fbpx Skip to content

Amióta megjelent a Samsung Galaxy S4, azóta foglalkoztat a dolog, hogy mit várunk az Apple-től. A Smartmobil konferencián sikerült a kezembe fognom egy HTC One készüléket és az új Nokiát is. Kipróbáltam a telefonokat, gondolkoztam, hogy váltanék-e.

Neked mi hiányzik az iPhone-ból?

Sokszor átgondoltam, hogy mégis mit várok az Apple-től, hova tud fejlődni még az iPhone? Miért szeretik és miért nem szeretik az iPhone-t? Miért nem váltanak, vagy miért váltanak? Miért a Safari-t használják a legtöbben a világon böngészésre, miért az iPhone-nal készült képekből van a legtöbb a világon, és persze miért találkozom sokkal több iPhone-os emberrel az utcán? Én ezt látom!

Azt látom, hogy az emberek szeretik az iPhone-t és megvásárolják. És váltanak újabbra. Szerintem 10-ből maximum 2 ember fog váltani más készülékre. Persze nem látok bele az emberek fejébe, csak a saját példámat vagy közeli ismerősökét látom. Van olyan ismerős, aki váltott. Előbb Nokiára, aztán Androidra. Amikor megkérdeztem, hogy miért váltott, azt felelte, hogy megunta az Apple készülékét. Persze ezt megértem, nyilván egy kütyü egy idő után unalmas lehet, de akkor mégis mire használta?

Én arra használom a iPhone-t, hogy dolgozzak vele, hogy mindent elérjek egy szempillantás alatt, hogy jól működjön. Ne legyen probléma vele, vagy ha mégis történik valami, azonnal legyen rá megoldás. Hogy szinkronizáljak, hogy használjam az iCloud-ot, hogy kövessem gépen és telefonon is ugyanazokat a dolgokat, és ha el kell indulnom, ne szakadjon meg ez a körforgás.

NUSA-920-PP-Image-Carousal-Images-01-jpg

Váltani vagy sem?

Úgy gondolom, azok az emberek, akik nem váltanak, ugyanezekre a dolgokra használják a készüléküket és nem gondolkoznak azon, hogy az az ikon már annyira unalmas. Ők nem fognak váltani.

Azonban azok, akik lényegében csak szórakozásra használják a telefonjukat, általában váltani fognak. Ilyenek a technológia-függők, akik mindent szét szeretnének szedni, hackelni, ők lényegében az androidos felhasználók. Sorolhatnám még, mennyiféle típus létezik, de ők általában sokkal kevesebben vannak, mint azok, akik munkaeszközként tekintenek a készülékre.

HTC_One_Silver

Nos, akkor mit várunk az Apple-től? Létrehozott egy jó készüléket, ami működik, legalábbis én még olyan égbekiáltó dologgal nem találkoztam, ami miatt azt mondtam volna, hogy váltok. Tehát ez az eszköz működik, folyamatosan frissítik. Ha megteheted, hogy váltasz minden évben, akkor igenis új készüléked van. Ne mondd, hogy erre nincs pénz, hiszen iPhone-od van és a régi készüléket eladva az új már nem kerül súlyos százezrekbe, csak tízezrekbe. Ne mondd, hogy arra sincs pénz, hogy alkalmazásokat vásárolj, amivel színesítsd a készüléket, hiszen iPhone-od van. Még ha hónapokig is spóroltál a készülékre, egy átlagos alkalmazásnál még egy reggeli is többe kerül.

És az innováció?

Nem értem azokat az embereket, akik folyamatosan arra várnak, hogy akkor most az Apple bevezet valami HATALMAS újdonságot iPhone téren. Valószínűleg nem fog, sőt. Ahogy haladunk a korral, minden évben csak apróságok lesznek. Minden második évben fog csak változni külsőleg és ennyi. Talán nagyobb akkumulátor kapacitás. Még jobb kamera. De mire van szükségünk valójában?

Ha más kell, menj el másik gyártóhoz, próbáld ki az ő készüléküket, és meglátod, beválik-e. De ha ez a helyzet, akkor gyakorlatilag feleslegesen szenvedsz a mostani készülékeddel és szidod az Apple-t, hogy nincs innováció.

Az Apple valószínűleg nem az iPhone esetén fog “innoválni”, hanem amikor majd egy új terméket bevezet. Az utolsó ilyen termék a Retina MacBook Pro volt, azelőtt pedig a Retina iPad. Ezek voltak innovációk, de csak kis mértékben, a nagy innováció pedig majd egy óra vagy egy TV lesz. Ne számítsunk többre.

xl_Samsung-GalaxyS4-side-624

Versenytársak készülékei

Kipróbáltam a HTC One-t. Ha nem lenne iPhone, én arra váltanék. Nagyon szép külsőleg, picit ugyan nehéz az iPhone 5-höz képest, azonban tetszik. Gyors is, szép is. Sajnos még nem tudtam a szolgáltatásait is kipróbálni, de tetszett.

Kipróbáltam a Nokia zászlóshajóját is, amely nem tetszett. Ugyan ott volt a vezeték nélküli töltés, illetve a NFC chip, mellyel érintésre mindenfélével lehetett párosítani a készüléket, de nem győzött meg. Nem tetszett kívülről, nem tetszett, hogy tégla, és az sem, hogy műanyag érzete volt. Nehéz is volt a kezemben. Igen, ezek innovációk, de nem érzem szükségét.

Annak meg végképp nem érzem szükségét, hogy a Samsung Galaxy S4-et vásároljam meg a hatalmas kijelzővel, amit alig érek át, és olyan beépített, számomra teljesen felesleges dolgokat használjak, amiket az App Store-ból bármikor le tudok tölteni. Sőt inkább a Google Market-be kellett volna ezeket az appokat betennie a Samsungnak. Arról nem is beszélve, hogy nem minden második embernek van Samsung felső kategóriás telefonja, így ezek a beépített alkalmazások legtöbbször használhatatlanok. Persze másnak meg pont ezekre van szüksége. Nincs ezzel semmi baj. De nekem nem ez kell.

iphone5

Én teljes mértékben  meg vagyok elégedve az iPhone-ommal. Imádok vele dolgozni, hogy minden előttem van, hogy egyszerűen csak működik. Szeretem külsőleg is, szeretem használni, néha letöltök egy-egy új alkalmazást, mert az átlag 300Ft nem pénz értük és ezzel picit lefoglalom az “éhségemet”.

