fbpx Skip to content

Ha valaki a kezdetektől (2008) nyomon követi az App Store alakulását, az megfigyelhette, hogy amíg régebben szinte minden minőségi és jó app fizetős volt, mára ez teljesen megváltozott, hiszen egyre jobb és kifogástalanabb ingyenes alternatívák születtek.

Apple-App-Store

Régen (és néha még ma is) a nagy szoftvergyártó cégek esetében az volt az üzleti stratégia, hogy minden fizetős alkalmazásuknak volt egy ingyenes, viszont “lite” verziója, ami egy nagyon lebutított verziót jelentett. Ma viszont már ezek a nagy cégek is ingyenes alkalmazásokat készítenek, így sokkal inkább megnehezítve az új piaci szereplők helyzetét.

Az alábbi, a Flurry által készített grafikon is remekül példázza, hogy hogyan alakult a fizetős/ingyenes alkalmazások aránya 2010-től napjainkig.

flurry_free_vs_paid_apps

Ugyanakkor a Flurry azt is megjegyezte a tanulmányában, hogy a felhasználók sokkal jobban akarnak ingyenes tartalmakat, mintsem hogy elkerüljék a reklámokat, vagy épp a lehető legmagasabb minőségre törekedjenek.

Honnan van akkor pénzük a cégeknek, ha már ők is ingyen adják az eddig fizetős alkalmazásaikat?

A folyamatos, árakkal való kísérletezés és a fogyasztói tesztek után arra a megfigyelésre jutottak, hogy a megoldást az In-App Purchase (alkalmazáson belüli vásárlás) jelenti, azaz maga az alkalmazás ingyenes, azonban a programon belüli extra tartalmakért külön kell fizetni.

real-racing-3-26-700x393

Talán az egyik legjobb példa erre a Real Racing játék trilógia. A játék első és a második része a mai napig $2.99, illetve $4.99, ezzel ellentétben az idén bemutatott harmadik rész ingyenes. A játékot ingyenesen is lehet teljesíteni, azonban nagyon hamar ráébred az ember arra, hogy ha igazán akar haladni a játékban (és nem pedig várakozással tölteni az idejét), akkor kénytelen egy kis pénzt rákölteni, hogy egyre jobb és gyorsabb kocsijai legyenek, valamint gyorsabb legyen a szervizelés.

Azáltal, hogy a nagy fejlesztő cégek ingyen kínálják alkalmazásaikat, a kicsiknek és az újaknak szinte esélyük sincsen arra, hogy a toplista közelébe érjenek. Ahhoz, hogy valaki a Top 10-es listára kerüljön az amerikai Store-ban, körülbelül 4000 letöltésre van szüksége fizetős alkalmazás esetén, 70000-re az ingyenes alkalmazások esetén! Igen, több, mint 17-szeres a különbség!

Van még jövője a fizetős alkalmazásoknak?

Vannak területek, ahol kétségtelenül még mindig a fizetős alkalmazások vezetik a listát.

business

Ilyen többek között a Productivity, Medical, Business, Healthcare & Fitness, Navigation, Catalogs, Lifestyle, Photo & Video, Travel, and Weather alkalmazás kategóriák.

Ezen kategóriák esetében még mindig igaz az állítás, hogy ha a felhasználó valóban minőségi alkalmazást szeretne, akkor érdemes néhány dollárt ráköltenie, hiszen nem igazán van kompromisszummentes ingyenes alternatíva.

app_store

Összességében tehát elmondhatjuk, hogy egyre inkább elterjedőben van az In-App Purchase megoldás, ezáltal termelve bevételt a fejlesztőknek. (Persze korábban erre is volt már közbeékelődéses támadással kikerülési lehetőség, amit azóta javított az Apple, és ha a fejlesztő megfelelően frissítette a saját alkalmazását, akkor ez a hiba kikerülhető.)

Ahogyan a statisztikát készítők is megállapították, a felhasználók egyre kevésbé hajlandóak pénzt kiadni egy-egy alkalmazásért és az a tapasztalatom, hogy Magyarországon ez a hozzáállás még inkább jellemzőbb. Gondoljunk csak bele, ha mondjuk hajlandóak vagyunk naponta akár 4-500Ft-ot (vagy adott esetben többet!) költeni egy finom latte-ra vagy cappuccino-ra, akkor egyszer rá tudunk szánni 2-300Ft-ot egy olyan alkalmazásra is, amit nap, mint nap használunk, nem igaz?

