fbpx Skip to content

Nemrég kaptunk egy levelet Csehországból, hogy mit szólnák, ha tesztelhetnénk egy remek terméket, egy Bluetooth-os dobókockát. Természetesen egyből kaptunk a lehetőségen és belevetettük magunkat a társasjátékozás jövőjébe a Dice+ segítségével.

diceplus1

Régebben mikor játszani szeretett volna az ember valamit, társakra volt szüksége, viszont manapság egyre kevesebben játszanak társasjátékokkal a fiatalok közül, mivel inkább a telefonjukon játszanak valamit, vagy pedig számítógépen/konzolon egyedül vagy pedig közösen. A klasszikus társasjátékozás pedig egy remek időtöltés, csak sok esetben igen macerás ide-oda hurcolászni a dobozokat, illetve figyelni arra, hogy ne vesszen el egyetlen bábu se, és arról akkor még nem is beszéltem, hogy sok játék esetében magának a játéktáblának a felállítása is igen időigényes lehet, az elpakolásáról nem is beszélve. Nyaralásokra érdemes lehet valamiféle társasjátékot vinni, gondolva a rossz időre, viszont igen értékes helyet tud elfoglalni a poggyászunkban a legkisebb táblajáték is. Persze egy tabletet szinte bárhova el tudunk helyezni mindenféle gond nélkül.

A tabletek igencsak alkalmasak játékra, még komolyabb játékokat is tudunk rajtuk futtatni (egér és billentyűzet nélkül is) és mivel elég nagy a kijelzőjük, egy táblajáték is el tud férni rajtuk. A virtuális dobókockás játékokkal az a baj, hogy semmi befolyásunk nincs arra, hogy a virtuális kocka milyen számot dob, pedig az ilyen játékoknak pont az a lényege, hogy játékos maga dobja el a kockát és a szerencsén múlik, hogy mi lesz a dobott szám, nem pedig véletlenszám-generátor mondja meg a dobott értéket, ami akár csalhat is. A dobókockás játékok varázsa a kockadobásban van.

diceplus11

A Dice+ egy olyan kiegészítő tabletes játkokhoz, mellyel végre újra a játékos kezén és szerencséjén múlik a dobás.

Mi is a Dice+?

A Dice+ egy mindössze 25 g súlyú, 26 mm-es élű dobókocka, mely a tabletünkkel Bluetooth-on keresztül kommunikál és így a virtuális játékba juttatja a dobott értéket. Kikapcsolt állapotban csak egy jelöletlen fehér kocka kék színű kerettel, de ha 180°-ot fordítunk rajta, a kocka életre kel és az eddig fehér oldalain számok kezdenek el színesen pulzálni.

diceplus2

A számok LED-ekből rajzolódnak ki, melyek 256 millió szín megjelenítésére képesek. A számok fixek az oldalakon, viszont dobás előtt és közben nem látszanak, így egészen addig izgulhatunk milyen számot dobtunk, míg a kocka biztosan meg nem áll az egyik oldalán, ekkor a számok elkezdenek világítani. A színt különböző dolgok határozzák meg: bekapcsolás után egy ideig a akksija töltöttségi szintjének megfelelően zöld és piros közti árnylatokban pompázik, majd utána átvált kékre és addig pulzál kéken, míg nem kapcsolódik a tablethez. Játék közben az adott játékos bábujához illő színben ragyognak a számok, így mindig tudhatjuk melyik játékos jön, bár alkalmazása válogatja, hogy csak addig villog a játékos bábujának megfelelő színben, míg a dobást meg nem kezdi, vagy a dobott szám is színben passzol a bábuhoz, vagy ha csak a dobás elején passzol, akkor utána a töltöttségi szintnek megfelelően pulzál.

Használata igen egyszerű, bekapcsolni a már említett 180°-os fordulattal lehet, a tableten pedig csak egy Dice+ kockát támogató alkalmazásnak kell futnia és persze a Bluetooth be kell legyen kapcsolva. Első használatkor se kell azzal foglalkozni, hogy párosítsuk a két eszközt egymással, ahogyan azt a legtöbb Bluetooth eszköz esetében tenni kell. Amint a Bluetooth kapcsolat létrejött, már játszhatunk is. De előbb nézzük meg mit is rejt a kocka.

Mit is rejt a kocka?

A kocka 6 oldalából 5 teljesen jelöletlen és egyforma, viszont a hatodikon van egy kis háromszög forma kis pontoktól, ez az 1-es szám oldala egyébként. Az 1-es panel az egyetlen mozgatható alkatrész a kockán, ugyanis ezt a panelt el tudjuk csúsztatni és előbújik egy micro USB csatlakozó, amin keresztül tudjuk tölteni a Dice+ kockát. 2 óra alatt feltöltődik az akkumulátora és közben a töltöttségi szintnek megfelelő színűen pulzálnak a LED-ek. Teljes feltöltéssel 20 órányi játékra képes, ami azt hiszem, elég sok társasjáték-partyra elég. 😉 Az USB csatlakozón keresztül nem csak tölteni lehet a kockát, hanem adott esetben frissíteni is a szoftverét.

