fbpx Skip to content

Egy kedves ismerősöm, Lizik Gábor küldte nekünk az alábbi cikket. Őt még annak idején a Vodafone iPhone premierje alatt ismertem meg és azóta jó kapcsolatot ápolunk, azóta is iPhone és Apple tulajdonos. 🙂 Pár hete Angliában volt és kipóbálta a Teslát, mely szerintem az autók iPhone-ja! Teljes mértékben egyetértek azzal, amit majd lejjebb elolvastok, illetve ha esetleg hazánkban lenne Tesla tulaj, vagy olyan szifon olvasó aki ismer ilyen embert, kérlek jelezzétek nekünk emailben, vagy itt a blogon!

tesla0 

  • Mi ez? BMW M5-öst megszégyenítő elektromos luxusszedán.
  • Mit tud? Hangtalanul suhan kipufogógáz kibocsátás nélkül.
  • Mi van helyette? Nincs közvetlen konkurense. A többi elektromos autó csak játékszer mellette.
  • Mikor jön? Interneten rendelhető.

Kedves olvasó, úgy érzem, hogy nem csak örömmel osztom meg élményemet a Tesla Model S vezetésével kapcsolatban, hanem kötelességemnek is érzem, hogy minél több emberrel megismertessem az alternatív utazás lehetőségét.

5+2 ülés

Tehát aki nem ismerné még az autót, annak álljon itt pár tény az autóval kapcsolatban, aztán pedig majd “megideologizálom” apránként a kocsi minden porcikáját. Először is képzeljünk el egy Aston Martin Rapide S-t, egy az egyben így néz ki az autó, lapos, sportos szedán ki-be csúszó kilincsekkel és gyönyürű formákkal. A hasonló autókkal ellentétben 5+2 üléses, ami azt jelenti, hogy a hagyományos 5 ülés benne van, de a hátsó 744,7 literes bőséges csomagtartóba rendelhető két „gyerekülés”, ami a csomagtartóból kihajtva 2 kamasznak ad helyet pohártartóval.

tesla1

5+2 ülés a Tesla model S-ben

A csomagok még így is beférnek, mert az autó elejében nincs motor, így az a rész egy 150,1 literes csomagtartó.

tesla2

A hajtásról egy 3 fázisú elektromos motor gondoskodik ami a hátsó kerekek között helyeszkedik el és adja le a 600 Nm nyomatékot, ami 416 lóerőt jelent.

tesla3

A két hátsó kerék között a 416 lóerős elektromos motor

A belső térhez érve egy letisztult belső fogad bennünket, összesen kettő fizikai gombbal és egy 17”-os érintőképernyővel. Fogyasztás 0 liter benzin vagy gázolaj kilométerenként, zaj minimális, csak a gumik gördülési zaja. Most, hogy közös nevezőre kerültünk, akkor nézzük is meg részletesebben, mit is jelentenek ezek a száraz adatok.

tesla4

Letisztult belső tér, változtatható felület

iPhone?

Ami a telefonok világában az iPhone (gondolom ma már nem kell senkinek bemutatnom, hogy mi az), az az autók világában a Tesla. Steve Jobs 7 évvel ezelőtt mutatta be az első iPhone-t, amivel teljesen megváltoztatta a mobiltelefon-piacot. Érintőképernyő, mobilinternet, akadásmentes görgetés. Félreértés ne essen, nem találtak fel semmi újat, már jóval az iPhone előtt is volt Skype és videóbeszélgetés mobilra valamint kamerás mobilok, mobilinternet, alkalmazás boltok… De valahogy nem volt szerethető a konkurencia. Nem robbant be a piacra. Emlékszem, amikor Steve bemutatta a telefont, azt mondta, hogy szeretné, ha a mobiltelefonpiac 1%-át meg tudná szerezni az Apple. 7 év után elmondhatjuk, hogy sikerült, sőt nem csak az 1%, de a világon 700.000.000 darab iOS készülék van. Miért is írok most erről? Azért mert ugyanilyen fontosnak látom a napjainkat.

tesla13

A Tesla hasonló sikertörténet lehet. Elon Musk, a Tesla tulajdonosa egy 48 éves üzletember, aki az internetből (PayPal) olyan gazdag lett, hogy jelenleg másik cégével űrhajókat épít és a Marson szeretne űrbázist létesíteni. Tehát kiindulva abból, hogy pár száz éve vannak belső égésű motorok és korlátlan mennyiségű pénz áll rendelkezésre, nekiállt egy olyan autót építeni, ami nem szennyezi a környezetet, de mégis szerethető. Az első Tesla a Roadster volt, ami egy átalakított Lotus Exige S Roadster. A második autó a cikkben szereplő Model S, amit idén mutattak be és eddig világsiker.

Akár csak az iPhone, ez is elsöprő siker a konkurenciához képest. Gyorsabb az aktuális Porsche 911-nél, otthagy 0-ról 100-ra egy M5-ös BMW-t, mindezt úgy teszi, hogy nem pufog ki semmit, sőt még kipufogója sincs. Nincs benne benzintank, se kardán alagút, se olaj. Képes az egész családot magával vinni. Az én személyes meglátásom az, hogy 7 év múlva mosolyogva gondolunk vissza erre a cikkre, amikor a földön 700 millió elektromos autó lesz és senkinek nem kell majd magyarázni, hogy mi is az az elektromos autó. A mobiloknál kézzel fogható a változás. Nézzük meg a mobilokat az iPhone előtt és az iPhone után. Remélhetőleg az autópiacot is felrázza a Tesla és a fogyasztók csak nyernek a versennyel.

tesla5

Mobilok az iPhone előtt és az iPhone után

Remélem, hogy most már világos, miért ezt a címet választottam. Tulajdonképpen ez egy játékszer azoknak a nagy gyerekeknek, akik megengedhetnek maguknak egy 30 milliós játékot, viszont ahogy az iPhone-ból divat lett, úgy remélem a Teslából is divat lesz és nem csak a „geekek”, hanem az átlag ember is megveszi (megveheti) majd. De miért is tenné meg ezt egy átlagember? Akkor nézzük az extrákat.

tesla6

A motor, a 4 kerék és az alváz

Itt látható az autó alváza, ami faék egyszerűségű. Szinte semmi nincs rajta, ami felesleges lenne. 4 kerék és egy váz közte, mintha csak egy MacBook unibody lenne. Ebbe a vázba kerül bele a 8500 akkucella (teljesen ugyanolyan akku, mint ami a laptopodban is van), majd jön rá az alumínium váz.

tesla7

Egy kép közelről a 3 fázisú motorról

Végül a kocsi nem könnyű, 2100 kg, de ez egy luxus szedán esetén elfogadható. A BMW M5 is 1945 kg. A csomagtér óriási egy ilyen teljesítményű autóhoz képest. A hátsó ülések lehajthatók, így az 1645.2 literre bővülő csomagtérben a síléctől kezdve a plazma tv sem marad a szállítókra.

