fbpx Skip to content

Az Apple az iPhone 5-tel némileg változtatott a telefonok névadásán. Vajon hogyan fogják hívni a következő telefont?

iphone-evolution

Ugye 2007-ben indultunk a sima iPhone-nal (hivatalosan ez volt a neve), amit most már iPhone 2G-ként ismer mindenki, mivel csak EDGE-t tudott, 3G-t nem (és emiatt inkább 2,5G-nek lehetne hívni, mert a sima 2G az csak a GPRS).

Egy évre rá jött a 3G, értelemszerűen a 3G-s hálózat támogatása miatt. Majd a következő évben megtörtént az első ráncfelvarrás a 3GS megjelenésével. A külső maradt ugyanaz, csak modernebb, gyorsabb belsőt kapott a telefon. Az „S” betű is a sebességet jelölte.

2010-ben mindenki találgatott, vajon hogyan fogják hívni az új telefont. Végül az Apple Nagy Sándor módjára átvágta a gordiuszi csomót és megjelent az iPhone 4, mivel ez volt a sorozat negyedik eleme.

Két éve vártuk az iPhone 5-öt, de helyette jött a 4S. A 3GS-hez hasonlóan itt sem történt jelentős módosítás, a „S” betű itt a Siri személyi asszisztenst jelölte.

Tavaly az Apple újra sokakat megtréfált. Mivel a hatodik iPhone jelent meg, ezért vártuk az iPhone 6-ot. Sok cikk jelent is meg előtte, hogy miért lenne megtévesztő az iPhone 5 elnevezés, jómagam is kifejtettem ez ügyben véleményemet. De úgy látszik az Apple marketingszakemberei máshogy gondolták, mert – szerintem teljesen illogikus módon – hatodik készülékként jött az iPhone 5.

Most itt tartunk és már megindultak a találgatások a következő telefon nevéről. Vajon hogyan fogják hívni? iPhone 5S-nek? Vagy iPhone 6-nak? Vagy esetleg valami másnak? Esetleg többféle készülék jön ki egyszerre?

Nem tudjuk. Mindegyik névnek vannak előnyei és hátrányai. Ken Segall szerint – aki az Apple-nél volt hirdetési szakember és az iMac elnevezés is tőle származik – az iPhone 5S-nél az Apple azt sugallná, hogy csak kisebb módosítások történtek, jelentős frissítés nem volt, így aki iPhone 5-tel rendelkezik, annak nem érdemes megvenni a telefont, viszont az iPhone 4 és 4S tulajoknak érdemes lenne váltani. Nyilván az Apple-nél nem mérce, de az új Samsung Galaxy S a 4-es nevet kapta, nem 3S-t, pedig jelentős változtatáson nem esett át.

Az iPhone 6-nál megtörne az „S” hagyomány, nyilván ehhez komolyabb hardverfrissítésre is szükség lenne. Pletykák szólnak nagyobb képernyőről, egy ujjlenyomat-olvasó és az NFC beépítéséről is, de biztosat nem tudhatunk.

[poll id=”93″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

29 Comments

  1. “Teljesen mindegy / nem érdekel. (18%, 95 válasz)” ez reális lenne 80-90%-nál…

  2. az S a speedet jelenti, nem pedig a sirit 😀

  3. @Malák: az iPhone 3GS-nél maga az Apple mondta, hogy “speed” az S jelentése, az iPhone 4S-nél pedig nem jelentették ki konkrétan, de a Siri volt a nagy dobás a készülékben, és nem annyira a sebessége, így inkább a Siri felé húz a dolog. más szemszögből Steve is említésre kerül, de az csak ilyen emlékezős okokból, annak nincs valódi alapja.

  4. (A cikkeknél minden OFF-topic hozzászólást törlünk. Erre van a kereső a jobb felső sarokban, illetve a Gyakran Ismételt Kérdések cikk. Kérünk, használd a keresőt, vagy ha az nem ad eredményt, a linkelt cikknél tedd fel a kérdésed!)

  5. megoldják. New iPhone lesz. Aztán majd mindenki szépen elnevezi magának ahogy szeretné. 😀

  6. Teljesen logikusan lett iphone5, mivel az iphone4 es 4s egy modell, csak ujitott verzio. Egy auto eseteben is egy adott modellrol van szo, nem kap uj elnevezest, pl. E60-as bmw rancfellvarrasa utan is E60 marad, es amikor jott a teljesen uj az lett az F10. Ez csak egy pelda. Szoval ez 5S vagy x , z, k, akarmi lesz.

