fbpx Skip to content

Bő két héttel ezelőtt borzolta fel a kedélyeket a hír, amikor egy reddit-felhasználó azt írta le, hogy az iPhone 5s készüléke a lemerülése utáni 4 napban is számolta a megtett lépéseket, ami hírre persze sok oldal rögtön lecsapott. Mi most kipróbáltuk a dolgot, de nekünk nem számolta.

phil_schiller_m7

 

Lássuk először, hogy mit tapasztalt a Glarznak nevű redditor (amely posztot azóta már többször is kiegészített):

Miközben utazgattam, az iPhone-om kábele megszűnt működni, így az 5s-em teljesen lemerült. Gyakran használom az Argus nevű appot lépésszámlálásra, mivel ez az app támogatja a készülékemben lévő M7 chipet. Amikor 4 nappal később hazaértem, és töltőre dugtam a készüléket, meglepődve vettem észre, hogy az Argus azokra a napokra is mutatta a lépéseket, amikor a készülék teljesen le volt merülve. Ez egyrészt hihetetlenül jó dolog, másrészt kissé félelmetes.

Amikor a készülékünk azt jelzi, hogy lemerült, valójában az akkumulátorban még van tartalék töltöttség, hiszen még ilyenkor is képes bekapcsolni a kijelzőt, és feldobni a figyelmeztető képet, hogy csatlakoztassuk a készüléket töltőre. Emellett a Li-ion akkumulátorok esetén még azok elektronikája sem engedi, hogy az akkumulátor teljesen lemerüljön. Így tehát marad némi töltöttség, ami viszont az elmélet szerint az M7 processzornak lehetővé tenné, hogy továbbra is gyűjtse a passzív szenzorok adatait.

Nyilván ebből a korábbi megfigyelési botrány miatt azonnal azt hozták ki, hogy a kikapcsolt készülékkel már az Apple is megfigyeli a felhasználókat. A félreérthetőséget természetesen nagyban növelte az is, hogy az erről szóló cikkekben az Argus-t bemutató képeket az App Store-ból szedték le, ahol viszont a képeken pontos útvonal (track) is látszik:

argus_app_store

Ebből pedig sokan azt gondolták, hogy a kikapcsolt állapotú készülék nem csak a lépéseket számlálja, de még a GPS alapján a pontos helyzetet is folyamatosan menti, pedig redditen erről egy szót sem ejtett Glarznak, ő csak a lépések számának napi rögzítését említette (és nem tett mellé képet). Hasonlóképp növeli a félreérthetőséget az is, hogy az iPhone 5s bemutatásáról is szóló keynote-on az M7-ről szóló dián (lásd a cikk elején) az Apple maga írja azt, hogy az M7-es processzor folyamatosan méri a mozgási adatokat, bár itt nem esik szó arról, hogy ez a bekapcsolt állapoton kívül bármi másra vonatkozna.

Egyes cikkek szerzői pedig már odáig mentek, hogy az M7-es processzort az Apple azért tette a készülékbe, hogy a Find my iPhone szolgáltatást segítse, ami “kifejezetten a lemerült, kikapcsolt mobil megtalálásában nyújt segítséget”. Eközben azt pedig keserű tapasztalatból is többen tudják már, hogy a kikapcsolt készüléket bizony nem lehet követni, sem a később ismét elérhetővé vált eszköz köztes helyzetét nem lehet visszamenőlegesen lekérdezni. A Find my iPhone szolgáltatással kapcsolatos korábbi cikkeink ide kattintva érhetőek el.

Ilyen állítások esetén a legbiztosabb megoldás, ha mindezt valaki kipróbálja, mert az azonnal igazolja vagy cáfolja az állítást, de valamiért ezt jellemzően nem sokan teszik meg.

