fbpx Skip to content

“A kommunikáció nem a fotózásról szól, nem kizárólag.” – jelentette ki Kevin Systrom, az Instagram vezérigazgatója, miközben a mai napon New Yorkban megrendezésre került sajtótájékoztatón bemutatta az Instagram legújabb verzióját, az Instagram Directet. “Abban az esetben, ha mi csak a fotózásra koncentrálnánk, akkor kamerákra fejlesztettük volna ki az alkalmazásunkat, de ez nem igaz, ezért alkottuk meg telefonokra az Instagramot.” Az Instagram eddig kizárólag a fotókra és a videókra – vagy ahogyan ők nevezték pillanatokra (angolul: “moments”) – koncentrált, azonban mostantól küldhetünk privát szöveges üzeneteket, képeket és videókat kizárólag egy személynek, vagy egy adott csoportnak, baráti körnek. “Van olyan, amikor nem szeretnéd megosztani bizonyos képeidet mindenkivel, csak a szűk baráti köröddel.” – nyilatkozta Systrom. Erre nyújt megoldást a legújabb frissítés, az Instagram Direct.

IMG_1645 IMG_1648

Az egész alkalmazás egy könnyedebb ráncfelvarrást kapott, megváltoztak például a fényképező menüpontnál lévő gombok is, valamint kaptunk egy új gombot a jobb felső sarokba, ahol a személyes beszélgetéseinket kezelhetjük. Miután elkészítettük és megszerkesztettük a fotónkat, a megosztás gomb után lehetőségünk van eldönteni, hogy mindenkivel megosztjuk-e az adott képet, vagy csak egy vagy több (maximum 15) meghatározott ismerősünkkel. Mindenesetre ahhoz, hogy szöveges beszélgetést kezdeményezzünk, mindenképp szükség van egy képre, nem lehet csak úgy a “semmiből” szöveges üzenetet küldeni. Abban az esetben, ha a fogadó fél online, valós időben felvillan a profilképe (avatar) és egy párbeszédablakon belül megmutatja, hogy elolvasta-e az üzenetünket, valamint tetszett-e neki a képünk. Természetesen itt is igaz, akárcsak Twitteren, hogy csak az az ember küldhet neked személyes üzenetet, akit te is követsz.

“A valós idejű interakciók, üzenetek és like-ok teszik élővé ezt a frissítést.” – mondta Systrom. Mikor arról kérdezték, hogy lesz-e lehetőség olyan “múló” üzenetküldésre, mint a Snapchat esetében, Systrom úgy nyilatkozott, hogy “Mindig van egy múló tér, akár üzenetekről, képekről vagy videókról beszélünk, de az Instagrammal mi arra koncentrálunk, hogy megörökítsük a világ pillanatait. Az Instagram fontos része, hogy ha visszamész egy adott fotóhoz, láthatod az ott lévő beszélgetéseket, azonban ha nincs már ott a fotó, akkor természetesen vele együtt eltűnnek a kedvelések és az üzenetek is.”

Screen Shot 2013-12-12 at 21.50.34

A esemény fontos szereplője volt Systrom mellett még Peter Deng, a Facebook News Feed és a Messenger megalkotója, aki, miután elhagyta a Facebookot, az Instagram első termékigazgatója lett. Erre valószínűleg azért volt szükség, mert az Instagram felismerte, hogy ha túl akarja egyszer majd nőni a Facebookot, akkor mindenképp szüksége lesz majd egy olyan felületre, ahol privát kommunikációt folytathatnak egymással a felhasználók.

IMG_1646 IMG_1649

Összességében elmondhatjuk tehát, hogy a mai nap egy nagy nap volt az Instagram életében, hiszen megtette az első lépést a személyes üzenetküldő alkalmazások felé. Az azonban kérdéses, hogy mekkora eséllyel indul az olyan óriási népszerűségnek örvendő alkalmazásokkal szemben, mint például a WhatsApp, Kik, Viber és a Snapchat. Sokan már eddig is úgy vélték, hogy az Instagram üzenetküldő szolgáltatása már csak idő kérdése volt és nem volt kétséges, hogy megvalósítják-e vagy sem.

Mindenesetre meg kell hagyni az Instagram nem hagyta, hogy unatkozzunk ebben a félévben, hiszen nemrég jelent még csak meg a videó posztok lehetősége, bevezették a Windows Phone alkalmazást, a “photo tagging”-et, az iOS 7 megjelenésekor újra rajzolták az alkalmazást, valamint bemutatták az első Instagram reklámot is.

IMG_1643 IMG_1644

Saját véleményem szerint már kicsit “erőltetett” funkciónak érzem az Instagram esetén a privát üzenetküldésének lehetőségét, hiszen erre tényleg már megszámlálhatatlanul sok alkalmazás létezik, és ezek után meg végképp ember legyen a talpán, aki követni tudja majd a beszélgetéseit és képeit Facebookon, Twitteren, Flickr-ön, Snapchaten, WhatsAppen, Viberen, iMessage-en, iCloud Photo Sharingen és mostantól Instagramon kereszül is. Mindenesetre adok neki egy esélyt és rá fogom venni magam a használatára, hogy igazán kiderítsem, számomra mennyire lesz hasznos és szórakoztató.

Te frissítetted már közben az Instagramot? Hogy tetszik az új funkció?

Természetesen a frissítés és az alkalmazás is ingyenesen elérhető az App Store-ból:

[appstore id=”389801252″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

2 Comments

  1. Szerintem kevesebben fogjak hasznalni, mint amekkora tomeget varnak. Ez kb olyan mint az apple kepmegosztos meg filteres fotos dolga. Soha nem hasznalom, mert nincs senki aki miatt hasznalhatnam.

  2. Minden embernek más a felhasználása, mondjuk ebbe a frissítésbe kb azt látom, hogy a képek alá lehet kommentálni amit már személyeknek / csoportoknak is tudsz küldeni! Na de ez semmivel se jobb mint facen betólni egy képet!

    Amúgy én is egy érdekes felhasználó lehetek, mert szerintem semmire se való az instagram én kb 4-szer teplepítettem az iPhone-ra, de szinte sose nyitottom meg illetve egyszer egyszer mindig, de kb azt kérdeztem magamtól, hogy azt ez minek is van, mert értelmét nemláttam egy Avyari mellett!


Add a Comment