fbpx Skip to content

Az Apple az október 22-ei eseményén az új iPadek és MacBook Pro-k bejelentése mellett teljesen ingyenessé tette az iLife és iWork alkalmazáscsomagokat azoknak a felhasználóknak, akik új iPadet, iPhone-t vagy Macet vásárolnak. Az Apple ezen bejelentéséről már egy korábbi cikkünkben részletesebben írtunk. 

Mivel a Pages, Keynote és Numbers már évek óta a kedvenc alkalmazásaim részét képezik, amelyeket szinte nap, mint nap használok, illetve amiért ezek az alkalmazások is teljesen ingyenessé váltak és már egy webes felületen is elérhetőek mindenki számára, ezért úgy döntöttem, hogy részletesebben is bemutatom a használatukat. Mindhárom alkalmazás eléggé komplex és összetett, ezért három különböző cikkben fogom őket bemutatni a közeljövőben, hogy könnyebben átláthatóak legyenek.

icloud_hero

Kezdjük először a Pages-szel

hero_hero

A Pages a leggyönyörűbb szövegszerkesztő, amit valaha láttam iOS-re. A külső mögött azonban nem egy buta belsőt találunk, hanem egy rendkívül erős, sokoldalú és teljesértékű szövegszerkesztőt. Gyakorlatilag szinte mindent meg tudunk benne valósítani, mint amit az asztali verziójában is. Nézzük csak meg közelebbről, mire is képes a Pages:

Dokumentumok kezelése a felhőben

IMG_0082

Az iCloudnak köszönhetően mindig velünk lehet az összes dokumentumunk, bárhová is megyünk, hiszen a Pages alapértelmezetten mindig az iCloudban hozza létre az új fájlokat, ezért később már nem kell azzal foglalkoznunk, hogy hová is töltsük fel a dokumentumot, illetve hogy hova is mentsük el azt. Minden dokumentumunk egy helyen van, így az összes eszközünkről, legyen az akár iPhone, iPod touch, iPad, Mac, vagy akár csak egy egyszerű böngésző, elérhetjük és szerkeszthetjük őket. Ennél nagyobb kényelmet nem is kívánhat az ember és – ezt tapasztalatból mondom – ha egyszer valaki rászokik, utána már nagyon nem szeretne mást használni. 😉

Dokumentumok létrehozása

IMG_0084

Új dokumentum létrehozásához elég csak a bal felső sarokban található plusz jelre vagy a “Dokumentum létrehozása” lapra nyomnunk és máris a gyönyörű sablonok között találjuk magunkat, amelyek teljesen megújultak az új verzióban és több mint hatvan darab van belőlük. Vannak sablonok jelentésekhez, beszámolókhoz, levelekhez, önéletrajzokhoz, borítékokhoz, névjegykártyákhoz, poszterekhez, meghívókártyákhoz, szórólapokhoz és újságcikkekhez. Mindemellett még mi is tudunk egyedi sablonokat készíteni, ha esetleg nem találnánk kedvünkre valót.

Dokumentumok szerkesztése

IMG_0078

A legszembetűnőbb változás az előző verzióhoz képest, hogy most már közvetlenül a billentyűzet felett találhatóak a szerkesztéshez elengedhetetlen funkciók gombjai. Egy érintéssel tudjuk állítani a betűméretet, a betűtípust, a sorkizártságot és a bekezdések helyzetét. Így valóban könnyebbé és gördülékenyebbé vált a szöveg formázása, hiszen alig kell elemelnünk az ujjunkat. Abban az esetben pedig, ha komolyabb formázásokat szeretnénk végrehajtani a szövegünkben, mint például felsorolás beillesztése, akkor azt a jobb felső sarokban lévő ecsetre nyomva tehetjük meg.

IMG_0079

A dokumentumunkhoz természetesen hozzáadhatunk még képeket, táblázatokat, két-, illetve háromdimenziós grafikonokat, szövegdobozokat, valamint egyéb ábrákat is. Nagy újítás lett ezen a téren az interaktív grafikonok megjelenése, amelyeket az olvasó kedvére mozgathat, ezáltal modellezve a különböző adatokat.

Dokumentumok megosztása

IMG_0081

Ha készen vagyunk a dokumentumunkkal, akkor nincs más hátra, mint hogy megosszuk azt ismerőseinkkel, kollégáinkkal, barátainkkal vagy családtagjainkkal. Ezt megtehetjük AirDropon, emailen, Twitteren és Facebookon keresztül is, valamint megoszthatjuk a fájl iCloud linkjét is, így aki rendelkezik ezzel a linkkel, az valós időben, velünk együtt tudja szerkeszteni ugyanazt a dokumentumot. Ez a funkció nagyon hasznos tud lenni, mikor például együtt kell megírni egy pályázatot vagy bármilyen tanulmányt, esszét.

IMG_0080

A másik fél tud még továbbá kommenteket, megjegyzéseket hozzáfűzni a munkánkhoz, valamint ha kijavít valamit a dokumentumban, akkor később visszanézhetjük, hogy mit javított ki, illetve, hogy írt-e hozzá megjegyzést.

Screen Shot 2013-11-26 at 12.36.35

Mikor pedig készen vagyunk az alkotásunkkal, akkor jöhet az exportálás, amit megtehetünk Pages, PDF, Word és ePub formátumban is.

gallery_share_format

A Pages teljesen ingyenesen elérhető az új iPhone és iPad tulajdonosoknak, akik pedig nem terveznek a közeljövőben új terméket vásárolni, ők is megvehetik az alkalmazást 9.99 dollártért az App Store-ban.

[appstore id=”361309726″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

7 Comments

  1. Rakár szar marad amíg nem fogja támogatni a dropboxot.

  2. Na az nem lesz benne soha. Ott az iCloud.

    Egyebkent jo lenne ez a Pages, valoszinuleg a legjobb Office program nem csak iPaden hanem az egesz tabla piacon. Kar, hogy a Maces valtozatat hozzabutitottak. 🙁

  3. Motyon: úristen, mekkora problémád van neked 😀 gyökér

  4. Addig én sem veszek mig nem tud főzni!

  5. @ef-dani: most frissült pár napja Mac-re, visszatettek sok kiszedett funkciót.

  6. Tudom, meg jon meg a kovetkezo honapokban a tobbi is, de azert nem ugyanaz…

  7. Jó kis progik ezek, idő lesz míg átszokok az MS-ről.
    Annyi, hogy ha valami okból cserélik a telefonodat új készülékre, akkor ezeket a programokat is megkapja az rmber. Nálam ez történt.


Add a Comment