Hatótávolság

Apropó hatótávolság. A Tesla nem 2, vagy 5 km-t, esetleg 120-t, vagy 250 km-t képes megtenni teljesen elektromos üzemmódban, mint azt egyes autógyártók oly büszkén hirdetik a hibrid modelljeikről, hanem közel 500-at. Azaz annyit, mint egy átlagos 3 literes V6-os motorral felszerelt szedán a maga 10-12 literes átlagfogyasztásával, 60 literes üzemanyagtankkal. A hatótávolság egyébként szerintem szokás kérdése is. 10 évvel ezelőtt ahhoz szoktunk, hogy 2 hetente töltöttük a Nokia mobiltelefonunkat. Ma egy napot se bírnak ki az okostelefonjaink, de mégis megszoktuk. Így egy hagyományos autó is képes 1000 kilométert megtenni és hozzá vagyunk szokva, hogy benzinkúton tankolunk, de miért ne tankolhatnánk a munkahely garázsában? Minden nap maximálisan feltöltött kocsival mehetünk haza és ez mind csak szokás kérdése. Persze aki hetente jár Németországba, az kénytelen lesz megállni egy gyorstöltőnél vagy ha az nem esik útba, akkor számoljon jóval hosszabb utazással. Erre például nem jó a Tesla. Viszont aki Magyarországon szeretne ilyen kocsit használni, az nem tud annyit menni, hogy kifogyjon belőle a szufla. Mosonmagyaróvár és Záhony között 464 km van, ami a Tesla hatósugarán belül van.

tesla12

Elkezdhetnénk számolgatni, hogy mennyire környezetbarát és mennyi károsanyag keletkezik, amikor megtermelik nekünk az áramot, viszont ez minden konnektorban más. A Tesla honlapján egyébként az összes amerikai államban megnézhetjük, hogy az állam hogyan állítja elő az energiáját, hány százalékban szénerőműből, mennyit vízerőműből és mennyit atomerőművel… De van értelme? Amikor egy laptopot bedugunk a konnektorba, akkor elgondolkozunk, hogy egy aggregátor termeli valahol az áramot és pöfékeli ki a káros anyagokat, vagy szélerőművel állították elő vagy esetleg Pakson? Ugye, hogy nem? Így szerintem ezt sincs értelme számolgatni, mert ez országfüggő és remélhetőleg az adott ország mindent megtesz azért, hogy ez minél környezetbarátabb és olcsóbb legyen. Mindenesetre azt nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy egy ilyen autóval egy garázsban is „járathatjuk a motort” vagy egy zsúfolt karácsony előtti napon milyen jó lenne, ha nem a szmogos levegőbe kellene beleszagolni, hanem a friss levegőbe. Ha mindenki elektromos autóval járna, ez nem lenne fikció. Ettől függetlenül persze ugyanúgy állnánk a dugóban, vagy mégsem? Oslóban például minden elektromos autó ingyen parkolhat és büntetés nélkül használhatja a buszsávot. Amit még figyelembe kell vennünk, hogy hol tudjuk feltölteni a kocsit. Az én válaszom az az, hogy mindenhol. Szerintem több konnektor van a világon mint benzinkút… 🙂 Igaz, egy normál konnektorból 8 óra alatt tölt fel. Számolgathatjuk még a hatótávolságot, de van értelme? Elindul az ember 500 km-re csak úgy? Még ha 200 km-ről ingázik is valaki, akkor is kibírja töltés nélkül hazáig… Ha meg a munkahelyen is tölthetjük a kocsit, akkor pedig 500 km-ről is ingázhatunk. Szerintem ez több mint elég. Ha meg mégis lemerülnénk, akkor szerintem egyik benzinkútról se küldik el az embert, ha bedugja a konnektorba a kocsit a kúton és megeszik egy grillcsirkét míg elegendő üzemanyag kerül a kocsiba. Van egyébként supercharger is, ami húsz perc alatt felére, míg egy óra alatt teljesen feltölti a kocsit. Ez viszont nincs Magyarországon. Jelenleg 48 állomás van Amerikában és 14 Európában.

A teljesség kedvéért számoljuk ki, mennyibe kerülne egy átlag háztartásban, ha 100 km-t utazunk munkanapokon és otthon töltjük a Teslát. Saját háztartásunkból kiindulva, mi átlagosan 100 kW-t fogyasztunk, ami 4.000Ft havonta. Ha még hozzávesszük a Teslát, akkor 7 órán át és 18 percen keresztül kell tölteni sima konnektorból 21,7 kW-al. 20 munkanappal számolva ez 434 kW. Az Elmű kalkulátora szerint ez 14.735Ft lenne a teljes számla, tehát egy hónapban 10.000Ft lenne az üzemanyag-költség. Ezzel szemben egy BMW 530xd fogyaszt 7 litert. 20 munkanap az 2000 km, ami azt jelenti, hogy 140 liter üzemanyag. A cikk írásakor a Shell kúton 423,9Ft volt egy liter Diesel, ami azt jelenti, hogy a BMW tulaj 59.346Ft-ot hagy ott a benzinkúton. Érdemes ezt még tovább számolni?

tesla8

A jelenlegi gyorstöltő-hálózat Európában

Elon Musk és a Tesla

Itt térnék vissza kicsit Elon Muskhoz, aki a Teslát úgy terjeszti, hogy minden a Tesla tulajdonában van, nincsenek dealerek, hanem mindent közvetlen a Teslától veszünk. Legközelebb Bécsben van lehetőségünk Teslát kipróbálni, de gombamód szaporodnak a szalonok Európában és Észak-Amerikában, valamint a supercharger állomások is, ahol a Tesla ingyen kínálja a töltés lehetőségét.