Kipróbáltuk

Mivel nincs külön tesztkészülékünk, így nem volt ezt olyan egyszerű számunkra sem kipróbálni, hiszen a napi használatú készülékét az ember inkább használni szeretné. Mindenesetre mivel a 7.1 megjelenése után én az iPhone 5s-em esetén kipróbáltam egy tiszta restore-t, majd új iPhone-ként állítottam be, és sehonnan nem állítottam vissza semmi adatot, így egyúttal azt is ki akartam próbálni, meddig bírja ezután egy feltöltéssel. Ennek eredményeként pedig a készülék magától való lemerülését is ki kellett várnom, ami kitűnő alkalmat nyújtott kipróbálni a fentieket is.

A lépések M7-ből való kiolvasására több app is létezik, mi a legegyszerűbbet választottuk, ez pedig a Steps+. Semmi szükség ugyanis túlcsicsázott, vagy adott esetben külön regisztrációt igénylő appokra. Így mind a fent már említett Argus, mind pedig a Nike+ Move ment a levesbe, mert mindkettő használatához előbb be kellene lépni, ahhoz meg regisztrálni a hozzájuk tartozó oldalon. A Steps+ esetén semmi ilyesmi nem kell, mert egyszerűen csak kiolvassa az M7-ből az adatokat, és megjeleníti.

[appstore id=”778133488″]

Azt érdemes tudni, hogy mivel az M7 a mozgások alapján számolja a lépéseket, így ha elkezdjük rázni a készüléket, mint mondjuk egy koktél shakert, akkor azzal is hozzáadódnak lépések a rázás időtartamától függően, így nem szükséges elsétálni sem a közeli boltig meg vissza.

Először azt próbáltam ki, hogy mit szól az M7 ahhoz, ha a kikapcsolt készüléket kezdem el rázni, mint az őrült. Mivel bekapcsolt készülék esetén ez elkezdte növelni a rögzített lépések számát, így amennyiben a fenti feltételezés igaz, és a kikapcsolt állapotú készülék esetén is rögzítene az M7, akkor ennek így is mennie kellene. A kudarc persze azonnali volt, ezt azóta a redditen Glarznak is kipróbálta: ha mi magunk kapcsoljuk ki a készüléket, akkor az M7 nem rögzít semmit, hiába járkálunk a készülékkel, vagy rázzuk össze-vissza. Ez mondjuk várható volt, de legalább ezt is kipróbáltam.

A fenti esetben viszont a készülék magától kapcsolt ki a lemerülés következtében, ami talán kissé más helyzet, mint amikor mi magunk kapcsoljuk ki szándékosan, így ez az előbbi kikapcsolva rázós teszt önmagában semmiképp sem ad használható eredményt. Ezért ki kellett próbálni, mi a helyzet, amikor a készülék magától kapcsol ki, és rázás helyett inkább sétálgatva.

Tehát semmi egyéb teendőm nem volt, mint megvárni, hogy a készülék lemerüljön, illetve előtte feljegyezni, hogy hány lépésnél tartok aznap. Így az iPhone 5s a teszt reggelén ott hevert az ágyon, és csak azt várta, hogy az utolsó 1% is megadja magát, amit töltöttségként az iOS kijelzett. Ez 13:45-kor történt, és az ezt megelőző aznapi lépésszám 14 volt:

M7_teszt_elotte

Ezután át kellett mennem a közeli bankba, ami egy laza 7 perces séta volt oda, majd az ügyintézés végeztével ugyanennyi vissza. Közben a telefon lemerülve ott volt a zsebemben, ahol egyébként is szokott lenni, és ahol egyébként is mérni szokta az M7 a mérni valókat.

Az ügyintézés után hazasétálva 15:08 körül töltőre dugtam a lemerült készülékem, és amint az pár perccel később bekapcsolt, az első dolgom volt ellenőrizni a Steps+ appban, hogy hány lépést mért lemerült állapotában. Gyakorlatilag nullát:

M7_teszt_utana

Az előző képpel összehasonlítva az is látható, hogy a korábbi lépéseket is újraszámolta az M7 (vagy az app), így az a 11 lépés, amit így többletként mutat a teszt előtti 14-hez képest, csak egy számításból eredő különbség, és ebből nem lehet azt kijelenteni, hogy a lemerült készülék bármit is mért volna.

