fbpx Skip to content

Az október 22-i Apple esemény vitathatatlanul egyik legkiemelkedőbb videója az volt, ahol bemutatták, hogy hogyan készítik és szerelik össze az Egyesült Államokban a legújabb Mac Pro gépeket, amelyek majd decemberben lesznek megvásárolhatóak. Ha Te is rendszeresen szoktad nézni az Apple eseményeket, talán már neked is feltűnt, hogy egyre több ilyen „hogyan készült” jellegű videót készít az Apple, de számomra eddig ez a legkiemelkedőbb alkotás mind közül.

Screen-Shot-2013-06-10-at-19.04_1

Ami a gyártási folyamatokat illeti, az Apple nem abban különbözik a többi gyártótól, hogy más technológiákat vagy gépeket használ, mint a versenytársak, hanem abban, ahogyan, amilyen figyelemreméltó precizitással készülnek a termékek, azokkal a technikákkal, amelyekkel a repülőket és az orvosi műszereket szokták készíteni.

Nézzük végig előbb a videót, aztán lássuk, mik is az egyes lépések.

Ahogyan Phil is említette az előadáson, a Mac Pro előállításakor egy sor olyan technológiát alkalmaztak, amelyek eddig még ismeretlenek voltak az Apple-nek. Különösképp igaz volt ez a gép henger alakú vázának kialakítására használt hidraulikus folyamatra. (A folyamat pontos neve: hydraulic deep draw stamping.)

Screen Shot 2013-10-26 at 17.15.39

A legtöbb fém alkatrész egy vagy két alakformáló gépen megy keresztül, mire eléri a végső formáját. Ennél a folyamatnál a legfőbb kihívást a hajlítás jelenti, anélkül, hogy az anyag megtörne, összegyűrődne vagy deformálódna.

Erre a problémára találtak megoldást a mérnökök a mélyhúzás (deep drawing) technikájában, ami az egyik leghatékonyabb gyártási folyamat, annak érdekében, hogy egyből elérjék a megfelelő formáját a gépnek. Egyszerűen csak egy megfelelő vastagságú és alakú fémdarabot helyeznek a gépbe, amely ezek után előállítja a jellegzetes henger formát.

Screen Shot 2013-10-26 at 17.19.25

Greg Koenig, az atomic delights blog szerzője szerint ez az első folyamat valószínűleg még nem Amerikában készül, hiszen sem a háttér, sem pedig a munkások egyenruhája nem egyezik meg az Apple “csilli-villi fehér csodagyárával”.

Deep Draw 2

Ahogyan az előző képen láthatjuk, itt a henger magassága még közel sem akkora, mint a végső terméké, ezért még hidraulikus préseléssel nyújtják tovább a fémet. Ugyanezt a technológiát alkalmazzák egyébként a tűzoltó palack és búvárkodásban használt oxigén palack előállításánál is.

OutsideMachining

Itt az Apple egy CNC centert használ (pletykák szerint egy Mazak NEXUS gépet), hogy megformálja a ház külső felét és teljesen simává varázsolja azt.

Screen Shot 2013-10-23 at 1.13.51 AM

Ennél a képnél el is érkeztünk ahhoz a kritikus ponthoz, amit talán a legtöbb gyártó cég már kihagyna, mondván “jól van az már úgy”, de szerencsére az Apple nem ilyen, nem elégszik meg az egyszerű gépi polírozással, hanem még rátesz egy lapáttal két, “Kuka” nevezetű robot kar, valamint egy egyedi forgással rendelkező polírozógép segítségével, aminek köszönhetően már majdnem tükör minőségű a végeredmény.

ExternalPolish

Ez a technológia sem új, hiszen hasonló előállítási módszert alkalmaznak nagy mennyiségű kés gyártása során is.

MillProtection

Ezek után a frissen polírozott gépházat bevonják egy felületvédő réteggel, amely megakadályozza a sérüléseket a további munkálatok alatt.

PocketMilling

A Mac Pro háza visszakerül a CNC centerbe, ahol kivágják a ki- és bemeneti nyílásokat.