„akkuját kevesebb mint egy perc alatt kicserélhetjük”

Ahogy az iPhone is rengeteget fejlődött egyébként a 7 év alatt, úgy a Tesla előtt is nagy jövő áll. Idén bemutattak egy olyan lehetőséget, hogy a kocsi akkuját kevesebb mint egy perc alatt kicserélhetjük maximálisan feltöltött akkukra és már mehetünk is tovább. Elon Musk azt mondta, ha beérünk egy ilyen állomásra csak annyi dolgunk lesz, hogy eldöntsük, hogy ingyen akkut kérünk, vagy ingyen gyorstöltőt. Ezért úgy gondolom, hogy ahogy az iPhone letarolta a piacot, úgy a Tesla is évekkel a többi gyártó előtt jár. Norvégiában már most Teslából adnak el a legtöbbet az új gépkocsik közül. Londonban, ahol vezettem a kocsit, 10 autót adnak el hetente. Mindezt úgy, hogy várólista van a kocsikra, mert annyira népszerű.

tesla14

17” kijelző

A belső tér szerintem nem sok szót érdemel, akár csak egy BMW-ben, minden kényelmes, szép bőr, letisztult és minden ott van ahol kell… Viszont a kijelzője zseniális. Ahogy az iPhone, úgy a Tesla is szoftveresen javítható, fejleszthető. Mondok egy konkrét példát. Amikor a Tesla először megjelent, akkor nem volt benne memóriás ülés. Ezt a felmerülő igényt úgy orvosolták, hogy kiadtak egy frissítést a kocsihoz, amit az magától letölt és azóta már akárhány sofőrt hozzáadhatunk a kocsi szoftveréhez és megjegyzi a kormány a tükör és ülés beállításait. Ugye milyen egyszerű? Mi kellett ehhez? Egy módosítható felület. Ha kell egy új gomb a kocsiba, akkor a Teslanál frissítik a szoftvert és minden autó frissül. Minden model S tartalmaz egy mobilt, amihez ingyen internetet biztosít a cég, így az éj leple alatt a kocsink automatikusan frissíti magát és reggel ott vár az új virtuális gomb a kijelzőn. Ezzel ellentétben egy BMW M5-be ha szeretnénk egy új memória gombot, akkor mit csinálunk? Semmit… Ha sok pénzünk van, veszünk egy új generációs M5-öst, amiben már benne van. Ha nincs ennyi pénzünk, akkor marad a kocsi olyan, mint amilyen volt. Szóval ez szerintem a Tesla legnagyobb fegyvere. Egyébként már most is nagyon kézenfekvő a kezelése. A kijelző alján állandóan megtalálható a szellőzés kezelőszerve, a tetején az alap alkalmazások, mint péládul navigáció, zene, telefon, hatótávolság és teljesítmény, a hátsó tolató HD kamera, internet böngésző és a beállítások.

tesla9

Teljes képernyős navigáció interneten kersztül, műholdképpel, forgalmi adatokkal

A kijelzőt ketté oszthatjuk, tehát egyszerre több dolog is lehet a monitoron. A böngészőn egyébként megnézhetjük a http://www.teslamotors.com/goelectric oldalt, ami már önmagában egy csoda. Nem sajnálták a pénzt a fejlesztőktől, az oldal HTML5 és javascript alapokra épül és tökéletesen működik mobilról, a kocsi böngészőjén vagy bármelyik platformon, sok más oldal ezt még 2014-ben sem teljesíti, de ez is csak egy apró figyelmesség a kocsiban.

Az elektromos autók eddig többnyire kicsik, lassúak, csúnyák és körülményesen használhatók voltak, ráadásul még méregdrágák is. Most bárki megrendelhet egy ilyen kocsit az interneten, közvetlen a Teslatól 20-tól 30 millióig. Ha valakinek nincs ennyi pénze, akkor olvassa el az aktuális autómagazin 23. oldalát, ami a Mercedes Benz B osztály 8,8 milliós változatát Tesla motorral és akkuval kínálja. Ez az olcsó Tesla. Várható egyébként a Toyota RAV4 is elektromos hajtással. Jövőre jön a Tesla model X, ami úgy néz ki, mint egy Audi Q7, négykerék-meghajtású, gyorsabb a Porschénál és 7 teljes értékű ülés van benne 3 sorban és elöl-hátul teljes csomagtartó.

Végezetül nézzük a szubjektív véleményem. Szerintem a világ legjobb autója, amit úgy jelentek ki, hogy Mercedes S 500-tól Ferrari 458 Itálián át sok mindent vezettem már. Nem kell lemondani a teljesítményről, nem kell otthonhagyni a csomagokat, vagy a családot, mindent megkapunk egyszerre. Valamint a környéket se zavarjuk a Ferrari –egyébként szép, de valljuk be, hangos– hangjával. Nem pufogunk senkinek az orra alá.

tesla10

Tesztvezetés Londonban

Kérdés?

Ha bárkinek kérdése lenne a Teslával kapcsolatban, akkor azt szívesen várom. Oldalakat írhatnék még az autóról, mert van benne még 12 hangszórós Dolby Surround hangrendszer, automatikusan nyíló és záródó csomagtartó, Bluetooth kihangosító, garázs-kapunyitó párosítási lehetőség, állítható rugózás, állítható szervó, 21” felnik, állítható hasmagasság, hangulatvilágítás a karfák alatt, az összes ülés fűthető, sőt még az ablaktörlő lapátok is, de úgy gondolom, a cikk olvasása elég bevezetőként, akit bővebben érdekel a dolog, megtalálja a tartalmat az interneten.

