fbpx Skip to content

Az új-zélandi Nelsonban apa és fia kajáltak egyet a helyi bisztróban, kocsijukhoz visszatérve azonban feltörve találták azt. Eltűnt egy iPad, egy pénzzel teli pénztárca és a napszemüvegeik. Mit is tehetnek most?

iPhone-Thief

Az első kétségbeesés után eszükbe jutott, hogy nemrég aktiváltak az iPaden egy nyomkövető alkalmazást. A náluk lévő iPhone-on beizzították az appot és a térképen máris egy mozgó pontként látták az iPadet. Hirtelen felindulásból elindultak visszaszerezni a táblagépet, de útközben azért eszükbe jutott a rendőrséget is értesíteni. A nyomkövetés egy olyan házhoz vezette őket, ami tele volt gyanús, napszemüveges, sötét alakokkal.

Látták, hogy egy ember jön ki a házból, és beszáll egy fekete BMW-be. A jel újra elkezdett mozogni a térképen, majd a város főterén megállt. Itt azonban a jel eltűnt, kikapcsolták az iPadet. A rendőrök arra kérték őket, hogy jelentkezzenek, ha újra követhető lesz a tablet. A két sértett Lost módba kapcsolta az iPadet és üzenetet küldött rá: „Ez egy kisváros. Láttunk téged, az autódat és a barátaidat is. Holnap délután öt órakor hagyd az iPadet egy csomagban a helyi bevásárlóközpontban és akkor kihagyjuk a rendőrséget.”

Késő este újra megjelent a jel a térképen. Odahajtottak és értesítették a rendőröket. A beszélgetés közepén tartottak, amikor jött egy ismeretlen hívás. Egy óvatos hang azt mondta: „Nálam van a cucc.” Visszaadja őket, találkozzanak egy semleges helyen.

Erre azonban nem került sor, mert megérkeztek a rendőrök és behatoltak a házba. Megtalálták az iPadet és az összes ellopott cuccot. A tolvajt letartóztatták és hűvösre vágták.

„Ez egy csapatmunka volt. – mondta Jo Managh őrmester – Fantasztikus, hogy a technológia lehetővé teszi lopott tárgyak követését és megtalálását. Ez segített nekünk visszaszerezni az ellopott dolgokat, így visszaadhattuk őket jogos tulajdonosaiknak.”

Az Apple az iOS 7-tel vezette be azt a biztonsági funkciót, hogy a Find My iPhone kikapcsolásához és a telefon törléséhez Apple ID-t és jelszót kér a rendszer, ezek nélkül nem lehet aktiválni a készüléket, így a tolvajok helyzete lényegesen nehezebb lett. Ugyan konkrét számok még nincsenek, hány ilyen készülék bukott meg, de már a funkció bemutatásakor üdvözölte a New York-i rendőrség az aktiválás tiltását.

find_my_iphone_erase

Aki jailbreakelt, annak plusz lehetősége nyílik visszaszerezni szeretett telefonját. Cydiában, a BigBoss repóban található iCaughtU ingyenes alkalmazás segítségével, jelkódzár beállítása esetén sem lehet kikapcsolni a készüléket, letiltja a kikapcsoló gombot.

icaughtu1

Ráadásul, ha a tolvaj sikertelenül próbálkozik a kód megadásával, egy előre meghatározott számú kísérlet után a telefon előlapi kamerája a háttérben fényképet készít róla és a GPS koordinátával együtt levelet küld az előre megadott emailcímre. A program még jó néhány más hasznos tulajdonsággal is rendelkezik, sőt van egy fizetős verziója is, tele feature-ökkel. Csak ajánlani tudom mindenkinek.

Olvasd el a hozzászólásokat is

43 Comments

  1. Eljött az az idő, hogy fel kell törni a készülékemet!

  2. Nem indul újra!
    Felraktam a fenti iCaughtU pro-t (ingyenes) változatát és azóta próbál újra indulni a telefefon, de nem megy. Logó után sötét kép, majd megint újra indul. Van valami ötletetek, vagy újra kell raknom? 🙁

  3. @Marci84: én most raktam fel iPad minire és semmi gond nincs vele.

