fbpx Skip to content

A Mac 30. születésnapja mellett enyhén eltörpült az az interjú, amelyet Jason Snell , a Macworld újságírója készített az Apple három kiemelkedő fontosságú személyével: Phil Schillerrel, Craig Federighivel és Bud Tribble-lel a Mac múltjával és jövőjével kapcsolatosan. Amellett, hogy az egész interjú izgalmas és érdemes végigolvasni, az iOS és az OS X közötti párhuzamról szóló beszélgetés volt a legkiemelkedőbb az egész interjú során.

mac-os-x-mountain-lion-messages-ipad-iphone-macbook-air

“Magától értetődő és egyszerű megoldás rácsapni egy érintőképernyőt egy akármilyen számítógépre, de vajon ez jó felhasználói élményt is biztosít? – fejtette ki gondolatait Federighi. “Mi úgy hisszük, hogy nem.”
“Nem pazaroljuk arra az időnket, hogy azon gondolkozzunk ‘Márpedig ennek egy egységes felületnek kéne lennie! Hogyan tudjuk a kettőt összeolvasztani?’ Micsoda egy időpazarlás lenne! – mondta Schiller, bár hozzátette, hogy a vállalat határozottan megpróbálja kiegyenlíteni a két rendszer közötti bukkanókat, amelyek megnehezítik a felhasználókat abban, hogy könnyedén váltsanak a Mac és az iOS eszközök között. Ilyen apró kiegyenlítés például az Üzenetek és a Naptár alkalmazás, amelyek mindkét operációs rendszeren megegyeznek.

ccm_image

Természetesen az interjúból úgy tűnik, hogy az Apple vezetői a versenytárs Microsoft Windows 8 Surface termékvonalára és a Google érintőképernyős Chromebooks termékére utaltak akkor, amikor arról beszéltek, hogy egy érintőképernyőt nem nehéz egy számítógéphez hozzá csatlakoztatni. Tény, hogy a Microsoft jól ismert arról a hozzáállásáról, miszerint az operációs rendszernek ugyanannak kell lennie minden eszközön, függetlenül attól, hogy egy notebookról vagy egy tabletről beszélünk. Másrészről azonban az Apple két teljesen különböző rendszert készített, egyet az iPadekre és az iPhone készülékekre, egyet pedig a Mac-re. Federighi a következőképpen magyarázta meg, miért döntöttek emellett a megoldás mellett:

“Az ok, amiért az OS X egy teljesen eltérő és különálló felhasználói felülettel rendelkezik az iOS-hez képest, nem az, hogy az egyik a másik után következett időrendi sorrendben vagy mert az egyik régi, a másik pedig új. A különbség abban rejlik, hogy nem ugyanolyan élmény egy egeret és egy billentyűzetet használni, mint egy képernyőt tapogatni. Ez az eszköz – mondta Federighi, miközben a MacBook Air képernyőjére mutatott – 30 éven át lett csiszolva, fejlesztve és tökéletesítve, hogy a megfelelő legyen az egérhez és a billentyűzethez.” Mind Schiller, mind pedig Federighi világossá tették, hogy az Apple úgy véli, a versenytársak, akik érintőképernyőt csatolnak egy PC-hez vagy egy billentyűzetet dobnak a tablethez, egész egyszerűen a rossz ajtót döngetik.

messages_exchange

Az interjú alapján egyértelműen úgy tűnik, hogy az Apple nem szeretné, ha a két operációs rendszere összeolvadna, azonban ha visszagondolunk az elbocsátott Scott Forstall idejére, ott is az történt, hogy az iOS szkeumorf (valóságot tükröző) dizájnja szépen lassan beszivárgott az OS X alkalmazásaiba is. Most pedig ettől félnek Jony Ive esetében is.

os-x-11-mockup-safari

Mark Gurman, a 9to5mac szerkesztője szerint még nem érkezett el annak az ideje, hogy bármit is észrevegyünk a jelenlegi iOS dizájnból az idén megjelenő OS X 10.10-ben, ami jelenleg még a “Syrah” kódnév alatt fut egy 14Z109 számú kódszámmal.

Összefoglalva tehát nagyon kevés arra az esély, hogy idén bármilyen drasztikus hatással is lenne a jelenlegi iOS 7 a megjelenő új OS X operációs rendszerre, mármint ami a dizájnt illeti. Természetesen több, mint valószínű, hogy lesznek apróbb finomhangolások, mivel a mostani frissítéskor gyakorlatilag semmilyen új kinézetbeli frissítést nem kaptunk, azonban semmiképp sem lesz olyan drasztikus a változás, mint az iOS 6 és az iOS 7 között volt. Funkciók tekintetében azonban egyre valószínűbb, hogy például a Siri is megtalálható lesz majd az új Mac-ekben is.

Szerinted megkapja az iOS 7 jelenlegi kinézetét az új OS X?

Olvasd el a hozzászólásokat is

5 Comments

  1. Siri… Ezer éve van az OSX-ben “Siri”, nem is használja senki, mert sokkal gyorsabb megcsinálni bármit, mint elmondani neki és várni, hogy megértse, majd megcsinálja.

  2. ef-dani: ráadásul sokkal jobb vicceket tud, mint Siri 😀

    Szerintem ha nem lapul ki az OS, akkor is kapunk új ikonokat, ahogy az iLife-nál és az iWork-nél történt, mert jelenleg az ikonok nem konzisztensek az iOS-es megfelelőikkel.

  3. Én viszont feldobnám már az OS-t valami hasonló theme-el, mint a képen, nem lehetne valahonnan szerezni?

  4. Remélem nem olvadnak össze, viszont egy Ubuntu Edge-szerű iPhone kéne: alapból fut rajta az iOS. De hazamegyek, bedugom a dokkolóba (amire rá van kötve a billentyűzet és a monitor), és átvált OS X “nézetbe”. Magyarul egy mini hordozható számítógép, ami elfér a zsebemben és teljes értékű desktop rendszert futtat. Nagy kijelzőn lehet róla filmet nézni, táblázatot szerkeszteni, emailt gépelni, programozni, Photoshoppolni, stb. Lassan már elég erős lesz rá az ARM proci is.

  5. szabirka24: flavours nevű alkalmazással témázható a Mac OS.


Add a Comment