Olvasd el a hozzászólásokat is

42 Comments

  1. Kicsit zavaró volt, hogy a Teslánál 20 munkanappal és 20 * 21,7 kW-tal számoltál, míg a BMW-nél 20 munknappal és 2000 km-rel. A lényegen igazából nem változtat, sőt! 🙂 Ha a Teslával is 2000 km-t vezetsz le 20 munkanap alatt, akkor 4 teljes töltés megteszi, de ha nem autózod ki a végletekig, akkor is maximum 5 teljes töltésből meg kell legyen a 2000 km, ami már csak 5 * 21,7 kW = 108,5 kW = 3685 Ft, ami tényleg nevetséges.
    Már egy ideje olvasgatok a Tesláról, de így még jobban meggyőztél arról, hogy egyszer nekem is ki kell próbálnom. 🙂

  2. Khm, azért ez így nem valami jó szerintem “adja le a 600 nm nyomatékot, ami 416 lóerőt jelent”. A Nm nem szokott jelenteni LE- t. A cikk elfogultsága és az ebből adódó lendületes “ömlengés” kimondottan tetszett, bár szerintem ezen az oldalon az emberek inkább kíváncsiak a “valódi” adatokra mintsem katalógusból másolt számokra. Pl: 500 km hatótáv? most komolyan, mennyi is az 5s katalógus adata készenléti időre? A hatótáv biztos megközelíti az 500 km- t ha kikapcsolt zenével és világítással, átlagosan szintkülönbség nélkül, 22 c fokos levegőben, 60 km/h val tempomattal közlekedünk. De azért lássuk be, hogy a valós üzemi körülmények nem pont ilyenek. Fel tudnék sorolni még legalább 20 paramétert, amitől nem megy el 500 km-t. Ettől függetlenül tényleg korszakalkotó és fantasztikus, de lássuk be, ez nem a “nép” járgánya. Meg persze a legfontosabb: egy sportautóban legalább egy benzinmotor van! 😉 🙂

  3. áh ez királyság:D 4es golf helyett eztkellett volna kérnem:D:D

  4. Engem a fékezés érdekelne! Nem tudom mikor láttam a Model S-ről egy doku filmet és baromira megtetszett az egész. Viszont olyasmi rémlik, lehet félrefordították, hogy össz-vissz 1 pedál van és akkor fékez, amikor visszaengedem a “gázt’. Ez tényleg így van? Illetve, ha így van, akkor ez mennyire zavaró/furcsa a hagyományos három pedálos megoldáshoz képest? Visszaadja a gép a “fékérzetet”, mennyire tudom ezzel szabályozni?

  5. A váci úton a rendőr palotánál es a nyugati pályaudvar között szoktam látni egy Tesla S-t. Igaz az is még "E" rendszámmal. Egy bordó színű csoda. Nem akarok reklámozni de ha felkeresitek a cs.car-t ők tudnak kapcsolatot.

  6. Sztem rossz a matek a fogyasztas kiszamitasanal uis, ha 100km/nap hajtassal szamolsz, akkor nem kell 7h-toltened, csak kb. 1.5h-t/nap, igy a tenyleges ktsg is csak kb 2k huf/ho lesz vs. 50k huf/ho a bmw eseten.
    Egyszoval durvan megeri valtani maganszemelykent is, ceges flottat pedig egyenesen muszaj cserelni!! Azt persze nem tudom, hogy az allam mit lep, ha kiszamolja mit bukik a jovedeki adon…. Ja meg vmi: novemberben mar Tesla vezette a norveg autoeladast!

  7. Ha minden autó elektromos lenne, akkor sem lenne tisztább a levegő és környezetkímélőbb, hiszen azt az energiát valaminek elő kell állítani és azt a megnövekedett energiaigényt nem az autók pufogják majd ki, hanem az erőművek!

  8. @ef-dani: Fentről az 5. képen látszik, hogy két pedál van. 🙂

  9. @ef-dani: szerintem ugyanazt a filmet láttuk. Ott a tesztelő elmondása szerint egyetlen pedállal is irányítható az autó. Van rajta hagyományos fék is, de ha a gázról teljesen leveszed a lábad, akkor megáll az autó, mivel egy mágneses motor (nem jut eszembe a pontos neve) elkezd ellentétesen forogni a tengely irányához képest a tengelyre mágnesesen hatva, ezáltal semlegesítve annak forgását…mellesleg ebből energiát is nyer az autó, ami az akkutöltésben jelentkezik is.

  10. Közben eszembe jutott, hogy mint ha a Slide is írt volna egy cikket erről a vasról egy tavaly nyári lapszámukban 🙂

  11. @Vikitorony: ez zavart meg 🙂

    @remsonique: Köszi! Akkor rosszul emlékeztem. Bár a lényegen nem változtat, mivel normál esetben ugyanazzal a lábbal kezelem a gázt meg a féket, ergo ha lelépek a gázról, már fékez 😀

  12. Kiszámoltam nektek, csak, hogy ne nézzen ki annyira jól.
    Vicces, hogy a számadatokat hogyan lehet eltorzítani, ha eléggé jól felszorozzuk őket 😀
    A cikk írója jól válaszott összehasonlítási alapot, nómert az a bmw “csak” 17 milka, ami egy magyar jó munkás embernek persze semmi, de.
    Ugye a különbség a 2 autó között még mindig 13 további millió, (nem mintha ezeknek az embereknek nem lenne teljesen mindegy, hogy mennyit eszik az autójuk). Ha ilyen üzemanyag árakkal számolunk, mint a cikkben, akkor a cikk felé pozitívan kerekítve is 18 év alatt jön be a tesla ára, ez persze így még nem teljes, mert ez még mindig nem a megtérülés, hirtelen nincsen kedvem kiszámolni, hogy a 2 függvény hol keresztezi egymást. A lényeg, hogy több, mint 18 év.
    Ez alatt egy ilyen ember még megvett mondjuk úgy másik 5 autót, amiből 2 roncstelepen van, 1-et széthajtott, 2-t csak simán megunt.
    Nem kételkedem a tesla minőségében, ha ilyen ütemben fejlődik, lehet, hogy nemsokára tényleg elérhető közelségben lesz a normális emberek számára.
    Végülis itt pont szükségünk van a gazdagokra, mert valakiknek meg kell finanszírozniuk a fejlesztést!
    Hajrá vegyétek, 10 év múlva (mondjuk én nem), de biztos lesz aki majd meg akarja venni. Jó az, ha hangos 😉

  13. Közben nem bírtam ki… 21,67 év alatt fog megtérülni a kis tesla. Sok sikert hozzá!

  14. Azt azállítást, hogy lenyomja az M5-öt is erős túlzás, az M5 bármikor lenyomja és még hangja is van!
    Nagyon nem jó ez az elektromos autó jövőkép, mert egyáltalán nem tiszta energia, sőtt….!
    Nem egy tanulmány foglalkozott vele, hogy ha az autók zöme elektromos lenne, akkor az energia amire szükségük lenne az nagyon megterhelné az elektromos hálózatot, nembeszèlve az erőművekről!
    Másik meg a töltési idő ami nagyon sok!
    Nem ez a jövő szerintem, ez csak egy átmeneti alternatíva, legalábbis nagyon remélem!

