fbpx Skip to content

Mivel a régi iWatch pletyka újra előtérbe került decemberben, több hír látott napvilágot, miszerint még 2013-ban előrukkol a cég egy okos karórával. A New York Times 2011-ben már állította, hogy érkezik egy eszköz, és az Apple egy hajlított üveg órán dolgozik, melyen iOS fut, most a Wall Steet Journal hozzátette, hogy az Apple és Foxconn nevű partnercége egy viselhető, óraszerű eszközt tesztelnek.

Igaz, sokan találgatnak, hogy mit kaphatunk majd ezzel az eszközzel (mint a 66-os számú Apple alkalmazott és az Apple Human Interface Group alaptója, Bruno Tognazzini), de csupán azt tudjuk meg a jelentésekből, hogy “hajlított üveg” és “iOS”. Az Apple egyértelműen tesztelt viselhető prototípusokat, melyet számos, az iOS és karórák egyesítéséről szóló szabadalom is alátámaszt, még 2009-ből. Megnézve, hogy az Apple mikkel kísérletezett már, illetve a nyilvánosan elérhető szabadalmak alapján összeszedtünk néhány funkciót, amit az Apple integrálhat egy sajátmárkás karórába. Érdemes azt is tudni, hogy az iPhone és az iPad tesztelése is több évet vett igénybe az Apple-nél, tehát várható, hogy a 2009-es fejlesztések mostanra fognak beérni! 🙂

Érzékelők

Az első átnézett szabadalmat nemrégiben fogadta el az Egyesült Államok szabadalmi hivatala. Igaz, az Apple nem említ külön órát, ám a szabadalomban lévő technlógia lehetővé teszi az életjelek folyamatos megfigyelését (ami egyezik is a Tognazzi féle koncepcióval), hogy fel lehessen azokat használni különböző egészséggel és fitnesszel kapcsolatos alkalmazásokban. A szabadalom számos megoldást magába foglal, amivel egy karórával vagy ahhoz hasonlatos eszközzel számos, sportolóknak hasznos információt gyűjthetünk be. Például: gyorsulásmérő, erőmérő ellenállások, piezoelektromos szalag, páratartalom és/vagy hőmérő, EKG, súlymérő és kémiai szenzor”. Az érzékelők folyamatosan figyelik majd a test állapotát, csak úgy mint a mozgást, szívritmust, pulzust, nyomást, stresszt, stb., valamint a hőmérsékletet, nedvességet, kémiai anyagokat, környezeti faktorokat és veszélyes elemeket körülöttünk. Mindez az adathalmaz továbbításra kerül az Apple úgynevezett “vizsgáló eszközébe” (interrogation device, ID). Ez lehet az iPhone, iPod, iWatch, amely biztonságos rádiófrekvenciás kapcsolaton keresztül kapja az információkat. Az Apple különböző mozgás- és eseményérzékelők elhelyezésére is gondolt.

iWatch-concept8-1-630x369

Folyékony fém

Amikor szóbakerül, hogy hogyan is fog kinézni az iWatch, két lehetséges utat látunk: a projekt vagy az iPod nano dizájnjának követésén alapul majd, vagy egy sokkal tradícionálisabb óratervet követnek majd. Az egyik lehetőség a LiquidMetal. Ezen témakörben az Apple-nek számos bejegyzett szabadalma van, egészen az előállítástól kezdve. Az anyag felhasználását láthattuk már felsőkategóriás órákban, ám az Apple eszközeiben még nem találkozhattunk számottevő felhasználásával.

iwatch

Napenergia

Egy másik lehetőség, ami az órával kapcsolatos lehet, egy nemrégiben bejegyzett szabadalom, mely egyesíti az érintőképernyőt egy napelemmel. A vezetéknélküli töltés egy lehetőség, mellyel az Apple egyértelműen a verseny élére kerülne, ám a cég számos szabadalommal rendelkezik, melyek lehetővé teszik a napelemek és az érintőképernyők egyesítését. Ezt természetesen majd valószínűleg láthatjuk más iOS-t futtató készülékekben is.