Én biztosan nem váltok.

[poll id=”94″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

55 Comments

  1. Talán váltok, mert sok hibája volt az én iPhone5ömnek, de még nicns ami tetszen ugyhogy egyelőre kicseréltetem a vodafoneban egy ujra (nem müködik a lezáró gomb, és a telefon kijelzője recseg ropog mint egy nokia 🙁 )

  2. ja, természetesen karcmentes a készülék

  3. Én egész biztos maradok iPhone-os. Az új htc péládul szép darab lett, de semmi okom váltani, az iPhone mindent megad, amire szükségem van.
    Az egy rettentő baromság, hogy megunom a telefonom, ez egy funkcionális használati eszköz, nem valami picsavillantó divatcucc. Engem egy fejlesztés érdekel, tápolják fel az aksit, minden más tökéletesen megfelel. Nemsokára lejár az aktuális hűségidőm, azon gondolkozom, hogy veszek még egy 4s-t és lezsírozva elrakom rosszabb időkre. Tartok tőle, hogy ez a folyamatos “tvájszazömézing” fejlődés előbb-utóbb agyonveri az egészet.

  4. Az unalmas jelzőket szajkózókat én is megértem, mert számomra is unalmas a készülék. Nem tudom mivel lehetne ezt feldobni, mert ugyebár skint sem lehet módosítani törni meg nem akarom a rendszert. Az előző funkciókhoz képest nagy előrelépésre nem számítok. Maximum gyorsabb lesz a telefon és ennyi. Elképzelésem sincs mit hoz a jövő. Androidos telefont nem akarok, de a 10-es BlackBerry számomra egy olyan alternatívának tűnik ami kielégítené a változatosságra való vágyamat. Mellette egy 3G-s iPad mini-t el tudok képzelni, hogy az iTunes és egyéb előfizetéseimnek ne kelljen búcsút mondani.

  5. Az iphone szolgáltatásban mindent megadott nekem, de mivel sokat telefonálok általában délre lemerült. Minden készülékem Apple iMac , Macbook Air, Apple TV, etc.
    Ez az egyetlen és leggyengébb láncszem, ezért váltottam Blackberry Z10-re és elégedett vagyok !
    Ha az akkuidő jó lesz, akkor visszatérek a szifonhoz !

  6. Szamomra is tokeletes az iPhone. Ket zavaro tenyezo van: a Notification Center kuszasaga es a Lockscreen kihasznalatlansaga. Jo lenne minimum egy SBsettings szeru megoldast es a a lockscreen-rol is jo lenne latnom a legfontosabb infokat, h ne kelljen altalaban belemasznom a telefonba. Renget akku idot sporolna meg.

  7. @fal: Sőt az lenne a legjobb ha már a gondolat vezérelné a kapcsolokat… Minek ez a nagy gyorsaság? Kb 3 mp bekapcsoni a wifit, lockscreenről 2 lenne.

  8. Az innováció megvolt, csak a meglévő technológiát kell fejleszteni. Nekem két dologra lenne szükségem: egy SBSettings-re, és egy FM-rádióra. Semmi más nem kell. Persze a jobb akkuidő, az erősebb wifikapcsolat, stb az egyértelmű.

  9. Az iPhone-ban és a Windows Phone-ban az a közös (az Androiddal szemben,) hogy nem lassú, és nem kell állandóan a háttérfolyamatok leállításával/memóriafelszabadítással foglalkozni.
    Az iPhone-ban és az Androidban az a közös (a Windows Phone-nal szemben,) hogy több alkalmazás közül válogathatsz, mert már sokkal régebben gazdagodtak 3. féltől származó alkalmazásokkal, mint amikor az első WP-k bejöttek.
    Az Androidban és a Windows Phone-ban az a közös (az iPhone-nal szemben,) hogy ha valamit be akarsz állítani, azt be is tudod állítani. (Most hirtelen Saurik beszólása jutott eszembe: “Apple says you can have iPhones in any color, as long as they are black.”)
    Szerintem. Egyébként én már megjártam mind a három utat, és a tapasztalatom az, hogy ha elég ideig használod, a WP-t lehet a legjobban. Pedig először elég ijesztőnek tűnik egy-két dolog vele kapcsolatban.

  10. Régebb 3gs-em volt majdnem 3 évig, szerettem nagyon, 5-öt akartam venni, de előtte megjelent az s3, most épp azt használom 7 hónapja. Vannak előnyei s hátrányai. Nem szeretem agyon hackelni a készüléket, ios alatt is a cydia által nyújtott egy-két tweek miatt fanyalodtam a jb-re. Utóbbi ismérv tetszik a droidban, mert alapból tudja ezeket. Programok terén ha mondjuk valami noname fejlesztő termékét használom akkor elég silány a kinézet. Fájlkezelése tetszik, nem is az iTunes-al volt bajom, ha nem az egy gépes szinkronizálással. Elég sokat mozgok, ezért előnyt jelent. GPS-e baromi jó a belvárosban is, haveromnak a sima 4-e s 3gs-e állandóan eldobta a jelet, több programot is kipróbáltunk, de nem javult.
    Következő telefonom nem tudom mi lesz, jövőre váltok talán, bár úgy vagyok vele, régebb techmániákus voltam, hogy semmi lényegi újítást nem hoznak az új mobilok, felesleges pénzkidobás… Valaki vesz bármilyen csúcsmobilt, következő évben 50k-t minimum rá kell dobnia, kap egy új terméket, ami gyakorlatilag egy új házba van ráncfelvarrással helyezve.
    Ha esetleg váltanék, nem tudom, mit választanék, néha visszavágyok ios-re. Gondolkodtam még táblagépben is, mobilabb a laptoptól, abban mondjuk egyértelmű a döntésem, csak is iPad jöhet szóba. Talán ha az egyik termék más platformot képvisel még jó is, mert nem olyan monoton minden.
    Egy biztos, valamit kell újítania az Apple-nek, mert az iPhone hiába, hogy jó, kényelmesen használható mindvégig nem maradhat így a rendszer. 3gs óta gyakorlatilag semmi lényegi újítás nem jött a rendszert illetően.

  11. Mit szeretnék még bele?

    Tessék!