  15. Az elektromos autókkal semmi baj sincs…legalábbis a Tesla gondolatmenetén haladva. Ha lenne ennyim, simán rendelnék egyet, mivel intelligens, letisztult és egyszerű. Szeretem a motorhangot, de nem minden áron. Tudtommal a keleti okosok már elég rég óta fejlesztik az "élő" akkukat. Nem akarok részletekbe bocsájtkozni, mivel nagyon rég láttam az ide vonatkozó dokumentumfilmet. A lényeg az, hogy egy pillanatnyi töltéssel egy elektromos láncreakció indul be az akku belsejében ami ezáltal úgymond feltölti saját magát. Vagyis 0-100%-ra egy pillanat alatt felszalad. Viszont az anyag nagyon instabil. Végbemegy ugyan a folyamat, de képtelen megtartani a feszültséget egyenletes szinten. Aki szakavatott a témában az segítsen ki…én csak ennyit tudok róla 🙂 A lényeg az, hogy ha ez a probléma 10-20 éven belül megoldódik és a lobbi nem fejezi le a technológiát, akkor az ilyen autók töltési és az ahhoz szükséges energia előállításának problémája is megoldódik.

  16. A TopGear-ban tesztelték valamelyik Tesla-t.
    Aktív használat mellett sokkal kevesebb ideig bírta, mint a katalógus adat.

    Alternatívaként a hidrogén cellában nagyobb esélyt látok! Hondának már van szériában.

  17. Epp 1 oraja jottem ki a tesla gyarbol.nagyon vagany bent.az auto is valami allat!!minden nap szinte megyek vele mert akinel lakunk itt Santa Clara ban,a csaladnak ilyen van

  18. A forgatónyomaték mértékegysége Newton méter, a jelölése: Nm (és nem “nm”!) illetve a 600Nm-ből nem következik a teljesítmény, a lőerő! Ezeket érdemes lenne javítani a cikkben!

  19. Érdekes lenne elképzelni azt a jövőképet, amikor a többség elektromos autókkal jár, és este hazaérve bedugja a konnektorba az autója villásdugóját….. Sötétségbe borulna a civilizáció, ilyen áramfelvétel mellett, leolvadnának a távvezetékek 🙂

  20. Sziasztok!

    Örülök a cikknek, irigylem a szerzőt, hogy kipróbálhatta, én is szívesen megtenném, sőt meg is venném ha tehetném! Gondolkodás nélkül!
    Amit hiányolok az a sokkal több szubjektív benyomás az autóról, mert a tartalom nagyrésze akár a Tesla honlapjáról beszerezhető, akár a netről már ismerhető! Mennyire amerikai -tudjátok mire gondolok, aki ült már tengerentúli autóban, az nehezen ért néhány dolgot, más a gondolkodás!
    Egy rövid video esetleg?!
    Amúgy meg egyértelműen ez a jövő (már a jelen is), csak az olajlobbi fogja vissza ezt az egész folyamatot, nem kicsit! Mint a begyepesedett Nokia anno a telefonpiacot!
    Ha már M5: mielőtt bárki vesz egy Teslát, menjen egy kicsit az M5-el, mert ők már évtizedek óta reszelgetik a technikát, nem nagyon van benne hiba, a hangja meg -na az mindent visz! Azt hiszem a legjobb ha mindkettőből van 1 a garázsban!!!

    Állítólag Nyíregyházán láttak egy magyar rendszámosat, mármint Teslát!!!
    Ha látom lefotózom!!!

    Üdv

  21. @ef-dani: Ha nyomod a gázt akkor meny, de ha elveszed a gázról a lábad akkor a villanymotor ellenállása miatt lassul.
    A Nat Geo-n volt a doku. film, láttam vagy 10x, és ott azt mondta az ember, hogy ezt ők egy pedálos vezetésnek hívják.
    De van benne fék, és fékpedál is.

    Egyébként mondtam a páromnak ha tudnék venni egy ilyet akkor 1 hétig biztos nem is látna, mert az tuti, hogy a kocsit nyomkodnám, és még benne is aludnék, pedig 36 éves vagyok.

    Mikor először láttam a kezelőfelületet az mondtam, hogy olyan mint egy nagy iphone.

    Ha lenne fölösleges 30 millám biztos vennék egyet.

  22. Az elekromos autók várható elterjedése is egy fontos szempont abban, hogy Paks fejlesztése helyett inkább az elektromos hálózatba visszatölteni képes házi napelemes rendszerek fejlődését kéne intézni. Ezzel ugyanis konkrétan nulla forinttal tőlthetjük az autónkat nulla környezetszennyezés mellett. Nem hiszem hogy ezzel szemben sok érvet fel lehetne hozni.

  23. Eddig még mindíg megbírtam állni,hogy ne kommenteljek, de most már nem bírtam tovább! Meg a cikket se végigolvasni! Látom másnak is feltűnt, hogy a forgatónyomaték /pl.: Nm/ nem összekeverendő a villamos teljesítménnyel /pl.: Kw/ és annak származtatott, nem SI mértékegységével /pl.: LE/ sem! Az elfogultságtól megvakult cikk író fel sem fogja hogy az energia megmaradás törvényét meghazudtoló gyári katalógus adatok 60%-a is épp hogy igaz, fel sem tűnik neki, hogy a fejtér egyenlő a nullával a kocsiban, mert csak a gyorsulás, a 17″ kijelző meg a parasztvakítós extrákra tud koncentrálni. Megjegyzem ÉN UGYAN ÍGY REAGÁLNÉK, ahogy süppednék bele az ülésbe, miközben a mosoly az arcomon és a gázpedál egyenesen arányosan menne le-föl. De ez a kocsi ill. az elterjedésevak vágány! Íme egy link az auto aprócska negatívumáról, mondhatni típushibájáról:

    http://www.wired.com/autopia/2013/11/3rd-tesla-model-s-fire/

    Ettől függetlenül irigylem a cikk írót, mert kipróbálhatta, meg mert a BMW M5-öt is, hiszen mindenben ahhoz hasonlítja a Teslát!

