fbpx Skip to content

Minden évben aktuális a tűzijáték fotózás, így idén is összeszedtük azt a néhány tippet, amit érdemes tudni, ha iPhone-nal szeretnénk képet készíteni a tűzijátékról.

Tűzijáték fotózás iPhone-nal

Ahogy az idei augusztus 20-i időjárást látom, van esélyünk az esőmentes tűzijáték fotózásra, ezért célszerű előre felkészülni kiegészítőkkel, alkalmazásokkal. Nézzük meg sorban, hogy mit érdemes magunkkal vinnünk, illetve hogy hogyan használjuk a beépített Kamera alkalmazást.

Tűzijátékkor hasznos iPhone kiegészítők

Abban szerintem megegyezhetünk, hogy állvány nélkül nincs is nagyon értelme elkezdeni a tűzijáték fotózást. A telefon állványra rögzítésére tökéletes a Glif és az állvány akár lehet egy gorillapod is, illetve hasznos lehet még az olloclip objektív is. Végeredményben bármit használhatunk állványnak, a lényeg hogy ne a kezünkben legyen az iPhone, hanem fix helyen. Az állvány mellett legyen nálunk a fülhallgató is, mivel azzal fogunk fotózni. A fülhallgató bármelyik gombjával fényképezhetünk. Próbáljuk ki, tényleg működik! ????

Beépített Kamera alkalmazás használata

A gyári Kamera alkalmazásban elég korlátozottak a beállítási lehetőségeink, de azért a gyorsasága miatt jól jöhet. Érdemes itt AE/AF értéket rögzíteni. Ez azért kell, hogy ne fókuszáljon össze-vissza az iPhone minden egyes fotózáskor. Mikor elrobban az első pár rakéta, az egyikre nyomjunk rá a képernyőn hosszan, így a készülék arra a pontra teszi majd az AE/AF zárást, és ilyenkor megtartja a fókuszt és a fénymérést az adott helyen. Ha ezzel megvagyunk, akkor a kijelzőn a négyzet mellett le és fel tudjuk “tekerni” a fény mennyiségét.

Érdemes az alábbi videót megnézni, ebben picit részletesebben is bemutatja a készítője a fent leírtakat:

Érdemes még kipróbálni a Time Lapse-et és a sorozatfotót is. Utóbbit úgy tudunk készíteni, hogy folyamatosan nyomjuk az exponáló (fényképezés) gombot a Kamera alkalmazásban és ezzel akár 100 fotót is készíthetünk másodpercek alatt!

Tűzijáték fotózás alkalmazásokkal

A gyári alkalmazást elhagyva érdemesebb inkább olyan appokat keresni, amikben az ISO érték és a záridő állítható, mert ez a kettő a kulcsa a jó tűzijáték-fotónak, illetve ezeknél az Exposure és Focus is szétválasztható. Amennyiben értünk picit a fotózáshoz, akkor a fenti kettő játékával gyönyörű, hosszú záridős fotókat készíthetünk. Ehhez leginkább tapasztalat szükséges, hogy jól eltaláljuk a megfelelő záridőt és ISO-t.

Az egyik legrégebbi és legjobb alkalmazás a Camera+, melyet több mint 10 millióan töltöttek már le. Az app segítségével számtalan lehetőségünk van a beállítások módosítására, és magának az appnak is vannak előre beállított témái, így jóval könnyebben tudunk alkalmazkodni az adott szituációhoz.

[appstore id=”329670577″]

Szintén hasznos app lehet még, elvégre nem egyszer volt már elég haragos az időjárás ilyenkor, így jobb előre tájékozódni:

[appstore id=”518279082″]

További alkalmazások, amik hasznosak lehetnek estére, amikkel jobban testre szabhatjuk az iPhone kameráját:

[appstore id=”357404131″]

[appstore id=”694647259″]

[appstore id=”730712409″]

[appstore id=”1019169526″]

[appstore id=”917146276″]

 

Természetesen az elkészült fotókat érdemes megszerkeszteni, így ehhez is  adunk néhány tippet: Legjobb fotós és fotó szerkesztő alkalmazások iPhone-ra!

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok