fbpx Skip to content

Az Apple régóta dolgozik az iOS autós integrációján, amiről már többször derültek ki részletek az iOS 7.1 előzetes verzióinak köszönhetően, mostantól azonban már a cég weboldalára is kikerült egy, az új szolgáltatásról tájékoztató oldal. Így az is kiderült, hogy a korábban használt iOS in the Car helyett a cég a CarPlay nevet használja majd. De mire is lesz ez jó?

carplay_hero

A CarPlay a 2014-ben megjelenő új autómodelleken lesz elérhető, és egy okosabb, biztonságosabb módot kínál majd az iPhone autóban való használatára. A CarPlay segítségével az iPhone összes, a vezetés közben szükséges funkciója az autó beépített kijelzőjére kerül át, így például a navigáció, a hívások és üzenetek kezelése, a zenehallgatás: mind olyan módon, hogy közben az útra tudjunk koncentrálni. Csak bedugjuk az iPhone-t, és indulhatunk.

carplay_icon

Irányítás

A CarPlay támogatja a Sirivel való hangvezérlést, és kifejezetten a vezetés közben előforduló lehetőségekre készítették fel. Természetesen támogatja az autó saját vezérlőit, legyenek azok gombok vagy érintőképernyő. Emellett az így használható alkalmazásokat is újratervezték, így a szemünk még azok használata közben is az úton lehet.

Hanggal

A Siri hangvezérlés aktiválásához egyszerűen nyomjuk le és tartsuk lenyomva a kormányon található hangvezérlés gombot.

Érintéssel

Ha a CarPlay-t támogató autónk rendelkezik érintőképernyővel, akkor azt szintén használhatjuk a CarPlay vezérlésére.

Gombokkal

Az autóba épített CarPlay támogatja a különféle gombokat, amikkel az adott jármű rendelkezik: ha azok vezérlik a középkonzoli kijelzőt, akkor a CarPlay-t is képesek irányítani.

Alkalmazások

A CarPlay az alábbi alkalmazásokra kínál a járművezetéshez igazított felületet.

Térképek – mutassa az iPhone az utat

A CarPlay segítségével az Apple Térképek az autó navigációs rendszerévé válnak turn-by-turn navigációval, közlekedési információkkal, és várható útidővel. A CarPlay képes felajánlani a várható úticélokat az emailben, üzenetekben érkezett, vagy az egyes névjegyekben vagy naptárban megadott címek alapján is.

screen_maps

Telefon – hív az utazás

A hívások indítása, fogadása vagy a hangposta meghallgatása Siri segítségével sokkal kényelmesebbé válik. Egyszerűen csak kérnünk kell, és (szinte) mindenben a segítségünkre lesz.

screen_phone

Üzenetek – az olvasás és írás mostantól hallgatás és diktálás

Siri segítségével az üzenetek felolvastathatóak, megválaszolhatóak, így rá sem kell pillantani majd az iPhone-ra: mintha csak egy titkárnőnek diktálnánk, aki mindent elvégez helyettünk.

screen_messages

Zene – minden zenénk, gyönyörű elrendezésben

A CarPlay segítségével minden zenénk elérhető, de adott esetben az iTunes Radio-t is hallgathatjuk a jármű beépített vezérlőivel irányítva, vagy csak mondjuk meg Sirinek, mit szeretnénk hallgatni.

screen_music

A CarPlay emellett további zenei appokat is támogatni fog, amiket az iPhone-ra letöltöttünk, így hallgathatóak lesznek podcastek, vagy más zenei és rádiószolgáltatások által nyújtott tartalmak is, mint például a következők (Podcasts, Beats Radio, iHeartRadio, Spotify, Stitcher):

PodcastsBeats RadioiHeartRadioSpotifyStitcher

A CarPlay-t támogató gyártók 2014-ben

A CarPlay a következő gyártók 2014-ben megjelenő új modelljein már idén elérhető lesz:

Ferrari HondaHyundai
JaguarMercedes-BenzVolvo

Később pedig az alábbi partnerek jövőbeni modelljei esetén is.

future_models

Kompatibilitás és országok

A CarPlay az alábbi készülékekkel lesz kompatibilis:

compatibility

A szolgáltatás első körben az alábbi országokban lesz elérhető: Ausztrália, Kanada, Franciaország, Németország, Hong Kong, Olaszország, Japán, Mexikó, Koreai Köztársaság, Spanyolország, Svájc, Egyesült Királyság és az Amerikai Egyesült Államok.

carplay_countries

Egyes szolgáltatások természetesen nem elérhetőek minden országban vagy minden területen. A pontos listához kattints ide.