    U.i.: Olvassatok utána Teslának, nagyon lenyügöző feltaláló volt!

  24. Miért nem a cellákat cserélik a kutakon? Ha egyszer a cikkben is olvasható, hogy egy perc az egész… Nincs töltési idő. Ja, persze lesz más hátránya, de legalább az elhasználódott akksikkal is a kutak foglalkozhatnának. Nekünk tudnunk sem kell róla.

  25. Sziasztok! Egy két dolgot szeretnék hozzáfűzni a cikkhez és a kommentekzez: Először is a nyomaték és a teljesítmény között a kapcsolatot a szögsebesség (forgás gyorsasága) adja meg P=Mw A töltésre vonatkozó részben a kW mértékegységet használos a villamos teljesítményre és munkára is. Az, hogy egy izzó 1kW teljesítménnyel rendelkezik, azt jelenti, hogy egy óra alatt 1kWh (kilowattóra) villamos teljesítményt fogyaszt el; ezt méri a villanyóra. A Tesla töltését otthon is elvégezhetjük, de ehhez komoly táplálásra van szükség. Hosszútávon nem megfelelő a házba kiépített villamos rendszer. Akik szerint a villamos autók elterjedésével a megnövekedett energiaszükségletet ugyanannyi károsanyag kibocsájtással tudnánk elérni, azok szerintem tévednek. Csomó cég kifeljesztrette mikrogrid/smartgrid rendszereket. (Mitsibishi, GE, stb.) Ezeknek a rendszereknek köszönhetően a villamos energia rendszer terhelése jobban szabályozható lenne. A mostani rendszerben azért van annyi rossz hatásfokú, kevésbé környezet kímélő hő-, gázerőművekre szükség, mert a napi energiaszükségletünk elég “hullámos”. Ha éjszaka is ugyan annyit fogyasztanánk, mint a reggeli csúcsban, akkor az egész villamos energia rendszer képes lenne atom-, vízerőművekkel üzemelni. Azt , hogy környezetvédelmi szempontból ,hosszútávon megérné-e a villamosautók elterjedése, nehéz cáfolni.
    Egy utolsó gondolat a pénzügyi részhez: Sajnos az elektromos autók akkumulátoraik miatt nagyon drágák. És ezek a csibész akkumulátorok nem örök életűek! Hogyha az autó üzemelési költségébe beleszámolnánk az akkumulátor amortizációját, akkor sokkal valósabb képet kaphatnánk a valós költségekről. Jelenleg az akkumulátorgyártás nagyon fejlődik. Biztos vagyok benne, hogy ahogy az elmúlt 5-10 év fejlődésének hála lehetségessé vált az elektromos autózás, úgy meg fognak szűnni a gyerekbetegségei is. (tűz, alacsony élettartam, lassú tölthetőség stb.)

  26. Érdekes elképzelés ez a hű de jó az egy pedál.. mi van vészfékezni kell? Lássuk be elég életszerű tény, az egy pedálos kezelés pedig halott ötlet.

  27. Szerintem az autó nagyon érdekes, amolyan jövő-szelet a jelenben. Persze közel sem tökéletes, a legnagyobb problémának az akku-technológiát látom. Minden eszközünk rohamosan fejlődik, viszont az akku technika alig-alig. Ha annak élettartamán, és kapacitásán, valamint töltési idején javítani tudnak (esetleg alternatívát előállítani) az biztos siker lenne.

    A kommentekre válaszolva:
    A megtérülés jelenleg több, mint 21 év, valóban. Azonban ez a technológia születésének ideje… tudod mennyivel olcsóbb volt felbérelni egy raklap mérnököt, mint az első számítógépeket megvenni? Nem számít. Évek, talán évtizedek múlva ilyen, és ehhez hasonló autókat olcsón, tömeggyártásban vehet majd bárki.

    Az elektromos hálózat jelenleg nem alkalmas erre, ez igaz. Ám vegyük figyelembe, hogy atomreaktort, szél- és vízerőműveket könnyebb építeni, mint kőolajat teremteni (az ugyanis egyre csak fogy, és már nem sokáig lesz…).

    A sportautóban benzinmotor van… ezt a marhaságot a társadalom diktálta beléd, amikor az a menő, hogy mennyire nagy lökettérfogatú motor hangját hallod, mert az jelenti a teljesítményt. Amint elektromos autók lesznek többségben, kénytelenek lesztek kipróbálni, melyik autó tud többet, a hang semmit nem árul majd el. Mellesleg ha azt gondolod, a benzintől lesz nagy teljesítménye az autónak, gondolj a nitróra… pedig az nem üzemanyag, csak javít a benzinmotor hatásfokán… Az elektromos autók jóval kevesebb energiát “pazarolnak”…

  28. Magyarországon már 3 is van. El kell lopni egyet és azonnal vissza hozza az árát, ha nem csuknak le:)

    Azért egy Jaguarnak még mindíg jó hangja van!

  29. Azt hiszem nem tulzok ha azt mondom elfogult a cikk. Az 500 km, 400 km sincs valosagban, ahogy azt tesztek igazoljak (valaki be is linkelt egy tesztet feljebb ahol ezt leirjak. Az is nagy igazsag hogy ennek nagyon sokat kell fejlodnie (akku, energiahalozat, biztonsag – amerikaban tobb ilyen auto is kigyulladt), de azt mondom hogy ez csak egy "al-alternativa" lesz, amint ilyen elektromos autokbol lesz tobb, az aram lesz dragabb es nem a koolajszarmazekok… Ha vizzel menne hoknaptol az auto, annak lenne 400 ft literje… Sajnos ez igy van. Igy volt ez par eve az Etanollal is, elso izben megerte atalakitani a benzines kocsikat erre, mert nagyon hamar visszahozta es onnantol sporolas volt, most meg mar ugyan ott vagy mintha benzint tankolnal. Kornyezetkimelest elismerem, viszont itt a sarkalatos pont az akksik gyartasa, tarokasa, elhasznaltak feldolgozasa, stb…

  30. Jópáran rámutattatok az írás gyenge pontjaira, nem létező erőműkapacitások, csak papíron jól kinéző hatótáv, akkumulátorok élettartama, ára, tűzveszélyessége, stb. Ezeket nem is ismételném.

