fbpx Skip to content

Az elmúlt pár hétben alkalmam volt a világ egyik első iPhone-nal nyitható ajtózárját tesztelni. A magyar fejlesztésű iBlueOpen nem más, mint egy Bluetooth-szal vezérelhető eszköztár, amibe beletartozik az ajtónk zárja, a garázskapunk vezérlése, vagy akár az autónk indítása is. A fejlesztés korábban már bemutatkozott a méltán híres SmartMobil konferencián, azonban mára lett teljes és tökéletesen működőképes.

1047903_478275812246641_207051153_o

Bizonyára sok kérdés merül fel bennetek, hogy mire jó ez, vagy egyáltalán biztonságos-e, hogyan működik, és így tovább. Az első dolog a működési elv, mely rettentően egyszerű. Adott egy zár, amit felszeretünk egy Bluetooth-egységgel, majd pedig a hozzá való App Store alkalmazás. Az zár beszerelése után aktiváljuk, majd pedig 1 gombnyomással nyitjuk/zárjuk. Az app segítségével további eszközöknek is adhatunk zárás/nyitás funkciót, de legalább iPhone 4S vagy újabb készülék szükséges hozzá. Ebbe beletartoznak az újabb retina iPad-ek és az iPad mini is.

532518_475474702526752_2091016033_n

A zár működése rendkívül egyszerű. Amikor zárva van, akkor a kilinccsel nem nyitható, amikor pedig nyitva, akkor igen, kulccsal viszont bármikor. Ez nyilván logikus, de azért fontos, mert lehet csak és kizárólag Bluetooth-szal nyitható zárat is beépíteni, ebben az esetben kulcslyukat ne keressünk az ajtón. Természetesen nem lehet minden családtagnak iPhone-ja, így akár a jelenlegi zárbetét megtartása mellett beépíthetjük az új zárat, tehát a család összes tagja továbbra is nyithatja az ajtót kulccsal, míg mi például már csak az iPhone-t használjuk.

fotó 2-1

Biztonság? A Bluetooth 4.0 128 bites kulccsal kódolja el az adatforgalmat a zár és az iPhone között. Emellett mivel 2-3 méterre korlátozva van a Bluetooth zár erőssége így igazából csak közvetlen mellőled lehetne lehallgatni ezt a kódolt adatforgalmat. A Bluetooth egység és az általa használt elem is az ajtó belső, lakás felőli részén van elhelyezve, tehát kívülről nagyon nehezen és hangosan lehet hozzáférni. Az elem körülbelül 1,5 – 2 évig bírja a napi átlagosan 10 nyitást (és zárást), de az alkalmazás időben figyelmeztet, ha lemerülne az egység. A cseréje nem tart semeddig, szakemberre sincs szükség.

Gyakorlatilag a legbiztosabb megoldás a zár nélküli Bluetooth zár, mely a betörőt rögtön gondolkodásra készteti, azonban ha ez nem lehetséges, akkor is kellően biztonságos zárat kapunk, de mindig maga a zárbetét az, ami törhető.

Konklúzió

Az iBlueopen rendkívül jó kezdeményezés, valóban működik, és ez nem koncepció, tehát a SzifonStore-ból már megvásárolható. Egyedül az alkalmazás szokott néha rakoncátlankodni, de ezt én betudom az iOS 7-nek. 2-3 hét alatt semmilyen problémával nem találkoztam, tökéletesen működött, bátran ajánlom. Az ára 49.900Ft, ami magába foglalja a teljes zárat, zárszerkezetet, kilincset, kulcsokat, és a takarólemezeket. Bővebb információért keressétek fel a Facebook oldalukat, mert nem biztos, hogy én mindenre tudok a zárral kapcsolatban válaszolni.

Screen Shot 2013-06-30 at 17.19.47

Olvasd el a hozzászólásokat is

50 Comments

  1. iPhone 4-gyel nem is működőképes?

  2. És akkor mit csinálok, hogy ha tegyük fel csak bluetooth only zárat szereltetek fel, de sok a hívás napközben, sokat használom a telefont, stb és mire hazaérek lemerül. A töltő meg a lakásban. Hogy jutok be? Megkérem a szomszédot, hagy tölthessem egy kicsit az iPhonomat (már ha egyáltalán van neki ilyen töltője), hogy be tudjak jutni a lakásba? 😀

  3. @Jecy: Ez mindenkinek magának kell tudnia hogyan oldja meg a bejutást, erre miért vársz választ tőlem? Te magad is tudod.

