fbpx Skip to content

Ahogyan Olga Osadcha iOS fejlesztő elsőként észrevette, az Apple jelenleg egy olyan, a kereséseinken alapuló alkalmazásokat ajánló algoritmust fejleszt, amelyet hamarosan elérhetővé tesznek minden iOS 7 felhasználó számára.

1395721271-2014-03-25-at-05-20-47-ap

Az új keresési menüben innentől kezdve megjelennek majd a különböző keresési ajánlatok az éppen aktuális keresésünknek megfelelően, így még egyszerűbbé téve az új, kevésbé ismert alkalmazások felfedezését az App Store-on belül. További ráadás, hogy egyszerre nem csak egy, hanem több keresési alternatívát is megérinthetünk a felkínáltak közül, ennek köszönhetően még relevánsabb találatokra lelhetünk majd.

1395721328-2014-03-25-at-05-20-47-app

Ez az újfajta keresési lehetőség szintén azon jelek közé tartozik, miszerint az Apple egy komolyabb átalakítást tervez az App Store-on belül, mert az alkalmazások számának drasztikus növekedésével a keresés is egy jóval összetettebb folyamattá vált, hiszen mára már több mint egymillió applikáció közül válogathatunk. Az ajánlott keresési szavaknak köszönhetően viszont egyre jobban és jobban tudjuk szűkíteni az éppen megjelenő alkalmazások listáját annak érdekében, hogy a végén a kívánt végeredményhez jussunk csupán néhány érintéssel ahelyett, hogy perceken keresztül lapozgatnánk a különböző alkalmazások között.

Az új keresési technikával kapcsolatosan azonban még nem világos, hogy milyen adatokon és információkon alapul, ugyanis lehet, hogy a fejlesztők által megadott kulcsszavakon, az App Store-on belüli népszerű keresési kifejezéseken vagy a kettő kombinációján működik a keresési algoritmus. Az elmúlt évek során az Apple egy óriási katalógust épített Kollekciók néven, amelyek eredetileg a keresés megkönnyítésére vagy éppen keresés helyett jött létre, azonban a gyakorlat azt mutatja, hogy a felhasználók nem igazán használják ezt a funkciót.

Két évvel ezelőtt az Apple már felvásárolta a Chomp nevű App Store keresőmotort és ekkoriban már mindenki drasztikus újításra számított a vállalattól, de sajnos nem láttuk hatását eddig sem az iOS 6, sem pedig az iOS 7 alatt, pedig már akkoriban is tény volt, hogy szükség lenne valami változtatásra a keresési felületet illetően.

iOS-7-App-Store-Apps-Near-Me

Míg a helyzetfüggő alkalmazás-ajánlás segítene a hozzánk közel eső területeken népszerű alkalmazások megtalálásában, addig ezzel az új módszerrel a helyzetünktől függetlenül tudnánk különböző szűrők és kulcsszavak segítségével számunkra még relevánsabb találatokat kapni.

Az Apple jelenleg még csak teszteli a rendszert, ezért nem tudjuk, hogy vajon az előző keresési kifejezéseinket is figyelembe veszi-e az új funkció vagy csak egészen egyszerűen az adott kifejezéshez kapcsolódóan mutat nekünk további keresési javaslatokat.

04_appstore_search_compare

Tény, hogy az elmúlt években külön foglalkozássá vált az App Store-optimalizáció, amelynek keretén belül külön csapatok biztosítják, hogy az adott alkalmazás a lehető legjobb helyen szerepeljen egy-egy keresés esetén, hiszen annyira zsúfolt lett mára az App Store, hogy minden apró trükköt be kell vetni annak érdekében, hogy feljebb kerüljön az alkalmazásunk a keresési találatok között.

Te örülnél neki, ha új funkciókkal bővülne a keresés az App Store-on belül?

Olvasd el a hozzászólásokat is

1 Comment

  1. Rá férne egy ráncfelvarrás több téren is mivel elég zavaró hogy iOS 7 (vagy 6) óta csak 1 alkalmazást mutat laponként amikor keres az ember… iPaden ott persze kényelmes ez a kártyás megoldás de ott 6 vagy 9 alkalmazás (nem tudom pontosan) elfér.


Add a Comment