  7. MIKOR ÉRKEZIK AZ ÚJ?
    Brit tudósok szerint hamarabb dobják piacra, mint szokták.

  8. Ekkora hülyeséget rég olvastam itt a Szifonon… Logikus lett volna az iPhone 4S után az iPhone 6??!! Jééézusom…. A Galaxy S3-hoz képest az S4 nem jelentős újítás??? 720p-ről 1080p-re nőtt a felbontás, már ez önmagában hatalmas változás, nem beszékve a gyorsabb prociról és dupla RAM-ról… A cikkíró csöppet dilettáns benyomását keltette a szememben. :-/

  9. Jaj de jó volt ez a cikk!!! Köszönjük ezt az igen hasznos, információtól dús cikket! Kérünk még ilyeneket!!!

  10. @hSn0wQ: továbbra is nyitott a lehetőség mindenki előtt, hogy vendég blogger cikket írjon.

  11. @Jadeye: Úgy van az, de a blog íróinak sem kell ettől elhagynia magukat. Azér’ mer’ én vagy más küldhet be cikket azér’ még lehet a fönt olvasott maszlagnál hasznosabbakat írnia a blog íróinak is. Csak mert szerintem totál felesleges ezen filozófálni (szvsz. úgy általában, de mindegy) akkor amikor még csak azt se tudod belőni mikor mutatják be a fenti készüléket. Mert, ha ilyenekkel lesz tele az oldal akkor romlani fog az oldal színvonala és inkább átalakul ilyen applefanok által szerkesztett, kattintásvadász, pletyka oldalra. Csak jelzem, hogy szerintem hanyagoljátok ezeket az elfuserált irományokat, meg az S4 állandó fikázását…

  12. Már a tavalyi vergődésedet se értettem, teljesen logikus volt az iPhone5 név. Most vagy az 5s jön, vagy ha az Apple nagyon be van szarva, netalántán képes valami ütősebb dolgot összehozni (amit kétlek), akkor esetleg 6.

    @Jadeye: azért lássuk be, vagyon igazsága az úriembernek…

  13. A cikkironak abban teljesen igaza van, hogy az iPhone 5 elnevezes teljesen illogikus volt. Az osszes korabbi iPhone-nak logikusan indokolhato neve volt, ennek viszont nincs. Semmi 5 nincs az iPhone 5-ben: se nem az otodik, se semmi mas. Lehetett volna 4G vagy 6, mindkettoben lett volna valami logika. Innentol kezdve pedig hogy felboritottak az elnevezesi koncepciot, teljesen mindegy hogy hogy fogjak hivni a kovetkezot, mert valoszinuleg szinten semmi logika nem lesz benne.

    Ugyanakkor amit az S4-rol irtok, az valami irtozatosan nagy butasag. Megis mi az h jelentos valtozasokon nem esett at? Megnovelt kijelzomeret, tobb mint 2szeres felbontas, hw teren is mindenben legalabb 2szer jobb (cpu, gpu, ram) olyan “aprosagokrol” nem is beszelve mint pl wireless toltes, joval erosebb aksi, egy rakas uj szenzor es szoftvetrs ficsorok melle. Tobbet fejlodott az S4 az S3hoz kepest, mint az iPhone barmikor is fejlodott a tortenete soran.

  14. @hSn0wQ: “még csak azt se tudod belőni mikor mutatják be a fenti készüléket”
    az iPhone-okat gyakorlatilag ugyanakkor jelentik be: vagy a nyári WWDC-n (3G, 3GS, i4), vagy újabban ősszel (4S, i5). ez alól a legelső iPhone volt eddig kivétel, mert azt 2007 januárjában jelentették be.

    “hanyagoljátok ezeket az elfuserált irományokat”
    ha megírjuk, az a baj, ha nem írjuk meg, akkor meg az. sosem lehet megfelelni mindenkinek egyszerre.

    “meg az S4 állandó fikázását”
    ezt nem értem. ha csak meg van említve a cikkben, az miért fikázás?

  15. @Jadeye: Az S4-et burkoltan (vagy kevésbé burkoltan) rengetegszer lefikáztátok.

    A legjobb, ha ilyenek nem írtok (és ezzel mint látjuk nem vagyok egyedül), mert ezeket 600 másik oldal is megírja. Ezzel feleslegesen töritek magatokat.