Ha pedig összehasonlítjuk a fenti eredményt azzal, amit a Jawbone UP-om mért, azonnal látható, hogy a lemerült készülék nem mérhetett semmit, mert az UP szerint 1420 lépést tettem meg oda és vissza, amihez képest a 11 lépésből álló különbség valóban csak számításból eredhet:

M7_teszt_UP1 M7_teszt_UP2

A jobb oldali képen egyúttal az is látható, amikor a 14 lépést rögzítette a készülék (kis “tüske” középtájt), majd ott ültem a gép előtt addig, amíg az iPhone 5s le nem merült, és el nem indultam a bankba, amikor is azonnal megugrott a mozgási oszlopok mérete.

Hogy ne érje szó a ház elejét, természetesen ma bekapcsolt készülékkel is lesétáltam ugyanazt a távot, amit a teszt ideje alatt a lemerült készülékkel, és a bekapcsolt állapotú készülékkel a Steps+ a következő eredményt dobta:

M7_teszt_bekapcsolva

A Steps+ által mutatott lépések számának eltérése az UP-pal szemben szinte biztosan a számított lépéshosszok közti különbségből adódik. Mindenesetre így is jól látható, hogy jelentős az eltérés a Steps+ által kijelzett két érték között lemerült és bekapcsolt állapot esetén.

Konklúzió

A teszt alapján kijelenthető, hogy sem szándékosan kikapcsolt állapotban, sem magától lemerülve nem rögzít semmit az M7.

De nem csak mi jutottunk erre az eredményre, egy másik redditornak sem sikerült reprodukálni a dolgot. Hogy valóban rögzített-e Glarznak készüléke bármit is, és nem csak valami számítási hiba volt mindez, vagy hogy tényleg kikapcsolt állapotban volt-e, és nem csak valami furcsa módon lefagyva, az jó kérdés, de ezt így utólag már nem igazán lehet kitalálni.

Mindenesetre mi ezt már csak a 7.1 megjelenése után tudtuk tesztelni, így ha produkálhatott is korábban bármi okból ilyesmit az iPhone 5s, az a 7.1 óta nem tapasztalható.

Olvasd el a hozzászólásokat is

17 Comments

  1. A régi ios7 van fennt még de azzal sem tudtam produkálni az eredményt.

  2. Talán úgy kéne kipróbálni, h app használat közben merüljön le… Ne csak úgy, h leteszem az asztalra azt kész… Mert lehet akkor máshogy kapcsl, vagyis áll le a rendszer… De csak 1 ötlet…

  3. Erre szokták mondani, hogy “egy mérés nem mérés”. A srác se hiszem, hogy még egyszer tudná reprodukálni, ugyanazzal a telefonnal, szoftverrel.
    Bár részetekről a kísérlet érdekes, sőt fontos is volt, miután a firkászok megtalálták az újabb botrányt 🙂 Persze ők nem értenek semmihez, főleg nem az elektronikához, hogy esetleg egy ilyen chipnek áramforrás is kéne a működéshez. Ekkora méretben még talán az Apple se lenne képes bezsúfolni úgy a fogaskerekeket, meg magát a mérőeszközt, hogy az mechanikus lehessen.

  4. @Put2: épp az a lényeg az egészben, hogy ehhez nem kell app használat, hiszen az M7 az az apptól független. egyébként épp a Steps+ app volt nyitva, amikor lemerült, tehát egyáltalán semmit nem számít. de kipróbálhatod te is: nem fog mérni semmit.

    @ef-dani: áramforrásnak ott lenne a készülék akkumulátora, de ettől még ez nem így működik ugye. persze amikor az almás hí kattintást generál, mert húzónév, akkor mindent meg kell írni, és sajnos sok esetben bármi külföldi oldal cikkét axiómaként eredendően igaznak fogadják el, pedig csak ki kellene próbálni… 🙁

  5. Ennyi, kattintás kellett az “újságoknak” is meg szerintem a srácnak sem jött rosszul.

  6. @ef-dani: na ja, csak ilyenkor olyan kiábrándító, hogy a pánikkeltő cikket mindig sokkal többen elolvassák, mint azt, hogy miért nem kell mégsem pánikolni. hát mindegy, ez ilyen műfaj.

