fbpx Skip to content

Lassan 2 hete, hogy az új, 2013-as kiadású Mac Pro-n dolgozhatok itthon, hála Handrásnak. Mikor hozzám került az Apple “asztali zászlóshajója”, arra gondoltam, hogy ez lesz az egyik legnehezebb cikk, amit eddig Apple termékről fogok írni. Többek között azért, mert lehetetlen rosszat írni róla, és minden elvárásomat teljesítette. Volt akkora szerencsém, hogy pár napig egy Sharp 4K-s monitorral tudtam használni. Ez a kijelző egyébként árban túl is nyúl a Mac Pro árán, amire nem csak én, hanem mindenki más is rácsodálkozott körülöttem. Nyilván nem tudtam belekötni a monitorba sem, a Mac Pro pedig probléma nélkül meghajtotta. Tehát az első pár napot 3840×2160 képpontos felbontáson töltöttem, amibe bizony beletört a bicskám.

macprorender

Sharp 4K

A 4K monitor majdnem akkora meglepetést tartogatott számomra, mint maga a Mac Pro. Eddig úgy gondoltam, hogy lassan, de biztosan a 4k belép az életünkbe, 3-5 éven belül minden nappaliban elérhető lesz. Tévedtem. Őszintén szólva közel sem vagyunk felkészülve a 4K-ra. Hatalmas a felbontás 32 colon is. Olyannyira nagy, hogy internetezésre alkalmatlan, illetve jóformán mindenre. Sajnos az alkalmazások egyáltalán nem erre van tervezve a Mac-en, egy Safari, iTunes vagy akár egy Finder ablak is katasztrófa. Az egérrel jóformán kilométereket kell tekerni hogy egyik helyről a másikra elérjek, és mindezt a szemünkkel is követni kell. Nem csak a szememet kell már mozgatnom, hanem az egész fejemet ahhoz, hogy a kijelző minden részét lássam. Nyilván az iMac felhasználóknak ez már megszokott dolog, de számomra újdonság volt.

macpro4k

(Kattints rá a nagyobb felbontáshoz!)

Ettől függetlenül csodálatos. Megnézni rajta egy 4K videót, vagy dolgozni rajta, videót vágni, képeket szerkeszteni bámulatos és az a hatalmas tér, amiben te vagy, az több mint elég. A Final Cut X-en egy 1080p (de még egy 4K) videó vágása is teljesen kényelmes és a Mac Pro-nak hála hihetetlenül gyors. Tehát munkára hibátlan választás, azonban egy átlagembernek borzasztó. Az én értékrendemet teljesen átformálta a Sharp monitora, amennyiben megteheted, valahol nézd meg és próbálj ki rajta pár alkalmazást.

Screen Shot 2014-02-10 at 16.34.41

(Kattints rá a nagyobb felbontáshoz!)

Mac Pro – külső

A Mac Pro csomagolása és külseje sem mindennapi. Az utóbbi években a professzionális felhasználók már arra gondolhattak, hogy őket bizony elfelejtették, és nem lesz már több frissítés. Mikor az Apple bemutatta az új Mac Pro-t, azt hiszem, mindenkinek tátva maradt a szája. Kibontás és kézbevétel után ez még jobban érződik. Tökéletes termék. Elsőre picit nehéznek tűnik, de ahhoz képest, hogy manapság hogy néz ki egy PC, ez egy műremek. Tökéletesen passzoló, az Apple-től már megszokott minőség, hajszálpontos, mérnöki teljesítmény.

IMG_0843

Mikor leveszed a Mac Pro külsejét, ugyanez fogad. Pofátlanul halk, még a 16.000 rpm-en forgó ventilátor mellett is kényelmesen tudsz aludni. Amennyiben sötétben szeretnék egy külső hdd-t csatlakoztatni, csupán megmozgatjuk a Mac Pro-t és a hátsó LED-ek rögtön segítenek nekünk.