    Én viszont itt sem ellenetek beszéltem (még, ha ennek ellenkezője hallatszik akkor sem), azért irogatok itt, hogy ne tegyétek totál károsra a blogot.
    Ezek a pletyka cikkek haszontalanok. Higgyétek el, hogy én lennék a legcsalódottabb, ha így szétkúrjátok a szifont, mert én ezt egy különleges és hasznos magyar oldalnak ismertem meg. Magyarul egy ritka jó oldalnak. Viszont amikor ilyen szarokat írtok akkor arra nem tudok mit mondani. Ha nem látjátok át, hogy mit írok itt, hanem csak kötözködtök velem akkor meggyőződésem, hogy óriási hibát követtek el.

  16. StevePhone – ez lenne a jó név 🙂 🙂 🙂

  17. @hSn0wQ: Értem, amit mondasz, de akkor meg nem lenne minden nap cikk. Nekünk azaz elvünk hogy minden nap legalább 2 cikk legyen meg. Ezt nem mindig lehet teljesíteni igényes vagy adott esetben értelmes cikkel. Sajnos külföldön is ez a helyzet. Azt is vedd figyelembe, ha van valami, akkor azt általában mi írjunk meg elsőnek, mi teszteljünk elsőként és mi segítünk elsőként az iPhone-os embereknek.

    Ezért mi eldobjuk általában azt, amit akkor csinálunk és elővesszük a gépünket és megírjuk azonnal. Ezt más blogok csak külföldön csinálják így, itthon nem igazán.

    Egyébként vannak olyanok akiknek meg pont az ilyen cikkek kellenek, minden embert nem tudunk egyszerre kiszolgálni. Sajnálom.

  18. 4 és 4S között nem csak a Siri a különbség ,kamera felbontás ,sebesség.

  19. @Lacquo: “Teljesen logikusan lett iphone5, mivel az iphone4 es 4s egy modell, csak ujitott verzio” Akkor ezek szerint az iPhone 4 név is indokolatlan volt, mert a 3GS csak a 3G felújított verziója?!:)
    Szerintem felesleges ezen bajlódni, felőlem hívhatják iPhone 3GS5-nek is, csak legyen valami érdembeli újítás, pl. egy jobb aksi igen jöhetne.

  20. @admin: Szerintem nem kell mindennap 2 cikk. Inkább a minőségre törekednék a helyetekben mint a mennyiségre.
    Igazad van: van akit az, van akit ez izgat jobban, de mondom a pletykákat rengeteg oldal megtudja írni, értelmes cikkkeket kevesen, viszont ti képesek lennétek értelmes cikkeket írni (ahogy azt már számtalanszor láttam). Egyedibb cikkeket tudnátok írni.
    És tudod én mindennap feljövök ide, megnézem mi a mai termés, és elolvasom azt amit hasznosnak tartok. Viszont most már lassan több hónapja nem látok mást csak pletykát, meg egyebet ami engem annyira nem dob fel (a pletykánál rosszabb nincsen, az olyan mintha nem tudna mit kezdeni magával a csapat, az egyéb kategória, ha engem nem is, sokakat érdekelhet).

    Nade amit hanyagolnék (és az talán a legszínvonal rontóbb) az a samsung leírása. A samsung nem csinál rossz telókat, még ha neked nem is tetszik. Én nekem az a véleményem, hogy egy ilyen kaliberü oldalnak nem szabad ennyiszer lehordani egy másik cég által gyártott telefont. Akár csak egy sor, akár burkolt, akkor sem. Nagyon rossz fényt vet rátok.

    A kiszolgálás, meg a sebességetekkel nincsen baj, az 5-ből 6 csillag nálam. Az is nagyon derék, hogy közvetítetek, meg teszteltek nekünk. Ilyen szempontból nagyon igényesek vagytok. Meg az oldal is dizájnjában, sebességében tökéletes, látszik hogy foglalkoztok vele. 🙂

  21. Hát ez tök hülyeség, hogy értelmetlen volt az 5 elnevezés. Lett volna inkább 3G-ből 4 modell, mert hogy azok mind 3G-hálózatot használnak? Ezt a jelölést már az iPhone 4nél eldobták.. Szerintem teljesen logikus az elnevezés. Két évente jön egy új termék, évente meg a korábbi feljavítva. 2 után a 3 jön, 3 után a 4, 4 után az 5. Miért jött volna 4 után a 6? 2,3,4,6? Értelmetlenség, még ha valami kitekert magyarázatot is hoztok rá..
    Az S-nek meg szerintem semmi köze nincs a Sirihez, inkább a sebességet jelöli ugyanúgy, mint a 3G-nél. Az iPhone 4S kétszer gyorsabb a 4nél, sokkal jobb a kamerája, stb, ugyanúgy, mint a 3G-3GS között..