  7. Mi ez a „számított lépéshossz közti különbség”? A lépésszám az annyi amennyit lépsz. A megtett távolságot számolja a lépéshosszod függvényében, de az most irreleváns.

  8. @rakenroll: attól függ, hogy hogyan számolja az UP és az M7/Steps+ a lépéseket, hiszen ugyanarra a távolságra nyilván ugyanannyi lépéssel mégis feleakkora lépésszámot adott a M7 alapján a Steps+. nyilván a lépéshosszból valóban a megtett távot számítja ki, de az M7 működéséről nem igazán tudunk sokat, úgyhogy engem konkrétan meglepett, hogy miért van ekkora különbség a kettő közt, és elképzelhetőnek tartom, hogy az M7 másképp méri a dolgokat, és emiatt a lépéseket sem úgy számolta. az egyetlen eltérés meg itt a lépéshossz volt, mert az az UP esetén nem állítható (lehet kalibrálni, de amúgy pontos), a Steps+ meg, ahogy néztem, a testmagasságból számolja ki. ezt csak azért írtam bele, mert várható volt, hogy valaki szóvá teszi az UP és a Steps+ által jelzett lépések közti különbséget.

    de igazából ez valójában mind teljességgel lényegtelen dolog a cikk szempontjából, hiszen ettől függetlenül is egyértelműen látszik, hogy lemerült készülék esetén nem mért az M7 semmit.

  9. @Jadeye:
    Ne haragudj Jadeye, de ez nettó baromság. A lépést számlálni csak a rázkódás méréséből lehet, semmi köze a lépéshosszhoz. Az eltérés abból fakadhat, hogy milyen korrekciós algoritmus különbözteti meg az általános rázkódást és a lépést.
    A fő probléma viszont, hogy nem azonos körülmények közt próbáltad “kísérleti” úton cáfolni az eredeti kijelentést. Persze, teljesen azonos körülményeket sosem fogsz reprodukálni, viszont az elvárható minimum lenne, hogy azonos OS verzióval és azonos alkalmazással próbálkozz. A fenti “kísérlet” nagyjából nem több annál, mint egy IFA fogyasztásának megkérdőjelezése egy adott útra úgy, hogy megtetted egy Trabanttal a távot…

    Ami viszont érdekesebb a cikkből, hogy valójában melyik eszköz mér pontosan. Ekkora eltérés már nem a kerekítési hiba kategória. Én a helyedben nagyon gyorsan kipróbálnék még pár lépésszámláló alkalmazást. Ha a többi a Jawbone-nal nagyságrendileg egyező eredményt ad, akkor az AppStore-ban jelezném a fejlesztőnek, hogy szar az alkalmazás, ha viszont a Step+ “megfelelően” mér, akkor vagy a karkötőt, vagy a telefont vinném vissza attól függően, hogy melyik a hibás. Számomra egyik sem az az árkategória, aminél nagyvonalúan legyintek, hogy nem baj, ha hibás…

  10. @KrE82: “ez nettó baromság. A lépést számlálni csak a rázkódás méréséből lehet”
    az Apple nem kötötte részletesen az orrunkra, hogy pontosan hogyan számolja a lépéseket. te sem tudod. a többivel kapcsolatban pedig ha csak a tied feletti hozzászólást elolvastad volna, láthattad volna, miért került ez a rész a cikkbe.

    “A fő probléma viszont, hogy nem azonos körülmények közt próbáltad “kísérleti” úton cáfolni az eredeti kijelentést. Persze, teljesen azonos körülményeket sosem fogsz reprodukálni, viszont az elvárható minimum lenne, hogy azonos OS verzióval és azonos alkalmazással próbálkozz.”

