fbpx Skip to content

Om Nom kalandjairól és a Cut the Rope sikereiről mi is számtalanszor beszámoltunk már itt az oldalon, hiszen az egyik legsikeresebb franchise az App Store-ban. Eddig csak olyan plusz epizódok érkeztek, amik lényegében megegyeztek az eredeti játékkal, csak más környezetbe helyezték a cuki kis békaszerű Om Nomot, illetve más-más tárgyak voltak segítségünkre, stb. Ilyen volt a Cut the Rope Experiments, és a Time Travel is, de most végre megérkezett a Cut the Rope 2, ami ha nem is az alapoktól, de eléggé újragondolta az egész játékot.

cuthetherope21 cuthetherope22

Természetesen ebben az epizódban is a fő cél az, hogy Om Nomot jóllakassuk cukorral és emellett próbáljunk meg minél több csillagot is összegyűjteni, hogy a további pályákon is játszhassunk. A Cut the Rope 2 nem egy újabb bőr lehúzása az eredeti ötletről, még mielőtt az elégedetlenkedők megszólalnának. Olyan újításokat hozott, amiért érdemes volt kiadni egy teljesen új alkalmazást, amiért jogosan jár a fejlesztőknek a 0,89 € (~270 Ft – egy sör drágább ennél, szóval nem megterhelő dolog), hiszen újra egy remek játékot dobtak össze.

cuthetherope23 cuthetherope24

De hogy miben is tud újat a második rész? A történet szerint a gonosz pókok elrabolták Om Nom cukor készletének jelentős részét egy hőlégballonnal, aminek kötelébe Om Nom lába is beleakad, így szeretett otthonától eltávolodik, majd mikor végre kiszabadítja magát, a világ különböző tájain követi az elhullajtott cukrok nyomát, hogy megtalálja a pókokat és visszaszerezhesse jogos tulajdonát. Kalandozása során találkozik érdekes lényekkel, amik Om Nomhoz hasonlóan nem őshonosak a Földön, és ezek a lények a különleges képességeik segítségével segítenek neki. A helyszínek is teljesen újak, az erdőtől a roncstelepig mindenfele megfordul majd Om Nom. A játékban egyelőre 5 fejezet van 24-24 pályával és 1-1 Om Nom Stories rajzfilm epizóddal (csak az első rész nézhető egyelőre, a többire még várni kell). Minden fejezetben szerepel 1-1 új karakter a már említett különleges lények közül, de van, hogy több is segítségünkre van. A pályák ezen lényeknek a képességeihez vannak alakítva.

cuthetherope25 cuthetherope26

Az öt lényből mindegyiknek más-más képessége van (a nevüket nem sikerült még megjegyeznem): az első fejezetben egy kis narancssárga lény van, aki –mint egy helikopter– repül, és bármit, amit ráaggatunk, azt egy előre megírt pályán fel-alá viszi. Ez lehet cukor, tereptárgy, vagy akár Om Nom is, és amikor megfelelőnek tartjuk a helyzetet, el is engedhetjük. A második fejezetben egy olyan Om Nom-szerű lény van a segítségünkre, aki a nyelvét kidugva képes talajt biztosítani, vagy épp blokkolni a lufin repülő cukrot, hogy az kirepüljön Om Nom nagy bánatára a pályáról. A harmadik fejezetben egy önmagát klónozni képes, türkiz színű, szögletes lénnyel találkozunk, akinek az ereje abban rejlik, hogy bármit meg tud emelni azzal, hogy sokszorozza magát. A negyedik fejezet lénye pedig a fejére esett tárgyakat tudja kilőni. Az ötödik fejezetnél még nem tartok, de videókból láttam, hogy a kis sötét huncut lényecske elrúgja messzire, amihez hozzáér, így juttava megfelelő helyre mondjuk a cukrot. Minden pályának van 1-1 plusz küldetése, amit miután egyszer megcsináltuk a pályát, az eredményjelző alatt láthatunk, és ha ezt is teljesítettük, akkor egy kis érem kerül a pálya száma fölé. Azt még nem tudom, mit érünk ezekkel az érmekkel, lehet ezért kapunk segédeszközöket, vagy lehet csak achievementért gyűjtehetjük.