  22. @Jecy: “Apple CEO Tim Cook says that the “S” in iPhone “4S” stands for Siri.”

    “During the Q&A session at D10 today Apple CEO Tim Cook was asked an interesting question about how his company names its products. While many have speculated as to why Apple called the fifth-generation iPhone the “4S” back in October, Cook confirmed that the smartphone was named after its flagship feature, Siri.”

    Lot of people ask me that about iPad. If you look back at iPod, we had an iPod and we changed it a few times and we kept calling it iPod. When we announced a new one and we called it iPod Mini. When we changed it massively we called it Nano.

    You can stick with the name and people generally love that, or you can put a number at the end which denotes the generation. And if you keep the same industrial design, as in the case of the 4S, some people might say it stands for Siri or speed. We were thinking of Siri when we did it. For the 3GS we were thinking of speed.

  23. Nos a generációk nem teljesen így vannak, hanem:
    2G – GSM
    2.5G – GPRS
    2.75G – EDGE (ez talán a leggagyibb generáció elnevezés a fentiekből, de mindegy ez lett)

  24. @Jadeye: Érdekes, pedig mindegyik újabb modell kb 2x gyorsabb az elődnél a tesztek alapján és ha a kinézet nem változik, megfelelne sebességnek is, de hát jó, akkor legyen a Siri-től S. Viszont ettől függetlenül fenntartom, hogy ha ugyanígy fog kinézni az új telefon, mint az 5, akkor biztosan az is 5S lesz, legyen az bármi, amit kitalálnak az elnevezés indoklására 🙂

  25. @Jecy: lehet, hogy még vékonyabb lesz, mint az iPhone 5, és akkor lehet Slim. 😛

  26. @Jadeye:
    ott a pont
    🙂

  27. szerintem a következő szifon egy ráncfelvarrása lesz a mostaninak.
    Ellenben sokakkal, szerintem minden S jelzésű iphonera érdemes váltani
    2g-3g iphoneok szinte ugyanazok
    3gs-nél volt egy brutál nagy lépés, még mindig odaver egy-egy konkurens cég által gyártott telefont az újabbak közül, és ettől a 4 nem sokkal gyorsabb, sőt, ios6-on sincs sokkal több engedélyezve egy iphone 4-en mint egy 3gs-en, úgyhogy én itt is meghúznám a párhuzamot, 3gs-4 szintén egy kalap alá húzható
    4s és 5 között nincs eget verő sebességbeli különbség, ios-ok ugyanazt tudják, kamera ugyanolyan, retina-retina, stb. A designon kívül nem érzek késztetést hogy vegyek egy 5-öt. 3g óta vannak iphone-jaim folyamatban, nekem a 3gs, és a 4S hozta a nagyobb változásokat, ha az 5S nem dob valami hasonló újdonságot, akkor marad a jelenlegi.

  28. Amikor az első iPhone után megjelent az iPhone 3G, akkor még az Apple sem tudta, hogy hogyan alakul majd a telefonok elnevezése. Amikor a 3GS után jött az iPhone 4, akkor viszont már elköteleződött a sorszámozás mellett. Amikor jött a 4S, akkor már sejthettük, hogy 2 évente nő egyet a sorszám, tehát utána jön majd az iPhone 5, majd az 5S és így tovább… Hacsak nem visz bele megint valami csavart az Apple, mint pl. az iPad-nél a “The New iPad” és az “iPad with Retina Display”-nél, ami szerintem nagy hülyeség volt a cég részéről… Mindenesetre szerintem ha a 4S után egyből az iPhone 6 jött volna, ott egy nagyon feltűnő lyuk lenne a termékláncban. Tehát most vagy az 5S jön, vagy a 6, vagy pedig valami új, szöveges elnevezése lesz… de ha a cikkíró most az iPhone 7-et várja, akkor megeszem a kalapom! 🙂

  29. szerintem az új iphone ha a pletykák igazak akkor jön az újlenyomat olvasó illetve, ha követjük az “S” jelölést akkor IPhoneF lessz, mert ugye fingerprint az a újlenyomat olvasó…


Add a Comment