Anodize1

Itt látható éppen egy csomó gépház, ami eloxálásra tart – épp, ahogy az iPhone 5, az 5s, iPad mini és az új iPad-generáció készülékházai esetén is van. Az eloxálás során savval maratják meg a felszínt, hogy teljesen megtisztítsák. Az eloxálás nem egy újabb réteggel való bevonás, hanem felületi átalakítás. A folyamat során elektromos feszültséget vezetnek át egy savas fürdőben, aminek hatására az oxigén molekulák az alumíniumhoz kötődnek, ezáltal egy vékony, egységes alumínium-oxid réteget létrehozva. Mivel ennek a rétegnek a felszíne mikroszkopikus szinten lyukacsos, ezért gyakorlatilag bármilyen színt létrehozható a színtörés miatt, mielőtt befejezik a felszín megmunkálását.

Anodize2

Mivel az Apple a videóban inkább annak szemléltetésére összpontosít, hogy hogyan készül el a Mac Pro egyedi alakja, ezért kevesebb részletet tudunk meg az apró alkatrészek előállításáról, bár lefogadom, hogy itt is találnánk érdekes részleteket, mint például a ventilátor előállítása.

GlassBlasting

Látjuk viszont a hűtőtorony háromszög alakú alumínium rácsait, ahol éppen a Guyson robotkar légsűrítéssel üveg gyöngyöt permetez a felületére, hogy egységesen érdessé tegye azt a további folyamatokhoz.

PCBPickAndPlace

A chipek és a nyomtatott áramkör összeszerelésénél egyszerű robotok pakolják helyükre az apró alkatrészeket. Ez a folyamat mára már teljesen nyilvánvaló, de számomra még mindig ámulatba ejtő, hogy milyen gyorsan dolgoznak.

YAGLaser

Végül pedig a gravírozásnál egy speciális nyers lézert használnak, hogy “aláírják” munkájukat.

apple-unveils-the-long-awaited-update-to-the-mac-pro-1

Összességében szerintem fantasztikus az, amit összehoztak az Apple-nél a Mac Pro előállítása során. A 2000 munkás 20 különböző államból egy rendkívül jól felszerelt gyárban valóban különlegeset tud alkotni. Ahogyan sok más Apple terméknél is igaz, ebben az esetben a gyártásnál is teljesül, hogy az Apple nem talált fel világrengető technológiát (sőt, van amelyiket már évek óta használják más gyárak), mégis olyan sorrendben és minőségben alkalmazza azokat, ahogyan még azt előtte senki sem.

Olvasd el a hozzászólásokat is

13 Comments

  1. Es miert ilyen mocskos draga ez ?

  2. Anno mikor még élt a magyar és a nemzetközi eSport kb 2004-2009 közti időszak. Call of Duty 2 Lan party – kon találkozhatunk pl , az nVidia és az intel – által támogatott játékosok gépeivel amik brutálabb árakon mozogtak pl.. Intel qx 6700 proci volt akkor kb 300 k , mvidia 790i ultra sli alaplap 80 k , OCZ 2×1 giga ddr3 2000 mhz ramok kb 70 k stb stb… Nos a kérdésedre a válasz ,mindegy ,hogy apple vagy ablakos gépet használsz a prémium minőségnek – prémium ára van!!!! Nos az árak most is kb ugyan itt járnak csak újabbak a fejlesztések … Szóvel egy ugyanolyan vagy hasonló minőségű gépet hiába raksz őssze magadnak ,nemfogsz kijőnni olcsóbban… De ezt sajnos nem értitek ,hogy a mérnökök nem hülyék ,akik ezeket tervezik , csak ti okosabbak vagytok:)

  3. Nem ertjuk sajnos annyira hulyek vagyunk … a mi dolgunk csak hogy fizeesunk ugye ?? Legalabbis szerinted

  4. Ez a világ legdrágább “Esernyő tartója”.

  5. Nekem tetszik. Érdekesnek találom. Vállalti szinten sztem instant get.

  6. @Ragadoz0: Próbálhatod megérteni, hogy miért ilyen drága, de ha nem érted és látszólag nem érted a mérnöki munka lényegét, akkor ne gondolkozz. De sokkal olcsóbban akkor sem jössz ki ezzel a géppel, ha magadnak gányolod össze. Cserébe abba nem 450W-os tápegység lesz, hanem alsó hangon egy 750-es, nem 12dB-en fog zümmögni, hanem 70-en.
    Egyébként pedig, akinek tényleg kell egy ilyen szörny, kitermeli magának és meg is rendeli. Aki nem termeli ki, neki nem is kell, csak a száját húzza, hogy milyen drága.

