fbpx Skip to content

Az elmúlt hetekben rengeteg olyan pletykát lehet olvasni az interneten az Apple jövőjével kapcsolatosan, miszerint a vállalat az okostelefonokon és tableteken kívül más iparágakban is kipróbálná magát. A sok téves és megalapozatlan hír közül azonban kettő mégis kiemelkedik, valamint folyamatosan újabb “hírekkel” támasztható alá: ez a két terület pedig nem más, mint az autóipar és az egészségmegőrzés.

File photo of the interior of the Tesla Model S at the North American International Auto Show in Detroit

A “The San Francisco Chronicle” jelentése szerint az Apple mind az autóipar, mind pedig az egészségmegőrzés területén komoly kutatásokat végez annak érdekében, hogy újra visszaállítsák és fellendítsék a vállalat innovatív profilját.

”Adrian Perica egy rendkívül elfoglalt ember. Az elmúlt 18 hónapban a beszerzéseket és a vállalati összeolvadásokat intéző igazgatóknak egy szabad percük sem volt az Apple-nél, mindenhol azt keresik, mit tudnának felvásárolni, melyik céget tudnák beolvasztani kezdve a keresőszolgáltatásoktól a térképszoftvereken át egészen a mozgást követő chipekig. Az ilyen szintű költekezés adott okot a Wall Streeten meginduló spekulációkra, amelyeket alátámasztott az egyre csökkenő okostelefon és tablet készülékek eladási száma. A legtöbb ilyen spekuláció középpontjában általában a viselhető technológia, esetleg az új Apple TV áll.

Ezzel szemben az Apple sokkal nagyobban gondolkodik.

Egyes, a The San Francisco Chronicle-nek jelentő forrás szerint a fent említett Perica még tavaly tavasszal találkozott Elon Muskkal, a Tesla vezérigazgatójával Cupertinóban, ugyanabban az időben, amikor az elemzők arra a következtetésre jutottak, hogy az Apple-nek meg kéne vásárolnia az elektromos autóipari óriást.”

Valóban elképzelhető, hogy Perica – és több, mint valószínű, hogy Tim Cook is – tárgyalt Elon Muskkal múlt tavasszal, azonban lehetséges, hogy csak az autókon belüli iOS integrációról esett szó. Ez azonban nem magyarázná azt, hogy miért volt jelen a vállalatok felvásárlását és összeolvasztását végző igazgató is a találkozáson.

Időközben azonban Musk a Bloomberg számára adott interjúban elismerte, hogy találkozott az Apple képviselőivel, ugyanakkor a felvásárlás kérdését nem kommentálta. Arra a kérdésre viszont, hogy egyáltalán eladó lenne-e a Tesla, kategorikusan kijelentette, hogy ez elég valószínűtlen. Ezzel tehát nem mondta ki, hogy nem eladó a cég, inkább arra felé hajlott a válasza, hogy jelenleg még nem az.

iwatch-concept-ios-7

(A kép csak illusztráció!)

Mindemellett az iWatch-ról szóló pletykák is tovább gyarapodtak a héten. Az új termékről szóló találgatásokat már egy korábbi cikkünkben összefoglaltuk. Az új hír a THX technológia alapítójához, Tomlinson Holman nevéhez köthető, akit nemrég bérelt fel az Apple egy olyan különleges módszere miatt, mely elméletileg képes lenne audió szenzorok által megjósolni egy közelgő szívinfarktust.

“Holman szerepe az Apple egészségmegőrzési ambícióiban meglehetősen érdekes, mivel Holman a filmes hangtechnika területén ért el kiemelkedő sikereket, mint a Lucasfilm technikai igazgatója. Az általa kifejlesztett forradalmi THX technológia tette lehetővé a mozikban és egyes otthonokban, hogy az eredeti audio hangzáshoz legközelebben álló élményt tudjanak nyújtani a felhasználó számára.

Ugyanakkor most Holman segítségével az Apple egy olyan új módszert fejlesztett ki, aminek a segítségével tudják mérni a vér áramlása következtében létrejövő zaj “turbulenciáit”. A vállalat most azon dolgozik, hogy olyan szoftvert és érzékelőt fejlesszen ki, amellyel érzékelhetőek a vér által keltett hangok infarktus közben.” – írja Thomas Lee és David R. Baker a jelentésében.

tesla

Bár mindkét projekt rendkívül ambiciózusnak hangzik az Apple részéről, úgy vélem, ezen fejlődésben lévő megoldások és találmányok közül egyik sem olyan, amivel számolnunk kéne az elkövetkezendő 1-2 évben. Természetesen ez csak az én véleményem és ettől függetlenül az Apple még bármikor meglephet minket. 😉

Ti mit gondoltok?

Olvasd el a hozzászólásokat is

26 Comments

  1. touch screen macbook kéne nagyon.

  2. @diario: :thumbsdown: teljesen felesleges és undorító lenne az egész gép. Nem is fogja az Apple megcsinálni.

  3. miért is lenne felesleges ? mert pont te nem tudnád kihasználni ? cégem csak azért nem használ macbookokat hanem mást, mert nincs benne touch. és ha lenne kapásból lecserélnék 6 laptopot. és nem csak én vagyok így vele

  4. teldfonoknal se volt régen touch, akkor most a iphone undoríttó és felesleges ?

