fbpx Skip to content

Az alábbi cikket b3nk3 küldte nekünk, köszönjük! Ha te is küldenél be olyasmit, ami szerinted másokat is érdekelhet, ajánljuk figyelmedbe ezt az írásunkat, amiből minden szükséges részletet megtudhatsz: Vendég Bloggerek, tiétek a terep!

***

Sziasztok, ebben a szösszenetben összeszedek pár kevésbé ismert iOS/iTunes funkciót.

Define

Ez csak angol nyelvre állított készüléken, és csak angol szavakkal működik.

A iOS lehetőséget ad az egyes szavak definiálására, használata roppant egyszerű. Kijelölöd a kívánt szót, ekkor felugrik a szokásos buborék, amiben a másolás/kijelölés funkciók vannak, kiegészülve a “Define” opcióval, melyre rányomva egy Oxford English Dictionary típusú szócikk-elemzést kapunk példákkal, fonetikával. (Első használatkor rákérdez, hogy letöltöd-e a szótárat).

pic1 pic2

Billentyűparancsok

Ezt bizonyára rengetegen ismeritek és használjátok is.

Az iOS-en létre tudsz hozni rövidítéseket, melyek segítségével mondjuk Emojikat jelölhetsz meg karakterláncokkal (például: 🙂 = mosolyfej), vagy például lerövidítheted a 20 karakteres e-mail címed pár karakteresre. Igazából a beállítások rajtad múlnak. Van még egy hasznos funkciója: több iOS eszköz esetén az iCloud ezt is szinkronizálja. 😉

Itt találod a billentyűparancsokat: Beállítások/Általános/Billentyűzet, illetve ha több van akkor még /Billentyűparancsok.

pic3

Számok, írásjelek gyors begépelése

Amikor gépelünk, sokszor elég kényelmetlen pontokat, írásjeleket beilleszteni, ennek könnyítésére az iOS-nek van egy jó funkciója. Ha számot akarsz beilleszteni szimplán tartsd az ujjad az “123” gombon és húzd az ujjad a kívánt számra/írásjelre, majd engedd el, mintha ékezetes karaktert gépelnél, azzal a különbséggel, hogy nem kell várni a megjelenésre.

Dalszöveg

Minden zenédhez adhatsz dalszöveget az iTunes segítségével. Egyszerűen keresd meg a kívánt dal szövegét a neten, másold ki azt, majd az iTunesban keresd meg a dalt, nyisd meg szerkesztésre és válaszd a Lyrics fület, itt illeszd be a szöveget, okézd le és szinkronizálj. Sajnos az iPaden az Apple nem tette elérhetővé ezt a funkciót.

pic4

Ezekután nincs más dolgod, mint megnyitni az eszközön a Zene alkalmazást, elindítani a dalt és a szöveg automatikusan megjelenik a borító felett. Amennyiben ez nem így történne, akkor csak érintsd meg egyszer a borítót.

pic5

Nagyítás

Az iOS lehetőséget ad nagyításra iPhone-on és iPaden is, előbbin elég nehézkes a használata, főleg vastagujjú embereknek. 😉

A bekapcsolási lehetőséget az Általános/Hozzáférhetőség/Nagyítás alatt találjátok, az instrukciókkal együtt. 3 ujjas dupla koppintásra nagyít/visszaállít, 3 ujjal mozgatható, éppen ezért nehéz a kis kijelzőn használni.

pic7

Értesítések gyors eltüntetése

Sokszor van, hogy játék közben jön egy SMS és felül megjelenik a szalaghirdetés (banner), és ott is marad egy kicsit, ezzel akadályozva a folyamaban lévő dolgunkat. 😀 Egyszerűen és gyorsan eltüntethetjük, ha jobbról balra elhúzzuk rajta az ujjunkat:

+1 Csak iPaden: billentyűzet pozíciójának testreszabása

Bárhol, ahol látható a billentyűzet, a jobb alsó sarokban lévő, eltüntetésre szolgáló gombon tartsd rajta az ujjad, míg megjelenik a lebegő menü, ahol kiválaszthatod a szétválasztást, illetve az dokkolás felosztása opciót. Ekkor a billentyűzet az alulra rögzített pozíciót elhagyva középre ugrik. Ezek után a pozíciót magadnak állíthatod be, ha nyomva tartod már említett gombot és fel-le mozgatod az ujjad.

pic8

– b3nk3

Olvasd el a hozzászólásokat is

11 Comments

  1. Köszi a cikket! Részemre az utolsó három “rész” volt hasznos!

  2. @draft: ha már egy hasznos, megérte 😉

  3. Számok, írásjelek gyors begépelése + Értesítések gyors eltüntetése
    (y)

  4. Emlékszik még valaki az iClip Lyrics nevű appra? Autómatikusan hozzáadta a Lyrics-et a számhoz amit játszottál, ha talált hozzá a Lyrics adatbázisokban. Ha meg nem talált, a program felületén belül másolhattál be. Nekem rengeteg számomnál emiatt van zeneszöveg, és valamiért ezt a megoldást annó blokkolták, most meg még a program is megszűnt, és nem indítható el, valszeg mert PPC…

  5. mit kezdő apple-ös, iphone-os köszönöm ezeket a hasznos infókat

  6. Ezek a billentyű parancsok, nekem csak azért nem jönnek be, mert viber-en ha egy andridos telefonra kuldök üzenetet, akkor ott nem jeleníti meg az emojit. 🙂

  7. Shortcutoknal nekem ha emojit akarok berakni kiirja hogy emoji nem lehet shortcut. Jon is a kerdes: a kep szerint megy, nalam nem-> hogy kell?

  8. Bocsi targytalan, sikerult rossz helyre irnom:)

  9. Az ipad Dock feloldása dolgot nem tudtam és banner gyors eltűntetését 🙂 köszi 😀

  10. @medogazda2: Lyricalizer nevű Cydia tweak ugyanezt csinálja, annyi különbséggel, hogy manuálisan nem lehet szöveget hozzáadni. Cydia azt írja, hogy csak Ipad-el működik de nekem simán megy az iPhone-on is.


Add a Comment