    – am/fm rádió (nem stream, ne szopj@k már külföldön az adatforgalommal)
    – csak jelkóddal vagy jelszóval indítható alkalmazások (pl. sms- email csak jelszóval lehessen belépni)

    – Ne lehessen kikapcsolni a készüléket lezárt állapotban (lopásnál nagy cumi)

    – iphone 5-nél (EDGE 3G és LTE kapcsoló külön az összes)

    – sms kézbesítési jelentés (nem alternatív megoldásból)

    – részletes hívásnapló (kimenő bejövő hívások ideje, számra lebontva is + smseknél ugyan ez.)

    – Főképernyőről indítható wifi 3g Bluetooth és airplane mód (nagy kérés lenne apple?????)

    – iPad esetében meg flash támogatás. Akár funkcionálisan is h saját magam kapcsolja amikor épp kell, és még akku idő se romlana)

    – ikonok elhelyezés a képernyőn bárhova úgy hogy nem rendezi egyből sorrendbe. (pl. üres oldalnál is akár a jobb alsó sarokba)

    Ennyi! ha ezek meglennének nagyon boldog lennék, és szerintem nem csak én.

  12. A 4 megjelenése óta érzem azt, hogy a hipster igények kielégítése egyre gyorsabban mendegél a beltartalom rovására. Váltani nem akarok, mert az összes kipróbált készülék közül ennek reagál az érintője 100%-osan, ennek a menüfelépítése a legátláthatóbb.

    Én a meglévő dolgokon fejlesztenék és nem csak az iPhone esetében, hanem minden okostelefonnál, mert a szolgáltatások, amiket kínálnak, nagyon nem működnek jól. Gondolok itt a navigációra, helymeghatározóra, a YT appra. Még mindig ott tartunk, hogy papírtérképpel azonnal megtalálok valamit, a mobillal vagy 10 perc bolyongás. Meg hát akku üzemidő. Az a véleményem, hogy addig nem is szabadott volna a világ elé tárni ezt a technológiát, amíg az akksigyártás el nem éri azt a szintet, hogy ez a ketyere minimum 5 napig elmegy általános használat mellett. De ha már így esett, rágyúrhatnának erre. Jó lenne erősebb WiFi is.
    Az unalom nálam nem faktor. Mivel én az állandóság híve vagyok, direkt jó, hogy a kezelőfelület mindig ugyanúgy néz ki. Külsőleg meg mindig másfajta tokot teszek rá, mert az úgyis széttörik fél év alatt. Az unalom ellen rágyúrhatnának az értelmes appok fejlesztésére, mert jelenleg a felhasználói appok 95%-a teljesen haszontalan (semmi funkciója), vagy nem tudja azt, amit hirdet és egyik sem ér egy fillért sem.

  13. @speedhorse: Azért megnézném azt a 3 másodpercet. Főleg, ha a WIFI mellé még a 3G-EDGE kombót is beleveszed. Igazi virtuális túra a Settings-ben. Izlések és pofonok, ha neked jó, akkor neked jó. Attól engem még zavar. Ezért van SBsettings-em. + 1 pont a testreszabhatóság mellett. Persze, ha valakinek állandóan kéznél van egy töltő, felesleges kapcsolgatni össze-vissza. Én nem ilyen vagyok.

  14. @Priest: Jó ezt megértem. 🙂

    @Zack: Ez csupa olyan dolog, ami csak neked kell, én sosem nézek tvt sem hallgatok rádiót. Jelkód van az egész telefonra. Kikapcsolás elleni védelem baromság kivehető aksi nélkül. Sok bajt okozhatna. SMS kézbesítés… nem éppen a mai világban élsz, amúgy meg kóddal megoldható. Főképernyőt megértem az tényleg nem ártana. Az ikonok pedig megint egyéni, ki mit hova szeretne, nekem jó.

  15. @fal: Akkor 4 na egye fene, de még ha 10 mp akkor sem sok. Nincs ennyi időnk?

  16. beépített dvb-t tuner és akkor maradok apple párti… 🙂 🙂 🙂

  17. @speedhorse:
    A normál mód:
    1. Kijelző bekapcs
    2. Slide elhúz
    3. Kód beüt
    4. Settings megnyit
    5. WIFI megnyit
    6. Kapcsoló ki/be
    3G
    7. Settings vissza
    8. General
    9. Cellular
    10. Cellular Data ki/be, 3G ki/be

    SBsettings:
    1. Kijelző bekapcs
    2. Felső csíkon panelt előhívni
    3. 3G, EDGE, Brightness, WIFI, Bluetooth ki/be

    Nagyon hálás feladat, de igen, nincs ennyi időm (pontosabban kedvem).
    Vonattal is mehetsz nyaralni, de repülővel gyorsabb. A cél ugyan az, a módszer más.

  18. @admin

    TV-t én sem nézek mert hülyeség ebben egyetértünk, de rádiót szívesen hallgatok melóba menet pl. a reggeli morning show Balázsékkal nagyon jó. de akármi más ember és ízlés függően.

    A másik, hogy oké a jelkód az egész telóra van (használom is), de ha odaadom a családban a gyerekeknek vagy csak havernak ismerősnek a telefont netezni, játszani vagy akármi akkor semmi köze az sms-ekhez emailek-hez., a gyerekek meg ne töröljék ki véletlenül őket, vagy csináljanak hatalmas számlát mert rányom a hívásikonra.

    a kikapcsolás elleni védelem nem tudom miért okozna gondot. Kéri a kódot a kikapcsoláshoz és kész mint a jelkódot. ha nem tudod kikapcsolni az azt jelenti nem a tiéd a telefon. Felőlem lehet ugyan az is mint a jelkód, csak lehessen megoldani.

    Csak a példa kedvérét: elhagyod a vagy ellopják a telód de a “find my iphone” be van állítva. Ha kikapcsolják máris nyoma veszett a dolognak mert nem tudod követni. Egy ügyes tolvaj meg ezt tudja, és mire visszakapcsolják már rég 200km-re jár. Vagy eladta.

    SMS kézbesítés: direkt írtam hogy alternatív megoldás nélkül. Néha jól jönne bár annyira nem zavar a dolog csak ha már a cikk kérdezte akkor leírtam.

