fbpx Skip to content

Ha kiszürkült a Wi-Fi opció és így nem tudjuk azt már bekapcsolni sem az iPhone 4s készülékünkön, annak több oka is lehet, amivel kapcsolatban egy lehetséges átmeneti megoldást írnánk most le.

iPhone4S_wifi_01

Ugyanakkor a hiba okától függően nem biztos, hogy az alábbi cikkben írtak megoldják azt, de egy próbát érdemes tenni, gondot nem okozhat.

Az érintett készüléken nálunk a Wi-Fi kiszürkülése teljesen váratlanul és magától történt, a készüléket sem nem ejtettük le, sem egyéb fizikai behatás nem érte, ami miatt kézenfekvő lenne a hiba oka. Egyszerűen csak fogta magát, eldobta a kapcsolatot, nem látta a hálózatokat, majd egy újraindítás után ki is szürkült az opció.

Az iPhone 4s esetén egyébként jellemző hiba a Wi-Fi kiszürkülése, aminek az oka egyes esetekben a Wi-Fi chip hibás forrasztása lehet.

Mit tehetünk ilyen esetben?

Amennyiben még garanciális a készülékünk, és a fenti Wi-Fi hibát tapasztaljuk, amit egy restore nem old meg, haladéktalanul vigyük azt vissza, és cseréltessük ki. Ne vacakoljunk feleslegesen a házi megoldásokkal, mert ez utóbbiak általában csak ideig-óráig oldják meg a problémát.

Ha már lejárt a garancia a készülékre, akkor érdemes lehet az alább leírtakat kipróbálni. Azonban ha nem járunk sikerrel, vigyük a készüléket szervizbe, ahol a hiba okától függően kiderül, hogy javítható-e vagy sem.

Átmeneti megoldás

Először is végigpróbáltuk az általános megoldási lehetőségeket, de sem az újraindítás, sem a restore nem segített rajta, így kijelenthető volt, hogy nem szoftveres hibáról van szó. Mivel például a 6.1.3 második bétája frissítette az iPhone 4s basebandjét 3.4.02-ről 3.4.03-ra, így kipróbáltuk ezt a lehetőséget is, hátha csak valami baseband-hibáról lenne szó, de persze ez sem jött be. Így visszatettük a gyári 6.1.2-t, és mivel azt az Apple jelenleg hivatalosan aláírja, visszakerült a 3.4.02-es baseband is, mert iPhone 4 óta a hivatalos verzió visszateszi azt a basebandet, ami azzal érkezik. Ez utóbbi a fejlesztők szempontjából lehet hasznos.

Esetünkben tehát a baseband kétszeri újraírása (frissítés a 6.1.3b2/3.4.03-ra, majd downgrade a hivatalos 6.1.2/3.4.02-re) nem oldotta meg a problémát, így nem a baseband hibájáról van szó. Megpróbáltuk azt is, hogy lecsatlakoztattuk az akkumulátort bő 1 órára, majd úgy restore-oltuk, de természetesen ez sem segített.

A hibára keresve több találatba is sikerült belefutni az Apple Support Discussions oldalain, ahol leginkább iPhone 4S-ek kapcsán jelezték a tulajdonosok a problémát. Többen egyszerűen visszavitték a készüléket, és az Apple szó nélkül kicserélte nekik. Mi ezt nem tudtuk megtenni, mert erre a készülékre már lejárt a garancia, így mielőtt a hardveres kollégánk nekilátott volna a javításnak, megnéztük, milyen alternatív lehetőségeink vannak.

Találtunk egy olyan tippet, amiben hajszárítóval melegítik a készüléket a jack aljzatnál, míg az alaposan át nem forrósodik, majd hagyni kell lehűlni, visszakapcsolni, és várni a csodát. Egy másik tippben pedig az alma logót kell hasonlóan melengetni. Ezek nem igazán tűntek működőképes megoldásnak, így nem ragadtunk hajszárítót, viszont végiggondoltuk, mi melegíthetné magát a készüléket belülről.