diceplus3

Egy kockánál fontos, hogy kiegyensúlyozott legyen, mivel ha nem az, akkor mindig a nehezebbik fele kerül lefelé, az ilyen kockát nevezik cinkeltnek. Ahhoz, hogy egy ilyen Bluetooth-os kocka működjön, természetesen szükség van egy elektronikára, amin a megfelelő működéshez szükséges alkatrészek helyet kapnak. A kocka kiegyensúlyozása miatt az elektronika igencsak extra, ugyanis nem csak egy egyszerű lap, mint a legtöbb elektronikai eszközben, hanem maga az alaplap is egy kocka a kockán belül.

diceplus4

Az egész kockát egy ARM mikrovezérlő irányítja, mely egy hőmérséklet szenzorral is rendelkezik, továbbá az alaplapon található még egy mágnesesmező-érzékelő, ami a kocka térbeli tájékozódását segíti, ez ugyanis nélkülözhetetlen a helyes dobás meghatározásához; ezen felül van benne mozgásérzékelő, ami elegedhetetlen ahhoz, hogy a kocka érzékelje, ha megfogták és eldobták; illetve van még benne egy gyorsulásmérő is, aminek segítségével a Dice+ nemcsak egy dobókocka lesz, hanem egy multifunkcionális játékvezérlő is, illetve természetesen egy Bluetooth chip is helyet kapott. Az akkumulátor pedig a kocka közepén található az alaplap-kocka belsejében.

Ebben a videóban láthatjátok a tervezés és gyártás bizonyos lépéseit is:

Milyen készülékekkel kompatibilis?

A Dice+ a Bluetooth LE-t (Low Energy) támogató készülékekkel képes kommunikálni, illetve az alkalmazások élvezhetősége miatt csak tabletek jöhetnek szóba. Íme a jelenleg támogatott eszközök listája: iPad 3, iPad 4, iPad mini, Nexus 7, Nexus 10, Samsung GalaxyNote 8.0, Samsung GalaxyNote 10.1, Samsung GalaxyTab 2 10.1, Sony Xperia Tablet Z, Asus TF200T, Asus TF300T.

diceplus8

iOS esetén 6.0 a minimum követelmény az alkalmazások futtatásához, Android esetén pedig 4.0. Az iPhone 4s és újabb testvérei is képesek lennének kommunikálni a kockával, viszont nincsenek iPhone-ra megírva az alkalmazások. Persze nem kizárt, hogy a jövőben lesz valami olyan játék, ami iPhone-on is élvezhető és jól jönne hozzá egy kocka. Na de akkor lássuk végre, milyen játékokkal is tudunk játszani.

Játékok

Van egy alap kockakezelő program, amiben alapból van pár játék, de ugyanitt tekinthetjük meg azt is, milyen játékok érhetőek még el az App Store-ból, illetve hogy mik vannak még készülőben. Ez alkalmazás nem csak arra jó, hogy ebből is el tudjuk a játékokat indítani, illetve gyorsan átirányít az App Store-ba, ha épp arra van szükségünk, hanem a kocka használati statisztikáját is meg tudjuk tekinteni.

diceplus5

Láthatjuk, hogy hány százalékon áll akksi, hányszor dobtunk a kockával és ez összesen hány pontot ér, illetve azt is mutatja, hány órát játszottunk a kockával. Achievementeket is gyűjthetünk, ha minél többet játszottunk, például dobj 1000x, vagy 10000x a kockával, vagy épp dobj 1-est 100x vagy játssz több mint 10, 100, 1000 órát a kockával, stb.

Gondolom, sokak fejében felmerült már a kérdés, hogy biztosan ki lehet játszani valahogy a kockát, hogy a számunkra megfelelő számot mutassa. Nem azt mondom, hogy nem lehet megoldani, hogy mindig 6-ost dobjunk, de a csalás szándékosan nehezítve van. Először is meg kell jegyeznünk, melyik (alapból ugye üres) oldal rejti a 6-os számot, másrészt úgy kell forgatnunk a kockát összevissza levegőben, hogy az azt érzékelje, hogy eldobtuk és utána úgy kell azt az asztalra helyezni, hogy még ekkor is úgy érzékelje, hogy tényleg eldobtuk. Ez az egész művelet nem valami egyszerű, főleg úgy nem, hogy ne tűnjön fel a játszótársaknak, hogy csalni próbálunk. A csalás megnehezítésre beállítható még egy szigorított dobás érzékelő is, de a csalás amúgy sem szép dolog.

diceplus10

Ahelyett, hogy mindegyik játékról én magam írnék, inkább a videóikat mutatnám be, az többet elmond, mint én, de elöljáróban annyit, hogy vannak régi klasszikusok, mint például a “Ki nevet a végén?” vagy az “Ostábla”, de vannak teljesen új játékok is felnőttek és gyerekek számára is.

Amelyik alkalmazásnak nincs ott a letöltési linkje, az mind az alap kockakezelő alkalmazásból érhető csak el.

[appstore id=”662057232″]

Ki nevet a végén?