    Ikonok: + egy apróság csak megvagyok nélküle de ha választhatnék beletenném. 🙂

  19. U.i.: Amúgy imádom a telóm. Szinte tökéletesen megfelel.
    Akksi nem a legjobb de nekem kibírja 1 napot vagy másfelet. i4S ios 6.1.3

  20. Igazából ha nem erre verné mindenki a nyálát a piacon, hogy melyik cucc gyorsabb, vagy még csak nem is a sebesség a lényeg, hanem melyikben van több mag. A dinnyéket sem magszám alapján árulják ezeket minek? Jó, persze megértem, hogy az androidnak muszáj 5 maggal futni, mert még így is akadozik időnként, de az Apple bizonyította, hogy kevesebbel is képes ugyanolyan teljesítményt hozni.
    Na, de mi lenne, hogy ha kihoznának egy egymagos készüléket, mint mondjuk az iPhone 4 olyan aksival, ami a legújabb modellben van? Biztos vagyok benne, hogy sokkal tovább bírná a készülék, netezni, dolgozni, játszani kiválóan lehet ezen is, szerintem totál értelmetlen ez a sebességharc, ha egyszerűen pár 3D-s játékot leszámítva (amik nem is élvezhetőek a kis képernyőn) semmi se használja ki.

    Ez a kikapcsolás védelem amúgy nem egy rossz ötlet, de akkor már a sim kártya eltávolítását is védeni kéne, mert egy lopás esetén ezt a kettőt szokták azonnal megtenni..
    Ugyanígy lehetne az újratelepítést is megakadályozni alapszinten, mint pl a macek esetén, hogy ne legyen értelme ellopni egyáltalán a készüléket.

    A biztonságot és az aksi időt leszámítva a rendszer jó és megvan minden benne, ami kellhet. Az fm rádió értelmetlen és elavult, még korlátozott mobilnettel is prímán tudom a kedvenc netrádiómat hallgatni és nincs vele probléma, hogy mondjuk a metróban, vagy pesten kívül elmegy az adás..

  21. Sokkal jobb aksi és nagyobb kijelző

  22. Egyetértek a cikk íròjàval , aki csak divatbòl vesz apple cuccokat az vàlt , aki meg szereti mert megbízhatò minőségi…… Stb az nem vàlt.

  23. Az én véleményem, hogy egy telefon főként telefonálásra és üzenetküldésre van, ha pedig okostelefonunk van, lehet azon ios, android, wp… stb egyéb kényelmi szolgáltatásokra használhatjuk még, legalábbis én arra használom!(email, böngészés, facebook tehát főként kapcsolattartás, mert ugye telekommunikációról beszélünk, plusz egy két alkalmazás, játék, ami ezen már túl is mutat) Próbáltam már mindegyik rendszert, az én tapasztalataim szerint, amit egy telefontól várhatunk, azt az iphone tökéletesen nyújtja!! Pl: Az iphonom nem fagy be ha valamilyen folyamat közben hívnak!!! Más rendszer alatt erre is volt példa! Oké, persze tudom, hogy a 200 magos android telefonok milyen gyorsak és hú de jók, azoknál már nem fordul elő ilyen (nálam még kétmag mellet előfordult, és nem kínai gagyi telefonról beszélek, hanem az egyik nagy gyártó akkori zászlóshajójáról, ekkor váltottam iOS-re), mégis meg tudnak akadni! Igen androidnál egyszerre fut valósan több alkalmazás, ios-nél nem. De az a kérdés jut eszembe, hogy telefont akarunk vagy egy számítógépet? Arra, hogy usb-n ezerféle kütyüt csatlakoztassunk és esetleg hatezer asztalunk és más egyéb legyen… ott vannak a pc-k!!!! És itt oda lyukadunk ki, amit a cikk írója is említett, hogy itt problémája annak van az iphone-al, aki technológia és újdonság függő(lásd jön a Galaxy S4 és ezren aludni nem tudnak, mert neki muszály, hogy leálljon a videó a telefonjukon, ha épp kinéznek közben az ablakon)!! Akinek muszály a több magos telefon, mert olyan jól hangzik, akinek komplet mozivászon méretű kijelző kell, pedig filmezésre ott a mozi vagy tv, számítógép, mert az 5 colos kijelzőn sem lesz eszméletlen a filmezés, főként ők elégedetlenek!!! Egy szónak is száz a vége… nem cserélném le az iphone-om, mert meg vagyok vele elégedve, minden igényemet kielégíti, a rendszer apróbb hibáival együtt is, és itt megjegyezném, hogy akik ezeken vannak fent akadva, higyjék el más rendszer alatt vannak sokkal idegesítőbb problémák is, plusz ha iOS 7-el lehetőség adódik a root jogosultság megvásárlásához, megoldódik a problémájuk(pl: témák, wifi, bt… stb toogle-k). Zárásként: ez csak az én véleményem, mindenkinek szíve joga olyan telefont venni, amire vágyik, de számomra a leggördülékenyebb, legoptimalizáltabb rendszer az iOS eddig és néhány teljesen felesleges, talán mutatós, trendi funkcióért nem fogom lecserélni, sőt badarságnak tartom egy jól működő rendszer szétbarmolását kevésbé gördülékennyé tételét felesleges szolgáltatások miatt! Aki kényelmesek hasznáható telefont akar és van rá keret, vegyen iphonet, aki meg hiper szuper naponta mókolható kütyüt, vegyen csúcs androidot! Az egyszerűség kedvelőinek ajánlanám még esetleg a wp-t ami alapjában véve jó rendszer, de számomra a szórakoztató appok száma nem kielégítő!

  24. Mission Control, Dashboard és baromi erős iCloud fejlesztés.

    biztonsági fejlesztések:
    – Restore esetén ne lehessen új Apple ID-val bejelentkezni, csak az eredeti jóváhagyásával.
    – külön GPS chip függetlenül az iOS ki-bekapcsolt állapotától, amit weben keresztül tudok aktiválni, hogyha ellopták a telfonom. Mert ez a ha felcsatlakozik hálózatra, akkor jelez megoldás, elég gyengécske…

  25. @fal: Miért nem űrhajóval? Elfoglalt ember lehetsz.

