fbpx Skip to content

Egy kedves olvasónkhoz, Istvánhoz már megérkezett az új készülék, melyről most szeretne beszámolni nektek.

Korábban már többször írtunk a Pebble-ről, először mikor kipróbáltuk: Milyen lenne az Apple karórája? Teszteltük a Pebble-t!, illetve mikor pár hónapja a Pebble bejelentette az új generációját a Pebble Steel-t: CES 2014: bemutatták az új Pebble Steel-t. Ha te is küldenél be olyasmit, ami szerinted másokat is érdekelhet, ajánljuk figyelmedbe ezt az írásunkat, amiből minden szükséges részletet megtudhatsz: Vendég Bloggerek, tiétek a terep!

*** 

pebble-steel

Amiért a Steel vásárlása felmerült bennem, az a következő: már a Pebble első verziója is tetszett, de mivel számomra túl műanyag volt, túl sportos, ezért végül nem vettem. Természetesen aki ilyen jellegű órát vesz, az mindenképpen geek kell legyen egy picit, azaz olyan, aki érdeklődik, esetleg függ a kütyüktől, aki a telefonját nem csak telefonálásra használja, hanem nyomkodja – ha kell, ha nem!

A nyolcvanas évek környékén, amikor bejöttek a kvarcórák, mindenki temette a mechanikus órákat! Ma pedig már tudjuk, hogy ezeket a tradicionális szerkezeteket soha nem fogjuk félretenni. Ennek több oka is van. A hagyományokhoz való ragaszkodás, az ilyen mechanikus szerkezetek iránti tisztelet, rajongás, a tartalomban közvetített értékek, esztétika, minőség, státusz kifejezése. Ezek az órák sokszor ékszerként funkcionálnak, vannak olyan férfiak, akik gyűrűt, nyakláncot nem hordanak, de egy szép órát szívesen viselnek. Szóval a mechanikus óra örök.

140106C.Steel-Trio

(3 féle változatban rendelhető)

Mellettük azonban manapság megjelennek ilyen-olyan időt is mérő szerkentyűk, mint most az okosórák. A piac azonban még várja az irányt meghatározó terméket, a Samsung-féle órák nem váltottak ki „instant get” érzést.

A Pebble viszont úgy néz ki, igen, legalábbis számtalan tesztelő szerint jelenleg a legjobb ilyen óra. Mi lehet ennek az oka? Szerintem az, hogy inkább akar óra lenni, mint kézen hordott telefon. Nagyon tetszik a számlap (ők watchface-nek hívják) testreszabhatósága, rengeteg variáció van már, sok elegáns, még több egyedi vagy vicces. Az óra funkció mellett diszkréten kötődik a telefonunkhoz olyan mértékben ahogy megszabjuk neki. iPhone-on amit beállítunk az értesítési központban, az jelenhet meg az óra kijelzőjén. Lehet az bejövő hívás (ami nyomógombbal elutasítható), elolvashatjuk az üzeneteket (például a Viberről jövőket is), vannak appok a Pebble saját alkalmazás-felületéről, a Pebble Store-ból, ezekből egyre több a valóban hasznos, például az iránytű, vagy az ismert Runkeeper futáshoz, és a többi. Az óra-telefon kommunikáció hibátlanul működik, bár az elején volt pár akadás, de ez inkább a telefonom hibája lehetett, elég viseltes szegény (iPhone 5).

pebble-steel-2

Az óra tud rezegni (mégpedig elég erősen), ez nálam sokszor hasznos, mert egyszerűen nem veszem észre a farzsebemben lévő telefon jelzését! A mai napon a munkahelyemen az egyik helységből átmentem a kettővel arrébb lévő öltözőbe, úgy 5-6 méterre, és meglepve tapasztaltam, hogy az ottfelejtett telefon bejövő hívását jelzi, amit laza mozdulattal az órával el is utasítottam, mert nem lett volna értelme felvenni!

Ez az E-Paper kijelző azért jó, mert keveset fogyaszt, és meglepően jól néz ki, bármit is jelez ki, erős fényben is jól látható viszonylag nagy betekintési szögből is. Este meg elég csak picit megrázni a csuklónkat és bekapcsol a háttérvilágítás. Ez utóbbi szintén jól eltalált, nem világítja be a szobát, vagy a moziban az egész sort, csak olvashatóvá teszi a kijelzőt! A többi jellemzőjét szerintem a legtöbb érdeklődő már kívülről fújja, én inkább a szubjektív tulajdonságokra koncentráltam.

