fbpx Skip to content

Vendég blogger rovatunkban most @krasznai kolléga meséli el, hogy mennyire fontos az App Store SEO.

images

Az Apple hivatalos jelentése szerint is már több mint 775.000 alkalmazás érhető el az App Store-ban. Ilyen mennyiségű alkalmazás esetén már meglehetősen nehéz kitűnni a több mint 100.000 fejlesztő munkája közül. Ez már nem a 2008-2009-es aranyláz, mikor egy egyszerű fingós alkalmazással lehetett jelentős pénzt csinálni. Minőségi alkalmazásra és átgondolt stratégiára van szükség a termék bevezetésekor.

Természetesen a különböző optimalizálási stratégiák akkor kerülnek jobban előtérbe, mikor a marketing büdzsé nem éri el azt a kritikus szintet, amivel hatást lehet gyakorolni a piacra.

Kutatások szerint a felhasználók 63%-ban a kereső használatával találnak rá az általuk letöltött alkalmazásokra így a keresőben rejlő lehetőségek maximális kiaknázásával jelentősen növelhető a letöltések száma illetve az árbevétel.

appstore-search

Az Apple mobil alkalmazásboltja egy zárt rendszer. Kereséskor az eredmények sorrendjét nem különböző egymásra hivatkozások, hanem alapvetően a letöltések mennyisége alapján határozzák meg. Amelyik alkalmazást többen töltik le, az a keresőben előrébb kerül. Ez a rendező elv némiképp változott a Chomp 2012-es akvizícióját követően, de a tényleges szempontrendszer nem nyilvános.

Az Apple a kereséseknél a fejlesztő nevét, az alkalmazás elnevezését, az alkalmazáshoz megadott kulcsszavakat illetve az In-App Purchase elnevezéseket veszi figyelembe. Tekintettel arra, hogy meglehetősen limitált karakterről van szó, így nagy körültekintéssel kell kiválasztanunk a megfelelő értékeket. Ezeket az értékeket érdemes hát úgy megadnunk, hogy azok tartalmilag relevánsak legyenek az alkalmazásunkkal, azokra vélhetően sokan keressenek majd és végül de nem utolsó sorban melyekre kevés találatot ad az App Store.

itunes-seo-1-595x310

A különböző optimalizálást segítő eszközök mindegyike a fenti szempontrendszer minél hatékonyabb megvalósításában segítenek.

Az egyik ilyen optimalizálást segítő eszköz az App Store Rankings, ahol a regisztrációt követően, relatív normális árazás mellett tudjuk kiszűrni a teljesen felesleges kulcsszavakat, ellenőrizni a már felhasznált kulcsszavak értékét, monitorozni a versenytársak kulcsszavait, különböző szempontok alapján generált javaslatokat kapni a jövőben használatos kulcsszavakról, illetve közvetlen annak felhasználása előtt optimalizálni a kulcsszavainkat.

Az optimalizálási folyamatnak a lényegi része abban rejlik, hogy a változtatások után újra megy újra átvizsgáljuk az eredményeket illetve a jövőbeni lehetőségeket egyaránt. Ennél a szolgáltatásná erre is lehetőségünk nyílik.

Ha a bejegyzés felkeltette az érdeklődésedet, további írások az App Store SEO oldalon olvashatók. A cikk szerzőjének elérhetősége: @krasznai.

[poll id=”88″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

3 Comments

  1. Miért csak egyet lehet jelölni a szavazásnál, ha többválasztós mező van? Pláne, hogy én több forrásból szoktam értesülni..

  2. @Jecy: köszi, javítva! most tudsz már többet választani.

  3. A mondat úgy hangzott volna helyesen, hogy “Az Apple hivatalos jelentése szerint is már több mint 775.000 alkalmazás érhető el az App Store-ban, melnyek fele zseblámpa.” 😀


Add a Comment