macprogif

Mac Pro – teljesítmény

A leghálátlanabb dolog a Mac Pro-nál a teljesítményről beszélni. Többek között azért, mert szinte lehetetlen megterhelni a gépet. Nem kevés alkalmazással próbálkoztunk, és azok közül is csak 1db volt hajlandó mind a 4 magot 100%-on meghajtani, bár erre a Mac Pro fittyet hányva, 130 fokon sem kapcsolta át nagyobb fokozatra a ventilátorát. Amennyiben Final Cut X vagy egyéb “light-osabb” alkalmazást használunk, éppen hogy megmozgatjuk az eszközt, 10-20%-on fut a processzor. Arról ne is beszéljünk, amikor egy átlagfelhasználó Facebookozik vagy csak videót néz, az a Mac Pro-nak nem jelent semmit! Amennyiben grafikonokra vagy pontosabb adatokra van szükségetek, nézzétek meg Handrás videóját, illetve egy iMac tesztet:

Konklúzió

IMG_0895

A Mac Pro nem más, mint egy munkagép. Amennyiben komolyabban dolgozunk számítógépen, videót vágunk, fotókat szerkesztünk, 3D-ben rajzolunk, a Mac Pro tökéletes választás, ha Apple terméket szeretnénk. Ez a gép 3-5 évig kiszolgál majd minket, professzionális felhasználók számára tökéletes választás. Az átlag embernek, vagy átlag felhasználáskor egyáltalán nem fogunk többet kapni a Mac Pro-tól, ugyanazt, ugyanakkora sebességgel kapjuk meg. Több szifonos kolléga is kipróbálta, szerintem az ő nevükben is elmondhatom, hogy képtelenség belekötni a Mac Pro-ba, de kizárólag annak ajánljuk, aki komolyan munkára tudja fogni. Amennyiben bármilyen kérdésetek van, nyugodtan tegyétek fel hozzászólásban, megpróbálunk rá válaszolni.

Olvasd el a hozzászólásokat is

13 Comments

  1. alkalmazások egyáltalán nem erre vanNAK

  2. Mikkel próbáltátok terhelni az FCP-n kívül?

    ps.: az új Mavericks betában már van opció, hogy “retinásodjon” a 4K. Ez az 1:1-ben kirajzolás egy tévút 🙂

  3. En azert ennyire nemvaygok ellszalva tole, noha nem is egy hetig hasznaltam.

    Szerintem a sebessegnovekedes a 2009(?)-es modellhez kepest KB 2x ami eleg gyenge. 1 CPU fer csak bele? Ez is bukta. Amugy nagyon jó gep, es siman vennem, ha lenne ra penzem. (ja es szerintem nem is draga.)

  4. A retina kijelzőkön tudsz állítani elvi felbontást, hogy a gui elemei ne legyenek ilyen kicsik. Mac Pro-n ez nincs?

  5. @jarodfree: Nyilván van, de nem azért veszel 4k kijelzőt szerintem. 🙂

  6. admin: Elvi felbontást mondtam. Ilyenkor úgy rendereli a guit, mintha sokkal kisebb lenne a monitor felbontása, de a kijelző valódi felbontás és a megjelenítendő anyagok, képek felbontást nem változik.

    Magyarul, felhúzza a menük, ablakok méretét, de a pixelek mérete és a monitor felbontása marad a retina. Retina laptopoknál így működik. Ott se találsz hangyamenüket, csak mert dupla lett a kijelző felbontása.

  7. ef-dani: tiszta sor. Fene se gondolta, hogy ha laptopon csont nélkül megy, akkor update kell, hogy Mac Pro-n is így működjön 😀

  8. @jarodfree: Most akarok pont erről írni, mivel a 4k-t én is rákötöttem a retinára de semmire sem volt jó. 😀

  9. nagyon jó gépezet, igazán ha ki tudnám használni a teljesitmenyet biztosan vennek. en most mac minin gondolkozok, nem tudjatok varhato frissites rá a kozeljovoben ?

  10. nálunk 99% photoshoppal használjuk, de eddig egy akadás v. rezzenés nem volt bármekkora effektet küldtünk rá… 3D tárgy-rendering esetén 10x gyorsabb mint a pc-m…

  11. Látom, mindenhol ez a sharp-os konfig megy körbe, pedig az azonos tudású Dell jóval értelmesebb árú.
    A Mac nem érdekel, de a 4K monitorok nagyon tetszenek, csak lehetnének picit nagyobbak. A 31.5 coll kicsit kevés hozzá, 35-36 már rendben lenne. A durva felbontás és képtér abszolút megszokás kérdése, nekem néha már szűkös a 3007WFP… 🙂


Add a Comment