Így jutottunk el odáig, hogy a 100%-ig feltöltött iPhone-on videófelvételre állítottuk a Kamera appot, bekapcsoltuk a LED vakut, és hagytuk, hogy melegedjen az eszköz. Szimplán zseblámpaként, tehát csak magát a LED vakut használva elég lassan merült, és nem is melegedett megfelelőképpen, míg a videófelvétel megdolgoztatta az elektronika többi részét is. Mire már csak nagyjából 8-9% volt hátra az akku töltöttségéből, a készülék hőmérsékletérzékelője lekapcsolta a vakut, és nem is engedte azt visszakapcsolni:

iPhone4S_wifi_02

Ezek után hagytuk, had menjen tovább a videófelvétel vaku nélkül, míg a készülék teljesen le nem merült. Mivel késő éjszaka volt már, reggelig állni hagytuk, majd másnap első dolgunk volt töltőre dugni. Miután bekapcsolt, a Wi-Fi ismét kék volt, és először ugyan nem látott hálózatokat, de 1-2 percre rá magához is tért, és már kapcsolódott is a kívánt Wi-Fi-re:

iPhone4S_wifi_03

Fontos megemlíteni, hogy két és fél nappal később a hiba újból jelentkezett. Így azt ismét a fenti módszerrel kezeltünk, de már nem vártunk egy teljes éjszakát, hanem nagyjából 1 órával később töltőre is dugtuk a készüléket, és visszakapcsolva ismét magához tért a Wi-Fi.

Jelenleg ötödik napja normálisan működik, de elképzelhető, hogy hamarosan újból jelentkezik majd a probléma.

Ha esetleg nálad is ez a helyzet, írj, hogy neked megoldotta-e!

Legutóbbi frissítés: 2017.05.02.

Olvasd el a hozzászólásokat is

41 Comments

  1. Egy kedves barátomnál is ugyanez volt, én egy hard resetet csináltam és egyből megoldotta…. ennek már 1 hónapja legalább és nincs baja azóta.

  2. Nekem is van ilyen gondom, én úgy oldom meg, hogy hard reset, újraindítás, leállítás, újraindítás, (így néha már elindul, ha nem akkor újra az egészet) álltalában 10 percen belül el tudom intézni, de van hogy 1h múlva indul csak el.

  3. Akárhogy is nézzük a szavarossági időbe benne van a készülék, miért nem élsz eme lehetőséggel Jadeye?:)

  4. @wekar: a cikkben említett készülékre már nincs garancia. de ezt le is írtam:

    Többen egyszerűen visszavitték a készüléket, és az Apple szó nélkül kicserélte nekik. Mi ezt nem tudtuk megtenni, mert erre a készülékre már lejárt a garancia

    amellett ha volna is még rá garancia, amerikai forrású készülék, így itthon Apple Retail Store hiányában nem fogják kicserélni.

  5. Nekem sajnos ennél egy kicsit komplikáltabb Wifi problémám van. A készülék random módon képtelen adatot forgalmazni Wifin keresztül. Ez azt jelenti, hogy csatlakozik a hálózatra, ezt jelzi is, és bizonyos idő után minden jel nélkül egyszer csak nem tud “kapcsolódni a szerverhez”… Ezt úgy tudom javítani, ha újraindítom a Wifit, de van hogy magától megjavul egy idő után… Baromi idegesítő, mert tényleg tök random módon megy el a net, és semmi jele annak, hogy el fog menni, csak ha látom, hogy nem tölt…
    Sajnos már garin kívül vagyok én is és restore sem segített, 6.0 óta van baj(6.1.2 van fent)…

    Ilyen problémája nem volt valakinek, és esetleg tud rá vmi megoldást?

  6. @medogazda2: nem lehet, hogy a routerben kéne keresni a problémát?