  4. De akár ha csak a zsebemben is van a töltő, akkor se megyek vele semmire, mert az utcán is ritkaság a konnektor.. egyes vonatokon szokott lenni már, de az se általános még.

  5. Arra voltam kíváncsi, hogy van-e valami vészmegoldás, ahogy mégiscsak be lehet jutni, ha tegyük fel történik valami a telefonnal. (Ellopják?)

  6. Jecy: ezért rakattam a teraszra is konnektort :))

  7. én megrendelem, de max a wc ajtóra máshová nem merem 🙂

  8. A zár mennyire “játék”? A renderelt képek alapján nem tudom eldönteni és az ár sem segít benne. A technológia nagyon tetszik, de ha fél pillanat alatt felnyomják, az már annyira nem.

  9. @ef-dani: Mint írtam a zár feltörése nem magától a zártól függ, hanem a zárbetéttől, amúgy több féle zár van, ami több helyen is “kapaszkodik”.

  10. De ez kulccsal is nyitható… minek a töltő-para?? 🙂

  11. (A cikkeknél minden OFF-topic hozzászólást törlünk. Erre van a kereső a jobb felső sarokban, illetve a Gyakran Ismételt Kérdések cikk. Kérünk, használd a keresőt, vagy ha az nem ad eredményt, a linkelt cikknél tedd fel a kérdésed!)

  12. 50 ezer forint? Nagyot fognak kaszálni….

  13. A takarolemez mereteit lehet tudni? marmint ami kivulrol van az ajton…

  14. Ja megegy dolog. gondolom Androidra is csinaljak a progit, mert ez igy elegge keves hogy csak szifon-ra van..

  15. Jó lenne tudni milyen féle ajtókba jó! Ez így egyelőre úgy látszik ,hogy csak a sima egy zárnyelves ajtókhoz.
    Nekünk pl. az ajtó élén és tetején 8db pöcköt is tologat a zárszerkezet. Mik a beépítési méretei?
    Esetleg kikapcsolható ez az automatikus bezárás mód? Nem szeretném ,hogy ha kimegyek a kertbe akkor csak telefonnal tudjak visszamenni. És ha otthon vagyok minek záródna be?
    Mert így ez olyan csak lakótelepi lakásokba valónak tűnik.

  16. igen ez tuti h nem kezeli a tobb ponton zarodo ajtokat Ugy tunik emiatt csak olyan ajtokba erdemes ezt betenni ami nem kulteri ajto. Mert az egy zarnyelves verzio nem eleg biztonsagos kulteri ajtokhoz… Meg az oldalon sincs merettablazat…

  17. Akkor ez nekem tényleg csak a klotyóajtóhoz jó, oda viszont luxus. 🙂

  18. jo lenne, ha mar magyar fejlesztes, akkor a gyarto is olvasna ezeket a kerdeseket es reagalna ra, remeljuk igy lesz:))

  19. írtam nekik.

  20. @Csapszi: @Csapszi: Köszi, sajnos ezekre már nem tudok választ adni. Nekem sima egyszerű ajtóm van és pluszba rács.

  21. @Csapszi: a magyaroknak irtal, vagy az amcsiknak?

  22. Ugyan az a mélcíme az összesnek.
    Olvasási visszaigazolást már kaptam.

  23. akkor azok a magyarok, vagy a keson fekvo amcsik:))

  24. Ha magyar fejlesztés, magyarul miért nem lehet egy szót sem olvasni róla az aoldalon? Nem valami bizalomgerjesztő. Ez még gyerekcipő sajna.

  25. @expa: meg az is hogy az oldalon magyar telefonszam nincs, de a tobbi orszagnal meg van….

  26. @expa: “Ha magyar fejlesztés, magyarul miért nem lehet egy szót sem olvasni róla az aoldalon?”
    nyilván ez elég zavaró akkor, ha itthon kerül szóba a dolog, de ha jobban belegondolsz, nem mi vagyunk a felvevőpiaca a legtöbb terméknek, hanem bármi külföld. külföldöt megcélozni meg az angollal célszerű. az, hogy emellé még befért volna egy magyar oldal, nos ez valóban hiányosság, de a termék weboldalát nem feltétlen azok csinálják, akik a terméket fejlesztik vagy állítják elő.