Hajlított üveg

iWatch-concept7

A The New York Times egy nemrégiben közölt riportja szerint az Apple okos órája amiatt lesz sikeresebb, hogy hatalmas előnnyel használják majd a hajlított üveg technológiát. Az Apple számos olyan szabadalommal rendelkezik, mely a hajlított üveg felhasználását írja le mobileszközökön. A legújabbat tavaly decemberben hozták nyilvánosságra, és még többet az azelőtti évben. A képen látható koncepció egy 2,5″-os hajlított OLED kijelzőt mutat be, mely nagyon hasonlít az adott szabadalomban található képhez.

iPhone-flexible-display

Tim Cook nem ragaszkodik az OLED-hez, ám a cég nemrégiben vett fel egy OLED szakértőt, James Lee-t.

Mobiltelefon

Az iWatch koncepció leginkább azt az irányvonalat követheti, hogy folyamatos kapcsolatban áll a többi Apple termékkel a legtöbb feladat során. Ez nagyon is lehetségesnek tűnik, ám elképzelhető, hogy az iWatch egy, a hívásokat és adatokat önállóan kezelő készülék legyen? Az Apple egyik szabadalma egy olyan technológiát mutat be, mely egy mikroantenna karórába és egyéb fémházakba integrálásának lehetőségét hozza el. Még egy hasonló szabadalom jelent meg nem rég.

Óraszíj

Az Apple-nek adott a lehetőség, hogy jó minőségű folyékony fémet használjon fel az óraszíjhoz, ám hatalmas üzleti fogás lehet az olcsó, cserélhető szíjakkal is, csak úgy, mint a hatodik generációs iPod Nanoval történt. A Wall Street Journal szerint a Foxconn és az Apple karóra prototípusokat tesztelt. A Foxconn egy szabadalma azt mutatja be, hogyan tárolható karórában egy fejhallgató és plusz akkumulátor.

Más “viselhető” eszközök

Az óra nem az egyetlen viselhető eszköz, amit az Apple körbebástyázott a szabadalmaival. Nemrégiben egy olyan szabadalmat jegyeztek be, mely a Google Glass-hoz hasonló eszközökbe integrál nagyfelbontású kijelzőt.

Miután a New York Times nemrégiben számos tippet hozott nyilvánosságra az Apple iWatch koncepciójával kapcsolatban, most a Bloombergen a sor. Egy nemrég megjelent hírben a pénzügyi oldal azt állítja, az Apple több mint 100 termékdizájnert foglalkoztat az iWatch program keretein belül.

Az Apple egy megközelítőleg 100 fős csapatot folgalkoztat egy karóra kinézetű készülékkel kapcsolatban, mely az iPhone és iPad számos funkcióját átveheti, mondta két, a cég pénzügyeiben járatos személy.
A csapat, mely a múlt év során folyamatosan nőtt, managerekből, marketingesekből, szoftver- és hardver tervezőkből áll, akik ezt megelőzően az iPhone és iPad készülékeken dolgoztak, mondta a forrás, aki neve eltitkolását kérte, lévén az információ bizalmas. A csoport mérete arra enged következtetni, hogy az Apple túljutott a tervezési fázison, most már a fejlesztésen van a hangsúly.

Jelenleg számos valós és spekulatív terv kering az interneten az Apple iWatch projektjével kapcsolatban. Annyira sok, hogy arra gondolhatunk, jövőre, vagy a közeljövőben akár piacra is kerülhet a készülék.

A Bloomberg kiadta két, az óra projekten dolgozó manager nevét: James Foster és Achim Pantfoerder. Érdekesség, hogy tudjuk, Foster Bob Mansfieldnek jelent (chipekkel és vezetéknélküli technológiákkal foglalkozó részleg vezetője) és nem Dan Riccio-nak (hardver részleg vezetője). Ami egybevág azzal, miszerint Mansfield rendkívül érdekelt a viselhető technológiákban.