  7. @medogazda2;Jadeye:

    Nem hiszem , ugyanis nálam is pontosan ugyan ez a probléma a wi-fi vel a 4s-en. Tehát egyszerűen le is teszteltem. A telefonon játszom esetleg valami játékkal ami internetes,( pl: mc4 multi ) egy 10-20 percig simán megy minden gond nélkül , utánna fogja magát és elmegy a wi-fi , de a laptopon ugyanúgy megy a net. Lehet hogy ez a túlmelegedéstől van? Játék közben eléggé felforrósodik.

  8. jajj anno a környezetemben lévő iphone 3g-knek a wifi-jei haltak meg…de az összesnél előjött…néha elég szar érzés hogy egy prémium kategóriás telefonnál ilyenek miatt kell aggódni

  9. Szopatás ez!

  10. Ha pl egy Apple.hu-rol rendelt telcsi hal meg nem az en hibambol, es garis meg, azzal hova lehet fordulni? APR-ek gondolom elhajtanak vele.

  11. @Jadeye: OO 🙂 Koszi!

  12. Wao. Hogy mik vannak.. 😀 Ez a hajszárítós ötlet nagyon kész. Mázli, hogy az iphone4 nem csinál ilyeneket.
    Amúgy lehet valamit tudni, hogy mi okozza a problémát? Mármint, miért kell melegnek lennie a telefonnak a wifi chip működéséhez? Fázik?

  13. @Jecy: több oka lehet, de ezek közül egyik sem kapcsolódik fázáshoz. elképzelhető valami olyan alkatrész-meghibásodás az elektronika kamerához közeli részén, ahol a melegítés segít helyreállítani az esetleges sérülést, de ezt vizsgálat nélkül nem lehet tudni. a fenti is csak egy *tipp*, ami nekünk működött, de a hiba okától függően más esetekben egyáltalán nem biztos, hogy segít. a másik eshetőség általában a Wi-Fi-végfok csere, de erre azt mondták a hardveres kollégák, hogy ha az áll mögötte, a javítást követően átlag 2 héten belül megint tönkremegy. így gyakorlatilag semmi vesztenivalód, ha már nincs garancia a készülékedre, de bedöglik, és a fentieket megpróbálod. aztán vagy segít, vagy nem. ha nem próbáltunk volna előtte minden más lehetséges megoldást, akkor nyilván nem álltunk volna neki ennek.

  14. @Jadeye: Én azt tudom elképzelni, hogy valahogy a félvezető elhajolhat és ezért nem érintkezik, de hő hatására a lapka visszahajlik és újból vezetni kezd. Csak akkor még mindig nem áll össze a kép, hogy mitől függ, hogy megmarad vagy nem marad meg a dolog, úgyhogy tuti ennél összetettebb a rejtély megoldása, mint ahogy gondolom, mindenesetre érdekes 🙂 Bár, ha a sajátommal történne, valószínű a bosszantó lenne rá a jó kifejezés.

  15. nekem sikerült igy helyre hozni a hónapok óta nem működő ifim és bluetoothom köszi
    +!!!!

  16. Szerencsére még nem jelentkezett a probléma, de ne is jelentkezzen mert már nincs rá garancia.

  17. Szerintem olyan tipusu hiba kehet mint az xboxok esetén, egyszeruen kiforr a lapka az alaplapbol( egy kis real racing el tudja intezni azert) vagy utodesbol adodoan, stb. nincs megfelelo erintkezes

  18. Nekem ugyan ez történt,le-le dobta a wi-fit,aztán nem lehetett elhúzni a csúszkát.Próbáltam a hajszárítót,így egy darabig jó volt.Kivettem a bal oldali csavart az aljából ,azóta tökéletes.Furcsa,de így azóta rendesen működik.

  19. Nalam a 10 hónapos 4s-t cseréltem gariba…u.a.hibával. Ma délután a kicserélt teló (10nap után) ismét kiszürkült….
    Most megint vihetem vissza 🙁 Ez most mi a franc??? áááhhhh…

  20. fordult ez már elő valakinél sima 4-gyel is?
    mert nekem sajnos összejött :/
    most kipróbálom ezt a kis trükköt hátha 🙂

  21. nálam a kamerás trükk működött, meglett a wifi de folyamatosan dobálja el. rápróbálok még egyszer, hátha…
    egyébként kb 5-6 perc után lekapcsolt a led.

