fbpx Skip to content

A CIRP kutatóintézet megkérdezett 2000 amerikai Apple használót, hogy ugyan mikor cserélik le a készülékeiket, illetve mennyire vannak hozzászokva azokhoz. Például ha ellopják, mennyi idő múlva vásárolnak újat? Ez szerintem egy nagyon jó kérdés, hogy ki mennyi idő alatt váltja le újabbra az iPhone-ját, vagy más Apple termékét?

Screen Shot 2014-03-22 at 13.55.40

Az amerikaiak többsége 2 évente cseréli az iPhone készülékét, leginkább az előfizetéstől függően. Szerintem ez jórészt hazánkra is igaz, mivel a legtöbben a Telekomnál aztán pedig a Vodafone-nál vásárolunk és ezek persze szolgáltatófüggő készüléket. Legtöbbször 2 év hűségidőt kötnek a szolgáltatónál vásárolt telefonokra, ezért szinte biztos, hogy az ott vásárolt telefonok körülbelül 2 év múlva kerülnek lecserélésre.

A másik lehetőség a gyári független telefon vásárlása, szerintem az ezt választók is nagyrészt 2 évente cserélnek, de olyan 10-15%-uk évente. Nekik nyilván kevésbé probléma, hogy évente belerakjanak 50-70.000Ft-ot egy új készülékbe. Természetesen mindenkinek más-más irány felel meg.

A harmadik opció a használt piac, ők szinte biztos, hogy 2+ évente cserélnek telefont, mivel megpróbálják a legolcsóbban megoldani a vásárlást. Te milyen gyakran cseréled le az iPhone-odat?

[poll id=”144″]

[poll id=”145″]

Vajon mi a helyzet az iPadekkel?

IMG_0287

Nos, ezt szerintem már sokkal nehezebb megmondani, mivel az iPadet nem sűrűn cseréljük le. Egyrészt azért, mert az első generációs iPaden kívül az összes támogatja az iOS 7-et, másrészt pedig azért, mert nincs miért. Szerintem itt is minimum 2 évről beszélünk, és az egyik legsikeresebb modell pedig iPad 3 volt a retina kijelző bevezetésével. Pár napja az Apple befejezte az iPad 2 értékesítését, így ha manapság szeretnénk iPad készüléket vásárolni, az összes kellően gyors és megfelelő lesz számunka. Az iPad Air szerintem az eddigi legjobb iPad, mivel rendkívül vékony, könnyű és persze gyors. Jelenleg mindenképp azt ajánlom vásárlásra, amit 2 évig tuti, hogy nem cserél le a tulaja.

[poll id=”146″]

És a Mac?

ipad-macbook-family

Hazánkban csak az utóbbi 5 évben terjedt el jobban az Apple asztali és hordozható számítógépe. Irodába, munkahelyre, vagy otthonra leginkább iMac-et vásárolnak az emberek, azonban szerintem a hordozható MacBook a legkelendőbb kategória. Egy MacBook vásárláshoz már komolyabban a zsebünkbe kell nyúlni, ami sajnos hazánkban nem könnyű. Én is az első 2010-es MacBookomat úgy szenvedtem meg, azonban az első után azt már használtan eladva lehet újat vásárolni pár évvel később, ahogy azt én megtettem 3 év után. Amerikában 2-4 év, hazánkban szerintem 3-5 év legalább az az idő, ami eltelik egy-egy csere között.

[poll id=”147″]

Ellopták, tönkrement?

Screen Shot 2014-03-22 at 14.20.08

Még érdekesebb dolog, hogy mi történik akkor, ha a szeretett készülékünket ellopják, vagy tönkremegy. Amerikában az iPhone esetén az emberek 30%-a még a következő pár órában vásárol magának egy másikat, másik 50% pedig 1-2 napon belül! Ez azért nem semmi, szerintem ez itthon szinte esélytelen, a következő pár óra maximum 5% lehet, a pár nap pedig 10-20% és így tovább. Az iPadnél is jól látszik, hogy általában azok, akik megengedhetik maguknak, az a 20% azonnal cseréli, viszont itt már picit körültekintőbben vásárolnak újat az emberek. A Mac-nél pedig főleg a tehetősebb amerikaiak szereznek be újat azonnal. Hazánkban jelenleg megtippelni sem tudom, hogy ki mennyi idő alatt szerez be másik Mac-et, ha a korábbi esetleg szerencsétlen módon tönkre megy vagy ellopják.