    A baj az, hogy hiába veszel elektromos autót, ugyanazt a levegőt vagy kénytelen használni, amit a többi (kevésbé környezettudatos) ember beszennyez. Aztán a tisztán elektromos rendszernek megvan az a hátránya is, hogy minden egyes műszer, lámpa, rádió, komputer, klíma/fűtés ugyanarról az energiaforrásról van táplálva, ergo csökkenti a hatótávot. A töltést se úgy kell elképzelni, hogy innentől minden konnektorból 1-2 óra alatt feltöltjük a gépet, mivel kevés helyen van 40A-es kismegszakító (ami 100%-os hatásfokot feltételezve is még mindig csak 9,2 kW-al bírna tölteni, és az 500km-es hatótávhoz a 85kWh-s akksi kell). A másik baj az, hogy míg szinte bármilyen benzines/dízel autóval kimész a világból, a teljesen elektromos rendszereknél bármilyen nagyobb távolságba történő megmozdulás komoly útvonaltervezést, alternatív- és vészmegoldások bekalkulálását jelenti, ráadásul ha valami miatt mégis kifogynak a Coulombok a kocsiból, nem lehet egy kannával elsétálni/stoppolni a kútig, sőt éjszaka még vontatni sem lehet, mivel a világításnak is annyi.

    Ezen kívül szerintem egyáltalán nincs átgondolva a kezelőfelület. Ugye itt rengeteg mindent a tapizós képernyőn kell csinálni, a fényszóró bekapcsolásától a rádió hangolásán keresztül a tükrök és a klíma beállításáig. Egy olyan képernyőn matatva, amin teljesen dinamikus a tartalom. Amíg megtalálod, hogy mit akarsz állítani és megnyomod amit szeretnél, biztos, hogy legalább 4-5 másodpercre elvonja a figyelmed az útról. Hangvezérlés van, de nagyjából kimerül a navigáció, a telefon és a zenelejátszó kezelésében. És közben folyamatosan nyomni kell egy gombot a kormányon. Persze szoftverfrissítéssel ezen is biztos lehet változtatni, ha lesz rá igény.

    Amit többen említettetek, a regeneratív fékezés, ami egyfajta motorfék-szimuláció, mértéke szintén állítható. Tulajdonképpen csak annyi történik, hogy gázelvételkor generátor módban vannak használva a motorok, és töltik az akkumulátorokat a mozgási energiát átalakítva. Csak míg egy belsőégésű motornál a lassulás mértéke fokozatfüggő, itt nincsen sebességváltó, tehát egyedül a pedál állásától függ. A hatás viszont gázadásnál és elvételnél is azonnali, nincs késleltetés, ami hatalmas pozitívum.

    Nem lenne rossz a tisztán elektromos autó koncepciója, a hangtalan suhanás az országúton, már régóta figyelem a Tesla tevékenységét, és nagy jövőt látok benne. Azonban még kellene pár apró fejlesztés, ami vonzóbbá tenné az elektromos autózást. Például (vezetékmentes) töltőszakaszok az autópályákon, vagy a jelzőlámpás csomópontokban, ami feleslegessé tenné a tankolás miatti megállásokat. Aztán vannak olyan akkutechnológiák, amelyekkel jelentősen csökkenthető lenne a balesetek esetén létrejövő tűzveszély (pl. lítium-vas-foszfát) a kapacitás és tömeg lényeges romlása nélkül. Az érintőképernyő is lehetne taktilis, hogy odanézés nélkül is ki lehessen tapogatni a gombokat. Ésatöbbi. Egyelőre nekem még mindig a konnektorból is tölthető hibridek tűnnek a legjobb választásnak (alapból elektromotor hajt, benzinmotor tölt, rásegít ha kell), kb. 80-100km-es elektromos hatótávval, ha egyetlen autóban gondolkodunk. Ha meg kettőben, akkor szinte bármilyen párosítás szóba jöhet. 😀

  31. A cikk nem annyira túlzó, mint inkább a belsőégésű motorokhoz szokott gondolkodású emberek számára félrevezető. Nézzük a tényeket és az elhallgatásokat. Az adatokból arra lehet következtetni, hogy ez az “S” sorozatból a P85-ös model. Azaz az akku kapacitása 85KWh, és ez a kiinduló adat minden számoláshoz. Tehát nézzünk meg néhány tulajdonságot a számok fényében. A teljesítménye 310kW (410LE), akkor maximális teljesítménnyel max. 15percre elegendő az akku kapacitása. És ha egy BMW-vel hasonlítjuk, az órákig képes erre.
    A hatótáv 500km, tényleg, ha egyenletes 60-as tempóval haladunk, de ilyen tempóval még egy benzines autó is képes 1200km- t megtenni.
    Töltés 8 óra bármilyen 240V-os dugaljból? Számoljunk, egy dugajlból, folyamatosan, kivehető teljesítmény 2,5kW, azaz a töltési idő 85/2,5=34 óra, és még nem számoltam a töltési veszteséggel, ami akár 50% is lehet. Ha kiépítek egy speciális töltő csatlakozót, ami egy normál háztartásnál kb. 6-7kW, akkor is 10-15 óra, de akkor kihúzhatjuk a hűtőt, nem nézünk tv-t.
    Bármikor rátölthetünk, hogy mindig teljes lapacitásunk legyen, de ne feledjük az akkuk életciklusa minden egyes töltéssel csökken. ( Gondoljunk csak a laptop akkuk mennyit is bírnak is, ha mindig rádugjuk a töltőre? )
    Ne feledjük, hogy az akku kapacitása folyamatosan csökken, tehát a most is túlzó hatótáv lehet, hogy 3 év múlva csak 2/3, vagy fele lesz! Tudom olvastam, hogy 8 év a garancia az akkura, de mi számít hibának, azt nem részleztezik.
    A kezelőszervek nagyrészét egy LCD megjelenítő helyettesíti, és még ez tetszik is egyeseknek, milyen forradalmi újítás, de egy autóban az ergonómiát és a biztonságot feláldozni a dizájn oltárán ez nem tisztességes! Próbált már valaki, a forgalomban, napsütésben, egy navigációban állítani valamit, mert én nem szeretném, ha a mögöttem jövő Teslában éppen a klíma virtuális gombjait próbálja eltalálni a vezetője.
    És még a gazdaságosságról nem is végeztünk a vaslóságon alapuló számításokat végezni. Mert talán az sem olyan szép, mint elsőre gondolná az ember!