  4. a findmyiphone wifit és/vagy gps-t használ?

  5. Marci!
    Pár hete nekem is ez volt. Úgy indítsd el, hogy nyomva tartod a hangerő gombot. Így a cydiás kirgészítőket nem használja a telefon. Szedd le az iCaughtU alkalmazást és rakd fel egy másik verzióját.

  6. Ennel 100x jobb a cylay nevu alkalmazas. Na az videot hangot is rogzit meg minden mast is tud. Cydiaban keresd..

  7. @Atlius: Köszönöm, sajnos már elkezdtem újra rakni, de a későbbiekben használni fogom amit javasoltál! 🙂

  8. Az lenne a kérdésem, hogy miért nem küldi el a képet e-mail-ben? Mert beírom mindenhova és még akkor sem csinál semmit (Gmail-es a címem és a free verzió van rajta)

  9. Miért csak jailbreakelt ..???

  10. Összedobhatnának már egy rendes app-at … Sokan biztosan ki is csengetnék… ( én is )

  11. ez engem is érdekelne. kell net kapcsolat is find my iphonehoz ? ipad minim van 3g nelkul, és ha kell net elmeletileg hiába van benne , max ha kapcsolodik wifire…

  12. az iCaughtU-ban hol lehet beállítani, hogy ne lehessen kikapcsolni a készüléket?

  13. Vegyétek meg a pro verziót, pár dollár, de sokkal többet tud, mint az ingyenes.
    Bekapcsolja a wifit/3g-t ha az nincs bekapcsolva, sms-ben lehet parancsokat küldeni (pl csináljon képet a hátlapi kamerával, küldje el a telefon pozícióját sms-ben, stb)
    Pár dollárt megér.

  14. @diario; @Józsi: Szükségeltetik INTERNET minden féle képpen, hiszen a GPS adatokat azon keresztül szolgáltatja a FMi app/iCloud felé. Ha nincs mobil-internet, akkor a legközelebbi WiFi-re való csatlakozáskor kerülnek az adatok elküldésre – ugyan ekkor kerülnek az FMi app/iCloud által kért Elveszett mód/Hangjelzés/Jelkóddal való lezárás kérések is kiküldésre az iEszközökre.

    @petike7809: Azért csak Jailbreakelteknek, mivel az alap Find my iPhone alkalmazás nem tartalmazza az iCaughtU plus funkcióit.

  15. Nem értem a sztorit. Ha volt jelkód, akkor kikapcsolhatták, mert eltűnt a jel. Na és hogy lett újra jel?? Ahhoz kellet volna passcode, meg sim. Ha meg nem volt passcode, vagy sim zár se, akkor a tolvajok miért nem kapcsolták ki az internet elérést??

  16. iphone 4S-en az icaughtu folyamat 68% cpu-t használ, és szívja az akksit. Másnak van hasonló tünete?

  17. @kisai: a tolvajok bambák voltak. 🙂 🙂 🙂

  18. Az iPhone legesleghasznosabb funkciója (lenne). Csak wifis iPad-eknél, iPod-oknál értelme semmi, hiszen a készülék csak az ismert wifi hálózatokhoz csatlakozik.
    Elvesztés esetén jól jöhet a hanglejátszás funkció, bár ilyenkor hívni is lehet a készüléket, az még egyszerűbb is.
    Lopás esetén viszont a legnagyobb hiányosság, hogy ki lehet kapcsolni a telefont. Mert azt ugye egy óvodás is tudja, hogy ellopok egy telefont, akku, sim kivesz. Nos az iPhone-nál ugye akkut nem tudja kivenni, simet sem olyan egyszerű, de hogy még jelkód ellenére is ki lehet kapcsolni… Remélem orvosoljàk. Csak emiatt ne kelljen jailbreak!

  19. Home powerrel kilövik a telót és annyi az icaughtu-nak 🙁

  20. @gabesz21: “Csak wifis iPad-eknél, iPod-oknál értelme semmi, hiszen a készülék csak az ismert wifi hálózatokhoz csatlakozik.”