  26. @fal: ha ezt minden alkalommal eljátszod, akkor nem okostelefon kell neked, hanem laptop… kikapcsolt wifivel és mobilnettel mászkálni? Ez olyan, mintha 365 napból 364-et otthon tartanád az autót üres tankkal, és egy kanna benzinnel, majd amikor elindulsz, teszel a tankba fél liter benzint, mész 3 kilométert, aztán viszlát jövő év… Meg lehet csinálni de szerencsére nem ilyen az átlag felhasználó 🙂

  27. @speedhorse: Hál’ Istennek, az vagyok.@FefeeX: A példád nem igazán világos. Kikapcsolt mobilnet?? Azért mert, lelövöm a 3G-t és csak EDGE-t használok, amikor várhatólag 30 percnél tovább nem lesz szükségem a 3G-re? Ezt te sem gondoltad komolyan. Tudod, olyan ember vagyok, aki a szemetet is szelektíven gyűjti és kikapcsolja a TV-t, ha nem nézi 10 percnél tovább. És igen, ha tömegközlekedéssel járok a WIFI-t kikapcsolom, miután elmentem otthonról és be, ha olyan helyre értem, ahol megint elérhető egy hot-spot. Bonyolult lélek vagyok. 😀

  28. felháborító dolog, az az alapvető fájlkezelési funkciók teljes hiánya. Csak a támogatott formátumokat hajlandó letölteni, a megosztásra is csak külső program kínál normális alternatívát (pl dropbox). Mindig mindenki meglepődik, majd kiröhög, hogy egy felsőkategóriás készülékben mégis miért nem lehet egy gombnyomásra, a teljesen szabvány beépített bluetooth-on fájlokat elküldeni? E-mailen, vagy dropboxon kell szenvedni, hogy valahogyan eljusson a cucc, de ezért is fizetni kell (adatforgalom a mobilneten).
    Olyan mintha az apple-nek érdekében állna minél nagyobb adatforgalmat generálnia a neten…
    Az alapvető további bénaságaira meg már a többiek rámutattak (konfigurálhatóság)

  29. Én már a kezdetek óta iphone tulaj vagyok (2g 8gb), és ma is ugyan úgy szeretem mint a mostani 4-esem, bár a 3g-nél egy kicsit haragudtam az apple-re, mert az nagyon belassult a 3.0-tól kezdve és a repedező és egyébként ropogó gagyi műanyag ház lelombozó volt. Utáltam is úgy ahogy volt. Ami mindezt tetőzte, hogy szinte majdnem napra pontosan végleg felmondta a szolgálatot így akaratom ellenére kellett újat vennem. Most sima 16gb-s 4-sem van és azóta újra ugyan úgy szeretem mint a legelsőt. Nincs lassulás se semmi. Na jó egy két fagyi előfordul, de nem annyira zavaró.Ami viszont nem tetszett, az az hogy már a 3g óta nincs asztali dokkoló az alapcsomagban. Külsőre és anyag minőségre nekem a 2g-s tetszett eddig legjobban. A felhasználási szokásaimról meg annyit hogy jó ideje nem jailbreak-elek, mert idegesítően lassú és instabil lesz tőle a telefon, arról nem is beszélve hogy jelentős lemaradás az állandó respringelések minden egyes új app telepítése után. Ma már szerencsére tényleg nem kerül sokba egy-egy alkalmazás vagy játék így maximálisan elégedett vagyok a tiszta rendszerrel. Internet, email,játék, zene, youtube, filmezés, navigáció néha fotózás nagyon ritkán videózás,szóval mindenre használom amire csak alkalmas. Azért mert valakinek iphone-ja van az nem jelenti azt hogy kő gazdag és minden évben nem pár 10ezrest hanem minimum százezret fog rászórni az újra csak hogy elmondhassa hogy neki a legújabb van. Én a legelső váltásomat csak a 3g mobilinternet miatt cseréltem le, nem azért mert ingert éreztem rá. 4-5 hónap alatt 45 ropit buktam a meglévőn. Teljesen értelmetlen ilyen rövid időközönként cserélgetni a telefont. Azért meg végképp mert van néhány reprezentálós ember akiknek csak a kivagyiság számít és egy telefontól érzik magukat többnek és jobbnak.

  30. Imádtam az iPhonom (3g majd 4, 4s, most5), de hosszas gondolkodás után az Sony Xperia Z mellett döntöttem. Van olyan szép, mint az apple, és (le lehet emiatt szólni) sokkal-sokkal több lehetőség rejlik benne. Folyamatosan jailbreakeltem a szifonjaim, hogy személyre szabhatóbbak legyenek, de ez a telefon alapból is tudja azokat a “plusz” funkciókat.. Meglátjuk milyen lesz az iPhone 6.. addig viszlát!

  31. valamint jó, hogy azt mondjátok, hogy az fm rádió fölösleges, mivel már alapból egy olyan készüléket választottatok még évekkel ezelőtt, amiben nem volt, vagyis NEKTEK nem kell. Én imádnám ha lenne, reggelente tudom, hogy jó műsorok szoktak menni, nagyon szívesen hallgatnám a metrón, de máskor is jól jönne. Az, hogy internet előfizetés nélkül nem lehet hallgatni, az egy röhej. A régi jó sony ericssonom simán hozta, valamint MINDEN másik telefonban megtalálható (a jobbakban fm transzmitterrel).
    Titeket már teljesen behálózott az apple. Egyértelmű, hogy sokkal kevesebben használnánk az itunest, mivel ha valamiért hajlandóak vagyunk fizetni, miért adnák ingyen?
    Tv-t én sem nézek, az más dolog, nekem sem hiányzik.

  32. @VIP: Egy FM rádióval mit hallgatnál a metrón? A sistergést? 😀 Pont ezért halott maga a felvetés is, nem fogható semmilyen analóg adó a föld alatt.. sőt, egyes kicsit külvárosi részeken is elmennek az adók.. Régebben, amíg walkmanem volt tapasztaltam.. Pont ezért jó a netrádió, mert mobil térerő szinte mindenütt van, így netrádió is. A legtöbb fm rádió pedig fogható neten is, tehát sokkal nagyobb lehetőség van ebben így.

    A bluetooth ugyanez. Lassú, gyenge, fölösleges. Egy régi technológia. A nem okos telefonok idején még jó volt, egyszer próbáltam iFile-al küldeni bluetoothon egyik telefonról a másikra egy fájlt, dehát már pár megánál is sok perceket kellett várni, hogy haladjon valamit. Ezzel szemben mobilneten már 3G-n is hiphopp átmegy akár egy 4 megás fotó is, wifin meg pláne.

  33. @Zack: guided access esetleg?