    ezt konkrétan nem tudom, honnan vetted, hogy sem az OS verzió, sem az app nem lett volna ugyanaz, de felháborít, hogy gyakorlatilag csalónak titulálsz, mikor a teszt minden részlete le van írva a cikkben. teljesen azonos volt az OS verzió: hiszen a mérés ugyanazon a készüléken történt 1 nap eltéréssel, és közben nem jött iOS frissítés. teljesen azonos volt a szoftver is, hiszen mindkét esetben a Steps+ volt használatban. tehát minden teljesen azonos volt, kivétel az, hogy a gyakorlatilag nullát eredményező mérés esetén a készülék lemerült állapotban volt, a jelentős számértékű mérésnél pedig be volt kapcsolva! és ez le is van írva a cikkben.

    az UP még mindig csak viszonyítás volt, aminek köze nincs az M7-hez, hiszen nem az végezte a mérést, és ez a viszonyítás a tényleges eredményt semmiben sem módosítja.

    az M7 egyáltalán nem mér kikapcsolt vagy lemerült készüléken. de próbáld ki, bármilyen appal, ha nekem nem hiszed el, és meglátod…

  11. @KrE82: “A lépést számlálni csak a rázkódás méréséből lehet, semmi köze a lépéshosszhoz” – ezt meg honnan a fenéből tudod ilyen pontosan, mégis?

    Igen, lehet, hogy köze van a korrekciós algoritmushoz. Lehet, hogy köze van még máshoz is. (Igen, miért ne lehetne pl. úgy számolni a lépéseket, hogy a készülék rázkódással töltött idejét egy átlagember lépegetési gyakoriságával szorozzuk? Vagy netalántán a GPS-adatokat is felhasználva az átlagos lépéstávolsággal osztja a program a megtett utat?)

    Persze lehetnek eltérések, és mindig is lesznek. Bionikusmérnökként elmondhatom neked, hogy a biológiai jeleket a legnehezebb feldolgozni, pláne pontosan. Kicsi a jel, nagy a zaj, nincsenek bombabiztos algoritmusok, mindig csak közelítünk, néha a sötétben tapogatózunk.

    Az pedig, hogy az alapos leírás ellenére meghazudtolod, hogy a tesztet tényleg azonos körülmények között végezte Jadeye, az közönséges rágalmazás. (Ha nem tűnt volna fel, a Szifon nem egy bulvároldal. Nem célunk az emberek félrevezetése; szeretnénk szakmailag hiteles és pontos dolgokat írni az olvasóinknak.) Ha pedig csak nem esett le, hogy tényleg azonos körülmények voltak, akkor pedig esetleg olvasd el a cikket.

  12. @Jadeye: @H2CO3:

    Nem szerettem volna flamewart indítani, de úgy tűnik, hogy mégis az lesz.
    Nem tituláltam Jadeye-t csalónak, elolvastam a cikket és a hozzászólásokat is. Épp a cikkből tudom, hogy nem voltak azonosak a körülmények, mivel ezt Jadeye többször is leírta, szóval én nem hazudtoltam meg ezáltal nem is rágalmazhattam! Veletek ellentétben nem fogok rágalmazást kiáltani, egyszerűen betudom a késői óra miatti funkcionális analfabetizmusnak a kirohanásotokat. 🙂

    Kérlek benneteket, hogy olvassátok el újra, alaposabban a hozzászólásomat, mielőtt a cikk elolvasására szólítanátok fel! 😉

    Mivel az eredeti esetkor még nem állt rendelkezésre a végleges 7.1, ezért _nem_ azonos az OS! Az eredeti esetet az Argus produkálta, a tesztben pedig a Step+ szerepel – amit szintén a cikkben olvastam -, tehát _nem_ azonos az alkalmazás sem! A fentiek alapján levonható, hogy a kontroll teszt nem azonos körülmények közt történt, tehát _alkalmatlan_ az eredeti konklúzió cáfolására!

