fbpx Skip to content

Mióta tudom, hogy létezik a TESLA, azóta terveztem már, hogy megnézzem, beleülhessek, kipróbáljam. Múltkor írtunk róla egy vendég blogger cikkben, és akkor kérdeztünk meg titeket, hogy ismertek-e magyarországi TESLA tulajdonost. Pár hétre rá Pál írt nekünk, hogy szívesen elhozná, hogy kipróbálhassuk, megnézhessük az ő TESLA Model S Performace típusú autóját.

IMG_1770

Handrással együtt teszteltük, mivel gondoltam, hogy a múltkori vendég blogger cikkhez maximum további saját véleményt tudok hozzátenni, illetve mindenképp szerettem volna videót is, amit Handrás készségesen el is vállalt. 🙂

IMG_1791

IMG_1852

IMG_1857

IMG_1859

Nehéz szavakba önteni, milyen a TESLA. Nyilván rengetegen olvastatok már róla, talán páran közületek ültetek is már benne. Kívülről egy teljesen átlagos autónak néz ki, belülről azonban mintha a jövőben lennénk. Minden automatikus és minden vezérelhető a hatalmas, 2 iPad Air-nyi méretű középső konzolon. Ahogy majd a videóban is látjátok, ez a középső konzol mindent, konkrétan mindent megmutat, mi történik az autóval: látjuk mikor indexelünk, statisztikai adatokat kapunk, internetezhetünk a beépített ingyenes mobilinternet segítségével vagy csatlakozhatunk egy Wi-Fi hálózathoz is, és mindent 1-1 kattintással tapintással elérünk. Manapság melyik autóban van Wi-Fi?

IMG_1870

IMG_1894

A belső rendszer gyönyörű, szaggatás nélküli, tényleg kitettek a szoftverfejlesztők és a designerek magukért, hogy úgy érezzük, ez egy más világ. Logikusan nagyobb gombokat és kezelőfelületet kapunk, mellyel könnyedén navigálhatunk a menüben.

IMG_1811

IMG_1831

Az autóban kényelmesen elférhetünk, sőt az első és a hátsó csomagtartónak hála egy komolyabb útra is elindulhat akár 5 fő is. Azt gondolom, a TESLA letett egy “négykerekű iPhone-t” az asztalra, ami azt jelenti, hogy ha ezek alapján készülnek majd a jövőben az elektromos autók, akkor nem kell félnünk. Én teljes mértékben az Apple-t látom a TESLA-ban, remélem, a következő 5-10 évben egyre több ilyen vagy hasonló autó kerül majd hazánkban is forgalomba. Az egyéb technikai adatokért, és a vezetés élményért, nézzétek meg a videót:

Mivel túl hosszú lett volna, kivágtam pár beszélgetést, de még ide elfér pár pontban amiket megtudtam az autó tulajdonosától:
Elsődleges autónak használja és vidékről jár be vele pestre. Az autó még sosem merült le. Kicsit tanulni-szokni kell, és akkor kihozható belőle a 400 kilométeres hatótáv. Napi használatot simán vissza lehet tölteni éjszaka az otthoni 220-as konnektorból. A padlógázt nem nagyon szereti, az iszonyatosan leszívja az akksit. Majdnem 7 hónapot kellett rá várni míg a Tesla le bírta szállítani. Mobilinternet bele van építve az autóba, és ezt sem volt egyszerű elintézni, mert a Tesla bénázott, szerintük nincs 3G nálunk… De legalább szépen jönnek folyamatosan a szoftverfrissítések és ezzel az új funkciók is. Európában kínkeserves az autó beszerzése, a Tesla gyakorlatilag semmiben nem tud segíteni, csak azt mondják, hogy rendeld meg a neten. Például nem voltak képesek színmintát küldeni (nézd meg a neten). Most már van Londonban meg talán Ausztriában is szalonjuk, de Tesla Supercharger állomás még alig van Európában. Azért idén év vége fele már sokkal jobb lesz a helyzet, ahogy az a Tesla oldalán is látszik. – Handras

Érdekel még a TESLA? Itt olvashatsz róla bővebben: Tesla Model S: 17 colos iPhone négy kerékkel

A tesztvezetést pedig ismételten köszönjük Pálnak!

Olvasd el a hozzászólásokat is

23 Comments

  1. Mennyit fogyaszt 100-on?

  2. En is kiprobaltam mar eszmeletelnul halad.igaz nem a 85 osat.hanem a legkisebbel a 65 kw ossal mentem tobbszor de nagyon durvan szedi a labait.

  3. Adjatok már linket, hogy hol tudom megrendelni 😀

  4. @laynorbi: En ugy tudtam, hogy csak P85-ot gyartanak… ezek szerint mar a 65kwos modelt is gyartjak… Hat ez jo hir. Es azt honnan vettek? Hollandiabol?