[poll id=”148″]

Konklúzió

Kíváncsiak vagyunk, hogy hazánkban a Szifon.com olvasókra a fenti kérdések mennyire jellemzőek. Így kérlek, szavazz, ha eddig nem tetted meg, majd pedig pár nap múlva nézz vissza hozzánk, hogy levonhasd a konklúziót.

Korábbi szavazásaink eredményei:

[poll id=”141″]

[poll id=”142″]

[poll id=”143″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

24 Comments

  1. “Más, nem Apple típusra váltottam” remélem ilyen alacsony is marad a mérce ezen a lehetőségen..:DD

  2. Sziasztok!
    Elég érdekes ez a felmérés. Az Angolok jobb helyzetben vannak mint az Amerikaiak szerintem. Már csak a pénz értékét tekintve is. Úgy gondolom, itt egy kicsit könnyebb ezeket a dolgokat megteremteni, mint ott kint.
    Itt lehet azt mondani hogy minden rétegnél tapasztalható az, hogy megtudják vásárolni maguknak.
    Egy egyszerű példával had éljek:
    Egy 25. Élet évét betöltött minimál élet szinvonal így néz ki:
    £6.5/ óra x8x5x4,2= 873.6 working tax credit kb £200-250( ezt az államtól kapja)= £1073,6 vagy £1123,6
    Ebből a lakás havonta £400-450
    Étel az asztalra havi £100-120
    Utazás: metró: 1-3 zóna £38,50/hét de ha havira veszed akkor kevesebb £15 al. £146,7
    Tehát nagy vonalakban félre rakható havonta £300-400. (Ez kb olyan mint amikor vissza ugranáng 20-25 évet otthon az van itt jelenleg.)
    A középrétegen bellűl is van azért némi külömbség.
    Például én keresek £9,50/órax8x5x4,2= £1596
    De a testvérem is még a közép rétegbe tartozik és ö keres £2600, de aki havonta £4500 keres az is a közép rétegben van még. Az ez feletiek pedig már nyílván a felső 10000 ben vannak.
    Tehát én úgy gondolom, itt jobb a lehetőség arra hogy skàr hetente vagy havonta le cserélhessem a készüléket.

  3. Retina iPad minim van, karácsonyra kaptam, de már meguntam, mivel pont ugyan azt tudja, mint az iPhone :/
    Csak ugye nagyobb a kijelzője. Most fogom elcserélni haverommal egy macbookra, mivel az meg még nagyobb és többet is tud.
    Ez viszont off:
    iPhone 2g-től 5s-ig az összes meg van, (5c kivételével) de nekem az 5 sokkal jobban tetszik mint az 5s. Csak én vagyok ezzel így?

  4. Nigo nekem nincs meg az 5 de az 5s gyorsabb

  5. @nigo20: igen, csak te vagy így vele.

  6. Nem igazán lehet ezekre a kérdésekre válaszolni.

    Most cseréltem le 3 éves iphone4-emenet, iphone5s-re, de most már egy év múlva tervezem lecserélni. Előző előfizetéses volt, a mostani független, da következő lehet, hogy megint előfizetéses lesz.

    Mac-et két éve vettem először, nem tudom mikor fogom cserélni 🙂

  7. csere, amint kijön egy újabb…

  8. Mondjuk almás cuccot még soha nem adtam el. Meg van még a 2007-ben behozott 2G-m is. Az 5S-en nem érzem, hogy erősebb lenne :/ csak zavar az olvasó, attól inkább lassabb. Nincs meg az az érzés, mint anno a 4 után a 4S-nél 🙁

  9. @nigo20: mi az hogy jobban tetszik? ugyanúgy néznek ki, csak hardveresen fejlődött tovább az 5s. Nem értem a kijelentésedet 😀

  10. Nem igaz 😀
    Az 5s-nek világos szürke az oldala az 5-nek meg szinte fekete… De nem erre gondoltam, hanem hogy az 5S-et nem látom gyorsabbnak, mint az 5-öt. Nincs meg az az érzés mint a 4 és a 4S között.