Az iWatch és a különbség az Apple üzleti és hobbi elgondolásai között

Mostanság elég sok figyelem és spekuláció irányult az Apple iWatch készülékére. A történetek természetét figyelembe véve, valamint azt, hogy milyen háttér áll mögöttük, egyértelmű, hogy valami kiszivárgott. Ám egészen addig, míg az Apple hivatalosan nem közöl tényeket, lehetetlen tudni, hogy valójában milyen irányba halad a fejlesztés és hogy pontosan hova is helyezzük az új készüléket. Mielőtt Steve Jobs előrukkolt az iPhone-nal, sokan nem számítottak másra, mint egy kattintható görgővel rendelkező iPodra. Ez lehet most az iWatch körül is, rendkívül nehéz megjósolni, hogy mi következik. Mégis az Apple egy rendkívül megbízható, minőségtartó cég: nem gyártanak vackokat, és nem adnak ki anélkül terméket, hogy annak pontos célja lenne. A Wall Street elemzői és egyéb technológiai újságírók is már vízionálhatták fejükben a Szent Grált.

Egy kis kijelzős iPod érintőképernyővel, egy forradalmi okos óra formájában. Áttörő, természetes nyelven kommunikáló eszköz. Egy iPod, óra és kommunikátor. Érted? Egy készülékben…
És iWatch-nak hívjuk!

De mi a valóság?

iwatch4

Mostanáig az Apple két féle készüléket adott ki: komplett üzleti készülékeket, melyek a hobbi felhasználás lehetőségét is magukban hordozzák, ám főleg arra lettek kitalálva, hogy a meglévő vállalkozások színvonalát emeljék. Az iPhone és iPad ilyenek. Több száz millió darabot adnak el belőlük, milliárdos bevételekkel és még az Apple nélkül is hatalmas, piacképes dolog lennének.

Ellenben az Apple TV hobbitermék. Kevesebbet adtak el belőle, milliókat kerestek így is, ám még a folyamatos növekedés mellett is jelenleg épp csak több, mint egy hiba az Apple bevételösszesítőiben. A hobbitermékek inkább különböző csatornákon át való támogatást élveznek a különböző API-k és SDK-k helyett, és lényegében a hozzájuk való kábeleken kívül egyéb kiegészítők nem kaphatók.

Elsőre az iWatch úgy tűnik, nem a komplett üzleti vonalat, inkább az Apple TV hobbi vonalát fogja követni. Tekintve a méretkorlátokat, melybe be kell sűríteni a kijelzőt, akkumulátort, rádiót, stb., arra tippelhetünk, hogy ez a termék inkább lesz a mostaniakhoz kapható hasznos kiegészítés, mint egy külön, önálló Apple termék.

iWatch-concept11

Egyszerűen nem lehet egy iPhone minden funkcióját, lehetőségét egy karóra méretű készülékbe zsúfolni anélkül, hogy egy iPhone méretű készüléket kelljen a csuklódra rögzíteni. Nem kaphatjuk meg a Siri, iCloud, Maps és iTunes minden lehetőségét, amihez egy A6-os processzor kell, a retina kijelzőt, LTE-t, GPS-t és Bluetooth 4.0-s adóvevőt anélkül, hogy ne lenne hozzá elég hely, ahova be tudjuk rakni. Így az marad, hogy a készülék leginkább mint egy streamelt tartalommal működő kijelző fog működni, mint egy Apple TV. Ám arra is használható, hogy parancsokat és lekérdezéseket küldjön vissza a készülékre, nem úgy, mint a mostani Apple TV, sokkal inkább a mobil tartalommegjelenítésre koncentrálva a statikus tartalmak helyett. Úgy gondolom, a kiegészítések köre is szélesebb lesz, mint egy Apple TV esetében.