    Nos, újra leírom az előző kijelentésemet és kicsit bővebben is elmagyarázom a könnyebb érthetőség reményében:
    Lépést számlálni csak a rázkódás méréséből lehet.
    A biztonság kedvéért árnyalom a kijelentést. Lépést számlálni jelen esetben csak rázkódás méréséből lehet, mert persze más esetekben lehetne optikai úton, idegpályákat monitorozva és ki tudja még hány módon, ami most nem jut kapásból az eszembe.
    Az átlagos lépéshossz és a megtett út alapján _nem_ lehet lépést számlálni, legfeljebb lépésszámot becsülni! Természetesen a rázkódás méréséből kalkulált lépésszám is becsült adat, mivel a feldolgozó algoritmust nagyon könnyen be lehet csapni szándékos rázogatással, mint ahogy az a cikkben is szerepel, viszont mégis valós adatokat mér, csak a H2CO3 által említett zaj miatt kénytelenek vagyunk becslésnek minősíteni. A GPS és az átlagos lépéshosszal ellentétben azonban még így is ezt nevezzük inkább számlálásnak, az előbbit pedig becslésnek!
    Ha az almások képesek voltak külön belereszelni az M7-et a telefonba, akkor kötve hiszem, hogy olyan átlátszó hazugságra vetemednének, hogy a lépésszámot hasraütés tudományos módszerével, a GPS adatok alapján becsüljék.

    A lényeg 1:
    Az eredeti anomáliát _nem_ tudjátok reprodukálni, így az esetet sem tudjátok cáfolni. A fenti teszt arra volt alkalmas, hogy kijelenthessük, az 5S, az 7.1 és a Step+ kombinációjával nem rögzíti a mozgást a felhasználó számára látható módon, kikapcsolt, vagy lemerült telefon esetében.

    A lényeg 2:
    Jadeye! Továbbra is javaslom a kontroll mérések elvégzését és a hibás szoftver jelentését, vagy a hibás készülék kicseréltetését, mivel erre való az AppStore visszajelzés és a jótállás!

  13. @KrE82: az eredeti készüléken az eredeti esetben maga Glarznak sem tudta reprodukálni a dolgot. de a forrásként megjelölt reddites posztban ezt ő maga is elismeri. amellett ez is ott van a cikkben: “Hogy valóban rögzített-e Glarznak készüléke bármit is, és nem csak valami számítási hiba volt mindez, vagy hogy tényleg kikapcsolt állapotban volt-e, és nem csak valami furcsa módon lefagyva, az jó kérdés, de ezt így utólag már nem igazán lehet kitalálni.”

    egyébként a kérdés szempontjából valójában Glarznak esete is lényegtelen, hiszen az újabb hisztéria minden egyes M7-et tartalmazó készülékben ezt vizionálja. innentől pedig a tesztünk teljes mértékben megállja a helyét.

    mivel mind a Glarznak által használt Argus, mind a Steps+ az M7 adatai alapján írja ki az értékeket, nem lehetséges az, hogy mást mutassanak, hacsak valahogy át nem számolja az adatokat valamiért. a nyers adat mindkét esetben ugyanaz, amit az M7 ad. ha nekem nem hiszed el, akkor próbáld ki. megtetted? nem.

    nem fogok erre felesleges időt pazarolni, pláne kicseréltetni a készülékemet pusztán azért, mert te amúgy ki sem próbáltad, de azt állítod, hogy az én készülékem a hibás. még egyszer leírom: totál mindegy, hogy amúgy az UP mit mért. a lényeg, hogy a lemerült állapot esetén az M7 gyakorlatilag nem mért semmit összevetve a bekapcsolt állapotban mért értékkel. ennyi a lényeg.

    a lépéshosszt és társait meg zárjuk már le végre, a kezdeti hozzászólásod felett már leírtam, miért szerepelt az a cikkben. hiába kötöd az ebet a karóhoz, annak akkor sem lesz köze az eredményekhez, azokat nem változtatja meg. pont.

  14. @Jadeye:
    Akkor segítek még egy kicsit a megértésben:

    “A teszt alapján kijelenthető, hogy sem szándékosan kikapcsolt állapotban, sem magától lemerülve nem rögzít semmit az M7.”