  7. Ott a pont Daninal! 😉 …hugyer szarer akortok megvenni csucs kategorias gepet? Gondolom akkor jobban ereznetek magatokat ha fele v negyed enyibe kerulne. A mernokok es fejlesztok meg ingyen dolgoznanak hogy boldogga tegyek az ovisokat is

  8. alig várom, hogy egy ilyen gépen dolgozhassak…

  9. És az előttem szólók el is mondták a folyton felmerülő ár kérdésre a választ, így már nekem nem kell! Köszi 🙂 A videó végén azért ötletes és egyszerű a gyártási hely kiemelése. Amikor úgy éreznéd, hogy mint ha még hiányozna valamilyen felirat, akkor jelenik meg, hogy "assembled in USA" 🙂 Így turira megjegyzed és nem merül el a többi részlet között, mint ha csak simán egyben kiírták volna.

  10. Egyetértek én is azzal, hogy a prémium kategóriát meg kell fizetni, de én akkor is sokallom a 950000Ft -os árat az alap készülékért. Hangsúlyozom, az alap készülékért sokallom.
    Most egy 2011-es 15-ös Late gépem van, de egy jó ideig nem hiszem, hogy lecserélem még egy jó darabig.
    Mondhat bárki bár mit, de amikor a memóriát bővítettem, akkor is inkább utánajártam, és magam vettem meg, és cseréltem ki a memóriamodulokat.
    Nem hazudok, abban az időben fele akkora áron tudtam lecserélni. Kingston ramokra.

  11. egy kis javitasra szolgal a cikk:
    “és búvárkodásban használt oxigén palack előállításánál is.”
    a buvarkodasban elsosorban süritett levegős palackot hasznalunk csak a média nevezi helytelenül oxigén palacknak (dekozashoz szokás oxigenpalackot hasznalni de ez kb az össz palackhasznalat kb 0,1% át teszi ki)
    egyebkent az alluminuim huzasat a bloggal ellentétben szerintem szintén amcsiban valamelyik palackgyartónál végzik valoszinűleg a Luxfer vagy a Catalina cylinders gyárában, mert az alu tankokat szinte a vilagon mindenhol toluk veszik tehat valoszinuleg olcsobb amcsiban csinalni mint a kontenerben a aluminium hengerekben levegot szallitani

  12. Ott vannak eltévedve emberkék hogy ez egy munkagép! Ha hasonlítanom kellene pl az autókhoz itt is megvannak a a kategóriák! Lehet járni skoda octaviaval is nagyon jól és kényelmesen de ez meg kb olyan mint egy tesla! Nincs szüksége rá mindenkinek! Ekkora teljesítménnyel a mezei user-ek nem is nagyon tudnának mit kezdeni! Ezt stúdiók fogják túlnyomó részt vásárolni, animátor és reklám cégek, ahol gyorsan kell prezentálni és fontos az idő! Természetesen ők ki is termelik a gép árát! Osztottam szoroztam, és ha a gépben lévő komponenseket összeadom, nem tudnám kihozni ennyiből!!! A legdrágább modellnél tálcás kivitelben átszámítva nagyjából 400.000 ft csak a processzor!!! A dupla GPU rendszernél pedig darabonként beszélhetünk kb 600 dollár darabonként…. a gép többi elemét még nem is néztem! Én egy hackintost használok a cégnél is munkára és idehaza is mert sajna nincs pénzem real mac-et venni, de az otthoni gépem is (I7 3770+GTX660TI+16GB DDR3) mindennel ez is kb 500.000 ft-ot kóstál ha teljesítmény kell és azért egy ilyen gépet nem rakunk bele egy 8000 ft-os házba sem tehát nézzen is ki valahogy! Egy szónak is száz a vége, jó gép és aki vesz sokáig tudja használni és nem való mindenkinek, ez egy munkaállomás!!!


Add a Comment