fbpx Skip to content

A Facebook pár napja bemutatta a Home nevű megoldását, mely még inkább közösségivé teszi az androidos telefonokat. De milyen hatással lesz ez az iOS-re?

Csütörtökön a Facebook bemutatót tartott, amin mindenki egy Facebook-telefon bejelentését várta. Végül is nem azt jelentette be Zuckerberg, hanem a Facebook Home nevű Androidos megoldást, ami eléggé átszabja az Android kinézetét és működését. Pedig közben már paródiavideót is készítettek a Facebook telefonjáról.

A Home-ban megváltozik az értesítési rendszer és az alkalmazások indítása is. Lényegében nem az alkalmazások lesznek a középpontban, hanem a közösségi háló, pontosabban a Facebook, a telefon a Facebook köré épül.

Az androidos Facebook-függők körében nyilván nagy sikert fog aratni ez a szoftvermódosítás, de kérdés, hogy a Home vajon megjelenik-e iOS-re? Nem valószínű.

Ezt maga Zuckerberg jelentette ki egy kérdésre válaszolva. Nagyon jó kapcsolatot ápolnak az Apple-lel, azonban az almások nem engednek ilyen komoly belenyúlást a rendszerbe, az iOS nagyon zárt rendszer, nem testre szabható. (Kivétel persze jailbreakkel, de az a legkevésbé sem valószínű, hogy Zuckerberg ilyen irányba indulna.)

Az Apple mindig a saját feje után ment az iOS fejlesztésében, nem engedett beleszólást senkinek sem. A Facebook Home alkalmazásával átadná a terepet a Facebooknak, ezzel pedig kiengedné az irányítást a kezéből. Ráadásul precedenst teremtene, a Google pedig nyomban jelentkezne a saját igényével.

Persze nem kizárt, hogy az Apple „korszakalkotó ötletként” valamelyik iOS verzióban megvalósít valamit a Home ötletei közül. Jony Ive dolgozik az iOS-design reformálásán, azonban még egyetlen egy képernyőkép sem szivárgott ki.

Joggal vetődik fel a kérdés, hogy vajon az iPhone felhasználók a Home kedvéért vajon váltani fognak-e Androidra. Egy bizonyos réteg biztosan, de a váltók száma megbecsülhetetlen, a jövő majd választ ad a kérdésre.

Napjainkban mind több ember kötődik a telefonjához, és aki a telefonon lévő tartalmat uralja, az befolyásolhatja az embereket is, és a reklámokon keresztül vastag dollárokká válthatja előnyét. A Home alkalmazásával a Google alól is kezd kicsúszni a talaj. Visszanyal a fagyi és visszaüt az Android nyitottsága, nem a saját hirdetései fognak megjelenni, hanem a Facebooké, ami azért érzékenyen fogja a keresőcéget érinteni. Vajon összefog az Apple és a Google? Nem hiszem.

Vajon Steve mit tenne most?

Olvasd el a hozzászólásokat is

5 Comments

  1. Bízom benne h iOS-on nem lesz.

  2. ennél értelmesebb dolgokat se tesznek be az iOS-be

  3. sztem lesz egy felújított facebook alkalmazás és kész, megjegyzem nekem az elég lenne

  4. Nekem egy JÓL működő fb alkalmazás elég lenne. Ez megerősítette bennem, hogy Android soha.

  5. Android azért jó, mert ott tényleg mindent testreszabhatsz. Akár a home gomb funkcióját is lecserélheted, ha szeretnéd (lásd FB home), persze nem kötelező (vagyis innentől az Android nem lesz mindenkinél FB home-os). Ettől még nem lesz rossz a rendszer, nem emiatt kell utálni. A gond ott van, hogy míg az iOS felhasználóbarát, addig az Android alapvetően inkább a saját feje után szeret menni, és erről nagyon nehéz lebeszélni (ha egyáltalán lehetséges).

    FB integráció terén követendő példának a Windows Phone-t hoznám, ahol gyakorlatilag mindent meg lehet csinálni külön feltelepített FB app nélkül, mégsem érzed úgy, hogy a Face köré lenne építve a telefon. Ügyesen csinálták a fiúk, mert majdnem mindent összelopkodtak az Androidból és iOS-ből, amit érdemes volt, és a WP8 lassan már tényleg mobil oprendszernek mondható. Sajnos mivel későn léptek be a piacra, nagyságrendi különbség van az elérhető appok terén, de a trendek azt mutatják, hogy dinamikusan tör felfelé a rendszer, és idén lenyomja a BlackBerry-t is (lehet már múlt időben kell írnom), így előbb-utóbb meg fogja érni a fejlesztőknek ez a platform is.


Add a Comment