  34. “A másik, hogy oké a jelkód az egész telóra van (használom is), de ha odaadom a családban a gyerekeknek vagy csak havernak ismerősnek a telefont netezni, játszani vagy akármi akkor semmi köze az sms-ekhez emailek-hez., a gyerekek meg ne töröljék ki véletlenül őket, vagy csináljanak hatalmas számlát mert rányom a hívásikonra.”

    guided access esetleg?

    az iOS része, nézelődj a beállításokban. ha megnyitsz egy appot, lockolhatod hogy onnan ne lehessen kilépni/elmászkálni.

  35. Egy telefon ami folyamatos használat mellett nem bír ki 1 napot sem..
    SMS kézbesítési jelentés nem támogatott, emiatt kell jailbreakelni… szánalmas. Az iTunestól meg egyenesen hányok – miért próbálnak kényszeríteni rá hogy feltelepítsem?
    Nem is lenne vészes ez ha a piacon éppen kapható nem az egyik legdrágább telefonról beszélnénk, csakhát igen, így úgy érzem bátran felróhatom…

  36. írták már páran, ami nem valami óriási tudás, de ez kellene:
    -amíg az akksit nem fejlesztik, a többi számomra másodlagos. bírjon ki izom használat mellett, kb. 1 napot… wifi, 3G+LTE, zenehallgatás, játék stb.
    hosszabb utazásra lehetetlen kb. zenehallgatásra használni, mert nem bír ki egy napot a többi funkció használatával
    -ne lehessen kikapcsolni zárolt képernyőnél
    -legyen sms jelentés (bár whatsapp, viber mellett már alig szükséges)
    -nagyon örülnék ha víz- és porálló lenne, esetleg ütésálló (hasonlóan, mint az Xperia Z)
    -több gyorsindító gomb
    stb.

  37. egyébként ezeken felül az, hogy nyűgözzön le, hogy ez igen, ez valami… mert az iphone5 nem sokat tud az elődhöz képest. nem olyanra gondolok, ami használhatatlan… de tényleg, legyen újra az, hogy egy régi iphone-os se váltson másra.

  38. nem “milyen” innovációt várok, hanem “csak” innovációt… 😀

  39. A kedvenc jb-es tweakjeim legyenek benne az iOS7-ben a többit lef***m.
    Ha nem muszáj,ne kelljen már jb-elni,de sajna vannak olyan cuccok amik miatt igenis megéri!
    Elégedett vagyok az i5-el nekem az üzemidő is korrektnak tűnik.
    Az új szifon nem érdekel,úgysem váltok csak ha lejárt a 2 év hűség.200e-et nem ér semmilyen teló.

  40. Az egyik nagyon zavaró dolog,hogy ha csinálok egy képet és azt átszeretném rakni egy másik albumba akkor a filmtekercsben ott marad.Amikor ki szeretném törölni a filmtekercsből,akkor kitörli az áthelyezett albumból is a képet.. Ez egy undorító hiba…Szóval remélem ezt is javítják 🙂

  41. @halaszlaci: ez nem hiba. az albumok csak virtuális albumok, a képeket valójában nem mozgatja sehova.

  42. Jobb aksi, nfc, zarolt kepernyom jobb zenelejatszo
    Meret kivalo, mert kicsit a kezem nekem nem kellemek vidgetek.
    Wifi egesz nap be van kapcsolva, ha tud racsatlakozik, 3g-t se kapcsolgatok

  43. Hogy mit szeretnék, mi hiányzik! Sok minden amit fent a kollégák felsoroltak!

    De kérdem én?!!? Évek óta számtalan szabadalmat védetett le az Apple akár hardveres, akár szoftveres oldalon és kb. 0 az amit ezek közül beletett a telefonba, na én ezek közül 1-2-3 értelmesebb és használhatóbb dolgot várnék tőlük, nem értem minek védeti le, ha nem használja fel, vagy csak azért hogy a konkurenciát lehessen mivel perelni???

    A konkurenseknél, legalább próbálkoznak ezzel-azzal persze ezeknek a nagy része nem hasznos funkció, de mégis betalál 1-2 és máris elégedett a felhasználó…..

  44. Nem ertem miert ez a harc kapcsolok mellett es ellen. Egy sima kapcsoloval ki es be kapcsolhato minden. Ott az idojaras “widget” az ertesitesi kozpontban, beallitasok->ertesitesek->idojaras(on/off). Nem kell ratukmalni a juzerekre semmit, szabadda kell tenni hogy azt hasznalj amit akarsz, ettol lesz testreszabhato.
    Jbzve vagyok, ezeket hasznalom:
    Ncsettings. Forecast. ChargingBackgound, subtlelock, weathericon, flagpaint, novoicemail, safariswipez, reveal, quickclear.
    Mindrol van youtube video, egyik sem fogyatekos winterboard vagy activator baromsag, mindegyik az en szemelyes igenyeimet elegiti ki.
    Az applenek a szoftveren kellene rengeteget gyurni, a hardver boven kihuz meg egy evet, raernek akkor 4magozni meg giga ramokkal dobalozni. Valaszthato, beallithato, szemelyre szabhato dolgok kellenek, hogy az ember telefonja olyan legyen amilyet szeretne

  45. @Ádi: Teljes mértékben egyetértek.

    Nekem is volt Blackberryn kívül minden jelentős okostelefon OS-em, de eddig még mindegyiknél visszasírtam a Symbiant (magyarul tudó hanghívás net nélkül, T9, teljeskörű bluetooth, hívásnapló, …). Az iPhone-t én nem tartom telefonnak, csak egy telefonálásra is képes PDA-nak (iPod+). Az baj az, hogy az iPhone majmolása miatt a legtöbb új “okostelefonra” ugyanez mondható el.