Olvasd el a hozzászólásokat is

13 Comments

  1. Én inkább kifizetem előre a pénzt. Nem szeretem ezt a alkalmazáson belüli fizetést. De jó lenne, ha valahogy kötelezni lehetne ezeket a cégeket a folyamatos frissítésre. Jó példa erre az iGO (ha valaki olvassa az NNG-től, akkor a középső ujjamat úgy cég-szinten képzeljék az arcukba), január óta nem frissítették a térképét. Egy 65 eurós navigációs alkalmazásért ez nagyon pofátlan.

  2. ef-dani: nem védem az NNG-t, de az az általános, hogy max. évi két frissítést abszolválnak a navit forgalmazó cégek. Nem a reklám helye, én a Waze-t, illetve, ha muszáj TomTom-ot használom az iPhone-on. A Waze egyre jobb!

  3. @Tamaci: Ezt tudom, csak azokat a frissítéseket úgy szokták kiadni, hogy összhangban legyenek a tavaszi, illetve a nyári “átadás rohammal”. NNG-nél ez mindkétszer kimaradt.

  4. A Navigon ingyenes és talán még jobb is mint az iGO, bár azt nem tudom pontosan mikori térképekkel dolgozik, de rendszeresen fel szokta dobni az alkalmazás, hogy új térképek vannak..

  5. Nekem tetszik az alkalmazáson belüli vásárlás mert ezzel tulajdonképpen egy alkalmazásban lehet egyesíteni a normál és a lite verziót. A lite programok értékelése általában 3 csillag alatt volt, mert az emberekben nem az fogalmazódtt meg mennyire pozitív, hogy kipróbálhatják az appot ingyen, hanem a telhetetlenség, hogy miért csak ennyi és miért nincs benne ez és ez …

    Egyébként ha olcsóbb, offline megoldást kerestek navigácoóra akkor javaslom még a Sygic-ot. Ázsiában használtam 1-2 hónapig és egyszer sem volt vele gondom.

  6. En is megvettem anno iGo-t, plusz sok mas extra tartalmat is, kb.100€ ertekben..honapok ota szarakszik, nem tudok bejelentkezni a fiokomba, es igy semmilyen megvasarolt tartalomhoz nincs hozzaferesem..
    Mindenesetre en inkabb kiadok több penzt az alkalmazasokert, nem igazan szeretem IAP-t 🙂

  7. A cikk végi hasonlat kissé sánta, mert mások az alternatívák. Mert vajon kifizetnénk-e a kávé árát, ha féláron lenne reklámbögrében vagy ingyen 10 perces várakozás után?

    Emlékezzünk keresleti oldalról mekkora igény volt az ingyenes, de reklámokkal megszakított telefonhívásokra vagy legutóbb az autókon elhelyezett fizetett hirdetésekre, melyből kijött (volna) a benzinpénz.

  8. Navigon europa, legjobb. asszem 80€ t adtam erte szo szerint bejartam vele europat es problema nelkul megy. terkepet evente 2x frissitik. ajanlani tudom mindenkinek

  9. @BoRRoNeo: akkor írjunk kenyeret. azt is megveszed (bár ha le lehetne tölteni az internetről warezolva, akkor azt is lenne, aki letöltené, hogy ne kelljen fizetni).

  10. Inkább kifizetek 5€-10€ -t egy játékért csak ez a freemium szűnjön meg örökre. Hánynom kell az ilyen játékoktól.

  11. RR3 számomra az egyik legjobb példa. Fizetni nem fizettem volna érte de így hogy ingyenes leszedtem és játszok is vele elég sokat, viszont annyit nem, hogy vegyek bármit is így ingyenesen van egy jó kis játékom amivel elvagyok, úgy mint a PvZ2-vel.
    A kenyeres példáról csak annyit, hogy volt itt nálunk a pékségnél olyan, hogy zárás előtt fél áron adtak mindent, nos a sor 7:30-tól már hosszú volt pedig csak 8:00-tól volt minden féláron. Hihetetlen, hogy mit meg nem tesznek emberek 100Ft-ért. Ma már nincs ez így másnap 2-t kapsz 1áráért.

  12. Még annyi, hogy az 1-2$-os appoknál nem is gondolkodom, megveszem azt joccakát. De 5$ körül már elgondolkodom, hogy valóban kell-e és ha nincs jó és olcsóbb alternatíva, csak akkor veszem meg.

  13. Sziasztok!
    Valaki meg tudná mondani, melyik a
    Legjobb net nélküli navigáció ?


Add a Comment