    Ez nem igaz. Ugyanis a lopás után vagy szétkapják alkatrésznek (na itt nem ér semmit egyik megoldás sem, sem 3G-n sem Wifin, mert mire géphez érsz a készülék már darabokban van), vagy kikapcsolják és megpróbálják restoreolni, amikor is ismét wifi-t fog látni, mert kell neki ahhoz, hogy aktiválja a készüleket (Activation Lock). Illetve a harmadik lehetőség, hogy valami magányos idióta lopta el, aki egyből szabadulni is akar tőle valamelyik villamosmegállóban, úgy pedig pillanatok alatt megvan.
    A funkciónak a legnagyobb problémája itthon és sok országban, hogy baromira az ügyeletes tiszten múlik, hogy hajlandó-e ezt az adatot komolyan venni.

  21. De nem értem mi értelme van egy napszemüveget ellopni 😀

  22. iCaughtU Pro nem jó vigyázzatok ujra kelet telepítenek mindent a tel re mert meg halt a telom Iphone 5

  23. Jaja….. én is néztem egy nagyot, mikor először ki tudtam kapcsolni a telat jelkódzár ellenére…. Remélem gondolnak erre az Almánál az elkövetkezendő verziók kiadása előtt.

  24. A Find My iPhone alkalmazast gyerekjatek kijatszani. Sot akarmit telepithetsz ra ha a tolvaj egybol kikapcsolja a telefont, oda az egesz. A fenti tortenethez meg annyit hogy mesebe illo, de ilyen bamba emberek is csak Amerikaban lehetnek. No comment… 🙂

  25. kéne bombázni almáékat hogy változtassanak azon hogy NE lehesen passcode nelkul kikapcsolni a telefont

  26. Sziasztok! felraktam az iCaughtU-t de valamiért nem akarja a teszt emailt elküldeni :/ pedig jól írtam be mindent elvileg, valami ötlet mi lehet a gond? a másik meg ha bekapcsolom a secure részt állandóan bekapcsolja a 3G-t aminek nem örülök mert az E amúgyis megy egész nap, de a 3G-nek semmi értelme..

  27. @Marci84: ha tört verziót teszel fel, nyilván nem kell csodálkozni, ha nem megy.

    @Józsi: mobilnet vagy Wi-Fi kell neki ahhoz, hogy az Apple szervere elérje a készüléket, és le tudd kérdezni a helyzetét (amit nyilván a GPS ad meg neki).

    @gabesz21, @zojacska: ezért lett az activation lock. ha nem tudod aktiválni a készüléket, nem ér semmit: http://szifon.com/2013/07/31/aktivalas-zarolasa-elveszett-moddal-teszteltuk-az-apple-uj-lopas-elleni-vedelmet-mukodik/ (a készülék legértékesebb része az alaplap, az 5s esetén meg zárolt alaplappal a Touch ID is bukó, mert össze vannak kapcsolva, kicserélt Touch ID nem áll szóba más alaplappal.)

    @MysteryKe, @diario: reset ellen nem védene, ha jelkódnál nem lehetne kikapcsolni, úgyhogy mindegy lenne.

  28. Jadeye- reset ellen lehet nem védene az igaz. de egy mezei betörö nem hiszem hogy tudja mi az a reset, es ismeri ezt a kombinációt. de ahoz meg nem kell nagy ész hogy ha nyomom sokáig a felso gombot kikapcsol. barati tarsadagomba van aki tobb eve almázik és nem tudta hogy home power a reset.

  29. @diario: a resetre bárki rájön.

  30. rájohet, (de kicsi a esely rá ) de nem jon rá 20 perc alatt amikor el van avval foglava hogy eltunjon a helyszinrol !!!
    ez a legnagyobb hulyeseg amit csinálnak a almáék.

  31. Feltettem én is ezt az IcaughtIU király, hogy nem lehet kikapcsolni az almát de aki picit is jobban ért hozzá (Home gomb + kikapcs gomb) és kikapcsol… de azért bénábbak ellen véd… meg hát lementi annak a képét aki porbálkokiz a kódommal 😀

  32. nàlam működik minden funkciò a pro verziòban, kivéve azt,hogy engedi a kikapcsolàst.mit ronthattam el?màsnàl nincs ilyen gond?