  11. Csak porfogó a polcon…

  12. Nem hiszem h az angolok jobb helyzetben lennenek mint az amcsik v nemetek v barmely nyugati allam. En usaban elek jelenleg, 2 eve cserelgetem az iphonom, es ahogy a cikkben is irtak a 2 eves szerzodes miatt, ami csak 1.5 ev ha rendesen fizeted a szamlakat… Abszolult nem jelent gondot lecserelni. Mar csak azert se mert $200 az iphone, es a regit siman eladom ennyiert. A havi dij $60 ha iphonom van ha 3210esem, tok mindegy. 200sms, minden honapban 700 percnyi ingyen beszelgetes, es az el nem hasznalt percek hozzaadodnak a kovetkezo honapihoz, es igy tovabb, mar 3800 percem van, es nem nullazodik le soha. Es unlimited lte internet…

  13. Minden osszel csere.
    Uj iPhone, iPad es Mac is 🙂

  14. A telefont, ami jelenleg iPhone, addig hasznalom amig mukodik, utana cserelek. 3-4 evente. Nekem ez az eszkoz a legutolso a sorban, nem vagyom a mindig gyorsabbra.
    iPadet most vettem eloszor, valoszinuleg frissitesi ciklusban ugyanugy fogok vele eljarni mint a telefonnal, bar joval tobbet hasznalom, ez meg keplekeny.
    Macet pedig akkor valtok, amikor a teljesitmenyt illetoen vagy valami nagyobb volumenu dolgot hoznak be (pl. a Core i procik) vagy egyszeruen elfogy a kraft. Az Airemet most nyaron szandekozom lecserelni 3 ev utan, remelem egy retinas Airre 🙂 A 2 eves mini meg egyelore birja, viszont ha valami uj formaval eloallnak, alap pcie ssd-vel akkor az jovore le lesz cserelve.

  15. trigmegistos: külöMbség az van…

  16. iPhone csere 2 évente hűségidő lejártakor.
    Nem ér annyit az új számomra,hogy rohadt drágán megvegyem.
    Bár,ahogy néztem az 5s-t még új előfizuval is mocskos drágán mérik!Előre félek már az új szifon árazásától pedig az lenne következő a sorban.
    IPadet most vettem először használtan sikerült lőni egy 2-est.Teljesen megvagyok elégedve vele zökkenőmentesen fut rajta a 7.1.
    Max a retina kijelző hiányzik.Ha cserélem ipad 4 lesz
    az is használtan,így minimális ráfizetéssel kapok egy
    sokkal jobb készüléket.

  17. @trigmegistos: Havi 4500 font az nemhogy Angliában, de Magyarországon sincs a felső 10000-ben.

  18. @trigmegistos: jó az érvelésed, de könyörgöm, mielőtt A küldés gombot nyomnád, valaki nézze át az írásodat..

  19. Ivgaben és ott Amerikában mennyi mobilnettel dobnak meg egy ilyen csomagban? Arra kiváncsi lennék

  20. Endy Canry warfon a sima bankárok keresnek £5000 jutatás mint kocsi és lakás. A polgár mesterek keresnek £200000 egy évben egy sima önkormányzati dolgozó keres £2300 at a busz soffőr £2200 tovább is van. Mondjam még?

  21. Norbert05: irtam unlimited lte internetem van, tehat korlatozas nelkuli

  22. Meg annyit hozza, h $60bol $30 az internet, es csak azert kaptunk korlatlan netet mert mar sok eve az att-nel vagyunk. Egyebkent 3gb $30, az se rossz…

  23. Nekem van mind2ő!az 5s bekapcsolásnál fürgéb!másodpercekkel!Amúgy érezhető külömbség semmi!Tehát ha valaki azért cseréli le az 5ét mert az s gyorsabb akkor az téved!Kösz!


Add a Comment