fbpx Skip to content

Nem vagyok annak a híve, hogy 5-10 fotós alkalmazást tároljak a telefonomon. Leginkább a beépített kamera appal fotózom, illetve az Instagramot használom időnként. Azonban előbbi eléggé fapados. Fotóz és pont, ami nagyon sok esetben kevés.

Ugyan a HDR-nek örülök, de hogy egyéb beállításokat nem lehet eszközölni, az sokszor bosszantó. Például a legalapvetőbb dolog lenne az, hogy a képeket más méretben is elmenthessük, ne csak hatalmas 8 megapixeles jpg-ben. Persze az is igaz, hogy amikor ezeket a képeket elküldjük, a rendszer vagy automatikusan lekicsinyíti, vagy pedig mi határozzuk meg, hogy mekkora legyen.

cameratweakhd1

A legújabb jailbreakkel elérhető kiegészítő a CameraTweak és CameraTweak HD. Nyilván az első az iPhone-ra elérhető, a második pedig bármely iPad esetén jó. Én az iPades változatot tudtam kipróbálni, mert a telefonom nem jailbreakelt.

A CameraTweak HD a következőket tudja:

  • Külön fókuszpont és fénymérés
  • Lezárhatjuk a fénymérést
  • Time Lapse készítés
  • Beépített visszaszámláló
  • Beállíthatjuk a felbontást
  • Különböző kompozíció szerinti fotózás
  • Videó módban a másodpercenkénti képkockaszám beállításának lehetőség
  • Képarány beállítás
  • Kép készítés videózás közben

A legjobb dolog az egészben, hogy mindezt az iOS-en alapból elérhető kamera alkalmazásba építi bele. Szerintem alapesetben ezeknek a funkcióknak benne kéne lenniük a rendszerben, nem egy nagy ördöngösség. Engem leginkább a külön fókuszpont és a fénymérés izgatott, mert azzal lehet este vagy sötétebb belső terekben komolyabb fotókat készíteni. Megmutatom miért fontos ez.

IMG_0048

A fenti képen a fókuszpont és a fénymérés is az asztalon van. Tehát az iPhone képe egyáltalán nem éles, és látszik, hogy a fényekkel sincs minden rendben. Nézzek meg, mi van akkor, ha telefonra mérek fényt és fókuszt is:

IMG_0087

Így meg sötét az egész. A telefont kijelzőjét ugyan jól látjuk, de a háttér sötét. Ebben esetben segít a HDR, ami persze automatikus (már ha bekapcsoltuk ugye), vagy pedig a Camera Tweak HD, amivel manuálisan megszabhatjuk, hogy hol legyen a fénymérés és hol a fókuszpont:

IMG_0051 IMG_0052

Tehát az ideális kép talán ez lenne. Ha ráérünk, több ponton is próbálhatunk fényt mérni, így még tökéletesebb képet készíteni. Érdekes, hogy az Apple ezt nem így építette be, hanem csak egyszerre zárhatjuk a fénymérést és a fókuszpontot, amit nagyon ritkán használunk.

IMG_0086

Természetesen vannak további funkciók is, mint például Time Lapse készítés, időzített fotózás, Burst mód, amikor több fotó készül nagyon gyors sebességgel. Videó módban akár felbontást is beállíthatunk, illetve a másodpercenkénti képkockaszámot is átállíthatjuk. A tweak elérhető a Cydiából 0.99 dolláros áron.

Olvasd el a hozzászólásokat is

7 Comments

  1. Na ezért se fogom feltörni a telefonom, ipadem 🙂

    Kismillió jobb cameraapp van appstore-ban.

    Tudom tudom, egyel több kattintás. De ha az alap kameránál több kell (esetek 5%-a), akkor rászánom azt a plusz 3 másodpercet, mert gavallér vagyok 😀

  2. @jarodfree: Megértelek, de én meg pont nem szánom rá. Azt akarom hogy menjen. Ettől függetlenül én sem törtem fel emiatt a telefonomat sőt semelyik app miatt sem töröm fel, csak kipróbáltam milyen is lenne. 🙂

  3. @admin: Az is igaz, hogy én sokat fotózom, ezért jól jönnek a plusz appok. Ennek ellenére a fotók 95%-át az alap Kamerával csinálom meg, de utána sokszor használok valamilyen 3rd party appot egy kis utómunkára.

  4. @jarodfree: Jaja ez teljesen igaz, én is fotózok majd instagram ami kb 80%-ban lefedi a fotós appok használatát. Maximum éjjel fotózok valami hősszúszáridejű programmal vagy ilyesmi. Tény, hogy rengeteg alkalmazás van, csak ezek annyira egyszerű dolgok, hogy simán beépíthetnék probléma nélkül.

  5. Egyébként pont ez az okostelefonok erőssége, hogy nem kell az alapfunkciókra hagyatkozni.
    Mindent nem tehetsz bele az alap programokba, mert feleslegesen bonyolulttá válnának, és az átlag felhasználó soha nem használná a legtöbb funkciót. Ezt én nem hátránynak élem meg.

  6. @jarodfree: Az a baj ezek olyan alap funkciók, amik kellenek, szerintem. Hogy például letegyük valahova utazáskor a telefont és készítsünk magunkról egy képet. Nyilván a time lapse nem alap funkció 🙂

  7. Az evasi0n megjelenése után ez volt az első tweak amit feltettem. Nagy volt az elvárásom ezért nagyot is csalódtam. A videozasrol egy dolgot: ha 720p ben veszel fel videot azonos ideju felvetelnel a 720p s több Mbt foglal mint az 1080p. A fotozasnal nekem a ket legfontosabb funkcio hianyzik. Feherfeny egyensuly, es záridő manualis allitas. Az hogy a tim lapse igazabol nem az amire gondolna az ember csak hab a tortan. Orultem volna ha a keszuleket be lehetett volna allitni ezzel a tweakkel hogy pl 4 oran keresztul percenkent csinaljon egy kepet. Szoval szamokra ez nem hozott semmit, leszedtem. Üdv


Add a Comment