  22. @Amino:
    nekem 4-gyel ugyan ez a problémám, hardreset, restore, ki-be kapcsolgatás, lemerítés, imádkozás nem használt, úgyhogy én is ezzel próbálkozom..
    szólj ha neked sikerült

  23. velem is ez történt a használtan vásárolt 4S készülékemmel, az egész úgy kezdődött, hogy gyengén érzékelte a wifit, ledobált, tegnap este próbáltam segíteni a dolgon azzal, hogy ki- be kapcsoltam, de csak rosszabb lett: bekapcsolni sem tudtam a wifit, kétségbe estem, gyorsan rákerestem mit kell ilyenkor tenni, ezt a kamerás módszert 2x is kipróbáltam, de semmi, ekkor rájöttem, hogy mást még nem próbáltam… csináltam egy hardresetet és most jó, bár félek elkiabálni… :/

  24. Nos, en Angliaban elek, itt vettem egy iPhone 4S-t second hand, es amikor meghoxta a srac, eslo dolgom volt kiprobalni a wifit. Mukodott, tokeletesen. Nagyjabol 4 nap mulva elojott a szurkeseg, majd probaltam mindenfele variaciot, (A fent leirtat meg nem), es minden esetben max 15-20 percig oldotta meg a dolgot. Apple garancia mar nincs ra, bevittem egy Apple store-ba, ahol kozoltek, hogy semmi gond, £195-ert kicserelik a chipet. £170-ert vettem a telefont…
    Apple, en igy szeretlek!

  25. Nálam kb 1 éve jelentkezett a probléma. Teljes wifi sötétség jött, és le is mondtam róla, csak 3G-n használtam a telefont. Majd fél évvel ezelőtt megelégeltem, és házi módszerrel próbáltam megoldani, mondván ha nem lesz jó, kihajítom. Leszedtem a hátlapot, kivettem az akkut, levettem a fóliát a wifi chipről. Fogtam egy papírlapot, töltcsért formáltam belőle, majd egy 2000w-os hajszárítóval 15mp-ig melegítettem kizárólag a wifi chipet. Itt kapcsolt ki a hajszárító túlmelegedés miatt. Azóta immár fél éve tökéletesen üzemel a wifi, állandóan be van kapcsolva. Mindenki csak saját felelősségére próbálja ki, de talán egy próbát megér.

  26. Nekem is ez volt a problémám…. kiprobáltam és bejött!!!!! ugyhogy NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNÖM NEKTEK!!!!!!!!! 🙂

  27. Halihóó. Kipróbáltam a hajszárítós trükköt, miután nem működött hard resettel, szoftverfrissítéssel, ki-be kapcsolással, kamerázós izével sem. Miután szárítottam pár percig, ki és be kapcsoltam vagy kétszer és most működik. Bár nem akarom elkiabálni, remélem így marad. Nem tudom megszárítanám-e mégegyszer…vajon tönkremehet tőle a telefon?

  28. Üdv mindenkinek
    Nem akartam direktben melegíteni ezért az alaplapot kivettem egy kicsi alumínium hűtőbordát(pc videokártya régi processzor hűtő) egy egyszerű fa ruhacsipesszel ráfogattam és magát a bordát melegítettem hajszárítóval,hogy semmi más ne kaphasson meleget.A művelet sikeresnek látszik még tesztelés alatt van.
    a wifi működik

  29. de az nem baj ha nekem amikor lemerult akkor 8-9% nem irta ki?

  30. @Greti100: mindegy, hogy hány százalékot ír lemerüléskor, a lényeg, hogy jól átforrósítsa magát a vakuval eközben. ha viszont több alkalommal sem 0% körül kapcsol ki a készülék, az utalhat még akkuhibára is (de az független attól, hogy megy-e a Wi-Fi vagy sem).

