fbpx Skip to content

Steve Jobs elmondása szerint az Apple TV set-top box a cég hobbija. Azonban ha közelebbről megnézzük, érdekes előrejelzést lehet belőle levonni. De mi is ez?

A5Xchip

Először is az Apple TV-ben egy kétmagos, 32 nanométeres (nm) A5 chip dolgozik, igaz, az egyik mag le van tiltva. Ez a Samsung által gyártott chip került az iPad minibe, ott már tényleg kétmagosként. Az új set-top boxba viszont már egy 28 nm-es chip van, amit a TSMC készít. Nyilván az Apple lazítani akarja a kapcsolatot a koreaiakkal, így választott olyan chipgyártót, aki nem konkurense más piacokon.

Azonban a TSMC-vel való együttműködésnek több problémája is akad: egyrészről jövedelmezőségi gondok vannak a 28 nm-es chipek gyártásában, másrészről a cégnek számtalan más partnere van, így az Apple nem élvezheti a megszokott privilegizált előnyét. Most az amerikaiak tesztelik a tajvani céget, meglátják hogy a kisebb projekt után nagyobban is képesek-e velük együttműködni.

Az iPad 2-ben még 45 nm-es chip dolgozik, ami azért a 28 nm-eshez képest óriási. Számtalan előnye van a kisebb chipnek: például olcsóbb előállítani és kevesebb energiát fogyaszt. Mivel a chipet az Apple tervezi, ezért az A5 után előállítottak már egy A5X nevűt is, ami csak a négymagos grafikus megoldásban tér el elődjétől, ez volt az iPad 3-ban 2048X1536 felbontással, 32 nm-rel. Mivel ott már bevált, ezért könnyen lehet, hogy a következő iPad mini is már 2048X1536 felbontású lesz és egy 28 nm-es chip fogja meghajtani.

ipad3bemut

Persze mindez csak találgatás, de végiggondoljuk a megvalósulás lehetőségét, egyáltalán nem zárható ki ez a szcenárió. Ti mit gondoltok?

[poll id=”87″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

5 Comments

  1. Erősen kétlem a hogy a mini 1 az 1ben megkapná a retinás ipad felbontását ami a mini esetében 324ppi -t jelentene ami azért elég nagy szám. Ha meg mégis akkor instant get 😀

  2. ezt: “szcenárió” – minek retina felbontás ebbe a játékszerbe…

  3. @draft: Szerintem a retina a jövő útja. Amíg nem láttad élőben, nem is tudod milyen nagy a különbség a hagyományoshoz képest. Az iPad3 után durván pixelesnek tűnik a 3GS-ünk.

  4. @Ugyankerem: 3GS, Istenem de régen volt már 🙂 én ipad4-et és Iphone-5öt nyúzok 🙂

  5. Szerintem meg A6X-el jön majd ha A5X-el jönne, akkor 2 generációnyi csúszása lenne.. és a konkurens tabokba meg belefogják nyomni a 4 magos Cortex A15-ös magos chipeket.. ahhoz képest meg azért az A5X 4x lasabb..


Add a Comment