  33. @diario: A közhiedelemmel ellentétben a tolvaj nem hülye.
    A legtöbb telefontolvaj nem magának lop, hanem üzletszerűen. Megvan a “megrendelője” (orgazda) és neki szállítja a készülékeket. Hamar eljut hozzá és az orgazda megmondja, hogy hogyan kéri (kikapcsolva vagy szétszedve). Minél előbb szabadulni akar a telefontól, amit lopott, hisz ha van személyleírás és kivételesen gyors a rendőrség, akkor ne legyen nála. Mire te odaérsz a gépedhez, addigra az a telefon már gazdát cserélt. Amennyiben nem tudja kikapcsolni, az téged hiába nyugtat meg, hogy de jól megszivattad, szét fogja szedni a készüléket és kiszedi az akkumulátort (nem először csinálja, tudja a trükkjét, egy eldugott kapualjban is megcsinálja az iPhonenal pillanatok alatt). Ennél a tolvajnál semmit nem véd az, ha nem tudja kikapcsolni, mivel neked kb. fél-egy óra múlva lesz érdekes, hogy mi van a telefonnal. (akkor állnak neki talán érdemben foglalkozni vele a rendőrök)
    A másik az a magányos idióta, aki vagy magának lopta, ő az Activation Lock miatt kelepcébe kerül és lebukik. Vagy tovább értékesíti valamelyik sufni GSM boltban/szervízben, de ebbe a problémába ott is beleütközik, felcsatlakozik a netre, mert fel fog, iCloud befogja a jelet és már lehet is menni a sünökkel. Illetve ugyanide tartozik az a hülye is, aki miután ellopta meg akar szabadulni tőle az utcán olcsóért és meg sem próbálja kikapcsolni. Ő meg bármikor lebukik.

  34. közben megoldottam!:)

  35. Felraktam az iCaughtyout és dfu módban simán hagyta újraindítani. Magyarul: szart sem ér.

  36. @Motyon: ez feljebb le van írva hogy a Power Home reset/dfu ellen nem véd 🙁

  37. @ef-dani: azzal kiegészíteném, hogy az aktivációs zárat még akkor kapcsolod be, amikor használod a készüléked, így az már azelőtt meggátolja, hogy az ID/jelszó ismerete nélkül aktiválható legyen, hogy valaki ellopná a készüléket.

    abban viszont fejleszthetne az Apple, hogy ilyenkor is elküldje a készülék az aktuális pozíciót, ha időközben elveszett módba tetted, de azt a készülék már nem kapta meg, mert már közben megpróbálták restore-olni, stb.

  38. @Jadeye: Restore után előbb kér internethozzáférést, mint az Activation Lockot. Olyankor csak elküldi, ha Lost módba tettem… :S

  39. Sziasztok, Iphone 5-re felraktam a iCaughtU-t azóta behalt a telefon, csak az almáig jut, gépre dugva eléri a médiát de annyi… mit csináljak?

  40. Hatalmas nekem fent van az icaught pro smst küld stb.. Egy dolgot nem lehet kivédeni.. 🙁 SIM kártyát ki tudja szedni a kedves új tulajdonos es ugy bukta a GPS meg a net.. 🙁 de nyilván ha bekapcsolja ujra véd a find my phone addig meg jönnek a fotók a koordinátákkal..

  41. Ja es az lenne igazán menő szerintem ha a restore közben küldene egy mailt.. 🙂

  42. Szerintem a regi nokiakat, sony ericsonn, ericsson keszulekeket sem lehetett kikapcsolni anelkul, hogy a billentyuzarat ne oldanank fel. Ok, ott le lehett venni az akksit. De itt meg nem, viszont kikapcsolni ki lehet. Azzal amugy az a baj, h az akku nem birja olyan sokaig es elobb-utobb lemerul, ergo kikapcsol.


Add a Comment