Az óra ezzel a fényes, fémes felülettel szerintem az elegánsabb stílust kedvelők célcsoportját célozza meg, inkább a 25-40 éves korosztály kedvence lesz. A matt Pebble Steel már egy kicsit a vagányabb vonalba tartozik, míg bőr szíjjal egyaránt elegáns a matt és a szálcsiszolt is. Gyárilag a bőr szíj van az órán (a matton és a fényesen is), de mindkét esetben kapunk egy fém szíjat is. Mind a valódi bőr szíj, mind a fém számomra egy kicsit olcsónak hat, de egyáltalán nem vészes. Viszont aki maga áll neki kicserélni, nem árt, ha jó minőségű órás csavarhúzója van, mert eléggé meg van húzva a rögzítő csavar, és könnyen összekarcolható az óra a megcsúszó csavarhúzóval. Egyébként is, ha bő a fémszíj, akkor egy órásnak két perc méretre állítani, míg házilag azért nem annyira könnyű ez!

Az óra doboza kimondottan igényes, jól sikerült darab, ezzel is a minőségi kategóriát sugallják, illetve ez is az óra-jelleghez tartozást erősíti: márkás, drága karóráknak szokott lenni ilyen.

Én személy szerint január 8-án rendeltem meg az órát két nap vívódás után (egyúttal 2 nappal a CES bemutató után), egy azt hiszem indexes cikk megjelenését követően. Végül a kezdetben ingyenes DHL szállítás volt az utolsó csepp, ami egészen gyors és pontos volt, persze miután feladták Hong Kongban, mert addig eltelt kereken 8 hét! A Pebble saját fórumán ment az anyázás (bocs a kifejezésért), mert mindenki annyira várta már, mintha egy új iPhone bemutatója utáni hiszti lett volna. Szerintem őket is meglepte, hogy mekkora az érdeklődés, ezért akadozott a gyártás-szállítás. Mostanra a szállítás fizetős lett. Az óra 249 USD, tőlem 56759 forintot vontak le, erre jött még 15000 forint ÁFA, vám nem volt. Lefelé kerekítve 70000 forintról beszélünk, vagy most már inkább 75000 a szállítás miatt. Szerintem ez reális ár egy kifejezetten elegáns, jelenleg a csúcsot jelentő, ilyen jellegű óráért, ami egyébként mégiscsak egy luxuscikk!

Csak zárójelben jegyzem meg, hogy bár lassan 40 éves vagyok, de mint egy tini az első randi előtt, úgy vártam, hogy megérkezzen, mindezt úgy, hogy van pár karórám, köztük egy elég drága és kedvelt repülős típus is, ami szegény most pihen egy kicsit a Pebble Steel miatt.

Screen Shot 2014-03-13 at 10.45.09

Olvasd el a hozzászólásokat is

10 Comments

  1. Nagyon jo az ora igaz en azonnal a bemutati utan fel oraval rendeltem meg igy csak 3 hetet vartam ra..

  2. Nagyon jó ez az óra , jó cikk !!! Köszönjük.

  3. A cikk jó! Én maradok az előző kiadásnál, nem cseréltem le…

  4. Nagyon szemeztem a cuccal de nem ugrottam bele sajnos. A LED-re azt irjak harom szint tud. Mi a funcioja jelenleg, illetve testre szabhato? Mennyire?

  5. Meddig bírja egy töltéssel?

  6. 5-7 nap, 5 biztosan!

  7. én komolyan nem értem mi értelme van az okosóráknak. ha hívásom/sms-em/mailem/stb. jön, akkor vagy megnézem a mobilomon, vagy nem.
    akinek van okosórája, annak hívása/sms-e/mailje/stb. érkezik, ránéz az órára, látja hogy mi történt, aztán vagy megnézi a mobilon, vagy nem.
    de miért kell ehhez az egész folyamathoz még külön egy óra is?
    annyira elkényelmesedtek az emberek, hogy egyszerűbb ránézni a kezeden lévő órára, mint benyúlni a zsebedbe/táskádba a mobilért?
    eskü, nem értem a koncepciót.

  8. Szép, jó, meg minden, de én nem cserélném le erre a Breitling-et:D

  9. @coer:
    Ez élethelyzet függő, van aki ténylegesen hasznát veszi – például én is (ez csak menet közben derült ki), aki munka közben az asztalon tartom a telefont és tőle távolabb végzem a feladatom, és szeretem tudni ki hív (mindenkit visszahívok előbb v utóbb), de nem akarom félbehagyni amit csinálok. Vagy csak izgatottan várok egy sms-t, és szintén nem akarom letenni a munkát, és elég ha csak rápillantok az órára. Nyilván meg lehet lenni nélküle, és ahogy írtam is ez inkább kütyümániásoknak való, nem feltétlen észérvek alapján vesz ilyet bárki.
    Most éppen azzal szórakozok, hogy egyedi számlapokat “gyártok” hozzá!
    Vagy kipróbáltuk, teljesen jól lehet vele kezelni a GoPro kamerát!

    @Stifler93:
    Az említett órát nem cseréltem le, csak most a Pebble állt előrébb a garázsban…! :smiley:

  10. jól látom hogy 6-8 hét a szállítási idő?
    valaki nem tud egy oldalt ahonnan gyorsabb?


Add a Comment