  5. Chili, nagyon jó, hogy tudsz netezni, de ez az izé nem nem kapható, tehát a Tesla a létező jelen, a képlékeny jövő egyik ígérete meg az a Quant.

  6. Nem csak azt gyartanak,65,75,85 es a 85 plusszt,viltam a gyarban kaliforniaban,nemsokara elkezdik gyartani majd a modell x et is.a 65 os gyartasat abbahagytak mert nem volt ra nagy kereslet.
    Gyengenek talaljak az amerikaik.peddig brutall!!ja es csak hatul van ket nagy villanymotor nem minden kereknel ahogy a cikkben irjak.

  7. Tudom google a barátod de maga a kocsi mennyibe kerűl?.és mennyivel nyomja meg a vill számlát.Engem nagyon érdekelne ez a 2 dolog 🙂

  8. A 65 os az 80000 dollarba kerult,de abbol ad vissza kalifornia allam 3000 dollart,meg meg valaki tisztan megall 70000 dollarbol,a nagyobb kategoriab tartozokat azt nem tudom. De kaliforniaban rengeteget latni belolle.a gyarba is be lehetett menni olyan valakivel aki mar vasarolt teslat,vagy aki mar kifizette de meg nem kapta meg.nem tudom nekem szolt e a google a baratom,de en voltam a gyarban

  9. A villanyszamlat nem tudom mennyivel nyomja meg mert akinel laktam nekik volt fent a teton napkollektor igy nagyon kevesbe kerul nekik a tankolas.foleg ha beallitod az autot hogy ejszaka toltson.rengeteg ingyenes toltesi lehetoseg van.barmerre mesz amerikaban.szerintem itt magyarorszagon meg nem jott el a tesla ideje.nincs kiepitve se tolto berendezes,se szervizhalozat.ott meg ha baj van vele eljonnek erte, ha nem nagy a baj akkor csak beviszed a gyarba. Ami ahol laktunk 15 merfoldnyire van

  10. Kedves @jarodfree:

    Nem csak netezni tudok, de olvasni is. Ha nem érted, ami a cikkben le van írva, kérj segítséget és megtudhatod, hogy „És már működik, van róla videó, azt állítják, rövidesen forgalomba is helyezik, mert mindenben teljesíti az európai előírásokat.”
    Azért hadd ne legyen már az egyetlen, meg legjobb valami, mert H.A. vezette itthon…

  11. Sziasztok!

    Örülök ennek a beszámolónak! Mióta az emberek lexikon helyett a Google -t forgatják előszeretettel fontos egy ilyen cikkben a szubjektív tartalom, hiszen a többit mindenki tudja.
    Nem egyszerű egy ilyen helyzetben az embernek, mert az újdonság és a rengeteg benyomás megosztja a figyelmet, de egy idő után (nem tudom, Nektek mennyi volt) már tisztul a kép.
    Így a video alapján amerikai autóhoz képest kimondottan jónak tűnik a beltér minősége (ami azért az árához kell passzoljon), és szerintem hatalmas dolog, hogy egy szinte múlt nélküli autógyár egy majdhogy nem kiforrott technikát produkál. Ráadásul úttörő módon. Szinte érthetetlen (ahogy ez el is hangzott), hogy ezt eddig miért nem csinálták meg a nagyok??? És ezért jó, hogy van ez az Elon Musk nevű csávó, akinek annyi pénze van, hogy le..ja, hogy a nagyok mit miért csinálnak és leteszi ezt az asztalra. Arra az időre, amíg tényleg ki nem jön valami egészen más elv.

    Ilyenkor az élmények hatására mond az ember néhány pontatlan dolgot, de ez akár még jó is lehetne – ilyen a négy villanymotor, ami nem annyi de miért is nem? Ugyanis a négy agymotor a kerékben egy igen nagy lehetőségeket generáló megoldás lehetne! Még egyenletesebb súly – és erőeloszlás, összkerékmeghajtás, precíz menetbiztonság stb. Gondolom drága lenne nagyon!

    A Z4 pedig egy Instant Élményautó (hogy plagizáljak is), főleg hat hengerrel, én nem cserélném, hanem vennék mellé egy Teslát…

  12. Kedves Chili értelmezzük együtt a "rövidesen forgalomba helyezik" mondatrészt. Mikor helyezik forgalomba? "rövidesen". Tehát forgalomban van? Nincs. A " rövidesen" meghatározza pontosan az időpontot? Nem. A "rövidesen" azt jelenti akár pár hónapon belül? Nem. A "rövidesen" lehet több év is? Lehet. Lehetséges, hogy a Tesla a "rövidesen" előtt akár kihoz még több saját terméket? Lehetséges.