Mint hobbi termék, és tekintve, hogy sokan vágynak iPhone- és iPad-szerű készülékre mely képes egy óra funkcióját is ellátni, továbbá azt is figyelembe véve, hogy a piac itt még nem telített, egy Jony Ive által tervezett, fekete-szürke vagy fehér-ezüst, ultravékony, ultra precíz készülék ideális termék lenne, de meddig? Mindennel, melynek egy iPhone-nál kevesebb funkciója van, rögtön kisebb piacot is célozhatnak meg, legalábbis eleinte. Mint az Apple TV, úgy a viselhető termékek is főleg hobbitermékként kerülhetnek piacra. Ez tökéletes egy ötlet kezdeti megvalósításához, hogy lássuk, mit is lehet kihozni belőle.

iwatch-concept2

A technológiai és üzleti oldalról viszont bármihez, ami iPhone- vagy iPad-szerű, egy hasonló felhasználói igény szükségeltetik. 2007-ben Steve Jobs megmutatta, hogy egy teljes kijelzős, multitouch-képes, felhasználói élményekre kihegyezett készülék hogyan és miként képes leváltani az akkoriban elterjedt, stylus-szal vagy billentyűzettel használható, rezisztív kijelzős telefonokat. 2010-ben pedig bebizonyította, hogy egy iPad számos feladatra sokkal alkalmasabb, mint egy laptop vagy egy iPhone. Egy óraszerű iOS eszköznek olyan felhasználói igényeket kéne kielégítenie, mellyel egyben egy létező piaci rést is befed, ezzel biztosítható csupán, hogy mint önálló eszköz is megállja a helyét.

Ellenben egy hobbitermék esetében főleg arra kell figyelni, hogy divatos termék készüljön, legyen az “HD iTunes tartalmak a TV-n” vagy “Minden, ami számít a csuklódon”. Persze míg az Apple TV egy olyan készülék, mely magában is megállja a helyét, addig egy iWatch a meglévő iPhone vagy iPad mellé ideális választás lenne.

Az Apple iWatch készüléke valójában egy lapos óraszíj lesz, hajlítható kijelzővel?

apple-wristwatch-patent

Az Apple által nemrégiben benyújtott 20130044215. számú szabadalom pont erre enged következtetni. Eszerint az Apple olyan módszerekkel kísérletezik, amivel egy hajlítható kijelző megfelelően rögzíthető egy hajlékony óraszíjon. A cég még ki is emeli a felhasználási területeket: kommunikáció más iOS készülékekkel, beleérteve a hívások listázását, SMS-ek megválaszolását, lejátszási listák és térképek kezelését.

A karkötő jóval tovább megy, mint egy sima karóra. A multitouch-képes kijelzőn a felhasználó újrarendezheti a lejátszólistáját vagy akár kilistázhatja a telefonhívásokat. A szöveges üzenetekre pedig válaszolhat a virtuális billentyűzeten. Az Apple szerint a nagyobb kijelző a térképek nézegetésének is kedvezőbb. Egy kézre szerelt készülék túrázók és utazók számára sokkal inkább kielégíti az igényeket, hiszen könnyen elérhető helyen van”

epaper_series

A szabadalom leír több technológiát a készülék töltésére is. Ilyen a már korábban tárgyalt, kijelző alá épített napelemcella, illetve a mozgási energia valamiféle átalakítása, melyet már most is használnak hasonló karórákban. 

Az Apple szerint a kinetikus energiával történő töltésnek megvannak a maga előnyei. A járás közbeni kéz és lábmozgás során keletkező energia egy része felhasználható az eszközök töltésére. A szabadalom bemutatja továbbá egy antenna működését is, amely bármely megfelelő vezeték nélküli kapcsolaton keresztül (Bluetooth, Wi-Fi) képes lehet az adatok továbbítására.

