azok is visszajussanak a jogos tulajdonosához.

  14. Tőlem is lopták már el, és soha többet nem láttam róla jelet iCloudban. Ha így jártok, akkor rájöttök, hogy az ég világon semmi nem segít, hogy újra visszakapjátok. Kivéve, ha vmi balfaszhoz kerül, mert elhagytad. De aki lopja, az ért hozzá hogy tegye láthatatlanná előled, efelől ne legyen kétségetek.
    Kérdes: ti milyen jelkódot használtok és milyen gyakoriságot választottatok. Engem rohadtul zavar, ha percenként kell beírni egy nem simple jelszót. Ha egyszerűt írok kicsi a védelem, ha meg 1 órásra állítom, akkor meg semmi értelme, mert ahogy a tolvaj megszerzi, már le is kapcsolja a netről, aztán többet nem nyomozol utána. Érdekelne ti hogy használjátok!

  15. @kisai: Én a korlátozásokat is bekapcsoltam, abban a helymeghatározás modosításának a tiltását. így nem lehet semmiképpen kikapcsolni a Find My iPhone-t, és az iCloudot sem tudja piszkálni senki.

  16. @kisai: aki ért bármit is hozzá, az sem tud mit csinálni azzal, ha zárolod az aktiválást az elveszett móddal. onnantól használhatatlan az alaplap, ami a készülék legdrágább része.

    ha már mondjuk egy legalább 6 számjegyes jelszót használsz, vagy iPhone 5s-t Touch ID-val, úgy már nem derül ki, hogy hány karakter is a jelszó, csak az, hogy 4-nél több, és akkor már egy fokkal jobb a helyzet, mindezt lehetőség szerint azonnali jelkód kéréssel (vagy maximum 1 perc).

    és ahogy írtam, ha bekapcsolod rá az elveszett módot, akkor onnantól a következő restore után még akkor is kiírja majd, amit beállítottál, hogy a készülék lopott, és hogy kinek kell(ene) visszaadni, ha közben a készülék sosem kapott internetet, mert ez szerveroldali dolog.

  17. Köszi Jadeye! De nem lett semmi el lopva!

  18. @Jadeye: Úgy értettem, hogy lehet, hogy a telefont nem fogják tudni aktiválni, de többet viszont azt már nem látom, csak ha netre csaltlakoznak vele, de azt a hibát meg nem követik el, inkább alkatrésznek eladják. Amúgy köszi a választ!

  19. Mind a cikk és mind a kommenteket olvasva elég szomorú, hogy csak a lopásról esik szó
    Rengeteg olyan ember van aki csak divatból veszi sajnos az iPhone-okat és így ez által nincs is ismeretük ezekről a biztonsági funkciókról
    A legtöbb iCloud záras telefon ami a használt piacon kering az sajnos abból ered, hogy sem az eredeti tulaj sem pedig az új vevő nem ért hozza!
    Nagyon sokan azt sem tudják mi az az Apple ID! Sokan úgy vannak vele jó-jó , mert kell, hogy programokat tudjon letölteni, de van aki még ezt sem teszi, mert hát finoman fogalmazva még erre sem képes
    Ráadásul az 5S tulajdonosok előszeretettel használják az ujjúkat az App Store-os vásárlások kapcsán, így akik finoman fogalmazva nem cáfolnak rá a sztereotípiákra jó eséllyel elfelejtik a jelszavukat és legtöbb esetben úgy adják át a telefont, hogy nem kapcsolják ki a „find my iPhone” funkciót és még csak egy gyári beállítások visszaállítását sem csinálnak!
    Ez után meg csodálkoznak….
    Hozzá teszem legtöbb ilyen fajta iCloud zárás iPhone full dobozos(saját), tartozékokkal árulják. Nyilván nem dobozostól „lopták” el
    Logikusan ha már lopásról beszélünk és ért hozzá a tulajdonos és be van kapcsolva a „find my iPhone” akkor nyilván aktiválja és bekapcsolja a stolen/lost funkciót!
    Aki ért a telefonhoz akkor az nem ad úgy át telefont, hogy ne csinálna előtte egy „find my iPhone” funkció kikapcsolást majd egy gyári beállítások visszaállítását, ha csak nem akar kitolni az új tulajjal
    Érdemes amúgy megnézni, hogy mennyi „beragadt” Apple ID-s és mennyi Stolen/Lost iPhone kering a piacon (itthon és külföldön) illetve az arányokat, hogy ez hogy is oszlik meg!
    Mindenesetre a szervizesek jól járnak ezekkel készülékekkel az egyszer biztos

  20. @CodeRed: ha használt készüléket veszel, és az eladó becsületes, akkor belefutva az aktiválási problémába, fel tudod az illetőt keresni, aki ki tudja szedni az iCloud alól a készüléket, vagy megmondja neked a jelszót. ergo ez csak akkor gond, ha nem becsületes az eladó, de akkor már ott vagyunk, hogy lopott a készülék. dobozt meg bárhonnan lehet szerezni, ha nem egyezteted a dobozon lévő sorozatszámot a készülékével, sosem derül ki.

  21. @Jadeye: Ha emlékszik rá és nem pedig egy olyan felhasználó aki nem emlékszik a jelszavára…. :S
    A doboz tekintetében pedig írtam, hogy a saját doboza 😉
    Hozzá teszem nagyon figyelmetlenül vásárolnak az emberek!

  22. Készítsetek egy felmérést itt az oldalon, hogy hányan használják pl. a jelkódzárat vagy a find my iPhone funkciót és a kettőt együtt 🙂

  23. Fogjuk már fel, hogy ezzel nem lehet távolról kivégezni a tolvajt és automatán hazahívni a telefont.

    Pont arra jó ez a funkció, hogy a tolvaj és az orgazda ne tudja használni a készüléket. Az alaplapon és a touch ID érzékelőn felül maradt alkatrészekért sokkal kevésbé érdemes ellopni egy iPhone-t, mint bármilyen más telefont. Ez pedig azt jelenti, hogy kevesebben akarják tőled ellopni a telód, mint egy nem Apple terméket. Azért ez jó dolog szerintem.

    Lehet sírni, hogy az iPhone nem képes egy gombnyomásra lecsukatni a tolvajt, de jobb ha megbékélünk annyival, hogy ezt a telefont kevésbé éri meg ellopni, mint egy másikat és vigyázzunk rá ugyanolyan gondossággal, mint eddig.

  24. vettem egy 4s-t es jol is mukodott be lett allitva rajta az id-is semmi baj sem volt addig mig kinem csereltem a kartyat . azota nem tudom bekapcsolni a telom mert azt irja hogy varjak 5 percet meg ,hogy levan tiltva a telom .probaltam beutni a id codot de nemtortenik semmi .mit tehetek ijenkor.

  25. @Jadeye: És mi van akkor, ha egy készüléken a tulaj felejti el az ID jelszót és e-mail cím sem él már? (2-3 éve regisztrálta) .. (Restore után is ID-t kér, de nincs lopott üzemmód bekapcsolva) Bekapcsoláskor az írja, hogy az aktiválási zár, hozzá van kapcsolva a készülék egy ID-hoz.. 🙁 Lehet ilyenkor tenni valamit?

  26. @zed83: eredeti számla megléte esetén Apple Support. ha nincs eredeti számla, akkor valahogy azt az Apple ID-t és jelszót kell kitalálni. más opció nincs.


Add a Comment