A Volvo pedig már egy videót is közzétett a CarPlay-ről:

Egyéb tudnivalók

Mikor lesz CarPlay Magyarországon?
Erről jelenleg nincs információ, de ameddig Siri nem beszél magyarul, addig a legtöbb funkciót nem érhetjük el itthon, így a CarPlay sem fog úgy működni, ahogyan azt a támogatott országokban tenné.

Hogyan kell a készüléket csatlakoztatni?
Jelenleg csak annyit lehet tudni, hogy az iPhone-t egy Lightning csatlakozós kábellel köthetjük majd össze az autó rendszerével és hogy a nem Lightning-csatlakozós készülékek nem támogatottak. Kábellel bedugva a készülék rögtön töltődik is, ami például navigáció esetén lehet hasznos. Arról nincs szó, hogy ehhez valami dokkolóba kellene az eszközt betenni, de a legegyszerűbb megoldás egy USB-aljzat lenne, amibe egyszerűen a saját Lightning-kábelével tudjuk bedugni az iPhone-t. Vezeték nélküli csatlakoztatásról egyelőre nincs információ, de a töltés szempontjából valószínűbb, hogy a kábeles megoldás lesz csak elérhető.

Olvasd el a hozzászólásokat is

10 Comments

  1. ios 7.1 szerintetek akkor meg ezen a heten megjelenik?

  2. @RafaTzara: akkor jelenik meg, amikor az Apple kiadja, nincs kiadási dátum. jó ideje nem jött viszont újabb beta. ugyanakkor jellemzően szokott lenni egy kiadásra szánt változat még azelőtt, hogy hivatalosan megjelenne, ilyen viszont nem volt, és közben ugye adódott az SSL-hiba is.

  3. Kíváncsi leszek erre az ország specifikus dologra. Itthon egyáltalán nem fog működni, vagy csak a Siris megoldás nem? Utóbbi nem különösebben hoz lázba, az előbbi viszont gáz lenne.

    A koncepció tetszik, kiderül mi lesz belőle. Azért remélem, hogy ésszel adják ki a fejlesztői eszközöket hozzá és például a Facebook/Twitter nem kerülhet ki oda. Már a Messages is zavar.

  4. még a coming soon-ba sem fértünk bele. úgyhogy gondoljátok már végig reálisan.
    ebbe az országba, ahol szerintem az 1000 főt sem teszi ki azoknak a száma, akiknek lenne pénze és lehetősége használni ezt az egészet (mert az tuti, hogy csak az új autó modellekkel fog együtt működni ez a szolgáltatás), egy ilyen ország az apple szempontjából nem felvevőpiac, lényegtelen, nem fontos, nincs rá szükség.
    sajnos lassan tényleg ott tartunk, hogy aki ki akarja élvezni ezeket a dolgokat, az csak akkor teheti ezt meg ha lelép innen a francba.

  5. szép meg jó ez az egész, de sajnos amilyen irányba halad ez az ország, úgy szépen lassan de folyamatosan távolodunk el a nyugattól.
    megint ott tartunk mint 1989 előtt, amikor könnyes szemmel és ámulattal hallgattuk a híreket arról, hogy pl. amerikában már létezik olyan hogy számítógép, waoh!
    nekem se tetszik, de sajnos ez van.

  6. @coer: “tuti, hogy csak az új autó modellekkel fog együtt működni ez a szolgáltatás”
    ez nem titok, a cikkben is le van írva, hogy a 2014-ben megjelenő új modellek esetén lesz csak elérhető. egyszerűbb eleve azzal kiadni egy új kocsit, mint utólag beépíteni. ettől függetlenül ahogyan utólag telepíthető egy kocsiba egy csomó dolog, ha a középkonzol lehetővé teszi, akkor elképzelhető, hogy régebbi modellekbe is lesz beépíthetőség, de ehhez az adott autógyártó támogatása is kell.

    az, hogy itthon mi érhető el, és mi nem: Magyarország lakossága 10 millió körül van. ha ráveszed az Androidot használó ismerőseidet, hogy inkább válasszák az iPhone-t, és elkezdik ostromolni a magyar nyelvű Apple képviseletet napjában több százan, hogy mikor lesz már magyar Siri, stb, akkor sokkal valószínűbb, hogy történik valami, mintha elhagyod az országot.

  7. Jadeye:

  8. ez lemaradt!:ok_hand:

  9. nehogy már ilyen hülyeség miatt kelljen egy országot elhagyni, arra találnál 100 másik indokot… 🙂
    ígyis fogod tudni használni max nem sirin kerwsztul feltétekezem. a kihangosító, a zenelejátszó, még ígyis benne lesz… nekem már csak ezért megérné

  10. Ez mind szép meg jo meg hasznos, de akkor az apple dolgozhatna letölthető offline térképeken is. 2014-ben ne várják már el hogy minden mobilnetről menjen, főleg több országot érintő kirándulások során.


Add a Comment