A szabadalomban leírták több kiegészítő funkcióját is az órának: éjszakai kerékpározáshoz segédfényt biztosíthat, illetve lehetőséget nyújthat a térképek folyamatos szemmel tartására is. Leírtak továbbá egy módszert, mellyel a vékonyabb csuklóval rendelkezők számára ki lehetne kapcsolni a kijelző végeit, hiszen úgyse látszik rendesen.

iwatch-1

iwatch2

További érdekesség még azon technológia bemutatása, mely a giroszkópot és a gyorsulásmérőt arra használná, hogy a kívánt tartalom mindig a felhasználóval szemben legyen megjelenítve, még mozgás közben is. Mindazon pletykák tekintetében, mely szerint az Apple egy okos karórán dolgozik, nehéz nem figyelembe venni a készülék formai leírását tartalmazó szabadalmakat. Ám fontos tudni, hogy számos dizájn létezhet, mely nem látott napvilágot és nem is jutott el egy szabadalomban szerepeltetés szintjéig, így lehet, hogy ami igen, az is csak egy koncepció a sok közül. A szabadalmakról a PatentlyApple oldalon lehet tájékozódni.

Az iWatch a dizájnerek szemszögéből

Újabb és újabb Apple-pletykák mindig vannak, az utóbbi pár hónapban az Apple fanatikusok fókuszpontja elmozdult az Apple TV környékéről és átkerült az iWatch irányába. Ahogy elindultak a pletykák az Apple hordható számítógépéről az emberek rögtön azon kezdtek el gondolkodni, hogyan is fog kinézni. Számos koncepcióról láttunk képet, némely elég szerencsétlennek hatott, ám volt köztük meglehetősen élhető megoldás is. Nem tudunk a készülékről többet a hajlított kijelzőnél, és annál, hogy csuklón viselhető lesz, ám már ez is számos ötletet hívott életre, hogy hogyan is fog kinézni.

The Guardian iWatch megvalósítás

iWatch-concept8-1-630x369

A The Guardian szerint ilyesmi kinézetet kap majd az óra. Míg a renderelés hagy némi kívánnivalót maga után, az összes fő funkció belefért: Siri, hajlított üvegkijelző, egészségi állapot monitorozása és direkt kapcsolat a többi iOS eszközzel. Az ábra megemlít egy olyan alacsony energiájú Bluetooth rendszert is, melyet töltésre használnának és az Intellel együttműködve fejlesztenék. Ilyen irányú pletykák már tavaly is szárnyra keltek.

Részben Dick Tracy, részben Szárnyas fejvadász

iwatch-concept2

Az ADR Studió már több iWatch koncepciót alkotott az elmúlt években. Igaz legutóbbi ötletelésük eredménye nem hajlított kijelzős, ám attól még elég jól néz ki.

Szerintük a készülék gyárilag Wi-Fi-vel, Bluetooth-szal, 32 GB belső tárhellyel, FaceTime kamerával és számos RSS és időjárás widgettel kerülne forgalomba. Polikarbonátból, alumíniumból, kevlárból, PK2-ből készülne, így lényegében elpusztíthatatlan. És igen, kifelejtettem az oldalán helyet kapó mikroprojektort is.

Az iSiri okos óra

isirismartwatch2

Őszintén? Ez a legnevetségesebb, amit csak láttunk eddig. A hardver, melyet Federico Ciccarese alkotott, egyszerűen őrültség. Az Apple soha nem fog ilyen órát tervezni, ám annyiban talán igaza lehet, hogy életképes egy koncepció, ami teljesen Siri irányítása alatt áll.

