fbpx Skip to content

Az ismert iOS-hacker, Joshua Hill (@P0sixninja) egy új közösségi fejlesztést indított útjára. Az OpenJailbreak névre keresztelt megmozdulás gyakorlatilag nyílt forráskódú szoftverek, eszközök gyűjteménye lenne; egyfajta kódbázis, ami jellegénél fogva mindenki számára hozzáférhető, fejleszthető lenne.

p0sixninja

Így tehát az eddigi, jórészt zárt forráskódú hackekkel ellentétben minden érdeklődő (hozzáértő!) fejlesztő részt vehetne a munkában: exploitok, sebezhetőségek keresése és az azt segítő eszközök továbbfejlesztése, a jailbreakelő programokba újabb funkciók gyors implementálása, stb.

A szabad szoftveres közösségben jól ismert jelzésértékű gesztus, mikor egy program vagy projekt nevéhez az “Open” (nyílt) jelzőt illesztik hozzá, kinyilvánítva ezzel annak közösségi, szabad jellegét.

Hill elmondása szerint az eddigi munkametódus (tudniillik a zárt forráskódú megközelítés) hátráltatta a jailbreakelés fejlődését, valamint azt is elmondta: “utálja a redsn0w-t és a sn0wbreeze-t”:

Egy interjúban a következőket mondta el terveiről:

Essentially it’s going to be a repository of open source jailbreak components that I created over the years. So much of my code has been hacked up and incorporated into other projects, it’s becoming very fragmented. There’s no central repository to maintain all this code, to allow other developers to submit patches or help layout a roadmap for what new features and abilities will be added in the future.

Azaz:

Lényegében egy olyan tárhely, repository lesz, amely általam készített, nyílt forráskódú jailbreakes eszközök gyűjteményeként szolgál. A kódom nagyon nagy része lett kisebb-nagyobb módosításokkal más projektek része, így kezd töredezetté válni [azaz nehéz követni, melyik eszköz melyik verziója éppen hol van, milyen módosításokat végeztek rajta, stb. – a szerk.]. Jelenleg nincsen olyan központi hely, ahol tárolni, kezelni lehetne mindezeket, így lehetővé téve más fejlesztőknek, hogy hibajavításokat küldjenek be, vagy megtervezzék, milyen új funckiókat és képességeket adunk a szoftverekhez a jövőben.

Első lépésként a fejlesztő már be is regisztrálta magának az openjailbreak.org és openjailbreak.net webcímeket:

Screen Shot 2013-07-05 at 6.00.05 PM

A túlzott nyíltság hátránya ugyanakkor, hogy az Apple is folyamatosan, és külön kínlódás nélkül tudja követni a felfedezett hibákat, és javítani azokat, ezzel is tovább nehezítve a jövőbeni jailbreakek lehetőségét. Tehát okkal volt zárt eddig a fejlesztés ezen része, noha egy disassembler segítségével azért visszakövethető, mit is csinál például az evasi0n. Bár ez utóbbi esetben maguk a fejlesztők írták le a pontos részleteket, ahogy azt már korábban mi is közzétettük: Evasi0n jailbreak: mi van a motorháztető alatt?

Mindeközben úgy tűnik, mind P0sixninja, mind az Evad3rs Team dolgozik az iOS 7 jailbreakelésén.

Ti mit gondoltok, hoz-e az OpenJailbreak áttörést a jailbreakelés történetében?

Olvasd el a hozzászólásokat is

4 Comments

  1. @thetompi: nem váltott át androidra, nézd meg az azóta írt tweetjeit. egészen pontosan ezt írja a 3. idézett tweetben: “I must admit that I am about to switch to an Android device.”

    ami az első két tweettel együtt nézve csak azt jelenti, hogy erősen gondolkozik azon, hogy androidra váltson, mert nem tetszik neki a dizájn. ráadásul ezt a cikkben épp fordított sorrendben közlik le, ami megtévesztően hat.

  2. Én ugyanezt éreztem tavaly nyáron, amikor Androidra váltottam. Betelt a pohár… Jó döntés volt, hamar megszerettem és azóta használom. 🙂

  3. @thetompi: új infó: azóta sem váltott androidra, sőt, a beta 3-mal már egészen elégedett. 🙂


Add a Comment