fbpx Skip to content

Az iOS 7.1-re történt frissítés sok esetben megváltás lehetett, főleg az iPhone 4 tulajdonosok számára, ugyanakkor az esetleges gyorsabb merülés mellett sajnos egy újabb hiba is érkezett az új rendszerrel, ez pedig a főként nem Apple-partner szolgáltatók esetén az eltűnő tethering APN.

7.1_hotspot_APN

A jelenség pontos oka nem ismert, viszont adott esetben a személyes hotspot használatát is ellehetetleníti. A hiba észlelésekor azonnal felvettünk egy hibajegyet az Apple-nél, amit pénteken a cég egy másik, későbbi ticket duplikátumaként le is zárt. Itt látható, hogy a 1627xxxx számú ticketünket az Apple lezárta azzal, hogy a későbbi, 16319244-es hibajegy duplikátuma, és a 16319244 állapota még nyitott. Így az már biztos, hogy tudnak erről a hibáról:

hotspot_APN_ticket

Emellett azóta már az Apple Support Discussions alatt is lett egy topic ugyanerről, ahol külföldi szolgáltatók esetén is hasonló problémába futottak bele többen is. Hogy mikor oldódik meg a probléma, az már egy jobb kérdés.

A dolgot nehezíti, hogy ez a hiba elsősorban a nem támogatott szolgáltatók esetén meglévő Unkown.bundle-t érinti, ami bundle-t az Apple eddig mindig csak az iOS frissítéseivel együtt frissítette. Egy ilyen bundle tartalmazza a szolgáltatók esetén érvényes mobilinternet és MMS, valamint a személyes hotspot (tethering) működéséhez szükséges beállításokat. Az Unknown.bundle az, amit az iOS olyan esetben tölt be, amikor a készülékben egy nem Apple-partner szolgáltató kártyáját használjuk, mint mondjuk itthon a Telenor. Ebben a bundle-ben csak általános dolgok vannak, illetve lehetővé teszi, hogy szerkesszük az előbbi beállításokat, így manuálisan adhatjuk meg ezeket.

Mivel azonban ez az Unkown.bundle nem kötődik egyik szolgáltatóhoz sem, így IPCC-fájl sem készíthető hozzá, tehát elképzelhető, hogy iOS-frissítés nélkül ezt az Apple sem tudja majd javítani. Ha mi magunk próbálunk egy ilyen IPCC-t készíteni az Unkown.bundle-höz, arra azt írja majd az iTunes, hogy nem lehetséges a frissítés, akárhogy is próbálkozunk:

unknown_IPCC_hiba

A Telenor viszont sajnos semmit nem tud ezügyben tenni, maximum nyomást gyakorolhat az Apple-re, ha elég sokan jelzik náluk a hibát. A másik lehetőség az Apple telefonos technikai támogatási vonalán is jelezzük a hibát – nyilván megoldani ezt telefonon keresztül ők sem tudják majd, de továbbíthatják magasabb szintre a dolgot.

Mindenesetre mi azt tapasztaltuk akár 7.0.x-ről frissített, akár 7.1-re restore-olt majd új iPhone-ként beállított eszközök esetén, hogy miután beírtuk a Telenor esetén érvényes “online”-t a tethering APN-hez, akkor kilépéskor ugyan eltűnt onnan az APN, de a tethering ettől függetlenül működött.

Akinek viszont azt írja ki, hogy a bekapcsoláshoz a szolgáltatót kell felkeresse, annak érdemes elvégezni a hálózati beállítások visszaállítását: Beállítások / Általános / Visszaállítás / Hálózati beállítások visszaállítása. Az ilyen hibaüzenet a következőképp néz ki – mivel nálunk nem ír ilyet, így a fotót Twitterről szereztük:

hotspot_carrier

Tehát ha valakinek eltűnt az APN mellől az online a Telenor esetén, az még nem jelenti azt, hogy nem is fog menni, mert tapasztalataink szerint ennek ellenére is megy, csak valamiért nem írja ki az APN-t. Ha viszont az előbbi képen látható hibát tapasztaljuk, érdemes visszaállítani a hálózati beállításokat, és beírva a szükséges adatokat, újból próbálkozni.

Nálatok mi a helyzet?

Olvasd el a hozzászólásokat is

25 Comments

  1. Hiába állítottam vissza a hálózati beállításokat, sehogy se működik iPhone 4-en, pedig fontos lenne, idáig hiba nélkül használtam. Tegnap nyomtam egy restore-t majd új iPhone-ként próbáltam, de úgy se jártam sikerrel.

  2. @CBool: Én a következőt tettem 4-nél. Restoroltam a telefont, majd pedig kitöltöttem az APN beállításokat, ugye “online” mindkettőnél sima és tetheringnél. Majd kiléptem vissza a menübe és nyomtam egy repülőmódot vártam 10-15 másodpercet és vissza.

    Mentést nem raktam vissza, de a hálózati beállítások törlése, és ugyan ez a művelet végrehajtása is működhet.

    Ezek után nekem simán ment a tethering.

  3. @admin: Köszi, de így se jártam sikerrel (bár teljes restore-t nem nyomtam, de mivel ezt tegnap már próbáltam így hagyom..). Egyelőre várok mit reagál az Apple.

    Egyébként ha most belemész a beállításokba, üresen van a tethering-nél az APN mező?

  4. @CBool: Igen üresen van, érdekes hogy nálad ez nem működik.

  5. @admin: Enyém eredetileg egy T-Mobile-os 16 Gb-os iPhone 4 volt, majd hivatalosan lett függetlenítve.

    Olvastam a Telenor FB oldalán a hozzászólások közt, hogy ők is tesztelték, és náluk is működött. A kérdés, hogy a tied gyárilag független-e? Csak hátha ez a különbség a telefonok között.

  6. @CBool: nálam gyári független, de ez nem lehet különbség.

  7. Már korábban írtam hogy sajnos nekem sem megy, amíg üres az apn a menüpont sem jelenik meg. A cikkben említett topic már a sokadik oldalnál jár, nagyon sok országból jelezték hogy gond van ezzel a funkcióval. Az mindenképpen szánalmas hogy ennyi visszajelzés után semmi reakció az apple részéről. Ekkora cégnek egy akkora fejlesztő csapattal a háta mögött ami van illett volna napokon belül kiadni egy javítást mert sokak számára ez egy nélkülözhetetlen funkció. Azt azért nem állítom hogy működésgátló hiba, de azért na… Ha megvásárol valaki egy egy független iPhone-t nem kevés pénzért, és nem tudja használni egy bizonyos funkcióját egy olyan hiba miatt amiről egyértelműen a gyártó tehet az finoman szólva is bosszantó!

  8. Régi Telenor SIM esetén érdemes lehet az "online" helyett a "net"-et beírni. Nekem azzal kellett már anno is és ez a mai napig sem változott.

  9. Enyém is gyári független és nem működik.
    Már mindent megcsináltam, amit valahol olvastam ötletként.
    A “net”-el sem.

  10. Jelen esetben nem az apn nevével van a gond, hanem azzal hogy nem menti el a rendszer.

  11. Elmentem egy Telenor üzletbe, hogy kipróbáljak egy “új” sim kártyát, csak sajnos nem volt náluk. Holnap megpróbálom egy nagyobb üzletben, még ez az ami eszembe jutott. Amúgy 5 éves a kártyám.

  12. Nem a kártyával van baj. Nekem rendes telenoros microsimem van, max 2 éves lehet max. Felesleges energiát ölnöd bele, nem ez lesz a probléma megoldása.

  13. Lehet, hogy ha anno a Telenor nem épít egy hatalmas kampányt arra, hogy bezzeg az Android mennyivel hűdekirályabb, akkor most ők is partnerek lehetnének és nem szívnának a felhasználóik. Mondjuk nem értem miért vannak még egyáltalán felhasználók náluk, engem, meg több ismerősömet is átvágtak már, jogtalan számlaterhelésekkel, az ügyfélszolgálat meg persze leráz. Vicc ez a cég.

  14. @Jecy: A svéd és a norvég telenor már régóta árul iPhone-t. Mondjuk azt nem tudom hogy ők apple partnerek-e.

  15. @Jecy: ” miért vannak még egyáltalán felhasználók náluk,”
    Pl. mert senki nem adott olcsóbb ajánlatot.
    @ToniSlow:
    A magyar Telenornál is kapható iPhone.

  16. @Jecy: a Telenor azután kezdett androidozni, amikor az Apple-lel nem jött össze nekik, és nem közben/előtte.

    @ToniSlow: ők partnerek.

    @Csapszi: csakhogy a magyar Telenor nem hivatalosan, tehát nem Apple-partnerként teszi, hanem gyári függetlent árul, mint mondjuk egy GSM bolt, így az Apple jóváhagyása nélkül. a lényeg a partnerség, mert anélkül nincs Telenor_hu.bundle a rendszerben, így nincsenek benne alapból a beállítások, és nincs LTE sem, és korábban egy időben az iMessage és FaceTime sem volt aktiválható mobilszámra, mert az Apple központjában valami gond volt a telenoros számok kezelésével.

  17. Én vodás vagyok, és nálam is előjött a probléma. Én a munkahelyi pc-n használom a telefon által közvetített netet usb-n keresztül, és azt vettem észre, hogy hiába kapcsolom be a megosztást, egyszerűen nem indul a net. Viszont 2-3 ki-be kapcsolgatás után (az iPhone-on ki-be), egyszer csak jó lesz!
    Üdv

  18. ma kipróbáltam tiszta restore után, semmit sem állítva vissza sehonnan a saját, napi használatú iPhone 5s-emen is.

    a lényeg, hogy minden adat megadása után nyomjátok meg a billentyűzet jobb alsó sarkában az Enter-t, és azzal lépjetek át a következő mezőbe. így noha a tethering esetén továbbra sem látszódik majd a megadott “online”, ha visszaléptek a menüben, ettől még működik.

  19. Sajnos nekem i4-en nem jelentett megoldást.

  20. 4 esen ismét egy ok amiért visszasírom a 6.1.3-at. azóta verem a fejem a falba az volt a megjelenés és működés amiért még szerettem a vasat.
    Nekem sem megy semelyik beállítgatási móddal.

  21. @nagylevin: amikor beírod az online-t, a következő mezőbe az enter lenyomása juttatott, vagy rányomtál a másik mezőre kézzel? ha utóbbi, akkor próbáld meg úgy, hogy entert nyomsz az online után.

    ha pedig van mentett SHSH-d, akkor iPhone 4-en visszatehető a 6.1.3 (de csak ha van megfelelő SHSH).

  22. Pofátlan, és nevetséges hozzáállás az Apple részéről!
    Mellesleg jogilag sem állna meg, mert bementem az üzletbe, vettem egy független i4-et, és NEM VOLT kikötve, hogy bocsika, de nem fog menni ez+az!

    Simán meggazdagodhat belőle aki elég bátor egy per elindításához! Főleg ugye az USA-ban, ahol mindenért lehet perelni! 😀

    Jó lenne megoldás, mert így nincs netem az iPad-on, hiszen ezen opció miatt vettem belőle csak WIFI-st. 🙁 Most menet közben használhatatlan, és nem a Telenor a hibás (bár nem szeretem őket), hanem az Apple! Értem én, hogy csak szerződöttekkel akarnak üzletelni, nekik teljesítenek, de akkor miért vehettem meg függetlenül???

    Sehogy nem gömbölyű a dolog, androidot nem akarok, winfost mégsem, akkor mi marar? RIM??? Nemáááááá….

  23. @psion: “és NEM VOLT kikötve, hogy bocsika, de nem fog menni ez+az”
    pedig sajnos ez le van írva, két külön kategóriában is.
    az iOS funkciói kapcsán: “Egyes funkciók nem érhetők el minden országban és területen. A teljes listát itt találod. http://www.apple.com/hu/ios/feature-availability/
    az LTE kapcsán: “Az LTE-hálózati támogatással kapcsolatban fordulj a hálózati szolgáltatódhoz, illetve keresd fel a http://www.apple.com/hu/iphone/LTE oldalt.”

  24. Köszi, megnéztem a listát, de nem lelem… 🙁 Nem kötözködés, de melyik lenne ez a pont??

    Felesleges ezen vitatkozni, ettől nem javul meg, illetve nem megoldás!
    Nem levélnehezéknek akarom használni az iPad-et, és azért ezt a kombót vettem, hogy minden gördülékenyen menjen! Jelenleg az sem érdekel (pláne mivel garivesztés ugye fel sem merülhet 🙂 ), hogy nem hivatalosan visszategyem a 6.1.3-at! Lényegében telefonként használom csak a 4-est, így tök mindegy mi van rajta, csak menjen!!!


Add a Comment