    Kijelenthető, igen. A probléma csak annyi a fenti kijelentéssel, hogy nem áll logikai kapcsolatban az elvégzett teszttel.
    Az jelenthető ki a teszt alapján nagy biztonsággal, hogy valószínűleg a te telefonodban lévő M7, vagy a Steps+ nem működik megfelelően. Erre utaló jelek a nagyságrendi különbség a Jawbone és az ájfón számai között, valamint a korábbi napok adatainak újraszámolása. Épp ezért tanácsolom továbbra is, hogy ellenőrizd bármilyen másik erre való alkalmazással a Steps+ adatait, és ha azonosak lesznek, akkor nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy hibás a telefonod, mivel a korábbi adatok átírása nagyobb valószínűséget rendel az M7 hibáját feltételező teória mellé, mint a Jawbone hiba teóriája mellé.
    Ne pazarolj felesleges időt, és ne is cseréltesd ki a telefonodat azért, mert én azt állítottam, hogy hibás. Te közöltél adatokat arról, hogy teszttel bizonyítottad, hogy a Jawbone-od, az ájfónod és a Steps+ hármasából valamelyik hibásan működik. Én azt _tanácsoltam_, hogy egy újabb teszttel szűkíts a kört, és amennyiben megtalálod a hibás részegységet, akkor jelezd a megfelelő csatornán.

    “mivel mind a Glarznak által használt Argus, mind a Steps+ az M7 adatai alapján írja ki az értékeket, nem lehetséges az, hogy mást mutassanak, hacsak valahogy át nem számolja az adatokat valamiért. a nyers adat mindkét esetben ugyanaz, amit az M7 ad. ha nekem nem hiszed el, akkor próbáld ki”

    “Az előző képpel összehasonlítva az is látható, hogy a korábbi lépéseket is újraszámolta az M7 (vagy az app), így az a 11 lépés, amit így többletként mutat a teszt előtti 14-hez képest, csak egy számításból eredő különbség, és ebből nem lehet azt kijelenteni, hogy a lemerült készülék bármit is mért volna.”

    A fenti három idézet pedig azt mutatja, hogy valami jelentős hiba van vagy a Steps+, vagy az M7 esetében, hisz a ki- és bekapcsolás, de még a lemerülés sem módosíthatná a korábbi napokat, sőt még az adott napot sem szabadna!

    “innentől pedig a tesztünk teljes mértékben megállja a helyét.”

    A teszt akár meg is állhatja a helyét, ennek ellenkezőjét nem is állítottam, bár fenntartásaim vannak vele kapcsolatban.
    A problémám a konklúzióval van, amiben kimondod, hogy az M7 nem rögzít semmit, hisz a teszt, mint ahogy azt már írtam, azt igazolta, hogy az 5S, az 7.1 és a Step+ kombinációjával nem rögzíti a mozgást a felhasználó számára látható módon, kikapcsolt, vagy lemerült telefon esetében. Nem igazoltad sem azt, hogy az eredeti hírben szereplő eset fals, sem azt, hogy a jelenlegi körülmények közt nem rögzít.
    “Ilyen állítások esetén a legbiztosabb megoldás, ha mindezt valaki kipróbálja, mert az azonnal igazolja vagy cáfolja az állítást, de valamiért ezt jellemzően nem sokan teszik meg.”
    Mivel osztom H2CO3 azon nézetét, hogy “a Szifon nem egy bulvároldal. Nem célunk az emberek félrevezetése; szeretnénk szakmailag hiteles és pontos dolgokat írni az olvasóinknak”, ezért hívtam fel a figyelmedet a pongyola és kísérlettel nem igazolt kijelentésedre, valamint az eredetitől eltérő körülményekre.

    A lépéshossz témát szívesen lezárom, hisz nem én emeltem be azt a beszélgetésbe:

    “A Steps+ által mutatott lépések számának eltérése az UP-pal szemben szinte biztosan a számított lépéshosszok közti különbségből adódik.”