  5. @diario: mond el miért kellene? úgy talán könnyebben megértjük

  6. @diario: megkérdezhetem, hogy mire használsz érintőképernyős laptopot? nálunk egy ilyen gép van a családban, egy 11″-es Asus, Win8 van rajta, de a mindennapos használatban annyira nem akaródzik a tulajdonosának a touch-ot használni. (kinézetre amúgy egy az egyben MacBook Air koppintás, és mivel Inteles gép, így tuti fel lehetne tenni rá OS X-et is, de nem hiszem, hogy ha be is lehetne üzemelni rajta az érintős megoldást, az megfelelően működne.)

  7. Ha még nincs kész se a hardver, se az szoftver ahhoz az infarktusos érzékelőhöz, akkor az még valóban 1-2 év. De az már szinte borítékolható, hogy lesz idén “iWatch” és az is, hogy a fő funkciója az egészség körül fog mozogni.

    @diario: Nincs egy hónapja, hogy a fél vezérkar elmondta, hogy nem gondolkoznak ilyenben, mert az egészet egy elborult hülyeségnek tartják.

  8. Diaro: csatlakozom azokhoz akik aztmondjak teljesen marhasag. Nekem macbook airem van felesegemnek ipadje. Egyszersem ereztem hianyat annak hogy nem tudom tapogatni a kepernyot es nem is tudom elkepzelni miert is lenne elonyos. A felesegemnek meg nem hianyzik a billentyuzet. Mindekettonknek mas mas celt szolgal a keszulek. Felesleges meret, tomeg es ar novelessel jarna a dolog nulla valodi elony melett.
    Temahoz
    Iwatch ra mar regen varok, hogy ne kelljen mindig a telefonhoz nyulkalni. Johetne mar.

  9. @JEROME: egy érintőképernyőtől azért nem lesz nagyobb a mérete vagy a tömege a gépnek. inkább az a kérdés, ő mire használja, mert abból látható lenne a dolog létjogosultsága.

  10. hangtechnikához, laptopon futtatom a sampleket és ott gyorsan kell hozzádobni pár dolgot ahol sokkal egyszerubb lenne touch screenen.
    fenytechnikánál, mikor programozunk egy produkciót több helyre szétálunk mindig és úgy mozgassuk a lámpákat, ez a program eleve touch feluletre készul, nem is hasznalható máson. videovagasnal a vagokepek kivalasztasanal is hasznos lenne. mert ugyebár van pl. 12 kamerád és csak rátappogsz arra ami épp kell…

  11. @diario: És ehhez a szétálláshoz miért is nem elég egy iPad?

  12. mert nincs ipadra az a progi !

  13. @diario: De OSX-re van, érintésre optimalizálva? 😀

  14. hogyne arra van, mostis egy mac minin fut ha magyon kell. csak ahoz kulon monitor kell meg minden, nekunk meg nagyon gyorsan egyszeruen kell megcsinalnunk a kort. ez bonyolultabb ennel azert

  15. @diario: lehet hülye kérdés, de nem lenne egyszerűbb a szoftver fejlesztőjét megkérni, hogy az OS X verzió után csináljon már egy iPadeset is?

  16. @diario: Ha már volt a fejlesztő akkora idióta, hogy olyan felületet tervezett, aminek a kezeléséhez nincs megfelelő hw, akkor igaza van @Jadeyenek, kérjétek meg, hogy csinálja meg iPadre.
    Apple nem fog csinálni ilyet, hardcore művészek kedvéért sem csinált stylusos cinema displayt, ők veszik szépen a hatalmas Wacom táblákat.

  17. @Jadeye: en meg nem lattam 0mm vastag sulytalan erintokepernyot, de abban igazadvan hogy szamottevoen nem novelne egy mac air sulyan vagy meret.
    Diario felhasznalasa eleg specialis. Annak idejen en is kenytelen voltam egy ipadet hasznalni a notebook melle sample-zni, (persze be lehette volna ruhazni trigger fingerre) de akkor sem nyomkodtam volna a felhajtott kepernyot. ipad meg visualozni nem jo….

  18. @diaro:meglatasom az hogy ha ilyen programot szeretnel hasznalni ott van ra pl egy erosebb tablagep vagy egy szetszedheto laptop ami vagy laptop vagy tablet.Mért nem jo az,ha mas ut nincs?:)

  19. sajnos nem elég egy erosebb tablet, mac mini is néha belassul.

  20. akkor nincs tobb otletem:/

  21. @diario: Akkor nem laptopot kell venni, hanem Mac Pro-t. Ha a 12 kamerát is arról hajtjátok, akkor főleg.

  22. ezek laptopok nem vágják meg a videót ! csak kivalsztjak mit hova. ezért kell a touch, és ezért lenne ugyesebb egy laptop. én ismerek biztosan legalabb 30 embert aki kapasbol venne egy touch macbookot. higgyetek el fogyna

  23. Sony vaio

  24. @diario: Az OSX-et meg rendesen szétbarmolná ha megcsinálnák hozzá a felületet… Tényleg hogy lehet egy programozó ekkora marha, hogy ilyen felületet tervez OSX-re?

  25. btw simán megoldható, hogy remote desktopról vezéreld a Mac minit egy iPadről.

  26. @diario:
    Szia, talan megoldas lehet a problemadra a leap motion nevu usb-s megoldas!


Add a Comment