  31. Sziasztok! A 4s-em 2 és fél éves, garancia kilőve a semmiből az elmúlt napokban megjelent ez a wifi “kiszürkülése”. Többen írtátok, hogy sikerült a melegítés hatására visszahozni a wifit! Az aku-m nagyon hamar lemerül ezért azaz opció hogy beindítom a kamerás alk. + vaku nem működik, mert idő előtt kikapcsol a telefon. Hajszárítom nincs. 🙁 Külföldön vagyok ahol nincs szervíz. Nagyon forró radiátorom van?. Meddig és pontosan hol melegítsem és be-vagy kikapcsolt állapotban?
    Ha ez megvolt mennyi idő után célszerű visszakapcsolni?”
    Amúgy rengeteget használom a telót, sajnos mindig hálózathoz csatlakoztatva, csak így bírja!
    Így viszont állandóan meleg illetve ha skypet,vibert használom, akkor már forró! Lehet ez is oka ennek?
    Várom válaszotokat!! Köszönöm

  32. Dettó ez volt a problémám megoldotta köszönöm szépen!

  33. Nagyonörülök, hogy erre rátaláltam. Két napja szenvedek az iphone 4S-emmel. Amugy is állandóan lemerülget, ha úgy gondolja akár 60%-nál is kioffol, sőt újabban a fényképezést sem szereti lemerül néha miután belépek a kamrába.. Most pedig nem találja a wifit, a router jó, tesztelve van, mégsem találja, vagy nem tud csatlakozni, és ki is szürkült az előbb a wifi. Gyors megoldást szerettem volna kicsit meghajszárítóztam óvatosba az almáját, most működik.. Remélem így is marad.. Pluszba nekem a szolgáltatás is vacakolt, azt sem találta. Szívesen fogadnék véleményeket a készülékemről, csaj is vagyok, szőke is 😀 ;D Köszönöm

  34. @Noemi: “Amugy is állandóan lemerülget, ha úgy gondolja akár 60%-nál is kioffol”
    ez valószínűleg akkumulátor hiba. ki kell cseréltetni az akkumulátorát.

  35. ugygondolom a véleményemet lekel írjam, és most kaptam karácsonyra egy iphone 4s et.. 4 napig használtam vadonatujjon kaptam, és tegnap, illetve a 4 nap jelentkezett ez a wifi probéma, reggel csak annyit vettem észre, hogy elment magátol a wifi, és nem jelezte a hálozatokat, akkor csak annyira gondolhattam, hogy biztosan a net mehetett el, utána vissza is jött, ezért nem is aggodtam! Este vettem észre, hogy megint elment a net, kikapcsoltam a telefonomat, majd vissza, gondoltam hátha akkor vissza jön a net.. Utána észleltem hogy a wifim kiszürkült.. eléggé megilyedtem, rátaláltam erre, és elösször kételkedtem benne, hogy ez biztos hogy nm fog bevállni.. de azért megprobáltam, 1 órácskát hagytam pihentetni, és szerencsémre szolljon, mikor bekapcsoltam már jelezte a wifit, nagyon megorultem, tehat koszonom szepen!!! Nagyon halas vagyok annak aki felrakta hogy ilyenkor mit kell csinalni, nagyon sokat segített!! legalabb megusztam a szervizt!!!

  36. Sziasztok! Először is köszönöm a tippet, ezzel végre sikerült visszaállítanom a wifi-m fél év után. Annyi a problémám, hogy azóta meg a telefon nem tölt és gépre csatlakozáskor se csatlakozik. Ez a melegités oka lehet , vagy esetleg más baja lenne?

  37. @nandinagy: látatlanban ezt nem lehet egyértelműen megállapítani, de inkább a dock csatlakozó vagy a dock IC lehet a ludas.

  38. Sziasztok!!
    olyan kérdésel fordulok hozzátok hogy nkm lenne egy iphone 4 16gb és a wifire nem kapcsolódik ki és be ki kapcsolta,m és semmi……
    de mostmár aszt irjah ki nekem hogy csatlakoztasam az ITuneshoz most nem értem mi lehet a baja !!


Add a Comment