Képzeljünk el egy kicsi, hajlított kijelzőt és azt, ahogy próbáljuk kezelni. Nem fog menni. Mindenképpen Siri kell majd az irányításhoz, az adatbevitelhez, míg a kijelző csupán a megjelenítést szolgálja majd. Így igaz, hogy ez a koncepció valószínűleg soha nem valósul meg, a funkcionalitás valószínűleg. Reméljük az Apple továbbfejleszti Sirit, mielőtt a termék piacra kerül.

iWatch time

iwatchconcept530

A Just Design Things koncepciója erősen a hatodik generációs iPod nanora és iPhone-ra építkezik. Az egyetlen gomb a jobb oldalon elhelyezett bekapcsoló gomb. Maga a szíj cserélhető, akármilyen színűre, és fontos jellemzője, hogy a készülékben érzékelő található, amely folyamatosan monitorozza az egészségi állapotunkat. További lehetőségeket kínál a Siri, FaceTime, AirPlay, Nike+, Google Maps és számos más szoftver. Nem egy egetrengető koncepció, de a nagyobb kijelző és cserélhető szíj azért jó ötletnek tűnnek!

Esben Oxholm iWatch készüléke

iwatch-1

Esben Oxholm a koncepció készítése közben a lehető legegyszerűbb, legletisztultabb kinézetet tartotta előnyösnek. Fekete acélból tokozásból és gumi szíjból áll, a kijelző fényes, míg a többi része matt, persze a már méltán híres hajlított kijelzővel.

Valószínűleg ez áll a legközelebb ahhoz, ahogy majd a tényleges óra fog kinézni, bár talán inkább ovális formát részesítenék előnyben. A koncepció nagyon hasonlít a Nike Fuelband-jére, ami nem csoda Tim Cook személyét figyelembe véve.

Nike-szerű iWatch

appleiwatchconceptd

Ehhez a koncepcióhoz iswithaKey csinált egy órát a Nike Amp-je után, pár hozzáadott iOS elemmel. Tetszik, hogy a szíj elvékonyodik, valószínűleg az Apple is így csinálná. Magával a fémcsattal és a kijelzővel nem vagyunk igazán elégedettek, lesz ez jobb is!

A Jövő

Évekkel ezelőtt az Apple-nek sikerült egy iPod shuffle-be különböző hangfunkciókat zsúfolni, ki tudja, most mit érhetnek el egy kis kijelzőn, ami folyamatos kapcsolatban van az iPhone vagy iPad készülékekkel. Az Apple továbbra sem szándékozik visszafogni magát a fejlesztések terén: folyamatosan bővítik a számítási kapacitást, hiszen az igény adott. Csak úgy, mint régen az Apple II, majd a Mac, és végül az iPadek, most is van folytatása a fejlődésnek, hogy mindig valamit, az előzőnél jobbat alkothassanak. Lesznek emberek, akiknek egy iPad is túlságosan számítógép, nekik a TV vagy egy médiabox, vagy akár egy óra is sokkal testhezállóbb. Még azzal is, hogy limitált a kijelzőméret és úgy általánosságban a méret, mely meghatározza a tartalmat is, tudhatjuk, hogy kis méretben is képesek nagyot alkotni. Mindenesetre várjuk azt, amikor már valami lényegi információ elérhető lesz.

Olvasd el a hozzászólásokat is

5 Comments

  1. Jó kis összefoglaló cikk lett.
    Meglátjuk, az biztos, hogy idén sok hasonló termék fog előkerülni. Év elején bemutattak egy párat. És a sony újabb órája sem rossz. Igaz az csak az androidot támogatja. Az egyetlen félelem csak az, hogy ha ennyi szenzor kerül bele akkor megfizethetetlen lesz.

  2. nevetséges az egész elképzelés. örülök ha a kövi iPhone-ba (nem az5S) bele tudnak nyomni valami értelmes újítást. Vagy az iOS-el csinálnak valamit. Inkább arra koncentráljanak ne ilyen hülyeségekre.

  3. előbb csinál a samsung órát mint az apple az tuti, ezek csak beszélnek és írnak róla, azok meg majd kiadják… 🙂

  4. Ez egy izmos méretű cikknek sikerült 🙂 Le a kalappal!

  5. Igazából már van is ilyen eszköz a Pebble (kavics) http://getpebble.com/

    A kulcs az epapír képernyő, mert egyébként nem lehet 7 naponta tölteni.


Add a Comment