fbpx Skip to content

Cupertino önkormányzata pár napja zöld utat adott az Apple új és rendkívül merész főhadiszállásának megépítéséhez – írja Wired újságírója. Már eddig is láthattunk látványterveket az épületről, most azonban újabb 24 gyönyörű képpel gazdagodott a galériánk.

APPLREND01

Az Apple új, “anyahajó” becenevű főhadiszállásának kezdeti terveit annak idején még maga Steve Jobs kezdte el kidolgozni a “fény építészeként” ismert Norman Fosterrel, aki többek között az újjáépített berlini Reichstagot, a londoni Wembley Stadiont, a Temze fölött átívelő Millennium hidat, valamint a Swiss Re irodaházat tervezte. Mára azonban kijelenthetjük, hogy ez lesz az utolsó nagy dobás az Apple életében, amiben Jobs keze munkája még megtalálható. Kétségtelen, hogy az épület mind belső-, mind pedig külső-építészetileg lenyűgöző alkotás.

apple-rend-new-01

Amint már a látványterveken is észrevehetjük az iPod shuffle és iPod nano reklámokat, valószínűleg az egyetlen művészeti képi alkotás az Apple reklámok lesznek az egész Campuson. Az épület teljes terjedelme meghaladja majd a 260 ezer négyzetmétert, ahol körülbelül 13 ezer Apple alkalmazott fog dolgozni. Az “anyahajó” megépítésének várható költségét öt milliárd dollárra becsülik, ami forintba átszámolva körülbelül 1170 milliárdot jelent.

APPLREND7

A 8300 négyzetméteres éttermi részen a bútorok elrendezése és minősége a már jól megszokott Apple Store-ok hangulatát idézi és jól láthatjuk, ahogyan sikeresen ötvözik a természet elemeit: a fát, a fémet és az üveget. Az épület építésének befejezési dátumáról jelenleg még nem sok információ áll rendelkezésünkre, csak annyi tudunk, hogy valamikor 2016-ra tervezik majd.

APPLREND5

Az egész épület szerves részét képezi a természettel való összhang, ennek köszönhető, hogy mind a gyűrűn kívül, mind pedig azon belül lenyűgöző kilátásban lesz részük az ott dolgozóknak.

APPLREND19

APPLREND00

Így felülnézetből valóban futurisztikus hatást kelt az épület. A kör, mint szimbólum, végig jól nyomon követhető az Apple design-világában, gondoljunk csak az iPod érintésérzékeny “kerekére”, az iPhone Home gombjára, vagy akár az új Mac Pro alakjára, ami felülnézetből szintén egy kör.

Untitled-19

A látogatókat ez a látvány fogadja majd, mikor megérkeznek a bejárathoz.

APPLREND10

A dolgozók pedig, akik busszal jönnek ide, a vállalati közlekedési központba (Corporate Transit Center) érkeznek meg.

APPLREND27

Ilyen szántóföldes út vezet majd az új, vállalati előadóterem bejáratához, mert az előadásoknak és konferenciáknak elkülönített épülete lesz.

APPLREND28

Ebben az elkülönített előadóteremben, más néven őspavilonban tartják majd meg az Apple jövőbeli sajtótájékoztatóit és médiaeseményeit.

apple-rend-new-03

Az előadásokra érkező vendégek itt tudnak lemenni a nem kisebb, mint 1000 férőhelyes földalatti előadóterembe.

INLINEEE

Az épület külön érdekessége, hogy Steve Jobs kérésére nem tartalmaz majd egyetlen egyenes üvegfelületet sem.

apple-rend-new-06

David Muffly, az Apple arborétum igazgatója a felelős azért, hogy létrejöjjön az összhang és az egyensúly a természet és az építészet között.

TEST22

Így fog átalakulni a városnak azon része, ahol az új főhadiszállást megépítik.

APPLREND30

Az autóval érkezők számára egy 2000 férőhelyes, kétszintes garázs áll rendelkezésre a főhadiszállás alatt. Ugyanakkor ügyelve a részletességre, a garázs is egyedi és különleges designnal rendelkezik majd.

APPLREND8

Ezen a képen pedig a föld feletti parkolót láthatjuk, ami a Campus déli oldalán fog elhelyezkedni.

APPLREND11

A parkoló tetején napelemeket fognak elhelyezni, valamint ügyelve a természet-építészet egyensúlyára, növényekkel és virágokkal lesz díszítve az oldalsó falfelület.

apple-rend-new-04

Az Apple alkalmazottaknak saját edzőtermük lesz, amelyet a nap folyamán bármikor igénybe vehetnek majd.