    @zsozsobasa: ebben igazad van, de elképzelhető, hogy nincs rá emberük, aki egész nap a magyar hívásokat fogadná.

  27. Az ötlet jó, de egyelőre csak biztonságos környezetben javasolnám a használatát (pl. Irodaházon belül, melléképület védelmére, stb.). Mielőtt bármi ilyet felszerel valaki, keresse meg a vonatkozó védelmi minősítését a terméknek (Mabisz, Vds, Skg, stb. ;)).

  28. Idővel biztos fejlődik. 1 év mulva azért én újra megnézem, hátha lesz több tapasztalat és leírás.

  29. A válasz meg is jött. Sajnos nem kaptam minden kérdésemre választ, de több mint a semmi.
    Idézem:
    “Kedves Csap* ******!

    Köszönjük megkeresését.

    Két különböző típusú ajtózár közül választhat:

    1. iBlueOpen Bluetooth Doorlock
    A Bluetooth Doorlock zárrendszer 4.0 Bluetooth technológiát használ 128 bites titkosítással, éppúgy, mint a mai modern chip-es bankkártyák. Telefonjáról tudja nyitni és zárni az ajtót, valamint ellenőrizni, hogy bezárta-e, mindezt a Bluetooth hatótávolságán belül. A Bluetooth Doorlock nem zár automatikusan.

    2. iBlueOpen Zebra Doorlock
    A Zebra Doorlock termékek a világszerte elismert vonalkód rendszert használják. Ez a rendszer, biztonság növelése miatt, 15 másodperc után automatikusan bezár, így nem kell aggódnia, hogy bezárta-e az ajtót.

    Mindkettő beszerelhető többponton záródó ajtókba is, de hosszabb szállítási idővel kell számolni, várhatóan 3 hét.
    Cilinder külső mérete: 75*235 mm, így várhatóan az összes meglevő lyukat takarja.

    Amennyiben további kérdései lennének, forduljon hozzánk bizalommal.

    Üdvözlettel,
    M***** Csilla
    The iBlueOpen Team

  30. Kedves Mindenki !
    Az iBlueOpen nevében ha kérdések vannak nagyon szívesen megválaszolom..

  31. @zsozsobasa: Természetesen csinálunk, de az android még nem támogatja a Bluetooth 4.0.-át, amennyiben ez megjelenik, abba a pillanatba lesz ilyen program.

  32. @zsozsobasa: De kezel több pontot zárodó ajtót, csak más zárbetét kell. Természetesen ilyet is lehet rendelni.

  33. @almaq: Az alábbi engedélyek vannak a termékre:CE, FCC, IC. A Mabisz egy …nem minősitő cég.Tény, hogy a fő piacunk Amerika, és föleg oda szeretnénk megfelelni.Kb 2 hónapos Apple termék engedélyezésen vagyunk túl, ha nekik megfelelt…nem csak a program! Kb fél év tesztelésen vagyunk túl, és nyugodtan be lehet szerelni, akár otthon is.

  34. @Norrbi: sajnos nem..

  35. @iblueopen: Na, akkor felteszem a kérdésem mégegyszer 🙂 Mit lehet tenni, ha egy ilyen ajtóm van, csak bluetooth-os megoldással és haza szeretnék menni, de a telefonommal történt valami? (Ellopták, lemerült, egyéb okból nem tudom használni) Van valami biztonsági kód, vagy egyéb hitelesítési megoldás, ahogy mégiscsak be lehet jutni ebben az esetben is?

  36. @Jecy: Erre már feltaláltak egy nagyszerű ezközt, ami sokkal kisebb, mint az iPhone. A neve: kulcs. 🙂

  37. Minden alkalommal elő kell vennem a telefont, jelkódzárat feloldani appot elindítani rányomni, hogy nyissa ki!? Ez így életképtelen szerintem. Azonban ha a BT be van kapcsolva és közelítek a zár felé azt érzékelve nyit, akkor teljesen rendben van, hisz nem kell matatnom a zsebemben a kulcs miatt. Ha a második verzió áll akkor 2 ilyen zárra vevő is lennék! Max hajlandó vagyok a záron megnyomni egy gombot (mint a kulcs nélküli autóknál, hogy csak a közelben kell lennie a kártynak és már nyit is).
    Remélem érthető voltam.