    “attól függ, hogy hogyan számolja az UP és az M7/Steps+ a lépéseket, hiszen ugyanarra a távolságra nyilván ugyanannyi lépéssel mégis feleakkora lépésszámot adott a M7 alapján a Steps+. nyilván a lépéshosszból valóban a megtett távot számítja ki, de az M7 működéséről nem igazán tudunk sokat, úgyhogy engem konkrétan meglepett, hogy miért van ekkora különbség a kettő közt, és elképzelhetőnek tartom, hogy az M7 másképp méri a dolgokat, és emiatt a lépéseket sem úgy számolta. az egyetlen eltérés meg itt a lépéshossz volt…”

    “az Apple nem kötötte részletesen az orrunkra, hogy pontosan hogyan számolja a lépéseket. te sem tudod”

    De, tudom, hisz pont tőled olvastam:

    “Azt érdemes tudni, hogy mivel az M7 a mozgások alapján számolja a lépéseket…”

    Épp ezért érveltem amellett, hogy a kísérlet szempontjából indifferens, te tartottad a felszínen, így örömmel konstatálom, hogy végre te is kiveszed a képletből.

    Kérlek próbáld meg nem zsigeri sértődöttséggel olvasni soraimat, és ne láss oda sem ájfón, sem személyed elleni támadást, ahol nincs. Inkább értelmezd az általam leírtakat, és beszélgessünk tovább együtt gondolkodva, a te teszted adatait felhasználva.
    Amennyiben nem tartasz igényt a segítségemre kutatásmódszertani kérdésekben, én nem sértődöm meg és kérlek te se tedd, ha nyilvánosan reflektálok a nyilvánosan leírt tesztedre.

  15. @KrE82: olvasd vissza a saját hozzászólásaidat: folyamatosan csak a tesztet és a körülményeit ócsárolod, és sértő megjegyzéseket teszel, és többször is leírod, hogy nem igazol semmit a teszt.

    azt igazolta, hogy az 5S, az 7.1 és a Step+ kombinációjával nem rögzíti a mozgást a felhasználó számára látható módon, kikapcsolt, vagy lemerült telefon esetében
    nem és még mindig nem! a Steps+ egy olyan app, ami csak kiolvassa az M7-ből az adatokat. a Steps+ nem fut, nem mér a lemerült vagy kikapcsolt készülék esetén (de más app sem!), hiszen akkor még az iOS sem fut, ami ezeknek az appoknak a futtatásához szükséges lenne. ilyenkor KIZÁRÓLAG az M7 lehet az az eredeti feltételezés alapján, ami mér bármit is. a teszt szempontjából így gyakorlatilag LÉNYEGTELEN, milyen appot használtam. a teszt tehát épp azt igazolja, hogy az 5s-ben lévő M7 a 7.1 esetén lemerült állapotban nem rögzít semmit.

    “Nem igazoltad sem azt, hogy az eredeti hírben szereplő eset fals, […]”
    mint írtam, senkit nem érdekel az eredeti hírben szereplő esemény, annak valóságtartalmát a fenti cikk NEM FIRTATJA, és az a teszt eredményét sem befolyásolja semmiben.

    “[…] sem azt, hogy a jelenlegi körülmények közt nem rögzít”
    ha KIPRÓBÁLOD a fentieket, akkor láthatod, hogy tökéletesen igazolja, hogy lemerült állapotban az M7 NEM RÖGZÍT SEMMIT. persze nem próbáltad ki, hiszen erről nem írsz semmit, ellenben folyamatosan csak támadsz.

    innentől ameddig te magad nem próbálod ki, a folyamatos problémázásod az egészen csak légből kapott vagdalkozás és a cikk megfogalmazásán vagy a mellékes, a teszt eredményét nem befolyásoló adatokon való nyűglődés.

    tehát utoljára írom le: fogd, és próbáld ki magad, ha nekem nem hiszed el. és itt akkor zárjuk le ezt az egészet.

  16. @KrE82: ma kipróbáltam egy másik UP-pal, egyik a bal kezemen, a másik a jobbon: mindkettő szinte lépésre pontosan ugyanannyit mért. másik 5s jelenleg nincs kéznél, de azt is ki fogom próbálni, azonos távon, de biztos vagyok benne, hogy hasonlóan egyezni fog az érték mindkettő esetén.

  17. @KrE82: tegnap kipróbáltam egyszerre 2db 5s-sel. ugyanannyit mért mindkét bekapcsolt készülékben mindkét M7.


Add a Comment