fbpx Skip to content

Az Apple kiadott egy sajtóközleményt a fejlesztőknek, hogy május 1-től már nem lehet beküldeni retina kijelző és iPhone 5 felbontás támogatása nélküli alkalmazást elbírálásra az App Store-ba. Ez végre azt jelenti, hogy a legtöbb manapság is frissülő alkalmazás is hamarosan iPhone 5 felbontás támogatást kap.

Én ennek kifejezetten örülök, mivel nagyon sok, most is használatban lévő alkalmazásom még nincs az új készülékre optimalizálva. Ilyen például a Miso, ami sajnos már jó ideje nem frissült, és nagyon idegesítő a 2 fekete csík a kijelzőn:

photo-2

Ugyanakkor ez azt is előrevetítheti, hogy az eddigi iOS 4.2-es minimális követelményből rövid távon 6.0 lesz. Így aki iPhone 3GS-nél öregebb eszközt nyúz még most is, arra a 4.2.1-et támogató kevés appra még jobban kell vigyáznia, mint eddig. Ha ugyanis letörli az adott app 4.2.1-re is telepíthető IPA fájlját, és az közben frissült 4.2.1-nél magasabb verziót igénylőre, az új változatot már nem tudja majd feltenni, a Store-ból pedig mindig csak a legújabb verzió érhető el, korábbi nem.

Egyébként közben az Apple az UDID használatával kapcsolatban is lépéseket tett, mégpedig a már korábban bejelentetteknek megfelelően az alkalmazások mostantól nem használhatják ezt azonosításra, statisztikákhoz, összességében hozzá se férhetnek és nem olvashatják ki a készülékből ezt a kódot.

Alkalmazáson belüli vásárlás

offers-in-app-purchases

Megszaporodtak az úgynevezett freemium alkalmazások. Ezek az appok nem fizetősen, hanem ingyenesen jelennek meg, majd pedig alkalmazáson belül vásárolhatunk hozzájuk tartalmakat. Ez persze azt jelenti, hogy az adott appból jóval több bevételt lehet kicsikarni szegény ügyfélből.

Mondanám, hogy ez normális, sőt talán valóban az, mivel gyakorlatilag mi magunk generáltuk ezt azzal, hogy nem fizettünk 1-2 sört 1-1 jó alkalmazásért (tisztelet a kivételnek persze).

offers-in-app-purchases-ios

Az Apple erre is felfigyelt, így már külön kiemeli, ha egy adott alkalmazás úgy nevezett In-App Purchases-t, vagyis alkalmazáson belüli vásárlási lehetőséget kínál.

Olvasd el a hozzászólásokat is

10 Comments

  1. hát erre csak annyit tudok mondani, hogy: ÁMEN 🙂

  2. Sziasztok!

    Azt értem, hogy az új appoknak kell az i5 kijelzőméret de ha egy régi app frissül ami nem i5 kompatibilis ott is szükséges?

  3. @xantos85: az iPhone 5 kompatibilitás bármely beküldött appra vonatkozik. a frissítés is egy beküldött app. ha tehát egy régi app kap frissítést, annak már iPhone 5 kompatibilisnek és retina felbontásúnak is kell lenni.

  4. az első pozitívum az elmúlt 1/2 évben az apple-nál…

  5. Nagyon helyes, rég meg kellett volna már lépni…
    Én a “Games” kategóriába pl csak olyan játékot engednék ahol van GameCenter támogatás, többi max Entertainmentbe mehetne.
    No meg kibasznám a full azonos appokat amik több néven is jelen vannak. (iPad only kamu HD appok)

  6. végre

  7. Na meg az ötezer zseblámpa és akkumulátor alkalmazás… minek? Erre is kéne egy jó szabály..

  8. Köszönöm a választ Jadeye!

    Ez így nagyon jól hangzik! Akkor végre minden app tényleg 4col kompatibilis lesz! woww

  9. És hol tudunk régi appokat beszerezni, ha mégis letöröltem? Vagy majd akkor visszafizeti az árát az apple?


Add a Comment