    Fentebbi ötleteitek mellé még a következőket tenném, én ezeket hiányolom az iPhone-ból:
    1. hívásfogadás-elutasítás fizikai gombokkal (piszkos kéz/kesztyű esete, plusz ha lenne dedikált telefon-gomb, lehetne két gombnyomásos újrahívás, mint a klasszikus telefonokon)
    2. lehetőleg fizikai iránygombok, vagy ne adj’ Isten proporcionális mini-joystick (szövegszerkesztés, görgetés, játékoknál a fizikai gombról nehezebb “lecsúszni”) – jó, hogy egy Safariban megnyitott weblap vagy pdf doksi elejére könnyű visszamenni, de ha a végére kell lapozni, az látványban felér egy idegbajos rángatózásával 🙂
    3. lecserélhető virtuális billentyűzet (álló helyzetben túl kicsik a gombok, buszon lehetetlen gépelni rajta, fektetve egy kézzel nem éred át, egy 12 gombos T9 szótáras elég lenne. QWERTY-kiosztásból meg nincsen ékezetes, a hosszan nyomás-kiválasztás pedig megtöri az írás lendületét, ezenfelül az automatikus hibajavítás nagyon fapados, nem ajánl fel több lehetőséget) – ez az egyetlen szoftveres dolog, amit jailbreakkel se tudtam megoldani
    4. SD kártyás bővítés (tudom, soha nem lesz, mert az Apple-nek megéri aranyárban mérni a flash memóriát)
    5. szelektív backup/restore (ne kelljen már elölről kezdenem egy játékot, amit helyhiány – ld. előző pont – miatt le kellett törölnöm, iCloud támogatás sajnos csak nagyon kevés app-ban van)
    6. a “futó programok” között ne jelenjenek meg az OS által rég bezártak, amiknek már az állapota is törölve lett (vagy legalább legyen jól megkülönböztethető, és egy érintéssel be lehessen zárni mindent, esetleg a még futók/visszaállíthatók kivételével)
    7. hívásrögzítés
    8. dual SIM (ha már kívánságműsor 🙂 )

    Most ennyi jutott eszembe. A cikkírónak üzenem, hogy valószínű azért veszi észre a többi iPhone-t, mert neki is az van. Pedig az “összes többi”-ből jóval több van. Valamint a cikkben a Nokia helyett Windows Phone-t kellett volna írnia, mivel az a rendszer is licenszelhető (ellentétben az iOS-szel). Ha jól tudom, a htc, a Samsung és a Huawei is gyárt WP telefont. Jelenleg én is egy WP (7.5) rendszerű telefont nyúzok (meg egy iPad 2-t, mert az iPadnél jobb tablet nincs 🙂 ), rengeteg bosszantó hibája, hiányossága van, kevés az app is rá, de még így is messze kevesebb szívás, mint az Android. Váltásban gondolkodóknak csakis a WP8-at ajánlom, én is hamarosan cserélni fogok (Sok oka van, például ha meglepődsz azon, hogy az iOS-ben nincsen szelektív backup, akkor még jobban meglepődsz, hogy a WP7.x-ben semmilyen backup nincs! Se appok, se beállítások, semmi!).

    Sokan írtátok az FM rádiót. Meg lehet(ett) oldani külső tartozékkal, ahogy lehet transzmitteres autós tartót is venni. A telefonba nem hiszem, hogy valaha is beépítésre kerülne (bár itt a szifonon is van egy 2009-es hír, hogy már készül), mivel az Apple nem vállalna be egy olyan feature-t, ami csak kiegészítővel (bedugott headset) működik, és akkor sem mindig kielégítően (távol az adótoronytól, föld alatt, stb). Persze az Apple Maps óta nem merek ilyet 100%-ban kijelenteni. Nekem is jópár éve minden telefonomban volt FM tuner (az iPhone kivételével), de nagyon ritkán használtam: autóban ott az autórádió, melóhelyen meg otthon stream. Gyalogosan meg biciklivel nem szoktam zenét hallgatni, mert nem veszem észre, ha elütnek.

    A másik vesszőparipátok a Bluetooth lebutítása, aminek az adatátviteli részére nem is lenne szükség, ha két eszköz között lehetne Ad-hoc wifi kapcsolatot létrehozni egyszerűen (pl. NFC-vel), mivel a wifi minden új okostelefonon alapkövetelmény.
    Ami nekem az Apple BT stackből hiányzik, az a soros port, mivel alapból nincsen GPS az iPodokon, a 3G nélküli iPadeken, és az első generációs iPhone-on. Bluetooth-os GPS vevőm viszont van, jailbreak után remekül megy BTStackGPS-el. Sajnos az Apple filozófiája az, hogy mindenből hasznot akar húzni, ezért ha kell GPS, kell több háttértár, kell több funkció, vegyél drágább készüléket. Emiatt nem került hanghívás az első iPhone-okra elérhető egyetlen iOS frissítésbe sem (pedig a feleakkora processzorral és kevesebb, mint tizedannyi memóriával rendelkező Symbian mobilom rég tudta).
    Elnézést, ha túl hosszú voltam, de végre kidühönghettem magam. 🙂

  46. A BT kiváltására szolgáló Wifi szabvány egyébként már létezik, és Wifi Directnek hívják. Az Ad-hoc módszernél egyszerűbb a csatlakozás a Wifi Protected Setupnak köszönhetően, és állítólag elég csak az egyik eszköznek támogatnia. Android 4.0-tól kezdve már benne van a rendszerben (persze nem mindig működik). Gyakorlatilag az egyik eszköz egy szoftveres AP-t hoz létre, amire a másik eszköz(ök) a PIN kód ismeretében rácsatlakozhat(nak), és WPA2-vel titkosított kapcsolaton tudnak kommunikálni közvetlenül egymással. Erre csak most bukkantam rá, működés közben még nem láttam…

  47. @Jadeye: bocs, de ez annyira “megoldás”, mint a ducktape-es szélvédőjavítás.

    @Jadeye: hát, ha ezt különösebben nagy hibának nem is mondanám, mindenesetre koncepcionális hülyeség, szerintem. Persze az apple mindenről jobban tudja, hogy én hogy akarom használni, de általában elég alacsony a találati aránya.
    Rengeteg apróbb-nagyobb hülyesége van az iOS-nek, amit kénytelen-kelletlen lenyelünk, mert amúgy összességében nagyon jó az egész. Csak ezekről a nyögvenyelős megoldásokról ne állítsuk már, hogy húdejók, meg koncepcionálisan tökéletesek.

  48. @Lacquo: Mondjuk hosszabb utazásra lehet nem ártana valami olyan eszköz, ami arra lett kitalalálva, hogy netezzél/játsszál rajta, nem pedig arra, hogy egy kommunikációs eszközként funkcionáljon. Például egy iPad… Bár lehet, hogy túl nagy és az a 4″-es kijelző teljesen jól használható mindenre…

  49. @asd

    guided access esetleg?