[appstore id=”619386728″]

Ostábla

Pirates

[appstore id=”680550209″]

Rumble Stamble

Rainbow Jack

This Way Up

Chuchumba

Bella and Max

[appstore id=”680543326″]

Ezeken túl jó pár játék érkezik hamarosan az App Store-ba, itt meg tudjátok nézni, mik vannak előkészületben. Minden alkalmazásnál ott van egy szám, hogy hány kockával lehet játszani, ugyanis akár 7 kocka egyidejű használatára is képes a rendszer, csak még nincs olyan alkalmazás hozzá, ami tudna is vele mit kezdeni. Elvileg nem kell több kockát venni olyan játékokhoz se, amihez több kockát ír a leírás, ugyanis ha 2 kockával kéne dobni, eggyel dobunk kétszer.

Wings of Fire

Van egy alkalmazás, amiről Miki (aki hozta nekünk a kockát Prágából) azt mondta, hogy majd csak később fog megjelenni, viszont nem dobókockaként kell használnunk a kockát, hanem egy kontrollerként, ugyanis egy repülőt tudunk vele irányítani úgy, hogy csak döntögetjük a kockát a markunkban és tetején lévő oldalt megérintve pedig tüzelni tudunk. Jelenleg ebből amolyan demó változat érhető csak el, de még ősszel meg fog jelenni a teljes változat is. Sajnos hivatalos bemutató videót nem találtam, de egy nagy társasjáték guru tesztelte a Dice+ dobókockát és levideózta ezt a repülős játékot is. A teljes változatról mindenképpen írni fogok majd itt, ugyanis itt mutatkozik meg, hogy a Dice+ nem csak egy elektronikus dobókocka – alapvetően ez egy univerzális vezérlő digitális asztali társasjátékokhoz. A hardver sokkal többet tud, mint amire a jelenleg elérhető alkalmazások képesek. Én reménytelien tekintek a jövőbe, nagy jövő várhat erre a kockára. Az alábbi videót 6:11-től 7:31-ig érdemes figyelni:

[appstore id=”697849419″]

Mi van a dobozban?

A csomag tartalmaz 1db Dice+ dobókockát, egy micro USB kábelt kék borítással, egy kis kék zsákocskát a kocka hordozásához és kötelező kis füzetkéket.

diceplus6

Kinek tudom ajánlani?

Azoknak, akik a nagy táblás, igen komoly társasjátékokat szeretik (például Catan, Rizikó, stb.) nem annyira tudom ajánlani, mert nem valószínű, hogy tabletre lesz igazán élvezhető változatuk, bár ez csak a fejlesztőkön múlik, hiszen Catan már régóta van és egészen játszható.

diceplus9

Azok számára viszont mindenképpen tudnám ajánlani, akik sokat utaznak és szeretnének mindig maguknál tudni valamilyen játékot, kisgyerekes szülőknek is szerintem jól tud jönni, vagy egyke gyerek testvérhiányában a gép ellen is tud játszani. Mindenki maga dönti el tetszik-e neki, kihasználná-e, stb., de szerintem egy nagyon jópofa kis lengyel találmány, én nagyon kíváncsian várom, milyen játékok fognak még megjelenni és ha valami nagyon jó alkalmazás érkezik, arról mindenképpen írni fogok.

Hol tudom megvásárolni?

Akinek felkeltettem a kíváncsiságát és szívesen venne egyet, annak van egy jó hírem: nem kell külföldről megrendelni, ugyanis már kapható a SzifonStore-ban. 🙂

diceplus7

Olvasd el a hozzászólásokat is

4 Comments

  1. Én veszek egyet. Nagyon jó lehet 🙂

  2. Soha nem lesz olyan hangulata mikor régen a család összejött elővettük a ki nevet a végen es rendes babukkal, kockakkal játszottunk.

  3. Sziasztok!
    Nekem màr van egy ideje ez a kütyü, egy indexes v origos cikk után rendeltem egyet!
    Amiket leírtatok teljes képet ad! Egy innovatív igen sok kiaknázható lehetőséggel bíró eszköz, ám a jelenlegi játékok még messze állnak a nagy durranástól! Remélem az open source-nak köszönhetően ez sokat fog javulni, mert így hiába van teletömve értékes megoldásokkal, nem tesz addiktívvá, v nem lesz instant get!!!
    Érzésre amúgy minőségi cucc, szurkolok nekik!
    Üdv

  4. A Catan két kockát használ, a Risk (Rizikó) meg ötöt (ráadásul meg kell különböztetni a támadó és a védekező játékos kockáit). Szóval nem valószínű, hogy ezekkel valaha is együtt fog működni a Dice+, legalábbis amíg nem lesz komoly árzuhanás (párszáz forintos árra), mert 5 digitális kocka árából már simán vesz az ember egy igazi Catant, egy Risket, meg még vagy egy tucat másik táblás játékot. (Persze lehet azt is csinálni, hogy egyenként dobja ki az ember minden kocka eredményét, de az sok kockánál már túl sokáig tart.)


Add a Comment