APPLREND33

Az Apple mindig is kényesen ügyelt a titoktartásra és arra, hogy sose szivárogjon ki olyan információ, amelyet nem szeretne nyilvánosságra hozni. Bár 2011-ben már láthattunk pár képet az új főhadiszállásról, sokkal közelebb nem jutottunk ahhoz, hogy milyen is lesz a valóságban. Ezidáig. Köszönhetően a cupertinoi önkormányzat bőséges archívumának, több mint húsz, részletgazdag látványtervet találtak a projekttel kapcsolatban. Ezek az első, minden lényeges részletet bemutató képek arról, hogy hogyan is fog kinézni az Apple új otthona, az “anyahajó” főhadiszállás.

APPLREND6

Az “anyahajó” összesen egy 71 hektáros földterületen fog elhelyezkedni South Bay hatvanezer fős városában, azon a helyen, ami egykor a HP és a Compaq otthona volt. Természetesen a fő épület mellett több kisebb épület is lesz elsősorban a kutatás-fejlesztés részlegnek. Az alábbi videó Cupertino önkormányzatának készült egy hónappal ezelőtt, abból a célból, hogy bemutassa, hogyan is fog kinézni az új épület. A videóban Stefan Behling, a Foster tervezőcsapat egyik építésze úgy nyilatkozik az új épületről, mint “a környezetvédelmi szempontból legfenntarthatóbb épület az egész világon.” A tervezés során az adottságokhoz mérten maximálisan megpróbálják kihasználni a megújuló energiaforrások által biztosított előnyöket, ennek érdekében rengeteg napelemet és napkollektort helyeznek majd el az épület tetején, valamint magát az épületet is úgy tervezték, hogy a természetes légmozgásoknak köszönhetően nem lesz szükség légkondicionáló használatára az év 70 százalékában.

Véleményem szerint ha ezek a látványtervek a valóságban is megvalósulnak majd, úgy, ahogyan azokat itt a képeken is láthattuk, akkor Steve Jobs kijelentését egy percig sem lehet majd megkérdőjelezni, miszerint “ez lesz a legjobb irodaház az egész világon”. Fantasztikus élmény lesz majd annak a több mint 13 ezer alkalmazottnak nap, mint nap ilyen gyönyörű és inspiráló környezetben dolgozni, hogy még jobb, még nagyszerűbb termékeket alkossanak. Én teljes mértékig beleszerettem az Apple új főhadiszállásába.

Neked, hogy tetszik? Mi a véleményed róla?

Olvasd el a hozzászólásokat is

13 Comments

  1. Nem találom a videót, help!!

  2. Ezek után remelem n fog merni sírni az Apple …..

  3. Nagyon jó cikk! Talán a legjobban megszerkesztett a témában. Kis szöveg, utána a kép. Így legalább tudom mi van a képeken, eddig egy cikket se voltam hajlandó végigolvasni róla, csak a pazar képeket néztem.

  4. @gkovacshazi: valamiért kiugrott a cikkből közzététel után, de visszatettük, köszi!

  5. Nagyon brutál lesz! Reptér is lesz ott?55?f c rct

  6. Hát ez nem brutál lesz hanem, egy az Apple hez méltó alkotás mint amit az i – készülékek. Amazing!

  7. Én csak amiatt aggódom, hogy olyan nagyok a távolságok és méretek, hogy mire eléri az ember célját, mát lejárta a lábát, mint egy gyalogtúrán. Jutalmul hazafelé még egyszer megteheti ezt.

  8. @TigerBP: Szerintem frissítően fog hatni egy kis séta az irodai munka után. Én egész héten jövök megyek le-föl-alá melóban és még nem haltam bele, ők sem fognak.

  9. Hú.. egy ilyen “szerszámos fészert” mennyi összeütni? 😀 Nem kevés munka.. és pénz sem 🙂 Kb Magyarország 10 éves költségvetése lenne 😀

  10. “irodaháza”

  11. Na majd a sok geek, aki meg fuvet eleteben nem latott, max bootcampos xp hatteren, majd reggelente mikor megy meloba a friss legelo kozepen, kozben harom meteres takonycsikot huzva az alergias reakcioktol, milyen oreommel fog itt dolgozni 🙂


Add a Comment