    Pont az ellentéte kell nekem. Nem azt akarom h egy programból ne tudjon kilépni hanem hogy x y programba NE tudjon belépni! erre pedig tökéletesen haszontalan a guided access (irányított hozzáférés).

    Gondold csak végig. 🙂 Először én is azt hittem ez lesz a megoldás de sajnos nem 🙁

  50. 3gs használó voltam majdnem 3 évig. Az aksija már nyöszörgött. Esztétikailag is megviselte a 3 év. Támogatása már a végét járja. Kezdett kevés lenni a hardver.
    Ennek ellenére nagyon szerettem. Egy minőségi és a kamerát leszámítva egy remek készülék volt.
    Amikor eljött a csere ideje csak iPhone jöhetett szóba első körben. A 4 egy remekül elkapott minőségi cucc, de új készülék vásárlásnál már meggondolandó, hogy egy kifutott modellt vegyek. Főleg, hogy az ára még ma is nagyon magas!
    Az 5 egyszerűen nem tetszik. Tudom előny, hogy könnyű, de nekem már fogásra se volt szimpatikus. Valahogy nem győzött meg. És mindezek mellett csak nagyon drágán lehet hozzájutni. Apple szerelem ide vagy oda mindennek van határa!
    Körbe néztem Android fronton. Nem mintha buherálni akarnám. Az iOS zárt rendszere is megfelelő volt.
    Végül Sony xperia T lett a választott. Furcsa egy picit, de kiváló telefon. Külsőleg és belsőleg is elégedett vagyok vele. Az ára is barátibb. És hűség idővel is kedvezőbb feltételekkel lehetett megvenni.
    Egyelőre itt lett vége a kapcsolatomnak az iPhone készülékekkel.
    Sajnálom mert szerettem, de valahol kicsit maguknak is köszönhetik, hogy az Android a fejükre nőtt.

  51. @Irgumburgum: Ha azalatt a 3 év alatt vettél egy csomó alkalmazást, és tetszik a rendszer is, a design is, nekem eszembe se jutna más, mint az iPhone 4s. 80e-től hozzád vágnak egyet használtan, és még évekig kijön rá új iOS frissítés is. Újonnan, szolgáltatói ajánlatban nem tudom mennyi, de nem véletlenül kerül többe (kitűnő OS, sok minőségi alkalmazás, kevés probléma). Ha esetleg mégsem jönne be a droid, és fontos a fényképezés, nézz meg egy WP 8-as Nokiát (pl. Lumia 920) is működés közben.

    Egyébként irigylem azokat a hozzászólókat, akik Androidra váltottak. Ennyi szabadidőt én nem tudok megengedni magamnak. 🙂 Személyes tapasztalat, hogy azt a rendszert muszáj folyamatosan buherálni, állítgatni, rootolni, tweakelni, főzött ROM-ok után kutakodni, különben különféle meglepetésekkel kápráztat el, amelyek az apróbb akadásoktól a force close ablakok feljövetelén át a megmagyarázhatatlan lemerülésekig terjedhetnek. Nem véletlen, hogy a Play áruházban az appok igen jelentős része különböző buherátor utility, amitől többet ugyan nem fog tudni a telefon, de legalább valamelyest használható lesz. A gyári appok (email, sms, böngésző) is nagyon gyengék, azok helyett is élmény használhatót vadászni. De sok sikert, és jó válogatást mindenkinek! (szerencsére van miből)

  52. @rgbx: Semmi nélkülözhetetlen alkalmazásom nem volt. Nem kell bemutatnod, hogy milyen kiváló az iOS.
    3év masszív használat. Hozzám vágnak 80 ezresért egy 4 est. Köszönöm az sok.
    De nézzük az új árakat a szolgáltatómnál. 4S 16 giga 159 900 Ft.
    Sony Xperia T 97 074 Ft.
    Akkor érezném magam bolondnak, ha az Apple készüléket választottam volna.
    Az 5 ami pedig tudásban közel egálban van a T vel. Még jóval drágább.
    Persze horror előfizetés mellett a “hülyének” is megéri “olcsón” ájfón!
    Pedig tényleg a szívem csücske volt, de csekély megalkuvással olcsóbban lehet egy szintén kiváló készülékem!
    WP8 al semmi tapasztalatom nincs. Nem került látókörbe a Nokia miatt.
    Lehet ez hiba volt és egy jó rendszerről maradtam le, de egyelőre nem érzem, hogy bármiféle hátrányom, gondom lenne az Android-Sony párossal. Sőt! Bár lassabban mint annó az iPhone-t, de határozottan bolondulok bele.
    A jövőben persze nyitott maradok és 2-3év múlva felmérem, hogy mi az optimális választás.

  53. legyen csuklópánt lyuk a telefonon és később a tokokat ott hagyják üresen…

  54. @Irgumburgum: Bocsánat, de nem tudom, mire kell a telefon, így csak vaktában lövöldözök. A drága előfizetésnek is van célközönsége: akik sokat beszélnek, neteznek, pl. Handrás, az XMS tulaj. Az appokkal arra utaltam, hogy ha lenne mondjuk egy iPhone-on 50e Ft értékű app-csomagom (1-2 navigáció, office csomagok, jobb játékok), amit újra meg kéne vennem a másik OS-re, annak az ottani árát hozzá kellene adni a telefon árához (és ugyanazok az appok az iPhone-ra olcsóbbak). Plusz minden új rendszert meg kell ismerni, megszokni, beállítani, a szükséges app-környezet meg kell teremteni. Mindez idő (számoljunk csak 1000Ft-os órabérrel egy nagyon optimális 5×4 órát, az mindjárt 20e). Így jön ki a termék bruttó költsége, azaz egyáltalán nem bolond döntés a fenti paraméterek esetén márkahűnek maradni. Természetesen kevés app használata mellett nehéz gazdasági érveket találni az iPhone oldalán, de ebben az helyzetben akár egy feature phone, vagy egy Symbianes mobil is jó választás lehet. FB, email, böngésző, wifi, GPS azokon is alapfelszerelés, és sokkal tovább bírják egy feltöltéssel. 🙂

    Mindenesetre 2-3 év alatt még sok dolog változhat, addigra lehet én se fogom ajánlani a WP8-at, és lehet, hogy annyira megszereted az Androidot, hogy nem is szeretnél mást használni. Addig is sok örömöt kívánok az új készülékedhez. 🙂


Add a Comment