  38. @Bencissimo: amihez neki kellene, abban a verzióban csak a Bluetooth van, kulcslyuk nincs, tehát ahhoz nem veszel elő kulcsot. analógra fordítva a kérdést: nagyjából ugyanaz a helyzet, mint mikor elhagyod a lakáskulcsod, és senkinek nincs pótkulcsa.

  39. @Jecy: Minden zárszethez adunk cillinder kulcsot is, ha bármi történik a telefonodal, akkor a kulcs még ott van. Bár ha nyaralás vagy egyébb ok miatt elhagyod a kulcsod normál esetben akkor mit csinálsz? Itt a kulcs egy “digitális” és erre is ugyan úgy kell figyelni, óvni.

  40. @dzsega: Igen. Az Apple iOS6.-ban ez még KÖTELEZŐ . A 7.-nél eddig azt látjuk, hogy végre szerencsére meg fog változni, az Apple adatvédelmi szabálya miatt tette kötelezővé az azonositást.

  41. Igen, a kulcsos zár nélküli dolog érdekelt, mert míg egy kulcs nem szokott tönkre menni, egy telefon meghibásodhat. Ez így tetszik, lehet ősszel veszek egyet, mert jelenleg csak i4em van.

  42. iBlueopen:
    Köszönöm a gyors választ, még nem temetem az ötletet, meglátjuk mit hoz a jövő.

    (Tudom off de miért nem tudok választ írni? iPad 4 Mercury, de safarival sem sikerült, bennem van a hiba?)

  43. @dzsega: csak bejelentkezés után tudsz válaszolni, és az adott hozzászólás jobb alsó sarkát kell megérinteni, hogy a válasz opció megjelenjen.

  44. Igen eddig ok, de eltűnik! Bárhol megérintem a hsz-t megjelenik a válasz gomb de nem tudom megnyomni. Ha ott kattintok akkor sem lesz válasz az üzenete,ből…

  45. @dzsega: ez a válasz dolog nincs optimalizálva a mobilfelülethez, úgyhogy már az is “mázli”, hogy egyáltalán megjelenik. ha kétszer nyomsz ott a sarokban, ahol van, akkor elvileg jónak kellene lennie.

  46. @Jadeye: hát nem egyszerű de sikerült. Nagyon gyors kattintgatással sikerült, de véletlenszerű! Esetleg ha már iPhone, iPad témával is foglalkoztok, lehetne optimalizálni a felületet is ezekre… (Tudom van iPhone app) de ezzel be is fejezem az offolást. Törölhetőek ezek.

  47. @dzsega: Az appról inkább ne beszéljünk 😀 Abban még kommentelni sem lehet és se a szavazások, se a kirakott alkalmazáslinkek nem jók. Valamikor pár hónapja megreklamáltam, akkor asszem azt mondták, hogy majd egyszer lesz valami, addig használjam a mobilos felületet..

  48. @iblueopen: Nézd, először is köszönöm a választ, és valóban sok sikert az elsődleges piacotokon. Komolyan, mint minden hazai fejlesztésnek, ennek is szurkolok.

    Másodszor. Ha egy Magyarországon (Európában) forgalmazott biztonságtechnikai termék fejlesztőjeként a Mabisz (Vds, Skg) felsorolásra a CE, FCC, IC sort válaszolja valaki, az komoly kommunikációs problémákat vet fel. Lehet, nem voltam egyértelmű. Tehát még egyszer, példával.

    Felszerelem Magyarországon a zárat az irodám/lakásom bejárati ajtajára. Betörnek akárhogy az ajtón keresztül. Mikor fizet a biztosító? Szerintem soha. Miért? Mert nem minősített védelmi eszközt használtam.

    De hagyjuk is a hazai dolgokat. Elég lett volna nekem annyi is, hogy a termék kb. a …… szintjét hozza, dolgozunk a teszteken/minősítéseken.

    Ettől függetlenül hajrá. 🙂

  49. Nem láttam infot a zár beépithetőségéről. Méretek
    Szélesség, magasság, mélység, stb.
    Ha erről van rajzotok vagy valami, megköszönnénk..

  50. Sziasztok!

    Tudtok valamit erről a cégről, mert sehol nem találom őket. Egy ilyen kilincset keresek de sehol nem találok.


Add a Comment