  32. @itanczos: A Top Gear minden elektromos autót lehúz a bemutatóikban… Nekik az a lényeg, hogy “mennyit megy a tesztpályán”. Nem életszerű.
    A Honda valóban gyárt “széria” hidrogén üzemű autót, de:
    Az FCX Clarity-t http://en.wikipedia.org/wiki/Honda_FCX_Clarity
    Amit csak Kaliforniában lehet lízingelni, megvenni nem. Ez bár hidronént kell bele tankolni, amit vagy az államban tőbb benzinkúton lehet tankolni, vagy az autóhoz adott házi tankolási rendszerrel, napfény és tengervíz segítségével állt elő.
    Az FCX egy üzemanyagcellás autó, amely a hidrogénből, oxigénnel elektromos áramot állít elő és az hajtja a villanymotort, tehát tulajdonképpen ez is egy elektromos autó. 🙂
    Egyébként érdekes, hogy mennyire elfeledkeztünk arról, hogy anno korábban volt “villanyautó”, mint belsőégésű és, hogy a 100km/h sebességet is elektromotoros autóval lépték át! Aután az olajlobbi történetét már ismerjük…
    Gyorstöltő hálózat amúgy van Magyarországon is, pl. az Oktogonnál is van egy és a töltés idején a parkolás is ingyenes!
    Miskolcon az ÉMÁSZ ügyfélszolgálat melleti gyorstőltőn rendszeresen lóg egy Tesla! 🙂
    Hamár elekrtomos autó, akkor azt sem szabad elfelejteni, hogy 2012-ben az Év autója címet a Nissan Leaf elektromos autó kapta, ami jelentős innovációval bír, ellentétben a 2013-as nyertes VW Golf VII-tel szemben…

  33. @micsi: Az a bizonyos BMW padlógázon min. 50-60l/100km-t fogyaszt, tehát szintén nem bírja “órákig”. 🙂

  34. Másik dolog, hogy ez a Tesla autó 5-10%-os töltöttség mellet mire képes, mert egy belsőégésű motor az utólsó cseppig leadja a maximális teljesítményt, viszont a villamos autónál ez erősen kétséges, lehet már csak vánszorgásra képes amikor merülőfélben van! Említik páran a parasztvakításokat a kocsiban ami igaz is, még azt el is fogadom, de azt nem, hogy nincsenek tárolórekeszek, az ajtókban sincs semmilyen tárolási lehetőség pedig ezeknek alapvetőnek kellene lenni! A nagy kijelző szép és biztos jól is funkcionál, de ezt nem lehet eleganciának nevezni. Az elegancia egy 7-es BMW-nél, S Mercinél, A8 -as Audinál stb. kezdődik, a Teslának is van hova fejlődnie még ezen a téren! Nem rossz az elképzelés, de a cikk írójának az ömlengése erősen túlzó és így fölháborító is egyben.

  35. Nem kell ilyen L vakult szöveget írni, h ez Iphone 4 keréken.. Anno Amerikában volt már 95-ben 1 elektromos autó, ami már akkor tudott 200km-ert egy tőltésel.. .. És azt a tulajdonosok mesélték… Már akkor forradalmat indíthatott volna… Így 19 évvel ezelőtt.. Akkoriban terveztek 1 olyan aksit ami 500km-re lett volna képes..
    De, hogy ne üres fecsegésnek tűnjön, amit írok.. Itt van 1 Másfél órás Dokumentumfilm erről, amiből mindenki leszűrheti a fontos információkat…És nem kell ezt Desing dumát, (ami itt lefolyt most) tényként kezelni..1 próba úton semmi sem derül ki.. Csak a hipe felhő jelenik meg.. A cikkhez hozzátéve 1-2 fontos dolgot, a Japánoknál már vannak kísérleti napelemes töltő állomások… Amik ingyenes energiaforrásnak tekinthetők, itt csak a töltőállomások akkumulátorainak kapacitásán múlik, h mennyi autót tudnak feltölteni.. De azt hiszem van olyan is ami rögtön a nap energiát pumpálja az autóba.. Gondolom éjjel meg mehet az aksiról.. 🙂
    Itt van a dokufim: http://www.youtube.com/watch?v=TKyf9RhTkWo

  36. @Put2: mi az, hogy “L vakult”?

  37. @Put2: Attól eltekintve, hogy kulturált, értelmes vitát nem éppen lehet mocskolódásra (“te elvakult vagy, te csak a hype-ot követed”) építeni, nézzünk néhány szemet szúró és égbe kiáltó helyesírási hibát:

    – Iphone. Már nagyon sokszor el lett mondva, hogy az iPhone az miért iPhone, és miért nem Iphone, IPhone vagy iphone. Márkanév.
    – “aksit” -> “akksit” (az alapszó az “akkumulátor”).
    – “Másfél”, “Dokumentumfilm”, “Desing”, “Japánok”: mind vagy köznév vagy melléknév. Tehát “másfél”, “dokumentumfilm”, “design”, “japánok”.
    – “próba úton” -> “próbaúton”
    – “hipe” -> “hype”
    – “töltő állomások” -> “töltőállomások”
    – “nap energiát” -> “napenergiát”

    Köszönöm, hogy legközelebb odafigyelsz majd arra, hogyha már kritizálsz valamit, legalább normális formában tedd.

  38. @Ed Harley: ez nagyon nem így van.

  39. Mondjuk autóban elég szar ha a külvilág tükröződik vissza a kijelzőn. Ipadnél/telefonnál még tudok úgy állni hogy ne legyen, de egy autóban?!


Add a Comment