cuthetherope27 cuthetherope28

Vannak klasszikus tereptárgyak az eredeti Cut the Rope-ból, mint például a levegőfújó, de sok új tárgy is helyet kapott a játékban: farönkök, cukormágnes, lufi (buborék helyett nagyjából, csak itt többet is a cukorhoz tudunk kötni). A pályák nehézsége szerintem hozza nagyjából a régi szintet, ugyanis a Time Travel pályái túl egyszerűek voltak, és végre újra vannak pályák, amik nem az, hogy elsőre nem, de még sokadjára se sikerülnek 3 csillagosra: és épp ez a jó a játékban, hogy nem túl egyszerű.

Eddig minden szép és jó, egy nagyon jó játékot kapunk jó áron, de sajnos vannak hátulütői is a Cut the Rope 2-nek. Vannak pályák amelyeken a harmadik csillagot csak úgy tudjuk megszerezni, ha valami extra eszközt hozunk be a játékba, amiből párat jó teljesítményért is kapunk, de vásárolhatunk is. Ilyen extra például a lufi, amivel a túl magasan lévő csillagot is összetudjuk gyűjteni, csak hát sajnos nincs túl sok a lufiból, így aki maximalista és minden pályát 3 csillagosra szeretne megcsinálni, annak bizony fizetnie kell majd sajnos.

Továbbá van egy kis sárga szőrös lény, aki segít, ha elakadtunk, hogy mit mi után csináljunk, hogy minden csillagot összegyűjtsük és Om Nom is jóllakjon, ehelyett inkább érdemes a YouTube-on megnézni, hogyan kell megcsinálni az adott pályát, erre nem érdemes költeni. Sajnos a negatívumok sora itt nem ér véget, ugyanis némely pályán 1-1 négylevelű lóhere is található, aminek megszerzése sokszor elég nagy kihívás, de sajnos ez szükséges ahhoz, hogy a fejezetek utolsó 4 pályáját is elérhessük. Szóval nem csak a csillagokat kell gyűjteni, hogy a további fejezetek is elérhetőek legyenek, hanem a lóheréket is be kell zsebelni a teljes játékélményért.

cuthetherope29 cuthetherope220

Természetesen minden pályát elérhetővé lehet tenni pénzért, illetve segédeszközöket is lehet venni, de még fejfedőt is vehetünk Om Nomnak (minek is neki az?), illetve a cukor kinézetét is megváltoztathatjuk vagy a vágásunk kinézetét. Ezeknek nagyon nem látom értelmét, bár valamelyik fejfedő elég jól néz ki, de pénzt nem adnék érte – szerencsére egy téli sapkát és mézeskalács cukrot a jó teljesítményért cserébe ajándékba kapunk.

Összeségében szerintem egy remek játékot sikerült a Zeptolabnak újra összehoznia és a negatívumok is csak azokat érintik igazából, akik szeretnek a maximumra menni és minden pályát 3 csillagosra megcsinálni. Akit nem zavar, hogy esetleg 1-2 pályán nem tud játszani, stb, az észre se fogja ezeket venni. Aki szerette az első részt és a kiegészítő epizódokat, annak “kötelező” ezt is beszereznie, de igazából mindenkinek tudnám ajánlani, aki szereti a szórakoztató, jópofa, de mégis néha elgondolkoztató feladatokat tartalmazó játékokat. A Cut the Rope 2 futtatásához minimum iOS 4.3 szükséges és plusz jó hír, hogy univerzális appról van szó, így nem kell iPadre is külön (és drágábban) megvennünk.

[appstore id=”681814050″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

1 Comment

  1. Nem tudom engem ezek nem kotnek le annyira:( 🙂 angry birs-ozni se szoktam


Add a Comment