  13. Értelmeztem, bár nélküled és számomra a mondat azon része, miszerint: „rövidesen forgalomba is helyezik, mert mindenben teljesíti az európai előírásokat” elég. Amennyiben valaki egy viddeóban ex katedra kijelentheti egy kereskedelmi termékről, hogy a legjobb, leg korszerűbb, stb. akkor úgy érzem, nem árt előtte körülnézni és tájékozódni, mert annak ellenére, hogy a Tesla egy rendkívül szimpatikus, előremutató fejlesztés és mindenképpen „kellene” és „szeretném” kategória, a nem annyira szimpatikus BMW tulajdonos annyira volt naprakész, mint egy iPhone 3S.

    Egyébként, nincsenek véletlenek, az Apple és a Tesla egyeztetett.

  14. @Chili: mi az az “iPhone 3S”?

  15. @Chili: Ez a Quant S egyelőre olyan, mint a Sólyom Airways. Van egy gép meg szép tervek és ígéretek…
    Szép meg minden, de létező termék, tudok rendelni? Nem. Kipróbálta már valaki? Nem. Innentől mitől lenne korszerűbb, mint a Tesla, amit már “tömegek” használnak?

  16. Bocs, 3G.

    Jó, ha ekkora az ellenállás, nem kell hinnetek benne. Ahelyett, hogy örülnétek egy lehetséges alternatívának.

  17. @Chili: Sokan hittünk 2007-ben a magyar e-autó projektben is (az Antro-tól a Solo-Duo) de hiába, még mindig nincs belőle :hankey: se, 2011 nyara óta már az oldaluk sem frissül. Negyedévente jön valami hihetetlenül fejlett akkutechnológia, vagy világmegváltó ötlet, amiből ha a töredéke megvalósulna, akkor már régen ingyenenergiával tankolnánk a repülő autónkat, amivel leszállás nélkül átszelhetnénk az Atlanti-óceánt kétszeres hangsebességgel. Amíg nem elérhető mindenki számára egy fejlesztés, addig csak álom marad. Ami persze lehet szép, és lehet neki szurkolni a megvalósuláshoz, de csak álom.

  18. Nem értem a szkpeticizmust, a Quant nem magyar fejlesztés és 2-3 éven belül jönnek a többiek is. Tisztán látszik, elérkezett az idő a változásra. A fejlett nyugaton…
    Ami a cikket illeti, jobb lett volna a bmw meg lexus nyavajgás helyett megmutatni a „hajóművet” és a cellákat, akkor talán az autóról szólt volna a video.

  19. Teccet az a beszólás, hogy itt csak a gázt kel nyomni, nem kell váltogatni muhahaa, mintha a bmw-nek, mercinek, audinak, stb. gyártónak ne lenne szupar autómatája. Van pár szuper dízel is aminek nagyobb a nyomatéka és a fogyasztása is igen baráti, és nem kell várni a nyomatékra, turbólyjuk is a multé.
    Valószínű, hogy ez a jövő és nincs kétségem adaelől, hogy az autó szuper, de túl van dimenzionálva!
    Belső kialakítás nem a legszebb, persze ez ízlés kérdés, de a 3 német prémium márkához biztos nem kell hasonlítani!
    Az a nagy kijelző éjszaka engem kimondottan zavarna, a fényszennyezés miatt, kivéve, ha kilehet kapcsolni, vagy a fényerőt le lehetne venni drasztikusan. Csak gondoljatok bele, hogy milyen lenne éjszaka vezetni úgy, hogy a belső világítást felkapcsolva hagynánk :)!

  20. Udv. Csak nehany hozzaszolas az itt leirtakhoz. Az auto amirol beszeltek valoban nagyon igeretes es remek lenne, de ne felejtsuk el hogy ha jol emlexem az ember mar 91 ota folyamatosan ezen dolgozik ezalatt mar soxor kozel allt hogy meglegyen de meg nem sikerult neki csak nehany tanulmany autot megepiteni. En mindenesetre drukkolok neki mert jo auto lesz ha megcsinalja.A tesla kijelzoje kevesbe zavaro ejjel / szinte feketere valtja a szinbeallitasait/ mint az eddigi autoim lampas/ledes/kijelzos fenyei. En is tartottam ettol mert faradtan folyamatosan tekergettem eddig az autok belso fenyeit de itt meg nem kellett levennem. Nem szabad az autot mashoz hasonlitani , ez a lenyeg. Ez teljesen mas. Volt nehany autom eleg premium markak is es valoban volt ami kenyelmesebb volt volt ami felszereltebb de osszessegeben elmondhatom hogy ennyi penzert ennel jobb autot jelenleg szerintem nem lehet venni.

  21. @dpz5534: Köszi, ez legalább valódi tapasztalat. Mennyi idő alatt lehet, teljesen feltölteni otthoni hálózatról?


Add a Comment