fbpx Skip to content

Gyerekkoromban nagyon szerettem távirányítós autókkal játszani, csak az volt a baj mindig velük, hogy egy komolyabb darab távirányítóval együtt akár 10 ceruzaelemes akksit is képesek voltak elhasználni és töltésük sok időt vett igénybe. Mindig is ki akartam próbálni, milyen lehet autókon kívül más távirányítós játékkal is játszani és mikor bátyám már felnőtt fejjel kapott egy helikoptert, rögtön én is kipróbáltam, bár sajnos volt egy Mayday szituációm ami után a gép javításra szorult, de nagyon tetszett a repülés. Az igazi élményt viszont a TobyRich SmartPlane-je jelentette számomra, amit nemrég kaptuk a gép tervezőitől.

smartplane_HD

A SmartPlane egy iPhone-nal irányítható, hihetetlen könnyű, mindössze 11 g-os repülő, ami 22 cm hosszú és fesztávolsága is 22 cm. A gép testét rendkívül strapabíró és hajlékony polipropilén alkotja, emiatt tud ilyen könnyű lenni, de mégis nagyon ellenálló a külső behatásokkal szemben. Admin kollégával mikor a Bazilika előtt kipróbáltuk, sikerült pár elég csúnya kényszerleszállást végrehajtanunk a legkülönbözőbb módokon, de a SmartPlane-nek kutya baja se lett.

Első ránézésre egyszerű hungarocellnek tűnhet a gép anyaga, de az nagyon törékeny, ez viszont nem, nyugodtan hajlítgatható (kipróbáltuk és bírta), persze azért feleslegesen nem érdemes ezzel szórakozni.

smartplane3

A SmartPlane orrában található a repülő agya, a Bluetooth chip és az akkumulátor, kicsivel mögötte helyezkedik el a jelzőfényt biztosító LED. A gép dupla fedeles és a lelkét adó motor a felső szárnyon található. Ez a kis motor bőven ad akkora erőt a SmartPlane-nek, hogy 50%-os gáz mellett is gyönyörűen tud repülni. Kezdőknek nem is ajánlatos az elején nagyobb gázt adni, pont elég ez, hogy megtanuljuk a repülőt vezetni. Persze miután már magabiztosan megy a kormányzás, mehet a max gáz. 🙂

A gép törzsén végigfut egy rézdrót a farokig, ahol a függőleges vezérsíkon található egy elektromágnes, ami az oldalkormányt mozgatja. A vízszintes vezérsíkon nincsen magassági kormány, a SmartPlane a magasság növelését és csökkenését úgy oldja meg, hogy a két szárnyának a vége nem egyenes, hanem hajlított, így mikor az oldalkormánnyal fordulnánk a géppel, a gáz mértékétől függőben a gép emelkedik, vagy süllyed.

smartplane5s1 copy

A SmartPlane-t egy, az App Store-ból ingyenesen letölthető SmartPlane applikációval Bluetooth segítségével tudjuk irányítani úgy, hogy csak az iPhone-t döntögetjük és a kijelzőn a gázkart húzogatjuk. A gép alján található kapcsolót ON/CHG állásba állítva és a telefonon Bluetooth-t bekapcsolva tudja az alkalmazás első használat során elkezdeni a repülőgép kalibrálását. Ez valamiért 13 percet vesz igénybe, így érdemes még otthon elvégezni, de többször ezt nem kell megcsinálni. A repülő és a telefon kapcsolódását egy eltéveszthetetlen hang jelzi, ami egész repülés alatt végig kisér minket, ez pedig az elektromágnes visítóhangja. Az alkalmazásban láthatjuk, hogy épp mekkora a töltöttsége az akksinak, milyen erős a jel a telefon és a gép között, mennyi gázt adtunk neki és milyen irányba haladunk, illetve a műhorizont segít a tájékozódásban. Az igazi repülős feelinghez hozzátartozik a rádiós kommunikáció, így az alkalmazásban opcionálisan beállítható, hogy halljuk-e a rádiót.

smartplane4

A SmartPlane földről nem tud magától felszállni, akármekkora gázt is adunk neki. Ahhoz, hogy repüljön, finoman el kell dobni, miután adtunk neki egy kis gázt. A többi távirányítós repülővel ellentétben ez a gép képes lassú, finom vitorlázásra is, ami közben nagyon jól meg lehet tanulni az irányítását.

smartplane5

Hihetetlen nagy élmény ezzel játszani, látni ahogy szépen repül, és az utcán is sokan megálltak és ők is csodálták, milyen könnyedén repül. Az irányítását az elején nagyon meg kell tanulni, épp ezért érdemes kis gáz mellett tanulni, és mi azt tapasztaltuk, hogy ugyan iPadre nincs optimalizálva az app, de sokkal finomabban tudtuk vele irányítani eleinte, mint iPhone-nal. Persze miután már kiismertük a gépet, iPhone-nal is tökéletesen irányítható. Elég laza dolog flegmán a téren állni és finoman mozgatni egy iPhone-t, ahhoz, hogy a SmartPlane szépen repüljön. Nagyon megszerettem ezt a gépet, ha jobb idő lesz, sokat leszek szerintem vele az utcán. Persze ehhez szélcsend is kell, mert a 11 g-os repülőt egy kis fuvallat is el tudja vinni teljesen más irányba, mint amit szeretnénk.

Ulrich Ditschler, a TobyRich CEO-ja megmutatja, milyen remek szórakozást tud nyújtani a SmartPalne:

A SmartPlane-ben található akkumulátor nagyjából full gáz mellett 5-8 perc repülés időt tesz lehetővé, de kisebb gázzal ez az idő növelhető. A töltés 20 percet vesz igénybe és a gép alján található mikro-USB porton keresztül történik. A SmartPlane hatótávolsága 60 méter. Ahhoz, hogy tudjunk vele játszani, minimum iPhone 4s, iPad 3, vagy iPod touch 5G-re van szükség és legalább iOS 6.1-re. A csomag a SmartPlane-en és egy rövid útmutatón kívül tartalmaz egy mikro-USB kábelt és egy pót propellert is.

Mi is csináltunk a SmartPlane-ről egy videót a Bazilikánál. 🙂

A SmartPlane-re 2 év garancia van és a TobyRich emberei készségesen segítenek bármilyen problémának az orvoslásában, sérült alkatrészek cseréjében, vagy durva esetben akár a teljes gép cseréjében. Amennyiben az esetleges törés 6 hónapon túl történik, akkor a vásárlónak kell bizonyítania, hogy a hiba már az elejétől fogva meg volt a gépben. Amennyiben bármi probléma lenne a géppel először a Gyakran Ismételt Kérdéseket kell elolvasni a gyártó oldalán és ha itt nem találnánk választ a problémánkra, akkor érdemes felvenni a kapcsolatot az ügyfélszolgálattal. Amennyiben a SmartPlane javításra vagy cserére szorul, minden esetben vissza kell küldeni a TobyRich-nek, ahol bevizsgálják a hibás/sérült gépet és a hiba/sérülés mértékétől függően javítják, vagy cserélik a gépet, és a postaköltséget minden esetben a gyártó állja (odafelé nyilván előre ki kell fizetnünk, de azt visszatérítik). A SmartPlane egy német fejlesztés (bár ma már 5 különböző országból származó emberek dolgoznak a TobyRich-nél), amihez jár a német precizitás és minőség.

A SmartPlane-t a TobyRich Amazon oldaláról tudjátok megvásárolni 59 fontos áron. A repülés szerelmeseinek egy nagyon jó játék, de ajándéknak se utolsó. 🙂

Olvasd el a hozzászólásokat is

7 Comments

  1. Nem is vészes az ára. Mondjuk az 5-8 perc akkuidőt keveslem.

  2. Jópofa, vajon a Bluetooth milyen távolságra ér el és mi történik ha range -en kívül repül a gép?

  3. Ehhez kepest amazonon jol lehuzzak a minoseget 🙂

  4. Az Ar.Drone 2.0-hoz képest ennek nem sok élvezeti értéke van szerintem. De ez csak az én véleményem! Múlt héten vettem egy Sphero 2.0-t, az is bluetooth-tal működik és egy jó 20m-re simán elmegy. Az bőven elég, mert utána már úgy sem látod. Ez szintén érvényes a repülőre is, mert mehetne messzire, de a kis mérete miatt nem fogod látni már 10m után. Egyszer a drone-om küldtem el 150m-re kb., de azt sem láttam már igazából, hogy merre áll. Még jó, hogy volt kamera kép és láttam, hogy merre fordul.

  5. @hohand: Szerintem Ár/érték arányban felesleges összehasonlítani az AR DONE 2.0-val, mivel az egyik 15.000 a másik 85.000Ft. Másra jók.

  6. @admin: 20 ezer az a 15ezer, a font kb sosem volt 300 alatt…


Add a Comment