fbpx Skip to content

A héten megjelent a Nike legújabb alkalmazása a Nike+ Move, az az alkalmazás, aminek a segítségével az iPhone 5s bejelentésénél az M7-es koprocesszort mutatták be a színpadon. Az M7-es koprocesszor az a chip az iPhone 5s-ben, ami napközben képes végig rögzíteni a készülék giroszkópjának, gyorsulásmérőjének és iránytűjének adatait anélkül, hogy ez jelentős csökkenést eredményezne az akkumulátor használati idejében.

nike_move_phone

Az M7 „motion” koprocesszorról bővebben korábbi cikkünkben olvashatsz. A Nike+ Move lehetővé teszi, hogy az iPhone-unkból gyakorlatilag egy FuelBand-et varázsoljunk, így egész nap nyomon tudjuk vele követni a mozgásunkat, hogy mikor, mennyit és hogyan mozogtunk. A mozgásunkat az alkalmazás egy egyedi algoritmus alapján pontszámokká alakítja, azaz NikeFuel pontokká, azért, hogy minden mozgásfajtából egy olyan pontszámot generáljon, ami később összehasonlítható a barátaink pontszámával. Ezáltal nem akadály, ha mi például futni szeretünk, de a barátaink meg inkább táncolnak, bowlingoznak vagy épp csak gyalog járnak mindenhova, a NikeFuel pontokat ugyanúgy össze tudjuk majd hasonlítani a nap végén, függetlenül a megtett lépésektől vagy az elégedett kalóriáktól.

photo 1

Az alkalmazás telepítésénél egyből feltűnt, hogy az iPhone már az aznapi mozgásból származó adatokat egyből meg is jelenítette az alkalmazáson belül, azaz az M7-es koprocesszor már addig is éjjel-nappal dolgozott, annyi különbséggel, hogy nem tudta megjeleníteni az eredményeket. Ebből adódik, hogy az iPhone-unk nem fog hamarabb lemerülni, mint ahogyan eddig tette, hiszen eddig is folyamatosan működött benne napközben az M7-es chip.

photo 5 photo 3

A teljesítményünket természetesen nem csak interneten, hanem AirDropon keresztül is megoszthatjuk barátainkkal, mikor találkozunk velük.

photo 3-1 IMG_1817

Két napra rá, hogy a Nike+ Move megjelent az App Store-ban, a Run Keeper is frissítette az alkalmazását, ami most már szintén tudja az M7-es adatokat rögzíteni az új “Pocket Track” nevű módban, ami a 15 perces vagy annál tovább tartó sétánál magától elkezdi az alkalmazásban rögzíteni az adatokat a háttérben, anélkül, hogy a felhasználónak be kéne kapcsolnia bármit is. A Runkeeper ráadásul a lépés/perc adatokat is képes megjeleníteni egy gyönyörű grafikon formájában.

tumblr_inline_mvvgtp6gX51qzu1tl tumblr_inline_mvvguaXX8n1qzu1tl

Természetesen lehetőségünk van  külön letiltani vagy engedélyezni, hogy melyik alkalmazás használhatja az M7 koprocesszort. Ezt a Settings, Privacy, Motion Activity menüpontok alatt állíthatjuk be.

photo 1-2 photo 2-2

Mivel én viszonylag aktív életmódot folytatok (gyakran futok, edzek, biciklizek), nagyon örülök ezeknek az alkalmazásoknak, mert segítenek azokban a pillanatokban is, amikor az embernek már semmi kedve mozogni, ugyanakkor mégis látja, hogy melyik haverja hagyta le éppen pontszámokban és hát valljuk be őszintén, ilyenkor csak azért is elmegy az ember még egyet sétálni vagy edzeni. Ezen alkalmazások előtt azért, hogy mérni tudjuk ezeket az adatokat, szükséges volt vennünk még egy eszközt, még egy karkötőt, ami végezte ezeket a méréseket napközben, de egy ilyen karkötő minimum 30 ezer forintnál kezdődött. Most viszont itt a lehetőség ingyen is, csak le kell töltenünk egy alkalmazást a már meglévő telefonunkra, természetesen ez csak azoknak igaz, akiknek iPhone 5s készüléke van. (Tudom, az iPhone 5s drágább, mint egy karkötő, de idővel mindenkinek lesz új készüléke és mindegyikben elérhető lesz ez a funkció.)

Irány a park és lehet mozogni! 😉

Az alkalmazások ingyenesen letölthetőek az App Store-ból, azonban a Nike+ Move csak az amerikai App Store-ban érhető el:

Screen Shot 2013-11-11 at 10.18.53

[appstore id=”300235330″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

9 Comments

  1. Franko kis app, de az kicsit tulzas hogy nem csokkenti jelentosen az akksit, mert igen. En kilottem hogy a GPS-t hasznalhassa, igy cask az M7-et vette igenybe, viszont 20-25%-al kevesebbet birt a telefon, kb.

  2. tartalék aksi cipelése + 150 nike pont 🙂

  3. @raar: Az M7 chipnek minimális fogyasztása van, gyakorlatilag akkor is megy a háttérben, ha Te éppen nem használod. Így például mikor feltelepítettem a Nike appot pár napra visszamenőleg is tartalmazott adatokat. 🙂 Szóval már nem kell plusz akkumulátor.

  4. Én is kondi terembe járok, futok, biciklizem, táncolok több félét is. Viszont még egyik esetben sem jutott eszembe hogy mindezt a telefonnal együtt csináljam. A teló szerint egy lusta dög vagyok mert órákon keresztül csak ücsörgés van.

  5. Ez most az akkuval megint olyan lesz, mint mikor mindenki kitalálta hogy az új IOS miatt alvó módban nem megy a wifije és csak ébresztése után kapcsol be, pedig ez addig is úgy volt, csak nem hívta fel rá senki a figyelmet! Vicces hogy az userek nagy hányada mennyire nincs is tisztában az iPhone dolgaival! Elég egy cikk (nem ez) és azonnal náluk is tényleg ott van a leírt gond, pedig semmi se valtozott! 🙂

  6. Azt tudja valaki miert egy nappal korabbra teszi a mai napi pontszamomat heti nezetben?

    Gunar: Ha alvo modban nem megy a wifi, akkor hogyan kapok push ertesitest? :O Vicces hogy az userek nagy hanyada nincs tisztaban az iphone dolgaival! 😀

  7. sziasztok,

    abban tudnátok segíteni, hogy tudom letölteni az amerikai app storebó?

    köszi szépen
    üdv

  8. @Jadeye: köszi szépen


Add a Comment